ΕΟΤ: Τουριστική καμπάνια ύψους 2 εκατ. ευρώ – Αυτά είναι τα πέντε νησιά

ΕΟΤ: Τουριστική καμπάνια ύψους 2 εκατ. ευρώ – Αυτά είναι τα πέντε νησιά

Τουριστική καμπάνια σε πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ανακοίνωσαν το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, προβάλλοντας τις ομορφιές των ελληνικών νησιών σε αγορές του εξωτερικού. Χίος, Λέσβος, Λέρος, Σάμος και Κως θα πρωταγωνιστήσουν φέτος και του χρόνου σε επιλεγμένες χώρες του εξωτερικού αλλά και στην Ελλάδα.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου ([email protected])

Την ποικιλομορφία των ταξιδιωτικών προορισμών πέντε νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με τις τοπικές τους παραδόσεις, τους αρχαιολογικούς τους χώρους, τη γαστρονομία τους, τον πολιτισμικό τους πλούτο, τις πανέμορφες παραλίες τους, τα γραφικά τους χωριά, θα αναδείξει η νέα τουριστική προβολή για τη Χίο, τη Λέσβο, την Λέρο, τη Σάμο και την Κω, μέσω της καμπάνιας Greek4ForYou.

Στη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης με τον γενικό γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Δημήτρη Φραγκάκη τέθηκε η συνέχιση της επιτυχημένης τουριστικής καμπάνιας Greek4ForYou η οποία αφορούσε τα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα χρηματοδοτήσει εκ νέου με 2 εκατ. ευρώ τον ΕΟΤ για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου προβολής των νησιών στην Ελλάδα και σε επιλεγμένες χώρες του εξωτερικού. Η καμπάνια θα προβάλλει τα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για την χρονική περίοδο 2022-2023.

«Η Κως, η Λέρος, η Σάμος, η Χίος και η Λέσβος έχουν, πλέον, αφήσει οριστικά πίσω τους την μεταναστευτική κρίση. Πλέον, προχωράμε με στοχευμένες παρεμβάσεις στην επούλωση χρόνιων πληγών και στην ουσιαστική μείωση των επιπτώσεων της. Πρώτο βήμα η αποκατάσταση του τουριστικού προϊόντος των νησιών μας και κατ’ επέκταση της εικόνας τους» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκης.

Από την πλευρά του ο γ.γ. του ΕΟΤ κ. Φραγκάκης επισήμανε πως «με χρηματοδότηση του Υπουργείου Μετανάστευσης και συνεργασία με τους τοπικούς Δήμους θα  υλοποιήσουμε ένα ειδικό πρόγραμμα τουριστικής προβολής τους για το 2022 και το 2023 στο εξωτερικό αλλά και την ελληνική αγορά».

Ο κ. Φραγκάκης ευχαρίστησε τον υπουργό κ. Μηταράκη για την εμπιστοσύνη του στον ΕΟΤ «ο οποίος πλέον διευρύνει τις δραστηριότητά του και αξιοποιεί την τεχνογνωσία του και σε άλλα πεδία που αφορούν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό» πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως στόχος της νέας τουριστικής προβολής είναι η ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος των νησιών, καθώς και της εικόνας τους, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Η μυροβόλος Χίος

Πολλά και ενδιαφέροντα θα δείτε και θα βιώσετε κατά την επίσκεψή σας στο πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, και πιθανή πατρίδα του Ομήρου. Η Χίος με την πλούσια ναυτική και πνευματική παράδοση, με τα τοπικά της προϊόντα, τα αρχοντικά της, τα γραφικά χωριά της, τις παραλίες της και τις υπέροχες διαδρομές της είναι πανέμορφη και σας προτρέπει να την ανακαλύψετε.

Γεμάτη ζωή όλο το χρόνο, η πόλη της Χίου με την προκυμαία της, τα μουσεία, το κατοικήσιμο Κάστρο της, τα Ταμπάκικα με τους γραφικούς μύλους των βυρσοδεψείων κ.ά., με τον αριστοκρατικό και μοσχοβολιστό Κάμπο με τα επιβλητικά αρχοντικά του χτισμένα με τη χαρακτηριστική θυμιανούσικη πέτρα, τα περιβόλια με τα εσπεριδοειδή, και τις διαδρομές της βόρεια και νότια του νησιού με τα περίφημα Μαστιχοχώρια.

