Αττική Οδός: Αυτή είναι η αλήθεια για τις αυξήσεις στα διόδια

Post Thumbnail

Να ενημερώσει «υπεύθυνα και εμπεριστατωμένα» το κοινό, «προς αποφυγή παρερμηνειών, εσφαλμένων εντυπώσεων και ανακριβών ειδήσεων», δηλώνει ότι επιθυμεί εκ νέου η «Αττική Οδός Α.Ε.» σχετικά με τις νέες τιμές των διοδίων, που θα τεθούν σε ισχύ σε δύο διαδοχικά στάδια για όλες τις κατηγορίες των οχημάτων, καθώς «και των όσων γράφτηκαν και ειπώθηκαν», απαντώντας εμμέσως και στα όσα είπε νωρίτερα ο Υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

Όπως σημειώνει, μπορεί η Αττική Οδός να αποτελεί πρόσφορο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης αυτές τις ημέρες, ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέπεται πως η εταιρεία και οι άνθρωποι της είναι σε εγρήγορση 365 ημέρες τον χρόνο, 7 ημέρες την εβδομάδα και 24 ώρες μέρα και νύχτα για να λειτουργούν και να συντηρούν τον αυτοκινητόδρομο και να εξυπηρετούν τους χρήστες του, ώστε να απολαμβάνουν άνεση και ασφάλεια στις μετακινήσεις τους.

Σύμφωνα με την «Αττική Οδό Α.Ε.», καθήκον της απέναντι στους χρήστες της, στο πλαίσιο ενάσκησης της παραχωρηθείσας δημόσιας υπηρεσίας, είναι να διασφαλίζει την άριστη λειτουργία του δρόμου «και απέναντι στους μετόχους της την υγιή οικονομική κατάσταση της εταιρείας, ώστε να αποσβέσουν τα κεφάλαια που επένδυσαν μετά από σχεδόν 25 χρόνια, με αναμενόμενη απόδοση, μέχρι το τέλος της παραχώρησης, χαμηλότερη του 10%, τη στιγμή που η ορισθείσα στη Σύμβαση Παραχώρησης μέγιστη δυνατή απόδοση ανέρχεται σε 13,1%».

Αντίστοιχα, το Ελληνικό Δημόσιο οφείλει, σύμφωνα με την «Αττική Οδό», «να επιδεικνύει συνέπεια και συνέχεια έναντι των συμβατικών δεσμεύσεών του, αν θέλει να διαφυλάξει την αξιοπιστία της χώρας έναντι των επενδυτών, παρόντων και μελλοντικών, Ελλήνων και ξένων».

Απαντώντας στους ισχυρισμούς ότι η αύξηση των διοδίων είναι «μονομερής» και «απαράδεκτη», η εταιρεία υποστηρίζει πως αποτελεί «νόμιμο και αναφαίρετο» δικαίωμά της, εκπορευόμενο από το αρθρο 50.1.2. της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της «Αττική Οδός Α.Ε.», η οποία κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 16/12/1996, ο ελεύθερος και μονομερής καθορισμός του ύψους των διοδίων τελών, υπό την προϋπόθεση ότι η Ανώτατη Τιμή Διοδίων Τελών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα Άνω Συμβατικά Όρια Διοδίων Τελών (Α.Σ.Ο.Δ.Τ.). Σήμερα, το Α.Σ.Ο.Δ.Τ. ανέρχεται σε €3,77 (με ΦΠΑ), «άρα τόσο η νέα ονομαστική τιμή διοδίου που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου 2019 (€3,00), όσο και αυτή που θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2020 (€3,30), είναι σημαντικά χαμηλότερες του επιτρεπτού ορίου.

Ειδικά η νέα ονομαστική τιμή διοδίου που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου 2019 (€3,00), είναι κατά 20,42% χαμηλότερη των Άνω Συμβατικά Όρια Διοδίων Τελών (€3,77) και, εξ όσων γνωρίζουμε, αποτελεί τη μεγαλύτερη διαφορά τιμής διοδίων τελών από τα συμβατικά ανώτατα προβλεπόμενα, από οποιαδήποτε άλλο έργο παραχώρησης λειτουργεί σήμερα στην Ελλάδα.

