Η Γρεβενιώτικη “Κουρέλλας”, πάει το MIA FETA, Aθήνα και νησιά

Η Γρεβενιώτικη “Κουρέλλας”, πάει το MIA FETA, Aθήνα και νησιά

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Μέσα στους επόμενους μήνες η «Κουρέλλας Α.Ε.», η πρωτοπόρος στην παραγωγή οργανικών γαλακτοκομικών προϊόντων Γρεβενιώτικη εταιρεία, θα ανοίξει βήμα με το πολύ πετυχημένο στη Θεσσαλονίκη MIA FETA feta bar, δημιουργώντας 4-5 ΜΙΑ FETA, στην Αθήνα και σε νησιά με γαστρονομικό υπόβαθρο.

Η παραπάνω καλή είδηση ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης γευσιγνωσίας που το βράδυ της περασμένης Τρίτης πραγματοποιήθηκε στο MIA FETA, στην οποία και παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα- δηλαδή οι τρεις διαφορετικές Φέτες- που παράχθηκαν στο πλαίσιο του έργου True Cheese και σε συνεργασία της «Κουρέλλας» με το ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Όπως είπε ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου δρ. Γιώργος Σαμούρης, σκοπός της δράσης ήταν να εντοπιστούν και να αναδειχθούν τα διαφορετικά, ιδιαίτερα, οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της φέτας που παράγεται από το θερινό γάλα μετακινούμενων κοπαδιών αιγοπροβάτων.

Τελικός σκοπός του έργου, που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2021 και ολοκληρώθηκε μετά από ένα χρόνο, είναι, το ποιοτικό αυτό προϊόν, πιστοποιημένο  , να βρει το δρόμο του στη διεθνή αγορά, εξασφαλίζοντας καλύτερο εισόδημα για τα τυροκομεία αλλά και τους κτηνοτρόφους. Γιατί, το τυρί αυτό, η φέτα εν προκειμένω,  φέρνει μαζί του τις γεύσεις και τα αρώματα  που  περνάνε στο γάλα, από τη βοσκήσιμη ύλη που καταναλώνουν στα ορεινά βοσκοτόπια  τα μετακινούμενα αιγοπρόβατα.

 

Η τυρογευσιγνωσία του True Cheese

Η γευσιγνωσία έγινε γύρω από το φιλόξενο τραπέζι του MIA FETA και όσοι τυχεροί βρέθηκαν εκεί, συμμετείχαν σε μία τυφλή δοκιμών τριών τυριών-  φέτας. 1) Φέτα από γάλα μετακινούμενων κοπαδιών, που από την Ελασσόνα ανέβηκαν στα πιο ορεινά βοσκοτόπια των Γρεβενών 2) Φέτα από γάλα κοπαδιών, μη μετακινούμενων, στα πεδινά των Γρεβενών και 3) Φέτα από μη μετακινούμενα κοπάδια στα ορεινά των Γρεβενών.

Στην  γευσιγνωστική συγκέντρωση ήταν φυσικά ερευνητές του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, η πρόεδρος του Δικτύου Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων, ομότιμη καθηγήτρια του ΔΙΠΑΕ κα. Βασιλική Λάγκα, ορισμένοι λάτρεις της φέτας και από πλευράς της εταιρείας, ο επιχειρηματίας και δ/νων σύμβουλος κ. Θεόδωρος Κουρέλλας, ο διευθυντής εξαγωγών και υπεύθυνος του MIA FETA κ. Γιώργος Παπαστεργίου και η υπεύθυνη οικονομικών κα. Παρασκευή Κουρέλλα.

Μεταξύ  φέτας και…φέτας, αποκαλύφθηκαν και τα σχέδια της «Κουρέλλας» για ανάπτυξη του concept του MIA FETA, που πολύ επιτυχημένα τα τελευταία  εννέα χρόνια, συνδυάζει, την λιανική πώληση όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων της εταιρείας καθώς επίσης ορισμένων ακόμη εκλεκτών ελληνικών τροφίμων και επιλεγμένων κρασιών, με την εστίαση. Παραγγέλνεις, τρως, ψωνίζεις αν θέλεις.

