Αθ. Παπαπαναγιώτου: Αλήθειες για το τραπεζικό σύστημα

Αθ. Παπαπαναγιώτου: Αλήθειες για το τραπεζικό σύστημα

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Τις μεγάλες δυσκολίες, τις γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες, που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην άντληση κεφαλαίων από τις Τράπεζες, δυσκολίες που αρκετές φορές φέρνουν μία επιχείρηση στα όρια της κατάρρευσης, τις ομολογούν οι πάντες, αλλά μιλώντας σε τρίτο πρόσωπο. Οι αποκαλύψεις γίνονται, όπως συνήθως άλλωστε, κατ’ ιδίαν και συνήθως με την παράκληση….»μη τα δημοσιεύσεις τώρα αυτά».

Όμως ο επιχειρηματίας κ. Αθανάσιος Παπαπαναγιώτου, είχε την παρρησία και ανοικτά, μπροστά σε δημοσιογράφους και τηλεοπτικές κάμερες, όπως άλλωστε και σε εκπροσώπους φορέων, είπε τα πράγματα με το όνομά τους, αναφερόμενος στα όσα κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο ΔΡΟΜΕΑΣ που κατάφερε να αντέξει στα πολλά και πολύ δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, μίας κρίσης που έπληξε πολύ σκληρά τον κλάδο επίπλου στον οποίο και δραστηριοποιείται η Σερραϊκή βιομηχανία. Και δεν λες το ΔΡΟΜΕΑ ακριβώς «Σερραϊκή» βιομηχανία, αλλά ευρωπαϊκή μάλλον, αφού εξάγει σε μεγάλους φορείς και οργανισμούς της Ευρώπης σχεδόν το 80% της παραγωγής του.

Σε αυτή λοιπόν την ενημερωτική συνάντηση που έγινε προχθές Πέμπτη στα γραφεία της εταιρείας στη ΒΙΠΕ Σερρών, ο κ. Παπαπαναγιώτου, αφού ενημέρωσε για τη νέα μεγάλη παραγγελία, ύψους 15 εκατ. ευρώ, που θα εκτελέσει ο ΔΡΟΜΕΑΣ για τον Γερμανικό Στρατό, παραγγελία που φυσικά εξασφάλισε μέσα από αδιάβλητες διαγωνιστικές διαδικασίες, αναφέρθηκε και στα προβλήματα που συναντάει η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας, προβλήματα που κοστίζουν σε χρόνο, πάμπολλες ανθρωποώρες και χρήμα.

Κι’ είχε λοιπόν την παρρησία, ευθέως και ανοικτά, να μιλήσει και για το τραπεζικό σύστημα, τα συγκριτικά υψηλά επιτόκια δανεισμού και τις δυσκολίες στην εξασφάλιση κεφαλαίων κίνησης, κεφάλαια που χρειάζεται κάθε επιχείρηση για να χρηματοδοτήσει την εκτέλεση έργων και εν κατακλείδι την επιβίωση και ανάπτυξή της.

Και φυσικά ο κ. Παπαπαναγιώτου, μίλησε αναφερόμενος στο ΔΡΟΜΕΑ και στους σκοπέλους που η συγκεκριμένη επιχείρηση αντιμετώπισε παρότι- και αυτό πρέπει να τονισθεί- εξυπηρετεί κανονικότατα τα δάνεια που έχει λάβει κι’ έχει στα χέρια της συμβόλαια ισχυρά, αυτό που θα λέγαμε «λίρα εκατό».

Ο επιχειρηματίας αναγνώρισε τη δεινή θέση στην οποία βρέθηκαν οι Τράπεζες με την οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2009, αναγνώρισε τη θέση «αδυναμίας» στην οποία βρέθηκαν, όπως και τον αυστηρότατο έλεγχο που πλέον τους ασκείται διοικητικά και περιορίζει τις κινήσεις τους προκαλώντας μεγάλες διαδικαστικές καθυστερήσεις στην έγκριση δανείων και ειδικά κοινοπρακτικών.

Όμως, ο χρόνος στην εξασφάλιση χρηματοδότησης, όπως και στην εκτέλεση μίας παραγγελίας, είναι κρίσιμος παράγοντας και πολλές φορές, μπορεί να οδηγήσει μία εταιρεία στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Κι’ αν, όταν ο ΔΡΟΜΕΑΣ ζητούσε κεφάλαια κίνησης και οι συστημικές Τράπεζες καθυστερούσαν με τις εγκρίσεις, δεν είχε εμφανιστεί ως από μηχανής θεός η Συνεταιριστική Σερρών, μία μικρή συνεταιριστική Τράπεζα της Περιφέρειας, να χορηγήσει δάνειο αντί ασφαλιστηρίου συμβολαίου του ΔΡΟΜΕΑ με τον ΟΑΕΠ, η βιομηχανία θα είχε χάσει έργο 3 εκατ. ευρώ για το Γερμανικό Στρατό, χρήματα και αξιοπιστία, απέναντι σε έναν μεγάλο πελάτη, τη σχέση με τον οποίο κτίζει από το 2013.

Αυτό που έκανε η Συνεταιριστική Σερρών- πλέον Συνεταιριστική Κεντρικής Μακεδονίας- θα μπορούσαν να το έχουν κάνει και συστημικές Τράπεζες, αλλά δεν το έκαναν. Το έκανε μια μικρή Τράπεζα που στήριξε, χωρίς να διακινδυνεύει το παραμικρό, μία επιχείρηση που είναι καινοτόμος, εξαγωγική και δίνει δουλειά σε περισσότερους από 230 εργαζομένους, αναδεικνύοντας παράλληλα τις δυνατότητες της ελληνικής βιομηχανίας.

Η ΔΡΟΜΕΑΣ, έλαβε το δάνειο που χρειαζόταν, διατήρησε την καλή της φήμη και έτσι προχθές παρουσίασε και αυτή τη νέα σημαντική ανάθεση για ένα έργο των 15 εκατ. ευρώ.

Αλήθεια όμως, πόσες άλλες επιχειρήσεις για χρόνια πολεμάνε με τις ατελείωτες γραφειοκρατικές διαδικασίες, για να πετύχουν αναδιαρθρώσεις δανείων; Και πρόκειται για χρόνια, όταν το αίτημα είναι η αναδιάρθρωση δανείων και δη κοινοπρακτικών. Είναι εκατοντάδες ή πολλές χιλιάδες μήπως; Προφανώς και είναι χιλιάδες αν κρίνουμε μόνο από τις περιπτώσεις που πληροφορούμαστε.

Και σε αυτά τα χρόνια των διαπραγματεύσεων, είναι πολύ δύσκολο για μία επιχείρηση να αντέξει, είπαμε ο χρόνος είναι κρίσιμος παράγοντας, ίσως και ο κρισιμότερος όταν πρέπει να συντηρηθεί και να συνεχίσει να λειτουργεί ένας οικονομικός οργανισμός, μία επιχείρηση. Και για την κοινωνία, η επιχείρηση δεν είναι ο επιχειρηματίας, είναι οι άνθρωποί της, η γνώση και οι τεχνολογίες που έχουν επενδυθεί σε αυτή ή έχουν κατακτηθεί από αυτή.

Είναι καιρός λοιπόν, το τραπεζικό σύστημα να συνδυάσει τις καλές πρακτικές που θα «κλείνουν τα παράθυρα» σε νέα κόκκινα δάνεια, με διαδικασίες λιγότερο γραφειοκρατικές που θα απαντούν πραγματικά στις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top