Οι εν λόγω αυξήσεις στοιχειοθετούνται πλήρως και πέραν πάσης αμφισβήτησης από τα δικαιολογητικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Χρηματοοικονομικό Μοντέλο και στις Χρηματοοικονομικές Αναφορές που υποβάλλονται στον Κύριο του Έργου, το Ελληνικό Δημόσιο» αναφέρει η «Αττική Οδός».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι, ότι χωρίς καμία συμβατική υποχρέωση, παρέχει εκπτώσεις στα συνδρομητικά προγράμματα, γεγονός που επηρεάζει το 55% των διελεύσεων, με αποτέλεσμα η σημερινή μέση τιμή για ΙΧ να διαμορφώνεται στα €2,62 αντί €2,80.

Επιπλέον, χρήστες του δρόμου που πραγματοποιούν σήμερα τις διελεύσεις τους πληρώνοντας €2,80 με μετρητά και οι οποίοι από 1/7/19 θα κληθούν να πληρώνουν €3,00, μπορούν να διατηρήσουν το κόστος των διελεύσεων τους στα €2,80, αν εγγραφούν στο βασικό συνδρομητικό πρόγραμμα Express και λάβουν δωρεάν τον πομποδέκτη, γεγονός που θα τους απαλλάξει και από την ανάγκη καθημερινής συναλλαγής στα διόδια.

Κατά την εταιρεία, και οι χρήστες που χρησιμοποιούν τον δρόμο καθημερινά προς και από τη δουλειά τους και πραγματοποιούν 44-47 διελεύσεις τον μήνα, απολαμβάνουν και θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν εκπτώσεις 27-32%, «εκπτώσεις που κανένα άλλο έργο παραχώρησης στην Ελλάδα δεν προσφέρει και οι οποίες είναι από τις μεγαλύτερες σε όλη την Ευρώπη».

Η «Αττική Οδός» θεωρεί πως οι νέες τιμές που ανακοινώθηκαν στις 14 Ιουνίου παρέχουν «ένα εύλογο διάστημα 16 ημερών μέχρι την αύξηση που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2019 και ένα διάστημα πέραν των 6 μηνών μέχρι την αύξηση που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2020». Επιπλέον, η εταιρεία αποφάσισε, προς διευκόλυνση των υφιστάμενων συνδρομητών των εκπτωτικών προγραμμάτων, οι νέες τιμές να ισχύσουν από τις 15 Ιουλίου 2019, ενώ στο www.aodos.gr υπάρχουν αναλυτικά όλες οι πληροφορίες σχετικά με τα εκπτωτικά προγράμματα, τις κατηγορίες των οχημάτων και τις νέες τιμές.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει πως η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είχε ενημερωθεί με επίσημη επιστολή από τις 28/12/2018 για τις νέες τιμές που προγραμματίζονταν να τεθούν σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2019 (€3,00) και την 1η Αυγούστου 2019 (€3,30) «και ουδέποτε είχε εκφράσει υπηρεσιακά την παραμικρή αντίρρηση ή είχε ζητήσει οποιαδήποτε διευκρίνιση ή συμπληρωματικό στοιχείο».

Η «Αττική Οδός Α.Ε.» σημειώνει ότι, προσπαθώντας να καθυστερήσει περαιτέρω την οικονομική επιβάρυνση των χρηστών της από τις νέες τιμές, αποφάσισε και ενημέρωσε με επιστολή της και πάλι μονομερώς στις 29/01/2019 την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «ότι αναβάλλει (όχι ανακαλεί) μέχρι νεοτέρας την εφαρμογή της απόφασης του Διοικητικού της Συμβουλίου».

Όπως τονίζει, «σεβόμενη την οικονομική κατάσταση της χώρας και των πολιτών, δεν προχώρησε σε καμία αύξηση επί 13 χρόνια (εξαιρουμένης της αύξησης από €2,70 σε €2,80 το 2010 λόγω ΦΠΑ), τη στιγμή που στο διάστημα της δεκαετούς οικονομικής κρίσης άλλα έργα παραχώρησης προχώρησαν σε σημαντικές αυξήσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις έφταναν για τα Ι.Χ. ακόμα και αύξηση €1,55 ανά διέλευση».

