Cisco: Πολλαπλασιαστικά τα οφέλη για τη Θεσσαλονίκη από τη λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Cisco: Πολλαπλασιαστικά τα οφέλη για τη Θεσσαλονίκη από τη λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Ένα εξαιρετικά θετικό πρόσημο για την πόλη της Θεσσαλονίκης, την ανάπτυξη της καινοτομίας και των ψηφιακών δεξιοτήτων ικανού αριθμού ενδιαφερομένων, κατέγραψε στα δύο χρόνια λειτουργίας του, το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων (DT&S) της Cisco.

Στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης τεχνολογίας και καινοτομίας Beyond 4.0, στη ΔΕΘ, παρουσιάστηκε ο πλούσιος διετής απολογισμός δράσης του DT&S της Cisco, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

 • Περισσότερα από 150 συνέδρια και εκδηλώσεις
 • Περισσότερους από 5.000 επισκέπτες,
 • Την εκπαίδευση περισσοτέρων των 200 ατόμων, επί τουλάχιστον 1200 ωρών συνολικά
 • Την υπογραφή 17 μνημονίων συνεργασίας με φορείς
 • Αλλά και την υλοποίηση και τον σχεδιασμό περισσότερων από 15 σημαντικών έργων καινοτομίας, με θετικές επιπτώσεις στους πολίτες

Στην εκδήλωση που συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Σαμολαδά, συμμετείχαν, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο διευθύνων σύμβουλος της Cisco, Αντώνης Τσιμπούκης και ο client executive public sector Greece και διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων, Νίκος Λαμπρογεώργος.

Κ.Πιερρακάκης: Πρωταγωνίστρια η Θεσσαλονίκη

Ως ένα «συμπιεσμένο ελατήριο» περιέγραψε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, τις συνθήκες που προέκυψαν το 2019 από την έλευση μεγάλων πολυεθνικών στην Ελλάδα, από το τεράστιο Ελληνικό δυναμικό τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό και από την ποιότητα των Ελληνικών πανεπιστημίων και πανεπιστημιακών τμημάτων.

Όπως είπε, η ύπαρξη στρατηγικής, ομάδας και της συγκυρίας που βοήθησε,  συνέβαλλαν στο να απελευθερωθεί ένα τεράστιο δυναμικό σε όλες τις γωνιές της χώρας, με τη Θεσσαλονίκη πρωταγωνίστρια.

Αναφερόμενος στην παρουσία της Cisco μέσα από το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού & Ψηφιακών Δεξιοτήτων (DT&S), σημείωσε πως ήταν μια από τις πραγματικά πρώτες ενέργειες που στην πορεία, «με ένα καλό θεσμικό πλαίσιο είδαμε να γίνονται πολλαπλές επενδύσεις στον χώρο των data centers» και να γίνονται πλέον επενδύσεις και σε κάθε γωνιά της χώρας. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη δήλωσε χαριτολογώντας πως κάθε φορά που ανεβαίνει με τους συνεργάτες του, κάνει και εγκαίνια.

Ο υπουργός έδωσε μεγάλη έμφαση και στο κομμάτι των δεξιοτήτων, το οποίο όπως είπε είναι κυρίαρχο, γιατί αλλάζει τελείως τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την έννοια της εκπαίδευσης και είναι και ένα από τα μεγάλα «ερωτηματικά» παγκοσμίως, για το τι θα μπορέσουμε να κάνουμε σε σχέση με το άλμα στις νέες τεχνολογίες. Πλέον όπως είπε θα υπάρχει η λογική των αρχικών δεξιοτήτων στην αρχή του διαρκούς εμπλουτισμού τους στη διάρκεια της ζωής. «Θα κάνεις περισσότερες από μια καριέρες και θα αλλάξεις τελείως το μοντέλο του πως εκπαιδεύεσαι, επανεκπαιδεύεσαι, μπαίνεις στην αγορά εργασίας, βγαίνεις κτλ. Σε αυτό παρατηρήσαμε ότι επιχειρήσεις όπως η Cisco, έχουν τεράστιες δυνατότητες να επανεκπαιδεύουν τα ίδια τα στελέχη τους και έτσι το σύστημα εκπαίδευσης, με την παραδοσιακή του μορφή, πρέπει να μάθει, να διδαχθεί από αυτό, να ανοιχτεί σε αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δείτε τι είπε αναλυτικά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης:

