Πάιατ: Με τη συμβολή των ΗΠΑ μετασχηματίζεται ενεργειακά η Ελλάδα

Πάιατ: Με τη συμβολή των ΗΠΑ μετασχηματίζεται ενεργειακά η Ελλάδα

Στον μετασχηματισμό του ενεργειακού τοπίου στην Ελλάδα και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αναφέρθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, σημειώνοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα.

Μιλώντας σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Αμερικανικού Κολλεγίου στην Ελλάδα, ο κ. Πάιατ σημείωσε ακόμη πως «κατά την τελευταία τριετία η προβολή των ενεργειακών ζητημάτων έχει βρεθεί στην κορυφή των θεμάτων που βρίσκονται στην ατζέντα των διμερών σχέσεων ΗΠΑ- Ελλάδας».

Στο επίκεντρο σχετικής ημερίδας βρέθηκαν οι ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτές διαμορφώνονται, επηρεάζονται και «συνυπάρχουν» με τις λεπτές πολιτικές και διπλωματικές ισορροπίες των βασικών «παικτών» της περιοχής.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Κυριάκος Κενεβέζος, υπογράμμισε πως «η Κύπρος έχει επίγνωση του μικρού της μεγέθους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει και μικρές φιλοδοξίες και ικανότητες». Και συνέχισε λέγοντας ότι «η Κύπρος αποτελεί μέλος της ΕΕ και είναι παρούσα σε όλες τις περιφερειακές εξελίξεις. Κυρίως όμως ζητά να αποτελεί πάντα παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή».

Αναφερόμενος, δε, στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, και ειδικότερα στο θέμα της Αμμοχώστου, ο κ. Κενεβέζος είπε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε τις συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Δυστυχώς όμως προστίθενται συνεχώς προβλήματα. Εάν αυτό είναι καλή πρόθεση από την άλλη πλευρά, τότε εγώ είμαι εκτός πραγματικότητας».

Την εκτίμηση πως η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να ενισχύσει την Ευρωπαϊκή ασφάλεια εξέφρασε ο ορισθείς πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Γιόσι Αμράνι, αναφέροντας επίσης πως η συνεργασία «3+1» αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη και πως το Ισραήλ ελπίζει αυτή να αποτελέσει μοντέλο συνεργασίας και για άλλες χώρες.

O πρέσβης Θεόδωρος Θεοδώρου, Διευθυντής στη Διεύθυνση Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής του ΥΠΕΞ, υπενθύμισε πως «η λογική της τριμερούς συνεργασίας ξεκίνησε με ήπιας ισχύος προτεραιότητες, αλλά τώρα αγγίζει και θέματα ασφάλειας και αντι-τρομοκρατίας» ενώ αναφερόμενος στην στάση της Τουρκίας εκτίμησε πως «επιθυμεί να εξασφαλίσει αποκλειστικότητα και να ασκήσει έλεγχο στις πηγές ενέργειας».

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επερχόμενη Θερινή Ακαδημία που διοργανώνουν στις αρχές καλοκαιριού ΕΛΙΑΜΕΠ και ACG, στόχος της οποίας είναι να διερευνήσει θέματα ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top