Σε σχέση με ισχυρισμούς ότι η «Αττική Οδός Α.Ε.» έχει «θησαυρίσει», η εταιρεία απαντά ότι:

 • Το κόστος κατασκευής της Αττικής Οδού ανήλθε σε συνολικά €1,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 65%, ήτοι €822,2 εκατ., καλύφθηκαν από την Παραχωρησιούχο εταιρεία «Αττική Οδό Α.Ε.» με ίδια κεφάλαια αλλά και δάνεια που ακόμα αποπληρώνει.
 • Η πρώτη χρονιά που μπόρεσε να υλοποιηθεί διανομή προς τους μετόχους της «Αττική Οδός Α.Ε.», για τα κεφάλαια που επένδυσαν από το 2000, ήταν το 2013, ήτοι 13 έτη μετά την πρώτη επένδυσή τους στο έργο «Αττική Οδός». Μέχρι το τέλος του 2018 η απόδοση των μετόχων ανήλθε σε 6,23%, η οποία υπολείπεται σημαντικά του συμβατικά ανώτατου προβλεπόμενου ορίου του 13,1%. Ως εκ τούτου, δεν έχει επιτευχθεί η συμβατικά ορισθείσα απόδοση επί της επένδυσης και δεν στοιχειοθετείται η πρόωρη επιστροφή του δρόμου στο Ελληνικό Δημόσιο.
 • Η συμφωνηθείσα ανώτατη απόδοση αποτελεί αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας που ολοκληρώθηκε το 1996 και αντικατοπτρίζει τους κινδύνους που ανέλαβαν οι μέτοχοι στον χρόνο υπογραφής της Σύμβασης Παραχώρησης. Σε αυτούς περιλαμβάνονται, εκτός από την επένδυσή τους, οι εγγυήσεις που παρείχαν για την εξασφάλιση των δανείων που χρηματοδότησαν την κατασκευή της Αττικής Οδού. Η απόδοση επί των κεφαλαίων των μετόχων ουδέποτε ήταν εξασφαλισμένη, καθώς ανέλαβαν τον κίνδυνο του κυκλοφοριακού φόρτου και, σε περίπτωση υστέρησής του, διέτρεχαν τον κίνδυνο απώλειας της επένδυσής τους και της μη εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων.
 • Η Σύμβαση Παραχώρησης προβλέπει έσοδα που προκύπτουν από τον συνδυασμό πρόβλεψης κυκλοφορίας επί τα εκάστοτε Άνω Συμβατικά Όρια Διοδίων Τελών (που σήμερα είναι €3,77 και στο προσεχές διάστημα μετά τη δημοσίευση των νέων τιμών ΔΤΚ του διμήνου Ιουνίου-Ιουλίου 2019 θα είναι μεγαλύτερο). Τα πρώτα τέσσερα-πέντε χρόνια λειτουργίας του δρόμου η κυκλοφορία υπήρξε υψηλότερη από τις προβλέψεις, αφού το αντίτιμο των διοδίων ήταν κατά πολύ χαμηλότερο από τα ανώτατο επιτρεπόμενο από τη Σύμβαση. Τα συγκεντρωτικά πραγματικά έσοδα δεν ήταν πολλαπλάσια των προβλεπόμενων, παρά μόνο κατά περίπου 5% υψηλότερα.
 • Την επόμενη δεκαετία και μέχρι σήμερα, παρά τα ίδια χαμηλά επίπεδα διοδίων, η κυκλοφορία μειώθηκε δραστικά, λόγω της οικονομικής κρίσης, ανατρέποντας συνολικά την εικόνα και προκαλώντας μεγάλη συγκεντρωτική υστέρηση στα έσοδα εκ διοδίων, σε σχέση με την πρόβλεψη, υστέρηση που υπερκέρασε το αρχικό πλεόνασμα εσόδων, με αποτέλεσμα να φθάνει σήμερα σε συγκεντρωτικό έλλειμμα που πλησιάζει το 10%. Η υστέρηση στα έσοδα αντικατοπτρίζεται και στη μειωμένη απόδοση των μετόχων, σε σχέση με τη συμβατικά ορισθείσα ως ανώτατη.