Το ΜΙΑ FETA πάει νησιά και Αθήνα

Όπως λοιπόν είπε ο κ. Παπαστεργίου στο GRTimes.gr, στο επόμενο διάστημα η εταιρεία βάζει σε υλοποίηση το πρόγραμμα ανάπτυξης του MIA FETA,  κάτι που θα ξεκινούσε πριν δύο χρόνια αν δεν είχε εκδηλωθεί η πανδημία και η κοινωνικό- οικονομική κρίση που προκάλεσε.

Έτσι στο αμέσως επόμενο διάστημα η εταιρεία θα αρχίσει να αναζητεί κατάλληλους χώρους για MIA FETA στην Αθήνα και σε νησιά που ξεχωρίζουν για τη γαστρονομική τους παράδοση, όπως Τήνο, Σαντορίνη Σκιάθο, με στόχο τα νέα καταστήματα να ανοίξουν σε σύντομους χρόνους.

Αυτή η επέκταση θα είναι η Α’ Φάση του σχεδίου για το MIA FETA feta bar, ενώ στη Β Φάση, που αφορά εξωτερικό, υπάρχουν σκέψεις για MIA FETA feta bars στην Ιταλία και τη Γερμανία.

Να σημειωθεί ότι η «Κουρέλλας», που το 2021 είχε τζίρο περίπου 12 εκατ. ευρώ, πραγματοποιεί σχεδόν το 90% των πωλήσεών της στο εξωτερικό, σε Αμερική, Ιταλία, Ελβετία, Αγγλία, Γερμανία. Στην Ελλάδα προϊόντα της είναι τοποθετημένα στα «ΑΒ Βασιλόπουλος» , σε καταστήματα βιολογικών τροφίμων, delicatessen και φυσικά στο MIA FETA.

Koυρέλλας, το όνομα στα οργανικά γαλακτοκομικά

H επιχείρηση  της οικογενείας Κουρέλλα, ξεκίνησε στην δεκαετία του 1960, από το μικρό τυροκομείο που είχε ο Χρήστος Κουρέλλας στα Γρεβενά. Οι γιοί του Θόδωρος και Σωκράτης Κουρέλλας, το 1996 έκαναν τη μεγάλη διαφορά , όταν η «Κουρέλλας ΑΕ» , πρώτη τότε, παρήγαγε ζωϊκά γαλακτοκομικά βιολογικά προϊόντα.

Η «Κουρέλλας» ήταν και παραμένει μία εταιρεία που ξεχωρίζει στον κλάδο της γαλακτοκομίας- τυροκομίας. Αρκεί να αναφερθεί ότι από τα 21  ΠΟΠ ελληνικά τυριά, παράγει τα 6 ( φέτα, κασέρι, κεφαλογραβιέρα, μπάτζο, ανεβατό και μανούρι).

Η εταιρεία, στα Γρεβενά, έχει φάρμα με 240 αγελάδες βιολογικής εκτροφής και φάρμα με 400 πρόβατα, επίσης βιολογικής εκτροφής , τα οποία τρέφονται και με βοσκήσιμη ύλη. Επίσης, συνεργάζεται με κτηνοτρόφους για την προμήθεια κατσικίσιου γάλακτος .

Για τη διασφάλιση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων , η οικογένεια δημιούργησε ξεχωριστό εργοστάσιο ζωοτροφών, κάτω από την «Trofipan AE», από το οποίο εφοδιάζει και τους συνεργαζόμενους με την «Κουρέλλας» κτηνοτρόφους.  Στην περιοχή των Γρεβενών βρίσκεται και το εργοστάσιο παραγωγής γαλακτοκομικών , τυροκομικών προϊόντων , κάτω από την επωνυμία «ΒΙΟΠΑΝ- ΚΟΥΡΕΛΛΑ ΑΣ», στο οποίο απασχολούνται περί τα 50 άτομα προσωπικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Mε 100 επιχειρήσεις εγκαινιάζεται στις 7 Οκτωβρίου η Thessaly EXPO στην Καρδίτσα 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top