Αγιά Λάρισας: Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι επιχειρηματίες

Αγιά Λάρισας: Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι επιχειρηματίες

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Η πρωτότυπη διαμαρτυρία τους στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης «άδειες καρέκλες» έκανε αίσθηση. Οι άδειες ξαπλώστρες στις άλλοτε γεμάτες παραλίες της Λάρισας δίπλα στη λέξη SOS ανέδειξαν με τον πιο ηχηρό τρόπο την κραυγή αγωνίας που εκπέμπουν για το μέλλον των επιχειρήσεών τους, που μέχρι στιγμής προδιαγράφεται σκοτεινό.

Στα παράλια της Λάρισας, παρότι δεν είναι αμιγώς τουριστική περιοχή, δραστηριοποιούνται περισσότερες από 300 επιχειρήσεις, στην πλειονότητά τους μικρές οικογενειακές, που ζουν από τον τουρισμό, εκ των οποίων οι 100 είναι μπιτς μπαρ και οι υπόλοιπες καταστήματα εστίασης.

«Μιλάμε για μια παραλία έκτασης 70 χιλιομέτρων με περισσότερες από 300 επιχειρήσεις, χώρια τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που είναι άλλες 400 με 500 επιχειρήσεις και για πολύ κόσμο είναι η κύρια και μόνη δουλειά του. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε γνώση του τι και πώς πρέπει να κινηθούμε φέτος. Δεν έχει βγει ακόμα η ΚΥΑ που θα μας δώσει τα δεδομένα, έτσι ώστε να στήσουμε τα μαγαζιά μας. Γιατί ο κόσμος δε γνωρίζει ότι εμείς για να στήσουμε τα μαγαζιά μας χρειαζόμαστε 20 με 30 μέρες προετοιμασία», είπε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Παραλιών Ν. Λάρισας, Δημήτρης Ηλιάδης.

Δε θα ανοίξουν επιχειρήσεις

Ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι υπάρχει κίνδυνος να μη λειτουργήσουν φέτος κάποιες επιχειρήσεις, που σε άλλες περιπτώσεις ήταν ανοιχτές από την Πρωτομαγιά.

«Αν τελικά μας δώσουν λιγότερα τετραγωνικά φέτος, όπως έχει ακουστεί, και με δεδομένο ότι έχει μειωθεί ο τουρισμός, δεν ξέρω αν θα μας συμφέρει να ανοίξουμε. Ακούγεται ένα σενάριο ότι θα βάλουν πέντε μέτρα ανά ομπρέλα. Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που έχουν 200 τετραγωνικά και δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Και βέβαια, αν μας αφαιρέσουν χώρο δε θα μπορούμε να κρατήσουμε το ίδιο προσωπικό», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι είναι δεν είναι λογικό να ισχύουν αυστηρότερα μέτρα στην παραθαλάσσιες περιοχές σε σχέση με τα καταστήματα των αστικών κέντρων.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Αγιάς, Νίκος Ντάγκας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις θα ανοίξουν, γιατί είναι μικρές οικογενειακές, οπότε διαχειρίζονται πιο εύκολα τις ανάγκες για εργατικό δυναμικό, ωστόσο τόνισε ότι ήδη το πλήγμα είναι πολύ μεγάλο για κάποιους επαγγελματίες.

«Υπάρχει όμως μια πολύ μεγάλη ζημιά, γιατί δυο – τρεις οικισμοί μεγάλοι είχαν άμεση σχέση με μεγάλα τουριστικά γραφεία από το εξωτερικό, μια αγορά που τώρα είναι παγωμένη. Αυτοί οι επιχειρηματίες είχαν ακυρώσεις για τον Μάιο και τον Ιούνιο και δεν ξέρουν τι μέλλει γενέσθαι. Σπίτια που ήταν ολόκληρα κλεισμένα με συμβόλαια από το εξωτερικό σίγουρα έχασαν δουλειές και δεν ξέρουν τι θα γίνει Ιούλιο και Αύγουστο, γιατί είναι εκτός της άλλης αγοράς. Γι’ αυτούς είναι διπλά δύσκολο», είπε στο GRTimes.gr.

