Με αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων της τάξης του 30% και πλέον και, μεγέθυνση της αγοράς κατά 10%-15%, η χρονιά του 2022 πηγαίνει εξαιρετικά για τη Χαλκιδική, με τη Νικήτη να έχει αναδειχθεί πρωταγωνίστρια στη ζήτηση αλλά και στην ανοικοδόμηση, σε όλη τη χερσόνησο.
Όπως είπε στο GRTimes.gr ο κ. Κωνσταντίνος Καρούλης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Χαλκιδικής, οι ξένοι που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν εξοχική κατοικία στη Χαλκιδική, ζητάνε πλέον “Κασσάνδρα ή Νικήτη”, ζητήσεις που είναι αποκαλυπτικές του πόσο δημοφιλής προορισμός έχει γίνει η Παραλία Νικήτης, όχι απλώς στο “πόδι” της Σιθωνίας, αλλά συνολικά στις παραθεριστικές περιοχές της Χαλκιδικής.
Κι’ όταν μιλάμε για αγορά ακινήτων στη Χαλκιδική, κυρίως αναφερόμαστε στην αγορά κατοικίας, την οποία οδηγεί και κατευθύνει η εξοχική κατοικία.
Μόνιμη και εξοχική κατοικίας
“Υπάρχουν ζητήσεις και για μόνιμη κατοικία, κυρίως από Χαλκιδικιώτες, σε περιοχές όπως τα Μουδανιά, η Κασσανδρεία και η Καλλικράτεια, κυρίως όμως η ζήτηση για κατοικίες, διαμερίσματα ως επί το πλείστον, εκδηλώνεται για τα Μουδανιά. Στα νεόδμητα διαμερίσματα οι τιμές είναι μεταξύ 2.000-2.200 ευρώ/τμ και στα παλαιότερα, δεύτερο χέρι, κοντά στα 1.300 ευρώ/τμ. Ωστόσο, τον τόνο και την τάση στην αγορά, δίνει η εξοχική κατοικία”, επισήμανε ο κ. Καρούλης.
Τους αγοραστές εξοχικών κατοικιών ο αντιπρόεδρος του Σ.Μ.Χ. , χώρισε σε δύο ομάδες, τους ξένους και τους Έλληνες, με τους αλλοδαπούς να είναι πρόθυμοι να διαθέσουν περισσότερα χρήματα, για μεγαλύτερα ακίνητα.
“Το 60% των αγοραστών εξοχικών κατοικιών είναι ξένοι και το 40% Έλληνες. Οι ξένοι είναι ως επί το πλείστον Βούλγαροι και Ρουμάνοι που προτιμούν περιοχές όπως το Πευκοχώρι και η Νικήτη. Το 90% των πράξεων που γίνονται στη Νικήτη, αφορά αγορές ξένων. Και στη Νικήτη, η τιμή του τετραγωνικού μέτρου στα νεόδμητα διαμερίσματα έχει πιάσει τις 2.500 ευρώ, ενώ στις μεζονέτες άγγιξε τις 3.000 ευρώ/τ.μ.
“Οι αγορές εξοχικών κατοικιών από ξένους έχουν αυξηθεί και για τον πρόσθετο λόγο, ότι οι κάτοικοι του εξωτερικού μπορούν να πάρουν δάνεια και από τις ελληνικές τράπεζες. Από τα 10 διαμερίσματα που αγοράζονται στη Χαλκιδική, τα 4 είναι και με τραπεζικό δανεισμό, ενώ οι περισσότεροι ζητούν διαμερίσματα των 60- 70 τ.μ.
“Από την άλλη πλευρά, οι Έλληνες, λόγω της ανασφάλειας που έχει προκληθεί από την άνοδο του πληθωρισμού, έχουν στραφεί σε μικρότερες κατοικίες, σε γκαρσονιέρες και studios, συχνά δεύτερο χέρι, τα οποία όμως κοντεύουν να εξαντληθούν στην αγορά”.
Όπως επισήμανε ο κ. Καρούλης, ενδιαφέρον για τη Χαλκιδική δείχνουν και Δυτικοευρωπαίοι, από Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο, αλλά πολύ λιγότεροι αριθμητικά από τους Βαλκάνιους.
“Να σημειωθεί ότι αναζητήσεις γίνονται και από αρκετούς Ισραηλινούς, οι οποίοι προφανώς, αφού έκαναν πολλές τοποθετήσεις στη Θεσσαλονίκη σε εποχή που οι τιμές των ακινήτων ήταν χαμηλότερες, τώρα διερευνούν και άλλες περιοχές που θεωρούν ότι έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον”.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Σ.Μ.Χ., η αγορά ακινήτων της Χαλκιδικής θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά και για τα επόμενα χρόνια παρότι το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον προβληματίζει πολλούς ενδιαφερόμενους, οι οποίοι όμως βλέπουν , σε εποχή έντονης αστάθειας, το ακίνητο ως την πιο σίγουρη επένδυση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: