Επιστροφή στα θρανία με αυξημένους ελέγχους και νέα πρωτόκολλα

Επιστροφή στα θρανία με αυξημένους ελέγχους και νέα πρωτόκολλα

Με γενίκευση και ενίσχυση των ελέγχων κατά της Covid-19 επιστρέφουν από τις διακοπές των Χριστουγέννων μαθητές και εκπαιδευτικοί. Τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, όπως στα Πανεπιστήμια και τα ΙΕΚ, παραμένουν ως έχουν, ενώ αναμένεται εγκύκλιος του υπουργείου για τους τρόπους διεξαγωγής της εξεταστικής περιόδου.

Ειδικότερα, τρεις είναι οι σημαντικότερες αλλαγές στα σχολεία:

1. Προβλέπεται ένα επιπλέον self test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, δηλαδή θα διενεργηθούν τρία δωρεάν self test αντί για δύο την εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε.

2. Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία self test πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, πάλι δύο φορές την εβδομάδα έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη και την Παρασκευή.

3. Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη όλο το τμήμα θα υποβάλλεται σε έλεγχο, και όχι μόνο οι μαθητές που κάθονταν κοντά στο κρούσμα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ κάθε μέρα για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.

Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες: δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο rapid test που ήδη κάνουν την εβδομάδα. Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές ή εκπαιδευτικοί που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου τριμήνου έχουν το ίδιο καθεστώς με τους εμβολιασμένους μαθητές ή εκπαιδευτικούς αντίστοιχα.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν.

Επίσης, συνεχίζει να ισχύει το 50%+1 για την αναστολή λειτουργίας τμήματος σε περίπτωση κρούσματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τα αποτελέσματα του πρωτοκόλλου λειτουργίας των σχολείων το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021, «τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, όπου φορούν μάσκες, τηρούνται αυστηρά πρωτόκολλα και γίνονται αυξημένοι έλεγχοι κατά του κορονοϊού, από ό,τι εκτός σχολείου». Για το λόγο αυτό, καθώς και λαμβάνοντας υπόψη την εκπαιδευτική και ψυχοκοινωνική διάσταση προκρίνεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων. Ενδεικτικά, σύμφωνα με το υπουργείο, «τα 32 εκατομμύρια self test που έκαναν οι μαθητές αυτήν την περίοδο εντόπισαν το 84% των εργαστηριακά διαγνωσμένων κρουσμάτων σε αυτές τις ηλικίες».

Συγκεκριμένες οδηγίες έχουν δοθεί αρμοδίως για την περίπτωση που ένας μαθητής ή εκπαιδευτικός διαγνωσθούν θετικοί αλλά και για την κατ’ εξαίρεση τηλεκπαίδευση. Επίσης υπάρχει πρόβλεψη για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 εκτός σχολείου όπως π.χ. αν υπάρχει κρούσμα στο σπίτι.

Η Ελλάδα πρώτη στην ΕΕ σε διενέργεια διαγνωστικών τεστ

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ECDC, η Ελλάδα βρίσκεται στην 1η θέση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τη διενέργεια των διαγνωστικών τεστ για Covid-19.

Στη χώρα μας πραγματοποιούνται καθημερινά, δωρεάν -και επομένως χωρίς να χρειάζεται συνταγογράφηση- rapid test και PCR test από τις Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ, καθώς και στις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Παράλληλα διατίθενται δωρεάν self test.

Για τη διενέργεια δωρεάν τεστ (self, rapid, PCR) έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ.

Από την 1η Μαΐου του 2020 έως τις 30 Δεκεμβρίου 2021, ο ΕΟΔΥ πραγματοποίησε εντελώς δωρεάν 8.759.556 διαγνωστικά τεστ (7.642.167 rapid και 1.112.389 PCR). Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ που έχουν γίνει σε δομές του ΕΣΥ. Από τον Απρίλιο του 2021 έως το τέλος του ίδιους έτους δόθηκαν δωρεάν 86.403.820 self test σε 7.669.956 πολίτες, και χάρη σε αυτά έχει διαγνωστεί περίπου το 20% των κρουσμάτων.

Όπως επισημαίνουν πηγές, χάρη στο συστηματικό testing υπάρχει έλεγχος της διασποράς στην κοινότητα.

Ξεπέρασαν τα 100 τα έργα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τις εντάξεις των έργων να αυξάνονται διαρκώς. Μετά από έγκριση του αρμόδιου για το Πρόγραμμα αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ακόμη 55 έργα προϋπολογισμού 3,35 δισ. ευρώ.

Αφορούν οκτώ έργα για την Πράσινη μετάβαση προϋπολογισμού 1,76 δισ. ευρώ, τρία έργα για την Ψηφιακή μετάβαση προϋπολογισμού 185,19 εκατ. ευρώ, 21 έργα για την απασχόληση, δεξιότητες, και την κοινωνική συνοχή, ύψους 1 δισ. ευρώ, και 23 έργα που αφορούν τις ιδιωτικές επενδύσεις και τον μετασχηματισμό της οικονομίας προϋπολογισμού 397, 82 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως έχουν, ήδη, ενταχθεί 48 έργα, ύψους 2,76 δισ. ευρώ. Τα 12 πρώτα (1,42 δισ. ευρώ) τον Ιούλιο του 2021 και τα υπόλοιπα 36 έργα (1,34 δισ. ευρώ) τον Οκτώβριο του 2021.

Μετά από την τρίτη δέσμη τα ενταγμένα έργα ανέρχονται σε 103 και ο προϋπολογισμός τους υπερβαίνει τα 6 δισ. ευρώ.

Δημιουργία κλειστών ελεγχόμενων δομών στα νησιά

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως οι νησιώτες σήμερα βιώνουν ιστορικά χαμηλές μεταναστευτικές ροές και πολύ μεγάλη αποσυμφόρηση, που έχουν περιορίσει δραστικά τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες.

Οι ροές το 2021 ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο της δεκαετίας, μειωμένες κατά 99% σε σχέση με το 2015. Οι δομές φιλοξενίας μειώθηκαν σε 34 έναντι 121 που λειτουργούσαν προ διετίας και αποσυμφορήθηκαν ουσιαστικά τα νησιά, αλλά και η ηπειρωτική χώρα, από τις επιπτώσεις των ροών των προηγούμενων ετών. Ανακτήθηκε επίσης ο έλεγχος της λειτουργίας των δομών με τον ορισμό διαιτητή από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά στην ολοκλήρωση των κλειστών ελεγχόμενων δομών, με θετικές ήδη επιπτώσεις στη Σάμο, την Κω και τη Λέρο. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως αναμένεται να ολοκληρωθεί και η θωράκιση της Λέσβου και της Χίου.

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ

Τέθηκε την Παρασκευή σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, με τον οποίο συναλλάσσονται καθημερινά 6,5 εκατομμύρια πολίτες (2,5 εκατ. συνταξιούχοι και 4 εκατ. εργαζόμενοι) και συγκεντρώνει -με βάση τις εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη- το 48% των παραπόνων που αφορούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αφορούν στη βελτίωση της απόδοσης του ΕΦΚΑ, την ενίσχυση της επιβράβευσης και της λογοδοσίας των υπαλλήλων, την αύξηση της ευελιξίας και της ταχύτητας του φορέα και στην καλύτερη αξιοποίηση και διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του.

Μεταξύ άλλων:

· Προβλέπεται η δυνατότητα πρόσληψης γενικών διευθυντών και διευθυντών με τριετή θητεία (και δυνατότητα ανανέωσης άπαξ) τόσο από το Δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα

· Προσδιορίζεται σύστημα επιβράβευσης παραγωγικότητας σε ολόκληρο τον φορέα, ξεκινώντας από τις λειτουργίες εκκαθάρισης των συντάξεων και εξυπηρέτησης των πολιτών. Το πριμ θα συνδέεται με συγκεκριμένους στόχους

· Αντιμετωπίζονται πιο συστηματικά οι καταγγελίες που αφορούν στον ΕΦΚΑ μέσω της σύστασης αυτοτελούς Μονάδας Εσωτερικών Ερευνών με επικεφαλής πρώην ανώτερο δικαστικό. Η Μονάδα θα είναι επιφορτισμένη με την άμεση διερεύνηση καταγγελιών και αιτημάτων και τη διενέργεια αυτεπάγγελτων ελέγχων (π.χ. επί υπέρμετρων καθυστερήσεων) και θα έχει εξουσίες αντίστοιχες με αυτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

· Επιταχύνονται οι πειθαρχικές διαδικασίες, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι διαδικασίες στα Πειθαρχικά Συμβούλια του ΕΦΚΑ έχουν αυτή τη στιγμή μέσο χρόνο ολοκλήρωσης τα 2 έτη.

· Καθίσταται πιο ευέλικτο το σύστημα των προμηθειών ώστε να δοθεί τέλος σε φαινόμενα όπως η μη έγκαιρη προμήθεια αναλώσιμων, ανταλλακτικών και η δυσκολία αντικατάστασης παρωχημένου εξοπλισμού (π.χ. Η/Υ, κλιματιστικά κ.λπ.).

· Προωθείται η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ μέσω σύστασης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού με τίτλο «Εταιρεία Ακινήτων e-ΕΦΚΑ», που θα υπόκειται σε αυστηρό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης με αυξημένα εχέγγυα διαφάνειας και λογοδοσίας, αλλά και δυνατότητα αξιοποίησης των καλών πρακτικών του ιδιωτικού τομέα για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που θα διαθέτει. Είναι ενδεικτικό ότι ο φορέας διαθέτει περίπου 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ και τουλάχιστον το 20% -που αφορά ακίνητα μεγάλης αξίας- μένει τελείως αναξιοποίητο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποδεκατισμένα με το…καλημέρα ανοίγουν αύριο (10/1) τα σχολεία

Σαρηγιάννης στο GRTimes: Το άνοιγμα των σχολείων θα επιβαρύνει το ιικό φορτίο κατά 10%

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top