ΕΥΑΘ: Επενδύσεις 148 εκατ. και ευχάριστες εκπλήξεις για τους καταναλωτές

ΕΥΑΘ: Επενδύσεις 148 εκατ. και ευχάριστες εκπλήξεις για τους καταναλωτές

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Αμετάβλητα θα διατηρήσει τα τιμολόγιά της η ΕΥΑΘ Α.Ε. μέχρι και το 2023 (από το 2019), παρά τις μεγάλες αυξήσεις στα κόστη παραγωγής, ενώ μέσα στο Σεπτέμβριο βγαίνει στον αέρα το portal πελατών, οι οποίοι πλέον θα μπορούν μέσα από το κινητό τους τηλέφωνο να παρακoλουθούν τις καταναλώσεις τους, να υποβάλλουν αιτήσεις αλλά και να ενημερώνονται από την Εταιρεία. 

Τα ανωτέρω ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εισηγμένης κ.κ. Άγι Παπαδόπουλο και Άνθιμο Αμανατίδη, κατά την διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της ΕΥΑΘ, η οποία ενέκρινε τη διανομή γενναίου μερίσματος, που αντιστοιχεί στο 70% των καθαρών κερδών του 2021 

Να σημειωθεί ότι η Εταιρεία θα διανείμει μέρισμα 0,2186 ευρώ/ μετοχή , συνολικό μικτό ποσό 7.934.783 ευρώ, του οποίου το ήμισυ θα εισπράξει η ΕΕΣΥΠ, αφού μετά από κυβερνητική τροπολογία παρέμεινε βασικός μέτοχος με το 50%+1 μετοχή. 

Επενδύσεις ύψους 148 εκατ. ευρώ

Η ΕΥΑΘ, που τρέχει ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα – εκτελούμενων, συμβασιοποιημένων και υπό συμβασιοποίηση μελετών και έργων – συνολικού ύψους 147,7 εκατ. ευρώ, συνεχίζει στην υλοποίηση δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού, μείωσης του ενεργειακού κόστους και παράλληλης στροφής στην πράσινη ενέργεια, ενώ  δίνει έμφαση σε εξωστρεφείς συνεργασίες και στη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της. 

Έτσι, όπως τονίσθηκε, μέσω της ΕΥΑΘ Υπηρεσίες, η ΕΥΑΘ πρόκειται να υποβάλλει στις 17/10 – ως μέλος κ/ξ- δεσμευτική προσφορά για το μεγάλο έργο του Φράγματος Χαβρία. Η Εταιρεία, που θέλει να λειτουργεί και ως “μπουτίκ τεχνογνωσίας” στους τομείς ύδρευσης και αποχέτευσης επεκτείνει την ακτίνα των συνεργασιών της σε Κύπρο, Ρουμανία κ.αλ, επισήμανε ο κ. Αμανατίδης. 

Ανάπτυξη στο χώρο των φ/β πάρκων

Μία ακόμη σημαντική πράσινη επιλογή της ΕΥΑΘ, είναι, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων , για την ιδιοπαραγωγή ενέργειας, πέραν του νομού Θεσσαλονίκης που είναι και η κύρια περιοχή δραστηριοποίησής της. Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, η Εταιρεία έχει εντοπίσει άδειες για φ/β πάρκα προκειμένου να προχωρήσει στην κατασκευή τους, αλλά ενώ βλέπει τον συγκεκριμένο τομέα ανάπτυξης πανελλαδικά, προχωράει με πολύ προσεκτικά βήματα λόγω των ανατροπών που έχουν προκληθεί στην αγορά ενέργειας. 

Να σημειωθεί ότι η αύξηση στο ενεργειακό κόστος- που για πρώτη φορά το 2021 “κατάκτησε” τη Νο1 θέση στα κόστη παραγωγής της Εταιρείας- ήταν η κύρια αιτία μείωσης του ΕΒΙTDA, παρά την αύξηση κατά 2,4% στο κύκλο εργασιών, έναντι του προηγουμένου έτους, που διαμορφώθηκε στα 73,626 εκατ. ευρώ.  Σημειωτέον ότι τα προ φόρων κέρδη το 2021 διαμορφώθηκαν σε 15,753 εκατ. ευρώ (-5,8%) και τα μετά από φόρους σε 11,335 εκατ. ευρώ. 

Η Εταιρεία που έχει πολύ υψηλά αποθεματικά, της τάξης των 90 εκατ. ευρώ, τον Οκτώβριο θα προχωρήσει στην Επικαιροποίηση του Επενδυτικού της Προγράμματος με τη βοήθεια εξειδικευμένης εταιρείας συμβούλων καθώς, όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε, “μεγάλες επενδύσεις σχεδιάζονται σε βάθος χρόνου”. Πολιτική της Εταιρείας είναι, οι επενδύσεις της στο εξής να χρηματοδοτούνται “μοιρασμένες” στα τρία, από ίδιους πόρους, χρηματοδοτικούς πόρους ( π.χ. ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακό αλλά και Ταμείο Ανάκαμψης στην περίπτωση πχ του Χαβρία) και τραπεζικό δανεισμό.

Καταλήγοντας, σημειώνεται ότι οι επενδύσεις που είναι σε φάσεις υλοποίησης, είναι ύψους 86,7 εκατ. ευρώ συνολικά. Σε αυτές ανήκουν έργα όπως η βελτίωση της ΕΕΛΘ ( εγκατάσταση βιολογικού), επισκευή αγωγού Αραβησσού, βελτίωση ΕΕΛ Αίνεια στη Μηχανιώνα, Scada για κρίσιμες υποδομές αλλά και  Scada δικτύου ύδρευσης κ.αλ. 

Στα υπό συμβασιοποίηση έργα, συνολικού προϋπολογισμού 61 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνονται : ο μεγάλος διαγωνισμός για νέα έξυπνα υδρόμετρα, το ολοκληρωμένο σύστημα εξυπηρέτησης πελατών – portal, αλλά και η κατασκευή νέων δεξαμενών.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top