Βόρεια είναι ο Βροντάδος, γνωστός για το πασχαλιάτικό του έθιμο τον ρουκετοπόλεμο, ενώ σε κοντινή απόσταση στη θέση Δασκαλόπετρα βρίσκεται το ιερό της Κυβέλης που έχει συνδεθεί με τον Όμηρο. Πιο βόρεια είναι η Βολισσός με το κάστρο της στην κορυφή του λόφου, το μοναστήρι της Αγίας Μαρκέλλας, η Λαγκάδα, τα Καρδάμυλα κτλ.

Νότια της Χίου βρίσκονται τα περίφημα Μαστιχοχώρια, εκεί όπου καλλιεργείται από την αρχαιότητα ο σχίνος ο μαστιχοφόρος, που παράγει τη μοναδική λευκή χιώτικη μαστίχα. Το Πυργί με τα «ξυστά» στις προσόψεις των σπιτιών, τα Μεστά με τα δαιδαλώδη δρομάκια, ο Λιμένας Μεστών, η Ελάτα, η Βέσσα, το παραθαλάσσιο Λιθί κ.ά. είναι χωριά που αξίζει να δείτε από κοντά. Η Νέα Μονή (17 χλμ. από τη Χίο), το σημαντικότερο βυζαντινό μνημείο του νησιού και ανακηρυγμένο από την UNESCO ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τα καστροχώρια Ανάβατος και Αυγώνυμα συμπεριλαμβάνονται επίσης στα must της Χίου.

Λέσβος –  Η καλλονή του Βορείου Αιγαίου

Είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, μετά από την Κρήτη και την Εύβοια, με το μήκος να φτάνει τα 70 χιλιόμετρα, το πλάτος της τα 45 ενώ οι χρυσές ακτές της ξετυλίγονται σε 320 χλμ.

Πρωτεύουσα της Λέσβου είναι η Μυτιλήνη η οποία πήρε το όνομά της από τη μια κόρη του μυθικού βασιλιά του νησιού Μάκαρου. Χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε επτά λόφους, αποτελεί μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας.

Ο μεγαλόπρεπος ναός του Αγίου Θεράποντα – πολιούχου της Μυτιλήνης- με την επιβλητική του αρχιτεκτονική ξεχωρίζει στην προκυμαία. Τα αρχοντικά της με μαρμάρινες σκάλες και μεγάλους κήπους, τόσο στο ιστορικό κέντρο όσο και στη Σουράδα, περιοχή που συνδέει το αεροδρόμιο με την πόλη, θα σας μεταφέρουν την αίγλη και την οικονομική άνθηση του νησιού την εποχή του 19ου αιώνα. Το Κάστρο, τα μουσεία, οι όμορφες γειτονιές, τα μεζεδοπωλεία με τις τοπικές λιχουδιές και τα ουζάκια βεβαίως είναι στα must της Μυτιλήνης.

Ο προορισμός προσφέρεται και για θρησκευτικό τουρισμό με τη μονή του Αγίου Ραφαήλ, το προσκύνημα του Ταξιάρχη στον παραδοσιακό οικισμό του Μανταμάδου όπου τιμάται ο προστάτης Άγιος, Ταξιάρχης, τη μονή Λειμώνος, την Πέτρα με την Παναγιά τη Γλυκοφιλούσα το εκκλησάκι που βρίσκεται γαντζωμένα στο  βράχο σε ύψος 40 μ. κτλ.

Σε κοντινή απόσταση από την Πέτρα ο πανέμορφος Μόλυβος (ή Μήθυμνα) χαρακτηρισμένος διατηρητέος οικισμός με τα στενά σου σοκάκια, τα πέτρινα σπίτια χτισμένα αμφιθεατρικά, το κάστρο στην κορυφή, τα όμορφα μαγαζάκια. Η Σκάλα Συκαμνιάς, η Ερεσός πατρίδα της μεγαλύτερης λυρικής ποιήτριας της αρχαιότητας, της Σαπφώς, αλλά και του πατέρα της βοτανολογίας Θεόφραστου και η Σκάλα Ερεσού, το Σίγρι με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Απολιθωμένο Δάσος, η Άντισσα, η Καλλονή και η Σκάλα της με τις περίφημες σαρδέλες, η Αγία Παρασκευή με το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, ο Πολιχνίτος με τις ιαματικές πηγές, ο κόλπος της Γέρας, το Πλωμάρι με δυο μουσεία – ούζου και σαπουνιού-, η γραφική Αγιάσος παραδοσιακός οικισμός σκαρφαλωμένος στις πλαγιές του Ολύμπου (σ.σ. εκεί και η εκκλησία της Παναγίας με τη θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου), οι υδροβιότοποι κτλ. συμπεριλαμβάνονται στις διαδρομές που αξίζει να ακολουθήσετε κατά την παραμονή σας στο νησί.