Χ.Δήμας: Προστιθέμενη αξία για την Ελλάδα, η επένδυση της Cisco

Ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, στη διάρκεια της ομιλίας του, επισήμανε μεταξύ άλλων πως η αξία της επένδυσης της Cisco στη Θεσσαλονίκη, «δεν είναι η δημιουργία των νέων, άμεσων θέσεων εργασίας, αλλά είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων που είναι απολύτως απαραίτητες για όλους, είτε κάποιος έχει σπουδάσει είτε όχι, αλλά θέλει να παραμείνει ανταγωνιστικός στον τομέα του».

Διευκρίνισε πως έτσι διατηρούνται εμμέσως θέσεις εργασίας, ενώ δίνεται η δυνατότητα στον κόσμο να είναι ανταγωνιστικός σε παγκόσμιο επίπεδο, βρίσκοντας μια νέα θέση εργασίας με καλύτερες προοπτικές.

Επιμένοντας στη σημασία της απόκτησης νέων δεξιοτήτων, είπε ακόμη πως αυτό που κάνει η Cisco για την Ελλάδα, είναι η προστιθέμενη αξία που δίνει η επένδυση της, καθώς έρχεται και βοηθάει το σύνολο της κοινωνίας .

Δείτε τι είπε ο κ. Δήμας:

Α.Τσιμπούκης: Το DT&S επεκτείνει τη δράση του στη Σύρο

«Η προσπάθεια που ξεκινήσαμε από την αρχή, ήταν να καταφέρουμε να περάσουμε την τεχνογνωσία, την τεχνολογία και τα δρώμενα του ψηφιακού μετασχηματισμού στο κοινό», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Cisco, Αντώνης Τσιμπούκης.

Ανέφερε πως η Cisco δεν περίμενε τόσο μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό, στο έργο του DT&S, με το μεγάλο ενδιαφέρον να παίρνει διαστάσεις και έξω από τη χώρα. «Μέσα στο κέντρο, δεν λειτουργούμε σαν εταιρεία. Λειτουργούμε σαν ένας πάροχος γνώσης» είπε ο κ. Τσιμπούκης, λέγοντας πως από την έναρξη του το DT&S κατάφερε απίστευτα πράγματα.

Προανήγγειλε μάλιστα πως το Κέντρο θα επεκτείνει τη δράση του προσεχώς και στη Σύρο, εγκαινιάζοντας σύντομα και το Κέντρο Καινοτομίας Σύρου, με την εκεί προσπάθεια να επικεντρώνεται στο πως μπορεί να γίνει η νησιωτική μας χώρα πιο βιώσιμη, τεχνολογικά έξυπνη και ελκυστική .

Δείτε τι είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Cisco:

Αυτά είναι τα έργα του DT&S της Cisco

Ο διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco, Νίκος Λαμπρογεώργος, ευχαρίστησε τόσο τον δήμο Θεσσαλονίκης για την παραχώρηση του χώρου όπου στεγάζεται το κέντρο, όσο ταυτόχρονα και όλη την πόλη, δήμους, φορείς και συνεργάτες, για την βοήθεια τους «να υλοποιήσουμε όλα αυτά τα όνειρα που είχαμε».

Στη συνέχεια, προχώρησε στον απολογισμό της δράσης και των έργων του DT&S, το οποίο όπως είπε, έχει γίνει ένα σημείο αναφοράς για την πόλη.

Αναλυτικά:

Ολοκληρωμένα ή σχεδόν ολοκληρωμένα έργα

 • Ενίσχυση της απομακρυσμένης εκπαίδευσης – Υπουργείο Παιδείας, Διαπεριφερειακά τμήματα – Space Hellas
 • «Exodus», Λύση εκκένωσης χώρων – Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη – ΑΠΘ, IoTech
 • Σύστημα Διαχείρισης Δεδομένων Επισκεψιμότητας – MOMus και Υπουργείο Πολιτισμού – Space Hellas
 • Παρακολούθηση Θέσης και Κατάστασης Απινιδωτών – KidsSaveLives – IoTech
 • Συλλογή δεδομένων διαδρομών Ποδηλάτων, ΑΜΕΑ (Αναπηρικά καροτσάκια, Μπαστούνια τυφλών) – IoTech
 • FarmTech Project – Καλλιέργειες βαμβακιού και μήλων στην Ημαθία – Agroapps
 • Έξυπνοι Μετρητές νερού στη ΔΕΥΑΛ (Λάρισα) – IoTech
 • Ενεργειακή παρακολούθηση τουDT&S – AssetCom
 • Λύσεις ασφάλειας (Βουλή των Ελλήνων, Δήμο Θεσσαλονίκης,Πανεπιστήμιο Πειραιά – Εθνική Ομάδα Κυβερνοασφάλειας)