Ζητούν επιδότηση

Οι επιχειρηματίες της περιοχής ζητούν να συμπεριληφθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για άλλους κλάδους.

«Πρέπει να βοηθήσουν τον επαγγελματία. Για μένα θα έπρεπε να το κάνουν χθες, γιατί ο κόσμος πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Δεν έχουμε ακούσει κανέναν να εξαγγείλει κάποια ευνοϊκή ρύθμιση για μας, όπως πχ μια επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, μια επιδότηση επανεκκίνησης, δεν έχουμε ακούσει κάτι συγκεκριμένο για τον ΦΠΑ», τόνισε ο κ. Ηλιάδης, επισημαίνοντας ότι κάθε μπιτς μπαρ χρειάζεται στην αρχή της σεζόν περίπου 5.000 ευρώ για επεμβάσεις κι ένα σημαντικό ποσό για προμήθειες.

Να γίνει η κρίση ευκαιρία

Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, πάντως, δηλώνει αισιόδοξος ότι η κρίση της πανδημίας θα αξιοποιηθεί ως ευκαιρία για στροφή σε άλλες μορφές τουρισμού.

«Αυτό που καταγράφεται σε σχέση με τους εν δυνάμει τουρίστες ανά τον κόσμο είναι πως αυτό που αναζητούν είναι ο φυσικός τρόπος απόδρασης. Εμείς έχουμε και το φυσικό περιβάλλον και τις μικρές οικογενειακές μονάδες και τη μεγάλη έκταση της παραλίας που δεν είναι μαζική. Έχουμε ακτογραμμή 70 χιλιομέτρων, έχουμε τα 40 χιλιόμετρα της Αγιάς με παραλίες που ακόμα και οργανωμένες να είναι υπάρχει χώρος που σου δίνει τη δυνατότητα των κοινωνικών αποστάσεων. Επιπλέον, έχουμε αυθεντικά προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς.

Άρα, αυτό μας δίνει την ευκαιρία, αν συμφωνήσουμε σε αυτό το μοντέλο που μας δίνει μία αξία διαχρονική, να συνδέσουμε το φυσικό περιβάλλον με τα τοπικά προϊόντα και να περισώσουμε τη ζημιά, αλλά και να κερδίσουμε το στοίχημα για το μέλλον», είπε.

Αναφερόμενος στη φετινή χρονιά, ο αντιδήμαρχος τόνισε πως ο δήμος θα δώσει τη μέγιστη δυνατή βοήθεια στον επιχειρηματικό κόσμο, για να μπορέσει να κάνει την επανεκκίνηση, που θα είναι προς όφελος της περιοχής συνολικά, πάντως όμως με σεβασμό προς τους κοινόχρηστους χώρους και όλους τους πολίτες.

Στο «κόκκινο» τα οικονομικά του δήμου

Η κρίση που έπληξε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα τους επιχειρηματίες είχε άμεσο αντίκτυπο στα οικονομικά του δήμου, ο οποίος πήρε όλα τα μέτρα στήριξης που προέβλεπαν οι εγκύκλιοι, όπως απαλλαγή από ενοίκια και τέλη για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

“Οι προϋπολογισμοί μας είναι στο «κόκκινο», ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα έσοδά τα ανταποδοτικά. Ήταν μια εποχή που ο κόσμος δήλωνε τα επιπλέον τετραγωνικά στην πλατφόρμα, ενώ είναι σε εξέλιξη η αποπληρωμή χρεών με δόσεις. Επιπλέον, εισπράτταμε το 0,5% από όλα αυτά τα μαγαζιά, το 2% από τα ενοικιαζόμενα και το 5% από τα κέντρα διασκέδασης. Αν συνυπολογίσουμε τα ανταποδοτικά που χάνουμε, έχουμε μία απώλεια μεγαλύτερη των 500.000 ευρώ”, τόνισε στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Αγιάς, Αντώνης Γκουντάρας και πρόσθεσε: “Θα υπάρξει πρόβλημα ειδικά σε έναν δήμο σαν κι εμάς που έχει ήδη ζήτημα με τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, οι οποίοι δεν καλύπτουν καν τη μισθοδοσία”.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top