Φωτ. Ντέπυ Χιωτοπούλου

Σάμος – Γλυκιά σαν το κρασί της

Είναι η γενέθλια γη του μαθηματικού και φιλοσόφου Πυθαγόρα – θεμελιωτή της μουσικής και της σύγχρονης μαθηματικής σκέψης- και του αστρονόμου Αρίσταρχου, αλλά και η μυθική γενέτειρα της Ήρας.

Η Σάμος έχει έκταση 476 τ. χλμ. με 33 χωριά, το μήκος των ακτών της φτάνει τα 140 χλμ., ενώ πρωτεύουσα του νησιού είναι η πόλη της Σάμου, χτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από τον κόλπο Βαθέος. Ξεχωρίζει η πλατεία Πυθαγόρα, που κατασκευάστηκε το 1864, ενώ το χαρακτηριστικό γλυπτό λιονταριού, σύμβολο ανδρείας των Σαμίων, αποτελεί βασικό κέντρο αστικής ζωής. Τα μουσεία, μεταξύ των οποίων και το μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου, το Άνω Βαθύ με παραδοσιακό χαρακτήρα αξίζει να τα επισκεφτείτε.

Το Πυθαγόρειο έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, από το 1992, όπως επίσης και το Ευπαλίνειο όρυγμα της Σάμου, από τα σπουδαιότερα τεχνικά επιτεύγματα του 6ου αιώνα π.Χ., το οποίο από πολλούς θεωρείται το 8ο θαύμα της αρχαιότητας. Πρόκειται για μια σήραγγα μήκους 1.036 μ., που κατασκεύασε περίπου το 550 π.Χ. ο αρχιτέκτονας από τα Μέγαρα Ευπαλίνος, κατά τη διάρκεια της τυραννίας του Πολυκράτη.

Επίσης, το Ηραίον Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και ο αρχαιολογικός του χώρος, το Καρλόβασι – εμπορικό κέντρο του νησιού-, το όμορφο Κοκκάρι, ο Μαραθόκαμπος στους πρόποδες του Κέρκη και γύρω από τον ομώνυμο κόλπο, οι βιότοποι κ.ά. συμπεριλαμβάνονται στους προορισμούς της Σάμου.

Φωτ. Ντέπυ Χιωτοπούλου

Κως – Το νησί του Ιπποκράτη

Βρίσκεται νότια της Καλύμνου και βόρεια της Νισύρου, είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου – μετά τη Ρόδο και την Κάρπαθο-  και οι μόνιμοι κάτοικοί της υπολογίζονται κοντά στους 32.000 εκ των οποίων οι 22.000 ζουν στην πόλη.

Η Κως είναι το νησί του πατέρα της Ιατρικής, Ιπποκράτη, το νησί με τα χίλια βότανα, των Φοινίκων με την πανέμορφη ομώνυμη οδό, αλλά και του ποδηλάτου με πάμπολλα ποδήλατα να κυκλοφορούν στους δρόμους της.

Η πόλη της Κω βρίσκεται ανατολικά του νησιού και τα κτίριά της σηματοδοτούν διάφορες περιόδους της ιστορίας. Ο ναός και βωμός του Διόνυσου, η Ρωμαϊκή Οικία (Casa Romana), το ρωμαϊκό ωδείο (αρχαίο θέατρο), το αρχαίο στάδιο, οι δυτικές ανασκαφές είναι κάποια από τα αρχαιολογικά μνημεία στην πόλη που αξίζει να επισκεφτείτε. Επίσης, ο Πλάτανος του Ιπποκράτη όπου σύμφωνα με την παράδοση στη σκιά του δίδασκε ο πατέρας της Ιατρικής τους μαθητές του,  το τζαμί του Γαζή Χασάν Πασά της Λότζιας, το μεσαιωνικό κάστρο της Νεραντζιάς, το Επαρχείο, η Ακτή Κουντουριώτου απ’ όπου αναχωρούν τα τουριστικά πλοιάρια για ημερήσιες κρουαζιέρες στα γύρω νησιά Κάλυμνο, Πλάτη και Ψέριμο, η σύγχρονη μαρίνα από τα σημαντικότερα ιστιοπλοϊκά και ταξιδιωτικά σταυροδρόμια της Μεσογείου.

