ΕΕΘ: Προβλήματα στην εκταμίευση πόρων του “Εξοικονομώ ΙΙ”

ΕΕΘ: Προβλήματα στην εκταμίευση πόρων του “Εξοικονομώ ΙΙ”

Το ΕΕΘ αντιλαμβανόμενο το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται σε επιχειρήσεις μέλη του λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην εκταμίευση των κινήτρων του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», απέστειλε επιστολή προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, Aνάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη με κοινοποίηση προς τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ζητώντας την παρέμβαση τους ώστε να διευθετηθεί το συγκεκριμένο θέμα και να συνεχιστεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, είναι σαφές, πως το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» απασχολεί έναν μεγάλο αριθμό επαγγελματιών οι οποίοι αναλαμβάνουν εκτός των άλλων και την ευθύνη χρηματοδότησης των έργων των πελατών τους. Οι χαρακτηριστικές κωλυσιεργίες που παρατηρήθηκαν κατά το τελευταίο εξάμηνο, έχουν φέρει πολλούς από αυτούς σε δεινή θέση, καθώς έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020 δεν έχουν ακόμα εξοφληθεί από την ΕΤΕΑΝ Α.Ε.

Οι μαρτυρίες που φτάνουν στο Επιμελητήριο, συχνά αναφέρουν την τεχνηέντως αναζήτηση ελλιπών στοιχείων στερούμενων ουσίας από τους ελεγκτές των αιτήσεων, προφανώς σε μία προσπάθεια δημιουργίας επιπρόσθετων καθυστερήσεων μέχρι την τελική εκταμίευση των έργων.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν οι δυσκολίες που έχει δημιουργήσει στα εμπλεκόμενα μέρη (εγκαταστάτες, συμβούλους, μηχανικούς, μελετητές) η παράμετρος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ». Το νέο πρόγραμμα, με ποσοστά επιδότησης μέχρι 95%, λειτουργεί επιβαρυντικά σε επίπεδο χρηματοδότησης, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει επιτραπεί η υποβολή τελικής αίτησης χρηματοδότησης για τα όποια έργα έχουν ολοκληρωθεί. Οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε μία κατάσταση έλλειψης πόρων, από την οποία δεν κινδυνεύουν μόνο οι επιχειρήσεις (ή το προσωπικό τους) αλλά διακυβεύεται άμεσα και η εκτέλεση των έργων των Ωφελούμενων του νέου Κύκλου.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ζητά να εισακουστεί και θα δοθεί επιτέλους η αναγκαία «ανάσα» χρηματοδότησης ανακουφίζοντας επιχειρήσεις και ιδιώτες από τις προαναφερθείσες επιπτώσεις.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