Την παράταση του διαγωνισμού για το μεγάλο έργο της λειτουργίας και συντήρησης του Μετρό Θεσσαλονίκης, αναμένεται να ζητήσουν όλοι οι πιθανοί μνηστήρες καθώς ακόμη δεν έχουν «δέσει» τα σχήματα που θα διεκδικήσουν το «πακέτο» των 292 εκατ. ευρώ προ ΦΠΑ, μέσω ΣΔΙΤ και για περίοδο 11 χρόνων.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του GRTimes.gr, οι Έλληνες κατασκευαστές, αυτοί από τους μεγάλους που ενδιαφέρονται, δεν έχουν ακόμη βρει τον κρίσιμο και απαραίτητο partner για να έχουν ελπίδες στο διαγωνισμό, δηλαδή δεν έχουν καταλήξει στον operator του αυτοματοποιημένου συστήματος Μετρό της Θεσσαλονίκης, αν και επαφές και διαπραγματεύσεις γίνονται συνεχώς.
Έτσι, από εκεί που οι ενδιαφερόμενοι θα έπρεπε να υποβάλλουν τους φακέλους τους στις 2 Δεκεμβρίου, αυτή η ημερομηνία πήγε για τις 18 Δεκεμβρίου και όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, όλοι οι κατ’ αρχήν ενδιαφερόμενοι ετοιμάζονται να ζητήσουν δίμηνη παράταση για την κατάθεση προσφορών, δηλαδή προς το τέλος Φεβρουαρίου.
Οι Έλληνες ψάχνουν για έμπειρο operator
Ποιοι είναι όμως οι ενδιαφερόμενοι; Από τους Έλληνες κατασκευαστές, που όμως χρειάζονται «συμπαίκτη»- operator, θεωρούνται βέβαιοι ο ΑΚΤΩΡ- άλλωστε σήκωσε το βάρος της κατασκευάστριας κοινοπραξίας- και η INTΡΑΚΑΤ ενώ στους ενδιαφερόμενους είναι και ο Όμιλος Κοπελούζου.
Στους διεκδικητές θα είναι και η Hitachi Rail η οποία δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της για το έργο, αφού μάλιστα μαζί με την ιταλική ΑΤΜ, λειτουργούν το επίσης driverless μετρό της Κοπεγχάγης.
Η “ομάδα” των Γάλλων
Πρέπει όμως να θεωρείται βέβαιο και το ενδιαφέρον των Γάλλων, της Keolis που από το 1983 είχε θέσει σε λειτουργία, στη Λιλ την πρώτη αυτόματη γραμμή μετρό, μετά στο Λονδίνο το Light Railway στα Docklands, μετά στη Λιόν. Στους μεγάλους της Γαλλίας, που ενδιαφέρονται, συμπεριλαμβάνεται και η Egis η οποία μάλιστα με τους Μιλανέζους της ΑΤΜ είχε πάρει μέρος στο διαγωνισμό για τις νέες αυτόματες γραμμές του Grand Paris Express.
Aπό τους μεγάλους της Γαλλίας, που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο δεν μπορεί να εξαιρεθεί η RATP, που διαχειρίζεται το Παρισινό μετρό, που έχει και δύο πλήρως αυτοματοποιημένες, driverless γραμμές. To γκρουπ της RATP, έχει… «στρώσει» γραμμές σε Ευρώπη, Αμερική, Μέση Ανατολή ενώ μέσα από κ/ξ ανέλαβε και το αυτόματο city rail στη Ντόχα του Κατάρ. Πληροφορίες ήθελαν την RATP να έχει βρει Έλληνα εταίρο.
Τα κριτήρια του διαγωνισμού
Πάντως το κλειδί στο συγκεκριμένο διαγωνισμό το κρατούν οι operators, γιατί τα κριτήρια που τέθηκαν από την Αττικό Μετρό Α.Ε., που διενεργεί και το διαγωνισμό, πολύ συγκεκριμένα απαιτούν από τους υποψηφίους:
Tριετή εμπειρία κατά τα τελευταία 10 έτη σε σύστημα μετρό με τα εξής χαρακτηριστικά:
– Το μήκος γραμμής/ών σε ένα έργο είναι τουλάχιστον 10 χιλιόμετρα
-Τουλάχιστον 10 σταθμοί είναι υπόγειοι.
-Tο μέγεθος στόλου να είναι τουλάχιστον 20 συρμοί.
-Η επιβατική κίνηση να είναι τουλάχιστον 12.000 επιβάτες κατ’ ελάχιστον ανά ώρα και ανά κατεύθυνση.
– ΚΑΙ λειτουργία του συνόλου του δικτύου του έργου με πλήρως αυτόματο σύστημα χωρίς οδηγό επί του συρμού, με σύστημα ελέγχου συρμών τύπου CBTC, περιλαμβανομένης και της λειτουργίας ηλεκτρομηχανολογικών και σιδηροδρομικών συστημάτων.
Η παραπάνω εμπειρία μπορεί να προκύπτει από προηγούμενη συμμετοχή σε ένωση οικονομικών φορέων, αλλά η συμμετοχή αυτή θα πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον 50%.
Τα παραπάνω ισχύουν όχι μόνο για τη λειτουργία του συστήματος αλλά και για τη συντήρηση του δικτύου.
Οπότε θα πρέπει να αναμένουμε τυχόν παράταση στην ημερομηνία κατάθεσης φακέλων από τους ενδιαφερόμενους αν και χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν, γιατί ο ανάδοχος θα πρέπει να είναι έτοιμος να λειτουργήσει το Μετρό, στο τέλος του 2023, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα συμβεί.