Ως προς τους ισχυρισμούς περί υπέρογκων εξόδων λειτουργίας και συντήρησης της Αττικής Οδού, η εταιρεία υποστηρίζει ότι:

 • Το ελληνικό Δημόσιο υποχρέωνε στον διαγωνισμό για την Παραχώρηση τα μέλη της Κοινοπραξίας Κατασκευής του Έργου να είναι μέτοχοι και στην εταιρεία λειτουργίας και συντήρησης (την «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.»), δίνοντας δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό μόνο σε ομίλους και κοινοπραξίες με αποδεδειγμένη εμπειρία και ικανότητα σε μελέτες-κατασκευή, διαχείριση και λειτουργία συγκοινωνιακών έργων με διόδια. Η εμπειρία στη λειτουργία αυτοκινητοδρόμων υπήρχε μόνο σε ξένους οίκους και στο διαγωνιστικό σχήμα της «Αττική Οδός Α.Ε.» τη συγκεκριμένη εμπειρία την κάλυψε η Γαλλική Transroute International S.A. (σήμερα Egis S.A.), η οποία συμφώνησε τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό με προδιαγραμμένο πλαίσιο συνεργασίας, αναλαμβάνοντας να συμμετάσχει με 60% στην εταιρίας λειτουργίας και έχοντας συμφωνημένο  σχέδιο Σύμβασης Λειτουργίας και Συντήρησης, το οποίο αποτέλεσε στοιχείο της προσφοράς στον διαγωνισμό.
 • Η Σύμβαση Παραχώρησης του 1996 υποχρέωνε τον ανάδοχο (την «Αττική Οδός Α.Ε.») να αναθέσει τις υποχρεώσεις του για συντήρηση και λειτουργία του έργου σε εταιρία που θα συσταθεί μεταξύ της Transroute International S.A. και Μελών της Κοινοπραξίας Κατασκευής. Η υποχρέωση αυτή υλοποιήθηκε με βάση την απόφαση και έγκριση της Σύμβασης Λειτουργίας και του Καταστατικού της «Αττικές Διαδρομές ΑΕ» από το (τότε) ΥΠΕΧΩΔΕ τον Μάρτιο του 2000, δηλαδή έναν χρόνο πριν τεθεί σε λειτουργία το πρώτο τμήμα του έργου. Η Σύμβαση Λειτουργίας Συντήρησης κατέστη παράρτημα υπ’ αριθμόν 18 στη Σύμβαση Παραχώρησης με βάση υπουργική απόφαση της 6/3/2000 και περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια το αντικείμενο, τις υποχρεώσεις και την αμοιβή της εταιρείας «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.», με σκοπό την εκπλήρωση υποχρεώσεων που έχει αναλάβει «Αττική Οδός Α.Ε.» και έχουν προδιαγραφεί στη Σύμβαση Παραχώρησης.
 • Μεταξύ άλλων οι «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.» έχουν υπό την ευθύνη τους τον έλεγχο, την παρακολούθηση και τη διαχείριση της κυκλοφορίας, την είσπραξη των διοδίων, την επιθεώρηση, τη συντήρηση ρουτίνας, τις προληπτικές επεμβάσεις ώστε να διατηρείται σε καλή κατάσταση, τη διαχείριση έκτακτων συμβάντων κλπ.
 • Το ετήσιο κόστος για την «Αττική Οδό Α.Ε.» για την αμοιβή της εταιρείας συντήρησης και λειτουργίας «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.» το 2018 ανήλθε σε €40 εκατ.
 • Οι δαπάνες της «Αττική Οδός Α.Ε.», στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το ποσό που αποδίδεται στις «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.», με βάση τη Σύμβαση Παραχώρησης ελέγχονται εξονυχιστικά και συνεχώς από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (σε μηνιαία βάση με τον έλεγχο που πραγματοποιείται από τον διεθνή οίκο Jacobs υπό την ιδιότητα του ως Τεχνικού Συμβούλου της Δανείστριας Τράπεζας της «Αττική Οδός Α.Ε.»), από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, από τη διεθνή εταιρεία PricewaterhouseCoopers Α.Ε. (υπό την ιδιότητά της ως ορκωτού ελεγκτή της «Αττική Οδός Α.Ε.»), από τη διεθνή εταιρεία Ernest & Young Α.Ε. (υπό την ιδιότητά της ως ελεγκτή του Χρηματοοικονομικού Μοντέλου της «Αττική Οδός Α.Ε.»), από τις εκάστοτε συμβούλους του ελληνικού Δημοσίου (ΕΤΕΒΑ, Εθνική Τράπεζα) και από την αρμόδια εποπτεύουσα υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Σύμφωνα με την «Αττική Οδό», «η σύγκριση του κόστους λειτουργίας και συντήρησης μεταξύ αυτοκινητοδρόμων είναι φυσικά άτοπη, ειδικά αν αντί ενός συνόλου κριτηρίων λαμβάνεται κατά περίπτωση ένα μόνο στοιχείο υπόψη, όπως πχ το μήκος σε χιλιόμετρα του αυτοκινητοδρόμου, αφού κάθε δρόμος έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Για παράδειγμα η σύγκριση 1 χλμ της Αττικής Οδού με 1 χλμ του Αυτοκινητοδρόμου Χ (σ.σ. υπαρκτός αυτοκινητόδρομος στην Ελλάδα με ίδιο συνολικό μήκος με την Αττική Οδό) παράγει μη αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα, καθώς:

Η Αττική Οδός είναι δρόμος αστικός και απευθύνεται σε πληθυσμό 4 εκατ. ανθρώπων, ενώ ο Αυτοκινητόδρομος Χ είναι υπεραστικός και βρίσκεται στην περιφέρεια.

Η Αττική Οδός, όπως συμβατικά προβλέφθηκε από το Δημόσιο, έχει διόδια σε κάθε είσοδο, άρα έχει τους περισσότερους σταθμούς διοδίων από όλα τα άλλα έργα και ως εκ τούτου αυξημένες ανάγκες στελέχωσης σε προσωπικό και κόστος λειτουργίας.

Η Αττική Οδός, λόγω της σύνδεσής της με την Εθνική Οδό, τη Λεωφόρο Κηφισίας, τη Λεωφόρο Κατεχάκη κι άλλες κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας, έχει, βάσει σύμβασης, υποχρέωση για ανταπόκριση σε ατύχημα εντός 10 λεπτών, έναντι 60 λεπτών που έχει ο Αυτοκινητόδρομος Χ, καθώς τυχόν δυσλειτουργία της Αττικής Οδού επιβαρύνει δραματικά τη συνολική κυκλοφοριακή λειτουργία της Αθήνας.

Η Αττική Οδός είναι το «πλουσιότερο» έργο από πλευράς εξοπλισμού σε σχέση με το μήκος του. Συνολικά η Εταιρεία Λειτουργίας και Συντήρησης καλείται να συντηρήσει:

 • 22.000 φωτιστικά (7.000 στον ανοιχτό αυτοκινητόδρομο + 15.000 σε σήραγγες)
 • 300 ανεμιστήρες σε σήραγγες
 • 200 κάμερες  κυκλοφορίας + 200 κάμερες στα διόδια
 • 100 πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων
 • 900 πινακίδες λειτουργίας λωρίδων και μεταβλητών ορίων ταχύτητας
 • 600 τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης
 • 11 μετεωρολογικούς σταθμούς
 • 40 αντλιοστάσια άρδευσης και πυρόσβεσης
 • 40 υποσταθμούς μέσης και χαμηλής τάσης.

«Ακόμα όμως και με βάση αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, που αυξάνουν σημαντικά το κόστος λειτουργίας και συντήρησής της, με βάση τα στατιστικά στοιχεία της HELLASTRON (Επίσημος Θεσμικός Φορέας Εκπροσώπησης των οκτώ σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων και υποδομών με διόδια που λειτουργούν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της κρατικής Εγνατίας Οδού) για το 2018, η Αττική Οδός έχει το δεύτερο υψηλότερο κόστος λειτουργίας και συντήρησης ανά χιλιόμετρο (σύνολο κόστους διά του συνολικού μήκους του δρόμου σε χλμ), παράμετρος όμως που δεν είναι ενδεικτική. Με βάση τις ενδεικνυόμενες παραμέτρους η Αττική Οδός:

 • Έχει το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας και συντήρησης ανά εργαζόμενο (σύνολο κόστους διά του συνολικού αριθμού εργαζομένων). Διεθνώς η παράμετρος αυτή αποτελεί το κύριο συγκριτικό στοιχεία, αφού το κόστος μισθοδοσίας καλύπτει το 45%-60% του συνολικού κόστους λειτουργίας.
 • Έχει το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας και συντήρησης ανά διέλευση από όλους τους σταθμούς διοδίων (σύνολο κόστους διά του συνολικού αριθμού διελεύσεων).
 • Έχει το δεύτερο χαμηλότερο κόστος λειτουργίας και συντήρησης ανά κυκλοφορούν όχημα (σύνολο κόστους διά της μέσης κυκλοφορίας).
 • Έχει το τρίτο χαμηλότερο κόστος λειτουργίας και συντήρησης ανά συμβάν επέμβασης (σύνολο κόστους διά του συνολικού αριθμού των συμβάντων).
 • Έχει το πέμπτο χαμηλότερο κόστος λειτουργίας και συντήρησης ανά οχημα το χιλιόμετρο (σύνολο κόστους διά του συνολικού αριθμού των οχημάτων που διανύουν μία απόσταση 1 χλμ)» καταλήγει η «Αττική Οδός Α.Ε.».

 

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

07:1114/10

Μυτιλήνη: Διάσωση 37 αλλοδαπών Ελλάδα ,Κοινωνία

07:0014/10

Τι καιρό θα κάνει σήμερα Δευτέρα Ελλάδα ,Σημαντικά

06:3014/10

Οι τροφές που θα πρέπει να ξεχάσεις εάν θέλεις επίπεδη κοιλιά Υγεία

06:0014/10

Σωστό ή λάθος να κοιμάμαι με τον σκύλο μου; Υγεία

05:3014/10

Πώς θα κερδίζετε χρόνο και χρήμα από τα κουρέματα σας Lifestyle

05:0014/10

«Εκρηκτική» συνεργασία Τζένιφερ Λόπεζ και Σακίρα (VIDEO) Διάφορα

04:3014/10

Σχεδόν 400 ρεκόρ θερμοκρασιών το εφετινό καλοκαίρι Περιβάλλον

04:0014/10

Ν. Αφρική: Κατασχέθηκαν οστά λιονταριών 342 κιλών Διεθνή

03:3014/10

Γιατί οι φορτιστές κινητών έχουν μικρό καλώδιο Τεχνολογία

03:0014/10

Το «Frozen» της Disney καταφθάνει στη Θεσσαλονίκη Πολιτισμός

02:3014/10

Μια έκθεση γεμάτη Κρητικό Πέλαγος από τον Γιάννη Ζαχαράκη Πολιτισμός

02:0014/10

Η «Μόλλυ Σουήνη» ανεβαίνει για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ Πολιτισμός

01:3014/10

«Δημήτρια, η βυζαντινή προέλευση της γιορτής της Θεσσαλονίκης» Πολιτισμός

01:0014/10

»Το Ανάκτορο στην Άνω Τούμπα» με την Ελένη Γερασιμίδου Πολιτισμός

00:3014/10

Ελευθερία Αρβανιτάκη και Γιάννης Κότσιρας στο Stage Live Πολιτισμός

00:0014/10

ΟΝΝΕΔ: Αποδεκτή η παραίτηση της προέδρου της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης Κόμματα ,Σημαντικά

23:5313/10

Συναγερμός στη Φλόριντα: Πυροβολισμοί σε εμπορικό κέντρο Διεθνή

23:4113/10

ΠΑΜΕ: Νέο συλλαλητήριο στις 17 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη Πολιτική

23:3413/10

Μικρή Αλεξία: Ένσταση της οικογένειας για το «όχι» του ΕΟΠΥΥ στην μεταφορά της στο εξωτ... Ελλάδα ,Κοινωνία

23:2913/10

Ο συνταγματολόγος Καΐς Σάγεντ εξελέγη πρόεδρος της Τυνησίας Διεθνή

23:1813/10

Ανακάμπτει η αγορά ακινήτων μετά από μία δεκαετία κρίσης Ειδήσεις ,Οικονομία ,Σημαντικά

23:1213/10

Βαρθολομαίος: Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος έλαβε μί... Ελλάδα

23:0813/10

Πολωνία-Εκλογές: Το Κόμμα Δικαίου και Δικαιοσύνης εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία Διεθνή

23:0113/10

Ηράκλειο: Αιματηρή συμπλοκή με έναν νεκρό Ελλάδα ,Κοινωνία

22:5813/10

Αλλάζουν τα δεδομένα στη Συρία – Συμφωνία Κούρδων με Δαμασκό για την ανάπτυξη στρ... Διεθνή ,Σημαντικά

