Ξεκινά δοκιμαστικά ο TAP

Ξεκινά δοκιμαστικά ο TAP

Ξεκινά δοκιμαστικά ο αγωγός TAP μέσα στον Νοέμβριο. Ο αγωγός φυσικού αερίου που διατρέχει όλη τη Βόρεια Ελλάδα αποτελεί ένα εμβληματικό έργο.

Θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και η σταδιακή φάση λειτουργίας γίνεται εντός χρονοδιαγράμματος ώστε η εμπορική λειτουργία του αγωγού να αρχίσει το 2020.

Την ίδια χρονιά αναμένεται να λειτουργήσει ο αγωγός IGB μεταφοράς φυσικού αερίου από τον Κομοτηνή στη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας, ενώ στο πρόγραμμα είναι να έχουν προχωρήσει σημαντικά τα έργα για τη λειτουργία του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ανοικτά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

Ο αγωγός TAP έχει μήκος στο ελληνικό έδαφος 878 χιλιόμετρα και εκτείνεται από τους Κήπους του Εβρου στα σύνορα με την Τουρκία μέχρι τα σύνορα με την Αλβανία. Στη συνέχεια, ο αγωγός διασχίζει την Αλβανία και μέσω της Αδριατικής θάλασσας φτάνει μέχρι την Ιταλία.

Ασφάλεια

Ο αγωγός θα μεταφέρει μέχρι και 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από το πεδίο «Σαχ Ντενίζ  II» στο Αζερμπαϊτζάν προς την Ιταλία από τον επόμενο χρόνο.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους διαχείρισης του έργου αλλά και κυβερνητικούς αξιωματούχους, βασικός στόχος είναι να καθοριστεί ένα πλαίσιο συνεργιών στους τομείς της ασφάλειας, της προστασίας και της εύρυθμης λειτουργίας των υποδομών. Σκοπός είναι η ομαλή λειτουργία του αγωγού, καθώς και η ασφάλεια όλων των περιοχών από τις οποίες διέρχεται.

Γεωπολιτική

Ο ΤΑΡ, με μεγάλη γεωπολιτική σημασία, θα συμβάλλει αποφασιστικά στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας της Ευρώπης και στη βαθμιαία χαλάρωση της ενεργειακής εξάρτησής της από τη Ρωσία και ο IGB θα κληθεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα στα ενεργειακά σχέδια της Μόσχας και της επιρροής της, επομένως, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο κάθετος διασυνδετήριος αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας, IGB, θα στέλνει φυσικό αέριο από τον TAP στη Βουλγαρία σε πρώτη φάση και στη Ρουμανία αργότερα, με προοπτική να διακλαδωθεί σε Σερβία, ΠΓΔΜ, Ουγγαρία κ.α. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι χώρες υψίστης γεωστρατηγικής σημασίας τόσο για τη Ρωσία, όσο και για τους Δυτικούς. Μάλιστα τις εξοπλίζει ήδη το ΝΑΤΟ ως μέλη του.

Μαζί με την Ουγγαρία, την Πολωνία και τις χώρες τις Βαλτικής προορίζονται να αποτελέσουν την πρώτη γραμμή άμυνας της Δύσης απέναντι στη Ρωσία, για την οποία το νατοϊκό «περιδέραιο», που πάει να στηθεί στα νοτιοδυτικά σύνορα, θεωρείται πρόκληση και απειλή.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top