Διελκυστίνδα δημάρχων και ΔΕΘ για την Έκθεση

Διελκυστίνδα δημάρχων και ΔΕΘ για την Έκθεση

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Η ‘Εκθεση δεν θα είναι βιώσιμη αν μεταφερθεί στη Σίνδο, τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΘ- Helexpo κ. Τάσος Τζήκας, απαντώντας στις τοποθετήσεις δημάρχων της Δυτικής Θεσσαλονίκης αλλά και του πρώην υπουργού κ. Γιάννη Μαγκριώτη που επέμειναν για μία ακόμη φορά ότι η αναπτυξιακή λύση για τη ΔΕΘ, για τη Θεσσαλονίκη είναι η μεταφορά της εκτός κέντρου πόλης.

Η συζήτηση που διοργάνωσε η πρωτοβουλία πανεπιστημιακών «ΔΕΘ- Μητροπολιτικό Πάρκο για μία Βιώσιμη Θεσσαλονίκη», δεν έγινε με όρους ισομέρειας, αφού από το πάνελ των εισηγητών, πέραν του κ. Τζήκα που φυσικά υποστηρίζει την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου, όλοι οι υπόλοιποι εισηγητές ήταν υπέρ της μετεγκατάστασης καθώς δεν ήταν παρόντες για να τοποθετηθούν υπέρ της ανάπλασης εκπρόσωποι π.χ. του κεντρικού Δήμου και της Περιφέρειας.

Αναπόφευκτα τα πνεύματα οξύνθηκαν προσωρινά, καθώς η συζήτηση αυτή γίνεται σε μία συγκυρία που έχει προχωρήσει ο σχεδιασμός της ανάπλασης και αφού ολοκληρώθηκε πριν ένα και πλέον χρόνο η δημόσια διαβούλευση.

Στη συζήτηση,  με τις τοποθετήσεις που έγιναν επαναλήφθηκαν οι θέσεις που έχουν ήδη δημόσια γίνει γνωστές και ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση, ενόσω δηλαδή το project της ανάπλασης έχει πάρει το δρόμο του.

Τα επιχειρήματα για τη μετεγκατάσταση

Από πλευράς των Δήμων της Δυτικής Θεσσαλονίκης, τοποθετήθηκαν ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Κορδελιού κ. Κυρίζογλου, ο δήμαρχος  Νεάπολης- Συκεών κ. Δανιηλίδης, ο δήμαρχος Δέλτα κ. Ιωαννίδης.

Τα επιχειρήματα στα οποία επέμειναν είναι τα εξής: Υλοποίηση της απόφασης που είχε ληφθεί όταν διεκδικείτο η ΕΧΡΟ 2008, για μετεγκατάσταση στο αγρόκτημα Σίνδου. Δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο χώρο που σήμερα είναι η ΔΕΘ, για λόγους περιβαλλοντικούς αλλά και στρατηγικούς. Επίσης, εκφράσθηκε ο φόβος ότι μπορούν να υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις από την αποκάλυψη αρχαιοτήτων, κατά τις εργασίες κατασκευής του νέου εκθεσιακού. Υπάρχουν, υποστηρίχθηκε, κονδύλια από το Ταμείο Ανάπτυξης και το επόμενο ΕΣΠΑ για να γίνει ένα μεγάλο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο Δυτικά. Η Δυτική Θεσσαλονίκη, διεκδικεί μερίδιο στα αναπτυξιακά έργα του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Υπέρ της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ ήταν και ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβας, ο οποίος έθεσε το δικαίωμα της Δυτικής Θεσσαλονίκης στην ανάπτυξη.

Ο πρώην υπουργός κ. Μαγκριώτης, υποστήριξε ότι το έργο της ΔΕΘ δε θα πρέπει να γίνει με ιδιωτικούς πόρους, με ΣΔΙΤ, για να μη γίνει real estate στους χώρους της Έκθεσης. Nα μεταφερθούν οι μεγάλες εκθεσιακές διοργανώσεις εκτός πόλης και στο υπάρχον εκθεσιακό, σε κτίρια ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος που θα είναι εντός ενός μητροπολιτικού πάρκου,  να διοργανώνονται εκθέσεις μικρότερου μεγέθους.

Τζήκας: Βιώσιμη η ΔΕΘ στο κέντρο της πόλης

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της ΔΕΘ- Helexpo κ. Τζήκας, τόνισε ότι τέσσερις κυβερνήσεις, συμφώνησαν στην ανάπλαση της ΔΕΘ, για να πει ότι η Έκθεση και η βιωσιμότητά της συνδέονται απόλυτα με την παρουσία της στο κέντρο της πόλης.  Μάλιστα προέτρεψε τους ομιλητές, να ακούσουν και τη γνώμη των πολιτών της Θεσσαλονίκης, κάνοντας αναφορά στην έρευνα γνώμης του GRTimes.gr, στην οποία το 77% τοποθετήθηκε υπέρ της ανάπλασης.