22:5113/10

Πετρούνιας: Μαζί θα καταφέρουμε πολλά… Αθλητισμός

22:3413/10

Τώρα: Φωτιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης μετάλλων έξω από τη Θεσσαλονίκη Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

22:1013/10

Στη φυλακή ο ντίλερ που «σκότωσε» τον Σωκράτη Κόκκαλη Jr Ελλάδα

21:5313/10

Γιούνκερ: Η Ελλάδα έπρεπε να παραμείνει στην Ευρωζώνη ΕΕ

21:4313/10

Στην Αχαΐα από αύριο ο Αλέξης Τσίπρας Κόμματα

21:3413/10

Παρίσι και Βερολίνο ζητούν να τερματιστεί η τουρκική επίθεση – Στρατό στέλνει ο Ά... Διεθνή

21:2813/10

Σ. Σιμόπουλος: Ας μην ανταμείβουμε υβριστές μας σαν τον Κραουνάκη Πολιτική

21:2213/10

«Ψήφος εμπιστοσύνης» από FIFA – UEFA για το Ελληνικό ποδόσφαιρο Αθλητισμός ,Σημαντικά

20:3913/10

Κεφαλογιάννης: 500 οδηγοί στις αστικές συγκοινωνίες, εκτός οδηγικής υπηρεσίας για λόγου... Πολιτική

20:2413/10

Τζιτζικώστας: Η ιστορικότητα, η μοναδικότητα και η ελληνικότητα της Μακεδονίας είναι αδ... Περιφέρειες ,Τοπική Αυτοδιοίκηση

20:1713/10

Δένδιας: H Βόρεια Μακεδονία να τηρήσει αυστηρά τις υποχρεώσεις της συμφωνίαs των Πρεσπών Πολιτική

20:1213/10

Ερντογάν: Ο Ακιντζί να μάθει τα όρια του Διεθνή

19:5713/10

Σε ποια αυτοκίνητα πέφτουν οι τιμές; – Αυξάνονται τα τέλη κυκλοφορίας Auto Moto

19:4813/10

Τουλάχιστον 26 άμαχοι νεκροί από βομβαρδισμούς στη Συρία – Video σοκ Διεθνή ,Σημαντικά

19:3113/10

Βουλιαράτες: Κατέστρεψαν τα υλικά για την ανέγερση εκκλησίας στην μνήμη του Κατσίφα Διεθνή

19:2213/10

Τσαβούσογλου: Πάρτε τους πρόσφυγες στις χώρες σας Διεθνή

19:1713/10

Χρυσοχοΐδης: Τα Εξάρχεια θα ξαναγίνουν μια κανονική γειτονιά Πολιτική

19:0913/10

Υπό έλεγχο μεγάλη φωτιά σε κατάστημα στο Κορωπί – Μαύρισε ο ουρανός (ΦΩΤΟ) Ελλάδα ,Κοινωνία

18:5713/10

Αυτοκίνητο «καρφώθηκε» σε καρότσα τρακτέρ που κουβαλούσε βαμβάκι (ΦΩΤΟ) Ελλάδα ,Κοινωνία

18:5113/10

Γ. Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ περιμένει πάντα από όλα τα κράτη να σέβονται το διεθνές δίκαιο Διεθνή

18:4713/10

Συνελήφθησαν για απόπειρα εξαπάτησης ηλικιωμένης στο Περιστέρι Ελλάδα ,Κοινωνία

18:3413/10

Δίνει και άλλο «χώρο» στην Τουρκία ο Τραμπ – Αποσύρει τα στρατεύματα από τη Β. Συρία Διεθνή

18:2313/10

Παραιτήθηκε η πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης μετά το σάλο με ρατσιστική επιστολή Πολιτική ,Σημαντικά