Projects στο στάδιο της προετοιμασίας

 • Έξυπνο, Ασφαλές και Πράσινο Νοσοκομείο (Νοσ. Σύρου) – ΟΝΕΧ
 • Έξυπνη Διασταύρωση – Δήμος Αλεξανδρούπολης – ΕΚΕΤΑ
 • Λύσεις τηλεφροντίδας και Βοήθειας στο Σπίτι – Δήμος Αλεξανδρούπολης και Δήμος Στροβόλου (Κύπρος) – HealthSys
 • Έξυπνο, Ασφαλές και Διαδραστικό Πάρκο – Δήμος Αθηναίων
 • Απομακρυσμένη Καλλιτεχνική Εκπαίδευση – Υπουργείο Πολιτισμού
 • Private 5G campus στο DT&S και στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ)
 • Διεξαγωγή 2 hackathons – ΟΚThess
  • Λύσεις Έξυπνων Πόλεων σε συνεργασία με τον Δήμο Λευκωσίας
  • 5G εφαρμογών σε συνεργασία με το «Φαιστός»

Ανάπτυξη Ψηφιακών Δεξιοτήτων

 • Upskilling σε Ανέργους και Φοιτητές
 • Upskilling και Reskilling σε υπαλλήλους (Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Αστυνομία, Νοσοκομεία κτλ)
 • Μαθήματα STEM – Ρομποτικής

Κέντρο Θαλάσσιας Καινοτομίας στη Σύρου (ANIC) – Διασύνδεση με το DT&S

 • Ολοκληρωμένη παρέμβαση στο νησί της Σύρου, σε πάρα πολλούς τομείς, όπως η γεωργία, το λιμάνι, η εκπαίδευση, το νοσοκομείο, η πόλη κτλ.

Εκπαιδευτικές Εκδρομές Σχολείων στο DT&S

Κατόπιν συμφωνίας με το υπουργείο Παιδείας, με τη Διεύθυνση Α`βάθμιας και Β`βάθμιας Εκπαίδευσης, με τo Live Without Bullying με το οποίο υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας σήμερα, με το Kids Saves Lives με το οποίο επίσης υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας και με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μαθητές θα επισκέπτονται κάθε Δευτέρα το DT&S και θα εκπαιδεύονται στην τεχνολογία, θα μαθαίνουν για το Cyber Bullying και τον σχολικό εκφοβισμό, ενώ το Kids Saves Lives θα κάνει μαθήματα καρδιακής αναζωογόνησης και πρώτων βοηθειών.

Επίσης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης Άγγελο Χαριστέα οι μαθητές θα ενημερώνονται για την αθλητική παιδεία, για την ανάγκη να κάνουν αθλητισμό και για την υγιεινή διατροφή.

Δείτε αναλυτικά τι ανέφερε ο κ. Λαμπρογεώργος:

Κ. Ζέρβας: Καταλύτης για την προσέλκυση επενδύσεων το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού

Για έκρηξη αφίξεων τεχνολογικών κολοσσών, που μετατρέπουν τη Θεσσαλονίκη σε ευρωπαϊκή νησίδα καινοτομίας, μετά τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων, έκανε λόγο στην ομιλία του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε στο πως ήταν νωρίτερα αναξιοποίητο εμβληματικό κτίριο των παλαιών δημοτικών σφαγείων, το οποίο παραχωρήθηκε στη Cisco από τον δήμο, σε μια κίνηση για την οποία ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε ότι νιώθει δικαιωμένος «γιατί βάλαμε τα θεμέλια, για να αποκτήσουν η πόλη και οι πολίτες ψηφιακή εκπαίδευση και δεξιότητες».