Το διασημότερο μνημείο του νησιού, το καλύτερο και ίσως το πιο φημισμένο νοσοκομείο της εποχής, είναι το Ασκληπιείο, εκεί όπου αναπτύχθηκε η ιατρική ως επιστήμη από τον Ιπποκράτη και την ιατρική σχολή που ίδρυσε. Ο Ιπποκράτης – φιλόσοφος, επιστήμονας, συγγραφέας, ιατρός- μια από τις μεγαλύτερες διάνοιες του αρχαίου ελληνικού κόσμου, γεννήθηκε στην Κω το 460 π.Χ. και πέθανε το 370 π.Χ.

Βορειοδυτικά της πόλης της Κω είναι η Λάμπη, αναπτυγμένη τουριστικά περιοχή, το Τιγκάκι, το Μαρμάρι, το Μαστιχάρι παραθαλάσσιο χωριό απ’ το οποίο αναχωρούν καθημερινά καραβάκια για τη γειτονική Κάλυμνο και την Ψέριμο. Στο δυτικό άκρο του νησιού βρίσκεται η Κέφαλος (42 χλμ.) γενέτειρα του Ιπποκράτη. Το Ασφενδιού είναι ορεινό χωριό και γύρω απ’ αυτό είναι και τα γραφικά χωριά Ζιά (είναι το ψηλότερο χωριό της Κω στα 400 μ.), Λαγκούδι, Ασώματος, Πυλί τα οποία φημίζονται για τις τοπικές τους λιχουδιές καθώς και για τη δύση του ηλίου (κυρίως η Ζιά).

Στο κέντρο του νησιού βρίσκεται η Αντιμάχεια (25 χλμ.) με το Κάστρο της, τον ανεμόμυλο, το παραδοσιακό σπίτι – μουσείο κ.ά., στην δε Καρδάμαινα έχουν βρεθεί τα ερείπια της αρχαίας πόλης Αλασάρνας μεταξύ των οποίων και ο ναός του Απόλλωνα, παλαιοχριστιανικές βασιλικές, το αρχαίο θέατρο κ.ά. Ο υδροβιότοπος στο Ψαλίδι, τα Θερμά λουτρά η θερμότητα των οποίων προέρχεται από τη γειτονική ηφαιστειογενή Νίσυρο κτλ. συμπεριλαμβάνονται στις διαδρομές του νησιού.

Φωτ. Ντέπυ Χιωτοπούλου

Λέρος – το νησί της Αρτέμιδος

Βρίσκεται μεταξύ Πάτμου, Καλύμνου και Μικρασιατικών ακτών και η θέση της είναι γεωστρατηγική ήδη από τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Στη Λέρο αιχμαλωτίστηκε ο Ιούλιος Καίσαρας από πειρατές ενώ η σημασία του νησιού για την πολιτική της Μεσογείου τονίστηκε ιδιαίτερα κατά την Ιταλική Κατοχή του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Η Αγία Μαρίνα με το μεσαιωνικό της κάστρο από όπου θα απολαύσετε υπέροχα ηλιοβασιλέματα, η Παναγιά του Κάστρου από τα επιβλητικότερα του Αιγαίου με το μοναστήρι της Παναγιάς και την ομώνυμη εικόνα, το υπόγειο τούνελ – πολεμικό μουσείο στη Μερικιά, το Λακκί ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου και με εμφανή τα σημάδια της δεύτερης φάσης της ιταλικής αρχιτεκτονικής στα Δωδεκάνησα, το Παρθένι όπου έχουν ανακαλυφθεί ερείπια ιερού αφιερωμένου στη θέα Άρτεμη, τα κοσμοπολίτικα Άλιντα με τα αρχοντικά σπίτια στην προκυμαία, το γραφικό Παντέλι, το Μπλεφούτι για μπάνιο κ.ά. συμπεριλαμβάνονται στις διαδρομές στο νησί.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο βυθός της Λέρου με τα βυθισμένα ναυάγια. Εκεί βυθίστηκε και το αντιτορπιλικό Βασίλισσα Όλγα που δέχθηκε εχθρικά πυρά από τους Γερμανούς το πρωί της 26ης Σεπτεμβρίου 1943 ενώ ήταν αγκυροβολημένο στο Λακκί.

Φωτ. Ντέπυ Χιωτοπούλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Βέροια – Ανθισμένες Ροδακινιές: Ποδηλατάδα, περίπατοι και διαγωνισμός φωτογραφίας

Ξεκινούν τα δρομολόγια που συνδέουν τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου με τα τουρκικά λιμάνια

Κορωνοϊός: Χωρίς PLF από σήμερα οι ταξιδιώτες στην Ελλάδα

«Όχι» στα πλαστικά μιας χρήσης: Αναζητώντας λύσεις για μείωση και κατάργηση

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top