18:1213/10

DW: Σιωπά, αλλά …ωφελείται η Μόσχα στη Συρία Διεθνή

18:0613/10

Ιαπωνία: Εμπορικό πλοίο βυθίστηκε στα ανοιχτά του Τόκιο Διεθνή

18:0013/10

Β. Κικίλιας: Οι απόδημοι είναι δύο φορές Έλληνες Πολιτική

17:4913/10

Ιωάννινα: Εκδηλώσεις μνήμης στο Πωγώνι για τον Παύλο Μελά Ελλάδα

17:3913/10

Συρία: 9 νεκροί, ανάμεσα τους 5 άμαχοι, σε τουρκική αεροπορική επιδρομή Διεθνή

17:3113/10

Χρ.Σταϊκούρας: Ανακτήσαμε την εμπιστοσύνη των εταίρων Πολιτική

17:2413/10

Πολίτες, πήραν την… καθαριότητα του Σέιχ Σου στα «χέρια» τους (ΦΩΤΟ) Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

17:1313/10

Θάνατος κρατουμένου στον Κορυδαλλό Ελλάδα ,Κοινωνία

17:1013/10

Χαλκιδική: Ενώνουν τις «φωνές» τους για τον μικρό Παναγιώτη – Ραφαήλ Ελλάδα ,Κοινωνία

17:0213/10

Μέρκελ προς Ερντογάν: Σταμάτα αμέσως τις επιχειρήσεις στη Συρία Διεθνή ,Σημαντικά

16:5113/10

Θ. Καράογλου: Ο Μακεδονικός Αγώνας αποτέλεσε ορόσημο για το έθνος μας Πολιτική

16:4713/10

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Ο Κύριός μας μάς δίδαξε και ζητάει από εμάς να είμαστε ενωμένοι» Ελλάδα

16:4413/10

Κοινός βηματισμός για να νικήσει η Αυτοδιοίκηση Δήμοι ,Θέματα GR Times ,Τοπική Αυτοδιοίκηση

16:2713/10

Ρέθυμνο: Μια γυναίκα νεκρή σε δυστύχημα Ελλάδα ,Κοινωνία

16:2313/10

Συρία: Πήραν τον έλεγχο του βασικού αυτοκινητοδρόμου οι Τούρκοι Διεθνή

16:1213/10

Λάρισα: Άρπαξε τις οικονομίες τυφλού ζευγαριού Ελλάδα ,Κοινωνία

15:5813/10

Με τιμές η χειροτονία του νέου μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Διάφορα ,Ελλάδα

15:4913/10

Στη Σαγκάη με Κινέζους επενδυτές ο Άδωνις Γεωργιάδης (ΦΩΤΟ) Παραπολιτικά ,Σημαντικά

15:4013/10

Ερντογάν: Θα συνεχίσουμε τις πολεμικές επιχειρήσεις Διεθνή

15:2813/10

Επίθεση ΚΙΝΑΛ στον ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων Κόμματα ,Πολιτική

15:2013/10

Τα Χριστούγεννα το κοινωνικό μέρισμα για τους ασθενέστερους Ελλάδα ,Κοινωνία ,Πολιτική

15:1013/10

Εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα από την Ευρώπη Διεθνή

14:5913/10

Γρεβενά: Συνελήφθη ηλικιωμένος με αρχαία αντικείμενα στην κατοχή του Β.Ελλάδα ,Κοινωνία

14:5013/10

Γ.Γεωργαντάς: Παρών στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκη ,Περιφέρειες

14:4113/10

Π.Ρούση: Πριν από 14 χρόνια η δική μας Παναγιώτα χάθηκε – Έκκληση βοήθειας για το... Ελλάδα ,Κοινωνία

14:3213/10

Παγκόσμιος σάλος με τον στρατιωτικό χαιρετισμό Τούρκων Αθλητών Διεθνή

14:2313/10

Χωρίς νερό στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

14:1413/10

Συνελήφθη άνδρας για παράνομα στοιχήματα στο διαδίκτυο Ελλάδα ,Κοινωνία

14:0213/10

Κ.Χατζηδάκης: 60.000 Έλληνες χρωστούν στη ΔΕΗ Ενέργεια ,Κοινωνία ,Σημαντικά

13:4913/10

Χ.Σταϊκούρας: Προτεραιότητα η αντιμετώπιση του «business drain» Επιχειρήσεις ,Πολιτική

13:4013/10

Στο «5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής» ο Λάζαρος Κυρίζογλου Δήμοι ,Ελλάδα ,Χωρίς κατηγορία

13:2913/10

Γ.Πατούλης: Καμία ανοχή σε όσους ρυπαίνουν το περιβάλλον και απειλούν τις ζωές των πολιτών Ελλάδα ,Περιφέρειες

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