EΛΒΟ: Τρεις ‘μνηστήρες’ για τον τρίτο διαγωνισμό

EΛΒΟ: Τρεις ‘μνηστήρες’ για τον τρίτο διαγωνισμό

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Τα γεγονότα μέχρι σήμερα έχουν διαψεύσει τις πληροφορίες για το χρόνο διενέργειας του τρίτου διαγωνισμού εκποίησης της υπό εκκαθάριση ΕΛΒΟ κι’ αυτό επειδή η διαχείριση του θέματος πήγανε μπρος – πίσω μεταξύ των υπουργείων Ανάπτυξης & Επενδύσεων και, Οικονομικών, κι’ ενόσω τρεις ενδιαφερόμενοι αγοραστές από Ισραήλ, Ευρώπη και Νότιο Αφρική βρίσκονται σε αναμονή.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα πιο «φρέσκα» νέα, το θέμα τελικώς διαχειρίζεται το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ζήτησε πριν βγει στον αέρα ο τρίτος και τελευταίος διαγωνισμός, να γίνει μία ακόμη εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, από ανεξάρτητους εκτιμητές. Το έργο των εκτιμητών αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Νοεμβρίου (;), οπότε μετά θα ακολουθήσει ο 3ος διαγωνισμός, ο οποίος ή θα πετύχει ή, σε διαφορετική περίπτωση, θα οδηγήσει στην εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΛΒΟ «κομμάτι – κομμάτι».

Υπενθυμίζεται ότι εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΛΒΟ είχε γίνει επί υπουργίας στο Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, μετά επί Ευκλείδη Τσακαλώτου και τώρα επί υπουργίας Χρήστου Σταϊκούρα.

Μένουν 30-40 εργαζόμενοι

Σημειώνεται ότι η υπόθεση της εκκαθάρισης εν λειτουργία της ΕΛΒΟ, έχει εξαντλήσει τους πάντες, εργαζόμενους, εμπλεκόμενους φορείς και πολιτικούς, ίσως ακόμη και τον ίδιο των εκκαθαριστή αφού η διαδικασία ξεκίνησε στις αρχές του 2014 και τραβάει σχεδόν έξι χρόνια, με τους πρώτους δύο διαγωνισμούς εκποίησης να έχουν καταλήξει άκαρποι.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, για αυτό τον τρίτο και τελικό διαγωνισμό υπάρχει ενδιαφέρον ενώ όπως πληροφορείται το GRTimes.gr τρεις είναι πλέον οι βασικοί υποψήφιοι, καθώς μετά από κυβερνητικές παρεμβάσεις- της προηγούμενης αλλά και της τωρινής κυβέρνησης- η ΕΛΒΟ απαλλάσσεται σταδιακά σχεδόν από όλο το προσωπικό της, ενώ έχει μειωθεί κατά πολύ και το υψηλό ποσό της εγγυητικής επιστολής που ζητείτο στους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς.

Μετά από νομοθετική ρύθμιση που αφορούσε εργαζομένους στον κλάδο της αμυντικής βιομηχανίας, έφυγαν από την ΕΛΒΟ με μετάταξη 191 υπάλληλοι. Σήμερα στην Εταιρεία υπάρχουν 107 υπάλληλοι και από αυτούς θα φύγουν τουλάχιστον 70.

Όπως έμαθε το GRTimes.gr, ο ειδικός εκκαθαριστής ενημέρωσε τους υποψηφίους αγοραστές ότι στην ΕΛΒΟ θα μείνουν κατ’ ελάχιστο 30 εργαζόμενοι.

Οι τρεις «μνηστήρες»

Η ΕΛΒΟ, συνεχίζει να ενδιαφέρει την Νοτιοαφρικανική «Paramount, η οποία φέρεται να έχει συμφωνήσει συνεργασία με το fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων «Mubadala».

Ενδιαφέρον από το Ισραήλ συνεχίζει να υπάρχει, από πλευράς μάλιστα δύο εταιρειών της «Plasan Sasa» και της «Εlbit Systems». H «Elbit» που εξειδικεύεται στα ηλεκτρονικά συστήματα για αμυντικούς εξοπλισμούς σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, είναι ένας πολύ μεγάλος όμιλος, εισηγμένος σε δύο Χρηματιστήρια, του Τελ Αβίβ και του αμερικανικού NASDAQ. Mε στοιχεία 2018 η «Elbit» είχε κύκλο εργασιών 3,7 δις. δολάρια και 15.000 εργαζόμενους.

Σε ό,τι αφορά τον τρίτο ενδιαφερόμενο, είναι η KNDS,  εταιρεία της γερμανικής «Krauss-Maffei Wegmann» και της γαλλικής «NEXTER», ο κορυφαίος Ευρωπαίος παραγωγός σε αμυντικά συστήματα ξηράς. Σημειώνεται ότι στο παρελθόν είχε υπάρξει συμμετοχή της EΛΒΟ για το ‘Leopard’, όχημα μάχης. Η ΚΝDS έχει αναλάβει την αναβάθμιση του ‘Leopard 2’, ενώ φέρεται να ενδιαφέρεται για την κατασκευή στην Ελλάδα τεθωρακισμένων οχημάτων.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top