Ο κ. Τζήκας, είπε ξεκάθαρα ότι η μελέτη που είχε γίνει για το εκθεσιακό στη Σίνδο, συνδεόταν με την ανάληψη της ΕΧΡΟ, με έργα φαραωνικά και πως δεν έχει καμία σχέση με τις σύγχρονες τάσεις στην εκθεσιακή βιομηχανία. Η ΔΕΘ θα αναπλάσει το υπάρχον κέντρο, σε ένα ‘έξυπνο΄, μεσαίου μεγέθους, βιοκλιματικό εκθεσιακό και συνεδριακό συγκρότημα, υψηλής αρχιτεκτονικής.

Ο κ. Τζήκας επίσης τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση το Υπερταμείο, να διεκδικήσει το χώρο του εκθεσιακού κέντρου. Υπάρχει διαβεβαίωση ότι ο χώρος αυτός θα συνεχίσει να έχει χρήσεις εκθεσιακές και συνεδριακές, ο δε φορέας που θα τις ασκεί, η Έκθεση, έχει δημόσιο χαρακτήρα  και τέτοιος πρέπει να παραμείνει γιατί λειτουργεί σαν πολλαπλασιαστής της εθνικής οικονομίας.

Σε αναζήτηση πόρων χρηματοδότησης

Σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση της ανάπλασης μέσω ΣΔΙΤ ο πρόεδρος της ΔΕΘ είπε ότι το θέμα διερευνάται από κοινού με τα υπουργεία, το σύμβουλο του έργου, την Περιφέρεια και το Δήμο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα αναζητούνται πόροι χρηματοδότησης των συνοδευτικών υποστηρικτικών δραστηριοτήτων ( π.χ. εμπορικών).

Μάλιστα πρόσθεσε ο κ. Τζήκας, ότι το μεγάλο εκθεσιακό που θέλουν ορισμένοι να κατασκευαστεί στη Σίνδο, δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης γιατί το έργο δεν είναι ώριμο μελετητικά.

«Έχουμε μία 5ετία για να κατασκευάσουμε ένα νέο εκθεσιακό κέντρο, είναι μία ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε», τόνισε ο κ. Τζήκας, λέγοντας πως το κύριο μέλημα της διοίκησης της ΔΕΘ είναι η δημιουργία ενός βιώσιμου εκθεσιακού κέντρου το οποίο επίσης θα προσφέρει στην οικονομία της πόλης.

Μασούτης: Υπέρ της ανάπλασης

Τη συζήτηση παρακολούθησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Γιάννης Μασούτης ο οποίος δήλωσε ότι εμπιστεύεται τη διοίκηση της Έκθεσης στην προσπάθεια που καταβάλλει για τη ΔΕΘ και την οποία κατάφερε να αναπτύξει και να διεθνοποιήσει τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι οι Δήμαρχοι θέλουν επενδύσεις στα Δυτικά της Θεσσαλονίκης, αλλά υποστήριξε ότι δεν σταθμίζουν το κριτήριο της εμπορικότητας και αυτό εξυπηρετείται εκεί που είναι το εκθεσιακό κέντρο, που αν αναπλασθεί θα ωφεληθεί όλη η πόλη.

“Να συζητάμε τι θα γίνει επιτέλους στη Θεσσαλονίκη. Στηρίζω την επιλογή της διοίκησης της Έκθεσης και ζητάω να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη των έργων υποδομής της πόλης, να ζητήσουμε την επέκταση του δικτύου του Μετρό. Μπορούμε όλοι να ζητήσουμε την επέκταση του Μετρό δυτικά;”

Ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Βλαχογιάννης, υποστήριξε ότι η ΔΕΘ πρέπει να είναι βιώσιμη ενώ και σήμερα υπάρχουν εμπορικές δραστηριότητες που στηρίζουν τη λειτουργία της. Όσο δε για την απόκτηση μεγαλυτέρων χώρων πρασίνου, ο κ. Βλαχογιάννης είπε πως θα μπορούσε και θα πρέπει να μεταφερθεί εκτός πόλης το γειτονικό Γ.Σ. Στρατού που, υπό συνθήκες, θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο ευρισκόμενο μέσα στην πόλη.

Έρευνα GRTimes.gr: Υπέρ της ανάπλασης της ΔΕΘ,το 77% των Θεσσαλονικέων

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