Παρουσίασε επίσης σειρά πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο Δήμος στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά μεταξύ άλλων στα εξής:

 • 42 ηλεκτρονικές υπηρεσίες παρέχονται πλέον σε κατοίκους και επιχειρηματίες της πόλης μέσα από τον κόμβο παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης
 • Περισσότερες από 50.000 αιτήσεις έχουν διεκπεραιωθεί μέσα από το νέο σύστημα ηλεκτρονικών αιτήσεων για υπηρεσίες δημοτολογίου και έκδοσης βεβαιώσεων ΤΑΠ
 • Πραγματοποιήθηκαν 20.000 ηλεκτρονικά ραντεβού για εξυπηρέτηση στις διοικητικές υπηρεσίες σε μόλις δύο χρόνια
 • Η εφαρμογή «Βελτιώνω την πόλη μου» προσέλκυσε περισσότερα από 23.000 αιτήματα πολιτών.

Σ. Καλαφάτης: Γιορτή για όλους η εκδήλωση της Cisco

Στα οφέλη για τη Θεσσαλονίκη, τον επιστημονικό της κόσμο, τους νέους και τις νέες, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών, τομέα Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, χαρακτηρίζοντας ως γιορτή, την εκδήλωση για τον απολογισμό των δύο χρόνων του DT&S.

«Η εκδήλωση αυτή, πιστεύω ότι είναι γιορτή για τη Cisco που καταγράφει σημαντικές επιτυχίες, για την κυβέρνηση που βλέπει στη θητεία της πρωτόγνωρες επενδύσεις, για τη Θεσσαλονίκη που πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στον πηγαιμό για τον κόσμο της τεχνολογίας. Είναι γιορτή για τον επιστημονικό κόσμο της πόλης, γιορτή για τους νέους και τις νέες μας που βλέπουν μπροστά τους νέες ευκαιρίες, νέες δυνατότητες, νέες δουλειές. Είναι γιορτή για όλους μας, γιατί η Cisco ενίσχυσε την πνοή εξωστρέφειας και καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, γιατί προχώρησε σε συνεργασίες με τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, έδωσε έμφαση στο τοπικό επιστημονικό δυναμικό» είπε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Καλαφάτης έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη λειτουργία του DT&S στη δυτική πλευρά της πόλης, λέγοντας ακόμη ότι το συγκεκριμένο έργο ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ πολλών, όπως της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και ιδιωτών, προσθέτοντας πως σε αυτήν την προσπάθεια, για πρώτη φορά «βρισκόμαστε όλοι από την ίδια πλευρά του λόφου. Κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση, επενδυτές, Θεσσαλονικείς».

Δείτε τη δήλωση του:

Μ.Αντωνίου: Η παρουσία του Κέντρου της Cisco, μεγάλο πλεονέκτημα για την ψηφιακή Θεσσαλονίκη

Από την πλευρά της, η Μαρία Αντωνίου, Διευθύντρια του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, χαιρετίζοντας την εκδήλωση χαρακτήρισε ως πρωτοπόρο και καινοτόμο το αποτέλεσμα της παρουσίας της Cisco στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας πως η λειτουργία του DT&S, αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την ψηφιακή Θεσσαλονίκη.

Σημείωσε πως από εδώ και πέρα, το στοίχημα για όλους είναι το reskilling, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας αλλά και ανάπτυξης που προϋποθέτουν καλά καταρτισμένο κόσμο.

Δείτε τον χαιρετισμό της:

Δυναμική η παρουσία της Cisco στην Beyond 4.0

Η Cisco δίνει δυναμικό παρών στη έκθεση Beyond 4.0. Στο εκθεσιακό της περίπτερο (κτίριο 13, C30), οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις τεχνολογικών λύσεων και σύγχρονων εφαρμογών από στελέχη της εταιρείας και Συνεργατών της.

Επίσης, από το περίπτερο της Cisco, οι επισκέπτες μπορούν να συνδεθούν ζωντανά με το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων και να παρακολουθήσουν όλες τις λύσεις που υλοποιεί το κέντρο, με τους συνεργάτες του. Παράλληλα, ανώτατα στελέχη της Cisco συμμετέχουν σε ομιλίες σχετικά με την  καινοτομία και τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top