H Θεσσαλονίκη “ψάχνει” ευκαιρίες σαν εναλλακτικός συνεδριακός προορισμός

H Θεσσαλονίκη “ψάχνει” ευκαιρίες σαν εναλλακτικός συνεδριακός προορισμός

Η πανδημία έχει κάνει πιο εσωστρεφή την ευρωπαϊκή αγορά συνεδρίων που αναζητάει νέους προορισμούς εντός Ευρώπης, δίνοντας έτσι περισσότερες ευκαιρίες, στη Θεσσαλονίκη, να ανακάμψει σαν συνεδριακός προορισμός από τον covid-19.

Ωστόσο, ο κλάδος του MICE είναι ακόμη αγκυλωμένος παρότι όλοι μα όλοι οι παράγοντες της αγοράς, θέλουν να επιστρέψουν στις… business as usual. Προς το παρόν η ευρωπαϊκή αγορά κινείται με διοργανώσεις συνεδρίων που είχαν ακυρωθεί στη διετία του κορωνοϊού και με ορισμένα, μεγαλύτερα που είχαν προγραμματιστεί προ covid, ενώ φως για νέες μεγάλες διοργανώσεις δε φαίνεται για πριν το 2025.

Τις ειδήσεις από την ευρωπαϊκή συνεδριακή αγορά, μετέφεραν στο GRTimes.gr o πρόεδρος το Thessaloniki Convention Bureau κ. Γιάννης Ασλάνης και η γενική διευθύντρια κα. Ελένη Σωτηρίου.

Νέοι συνεδριακοί προορισμοί στην Ευρώπη

Η τάση στη ευρωπαϊκή συνεδριακή αγορά είναι να αναδειχθούν νέοι συνεδριακοί προορισμοί μέσα στην Ευρώπη, επειδή οι Ευρωπαίοι δεν αισθάνονται άνετα να κάνουν μεγαλύτερα ταξίδια, είτε με μεγαλύτερης διάρκειας πτήσεις, είτε με μετακινήσεις  που αναγκάζουν σε διαφορετικές πτήσεις και αναμονές σε αεροδρόμια.

Η τάση αυτή, μπορεί να ευνοήσει τη Θεσσαλονίκη ως συνεδριακό προορισμό και έχει καταγραφεί θετικά από το Thessaloniki Convention Bureau, όπως η διευθύντρια του ΤCB κα. Ελένη Σωτηρίου.

«Με το που επιστρέψαμε από τη Συνεδριακή Έκθεση της Bαρκελώνης,  την ΙΒΤΜ World (30/11-2/12/2021), που είναι και η δεύτερη μεγαλύτερη στο αντικείμενο αυτό, είχαμε συζητήσεις για πιθανές διοργανώσεις, κάτι που δεν συμβαίνει πολύ συχνά. Βλέπουμε στοιχεία διαμόρφωσης αυτής της τάσης για τη Θεσσαλονίκη, αλλά θα αποτυπωθεί μόνο όταν συμφωνηθούν συνέδρια».

Είκοσι δύο συνέδρια το 2022

Για το 2022, στη βάση της ICCA (International Congress & Convention Association) είναι επιβεβαιωμένη η πραγματοποίηση  22 συνεδρίων στη Θεσσαλονίκη. Κανένα από αυτά δεν είναι πολύ μεγάλο, καθώς το μεγαλύτερο είναι των 1.500 συνέδρων.

Σημειωτέον ότι οι τρεις πρώτοι μήνες κάθε χρονιάς, δεν είναι συνεδριακοί. Τα συνέδρια αρχίζουν, υπό κανονικές συνθήκες, να πραγματοποιούνται από τον Απρίλιο,  με τη συνεδριακή σεζόν να κλείνει μέσα στο Νοέμβριο.

Από το 2025, τα μεγάλα συνέδρια

Ποια όμως είναι τα μηνύματα από την IBTM World 2021 , γενικότερα, για τη συνεδριακή αγορά;

«Όλοι συζητάνε για το πότε θα ανοίξει και πάλι η αγορά των συνεδρίων και των εταιρικών διοργανώσεων, όλοι θέλουν να αρχίσουν να δουλεύουν και πάλι κανονικά.

«Ωστόσο, δύσκολα συζητάει κάποιος για μεγάλα συνέδρια πριν το 2025. Ελάχιστα θα γίνουν το 2022, το 2023 αλλά και το 2024. Αυτά  κυρίως προέρχονται από ακυρώσεις του 2020 και του 2021 ή ήταν προγραμματισμένα προ  πανδημίας.

«Στη συνεδριακή αγορά οι σχεδιασμοί αφορούν μικρές διοργανώσεις, των 50-100 ατόμων, που θα μπορούν να κινηθούν με ευκολία και ασφάλεια», εξήγησε η κα. Σωτηρίου.

Η Θεσσαλονίκη ως τουριστικός προορισμός, πριν την πανδημία και, φυσικά, μετά την υποχώρησή της, πόνταρε και ποντάρει πολλά, στο συνεδριακό και εκθεσιακό τουρισμό.

Συνεδριακός τουρισμός – Ξενοδοχειακός κλάδος

Ο πρόεδρος του TCB και γενικός διευθυντής του Grand Hotel Palace κ. Γιάννης Ασλάνης, αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικός για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, είναι ο συνεδριακός τουρισμός.

«Στα ξενοδοχεία με συνεδριακές εγκαταστάσεις, προ πανδημίας, ως και το 45%-50% του τζίρου συνδεόταν με την πραγματοποίηση συνεδρίων. Βεβαίως από τον συνεδριακό τουρισμό, αντλούσαν κίνηση και τα ξενοδοχεία που δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις φιλοξενίας μεγάλων εταιρικών εκδηλώσεων και συνεδρίων. Αυτά ίσχυαν μέχρι και το 2019.

Στο εξής, με την πραγματοποίηση συνεδρίων μικρότερων, με λιγότερες συμμετοχές τόσο σε ομιλητές, όσο και σε συνέδρους, τα έσοδα από την συνεδριακή αγορά, προβλέπεται να είναι μειωμένα για τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης», επισήμανε ο κ. Ασλάνης.

Κάτι ανάλογο με αυτό που συμβαίνει με τα συνέδρια, συμβαίνει και με τις εκθέσεις καθώς και σε αυτές οι συμμετοχές είναι λιγότερες, όπως και οι επαγγελματίες – επισκέπτες.

Και η εκθεσιακή αγορά ισορροπεί πάνω στο τεντωμένο σκοινί της πανδημίας. Ήδη ανακοινώθηκε ότι η μεγάλη τουριστική έκθεση ΙΤΒ, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο στο Βερολίνο, ακυρώθηκε στη δια ζώσης μορφή και θα πραγματοποιηθεί και πάλι διαδικτυακά.

Στη χώρα μας, μόλις προχθές η ΔΕΘ- Ηelexpo ανακοίνωσε ότι η Agrotica που ήταν προγραμματισμένη για το τέλος Ιανουαρίου 2022, αναβάλλεται για τις 20-23 Οκτωβρίου, σε μία χρονική περίοδο που δεν «εξυπηρετεί» και τόσο τον ξενοδοχειακό κλάδο, ο οποίος ωφελείται τα μέγιστα από τις εκθέσεις που γίνονται στο πρώτο τρίμηνο κάθε χρονιάς, δηλαδή στην περίοδο των χαμηλών πληροτήτων για τα ξενοδοχεία της πόλης.

Υβριδικά συνέδρια, ήρθαν για να μείνουν

Η πανδημία σημάδεψε την συνεδριακή αγορά και, επιπλέον, έφερε αλλαγές με διάρκεια, καθώς τα υβριδικά συνέδρια ήρθαν και θα μείνουν στις συνεδριακές διοργανώσεις. Αυτό που θα συμβεί, όσο υποχωρεί η πανδημία, θα είναι η αύξηση των συμμετοχών με φυσική παρουσία και η μείωση της εξ’ αποστάσεως συμμετοχής.

«Οι ομιλητές και οι σύνεδροι από μακρινές αποστάσεις, ακόμη και με το τέλος της πανδημίας, θα συμμετέχουν στο εξής διαδικτυακά, για λόγους αποφυγής της κούρασης και του χρόνου που απαιτούν τα μεγάλα ταξίδια, αλλά και του υψηλότερου κόστους που συνεπάγονται οι μετακινήσεις και φιλοξενίες ατόμων από το εξωτερικό και δη από μακρινές χώρες. Η «απώλεια» αυτών των ομιλητών και συνέδρων, είναι το κομμάτι των εσόδων που χάνουν οι προορισμοί του συνεδριακού τουρισμού», επισήμανε η κα. Σωτηρίου.

Όμως ο κλάδος του συνεδριακού τουρισμού και των τουριστικών προορισμών πόλης, δεν μπορεί παρά να προσαρμοστεί το ταχύτερο στις καινούργιες συνθήκες, αφού «διαβάσει» προσεκτικά τις εξελίξεις.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top