ΕΥΑΘ: Υπερδιπλάσιο το μέρισμα από τα κέρδη του 2019

ΕΥΑΘ: Υπερδιπλάσιο το μέρισμα από τα κέρδη του 2019

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

«Γενναίο» μέρισμα 0,268 ευρώ/μετοχή, από τα κέρδη του 2019, θα προτείνει η διοίκηση της  ΕΥΑΘ Α.Ε. στη γενική συνέλευση των μετόχων.  Η Εταιρεία θα δώσει υπερδιπλάσιο μέρισμα, σε σύγκριση με εκείνο από τα κέρδη του 2018, ενώ παράλληλα επιταχύνει για την υλοποίηση έργων περίπου 34 εκα. Ευρώ.

Στην ενημέρωση των οικονομικών αναλυτών, για τη χρήση 2019 , που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, διαδικτυακά, έγινε αναφορά στα αυξημένα κατά 4,7% καθαρά κέρδη της εταιρείας, που ανήλθαν σε 14,658 εκατ. ευρώ. Η αύξηση των κερδών λόγω της μείωσης του φορολογικού συντελεστή, όπως και τα πολύ υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, είναι ο λόγος για τον οποίο προτείνεται η διανομή σχεδόν διπλασίου μερίσματος, σε μία περίοδο που η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση δεν απασχολεί το βασικό μέτοχο, όπως είπε ο νέος δ/νων σύμβουλος της Εταιρείας κ. Άνθιμος Αμανατίδης.

Τα highlights του 2019 για την ΕΥΑΘ Α.Ε., το 2019, παρουσίασαν και ανέλυσαν ο πρόεδρος καθ. Άγις Παπαδόπουλος, ο δ/νων σύμβουλος κ. Άνθιμος Αμανατίδης και ο οικονομικός διευθυντής κ. Δημήτρης Αλεξανδρής.

Επενδυτικό κάλεσμα

Επενδυτικό κάλεσμα απηύθυνε προς θεσμικούς και ιδιώτες ο κ. Αμανατίδης, καθώς η Εταιρεία είναι αφ’ ενός υγιής και ισχυρή και, αφ’ ετέρου, αναπτυσσόμενη, «κτίζοντας» προοπτική στο έργο της επέκτασης του Διϋλιστηρίου Νερού ( ΕΕΝΘ)

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019 κι΄ενώ το 2020 καταγράφονται αυξημένα έσοδα από υπηρεσίες.

 Το 2019 κύκλος εργασιών κινήθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2018 ανερχόμενος στο ποσό των 72,7 εκατ. ευρώ (μείωση 0,47%). Το κόστος πωλήσεων ανήλθε σε 43,6 εκατ. ευρώ, έναντι € 42,7 εκατ. το 2018 (αύξηση 2,04%). Τα προ φόρων κέρδη του ομίλου έφτασαν τα 20,65 εκατ. ευρώ, ενώ τα μετά φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 14,65 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 4,7% λόγω μειωμένης φορολογίας και χαμηλότερων αμοιβών προσωπικού. Το μικτό κέρδος της χρήσης ανήλθε σε 29 εκατ. ευρώ (μείωση 4,02%). Παράλληλα, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 25,9 εκατ. ευρώ, έναντι € 25,5 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 1,75%. Τα ταμειακά διαθέσιμα, εξάλλου, στις 31/12/2019 ήταν 75,8 εκατ. ευρώ,  αυξημένα κατά 5,88%.

Έργα 33,8 εκατ. σε φάση υλοποίησης

Σε τούτη τη φάση η ΕΥΑΘ έχει βάλει σε φάση υλοποίησης έργα συνολικού προϋπολογισμού 33,8 εκατ. ευρώ, αξιοποιώντας και πόρους του ΕΣΠΑ.

Όπως αναφέρθηκε, αρχίζει άμεσα και θα ολοκληρωθεί στο επόμενο χρόνο, το έργο αποκατάστασης του αγωγού της Αραβησσού, ύψους 3,4 εκατ. ευρώ. Εδώ ιδιαίτερο θέμα για το πρόγραμμα έργων σε υλοποίηση. 

Αναφερόμενος στις διεκδικήσεις, σε βάρος της Εταιρείας, συνολικού ύψους 40 εκατ.,  ο οικονομικός διευθυντής κ. Αλεξανδρής είπε, ότι το μεγαλύτερο μέρος, περίπου 30 εκατ. ευρώ, αφορά επίδικες υποθέσεις και συγκεκριμένα τις απαιτήσεις των εργαζομένων για μνημονιακές περικοπές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των νομικών συμβούλων της εταιρείας, αυτές δεν θα ευοδωθούν και η Εταιρεία  έχει εγγράψει πρόβλεψη 3 εκατ. ευρώ.

Συνεργασία ΕΥΑΘ με ΕΥΔΑΠ

Κλείνοντας τον κύκλο των διευκρινιστικών απαντήσεων (σ.σ. πως εξηγείται το υψηλό ενεργειακό κόστος)  ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην κοινή ομάδα εργασίας που έχει γίνει με την ΕΥΔΑΠ, προκειμένου: να επεκταθεί η ψηφιοποίηση , να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των εταιρειών, να αναληφθούν ερευνητικές πρωτοβουλίες σε συνεργασία με ΑΕΙ.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