Επιμελητήριο Κιλκίς: Επιχειρήσεις κινδυνεύουν με παύση εργασιών και διακοπή ρεύματος

Επιμελητήριο Κιλκίς: Επιχειρήσεις κινδυνεύουν με παύση εργασιών και διακοπή ρεύματος

Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον υπουργό Περιβάλλοντος Κωνσταντίνο Σκρέκα απέστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς, Χρήστος Χατζημλάδης, για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια.

Στην επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Διανύουμε τον πέμπτο μήνα της πρωτόγνωρης ενεργειακής κρίσης. Οι τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες συμπαρασύρουν και τις αντίστοιχες της ηλεκτρικής ενέργειας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και ασκούν πληθωριστικές πιέσεις σε πρωτοφανή επίπεδα για την τελευταία δεκαετία, 4,5% στο τέταρτο τρίμηνο του 2021 με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας, που απειλούν την οικονομία, τα νοικοκυριά και την λειτουργία των επιχειρήσεων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Όλες πλέον οι επιχειρήσεις δέχονται ισχυρές πιέσεις από τις μεγάλες ανατιμήσεις στην ενέργεια, αλλά και από το αυξημένο κόστος λειτουργίας που αυτή έχει επιφέρει σε μία σειρά από παράγοντες, όπως η αύξηση τιμών στις πρώτες ύλες και τα παραγόμενα προϊόντα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να κινδυνεύουν με παύση εργασιών και διακοπή ρεύματος λόγω αδυναμίας καταβολής των οφειλόμενων.

Το παραπάνω πρόβλημα μαζί με το νέο κύμα της πανδημίας απαιτεί την λήψη αναγκαίων μέτρων για την στήριξη των επιχειρήσεων, προς αποφυγή λουκέτων και σε επιχειρήσεις του νομού μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε ζωντανή την τοπική μας οικονομία.

Σίγουρα τα μέτρα στήριξης για τον κλάδο της εστίασης, τα οποία ανακοινώθηκαν από πλευράς του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Αντώνη Σκυλακάκη στην πρόσφατη εκδήλωση της ΚΕΕΕ ,σε συνδυασμό με αυτά του Υπουργείου Περιβάλλοντος (πρόγραμμα «Εξοικονομώ») και της Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τις ΜμΕ, όπως βεβαίως και όσα ανακοινώθηκαν από πλευράς του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στην πρόσφατη επίσκεψη του στα Μέγαρα για κάλυψη του κόστους αύξησης στο ηλεκτρικό ρεύμα σε ποσοστό 50% από τον Ιανουάριο του 2022 είναι απόλυτα προς την σωστή κατεύθυνση, όμως χρειάζεται να υποστηριχθούν και με μία σειρά ακόμη μέτρα, όπως:

– Απαλλαγή ενοικίου των επιχειρήσεων όσο διαρκεί η πανδημία

– Μη επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής

– Μείωση ΦΠΑ στο 6% στα είδη πρώτης ανάγκης

– Αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων

– Αύξηση των δόσεων από 72 σε 120 για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν

– Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών

Για να επιτευχθεί ο κεντρικός στόχος, που δεν είναι άλλος από το να ενισχυθεί η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστική παρουσία όλων των επιχειρήσεων, έως ότου αποκλιμακωθούν οι παρούσες ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις και εκτονωθεί η αύξηση του ενεργειακού κόστους σε φυσιολογικά επίπεδα.

ΠΗΓΗ: MAXITIS.GR

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Ψηφιακή επιχειρηματική αποστολή στην Ελλάδα και B2B συναντήσεις με 8 γερμανικές εταιρείες ενέργειας

Επιμελητήριο Χαλκιδικής: Παρέμβαση για ομαλή λειτουργία της Κτηματικής Υπηρεσίας κατά το 2022

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top