ΜΕΒΓΑΛ: Διψήφιοι ρυθμοί ανάπτυξης- Αύξηση των εξαγωγών φέτας

ΜΕΒΓΑΛ: Διψήφιοι ρυθμοί ανάπτυξης- Αύξηση των εξαγωγών φέτας

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Το 2021 ήταν μία ακόμη χρονιά αύξησης πωλήσεων για τη ΜΕΒΓΑΛ, με τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται στα 129,643 εκατ. ευρώ, έναντι 116,847 εκατ του προηγουμένου έτους, καταγράφοντας θετική μεταβολή 10,95%. Σημαντικό μερίδιο σε αυτή την άνοδο, είχαν οι εξαγωγές και μάλιστα η φέτα , που κέρδισε περισσότερες πωλήσεις και νέους πελάτες εκτός Ευρώπης, κυρίως στις ΗΠΑ αλλά και σε χώρες της Ασίας.

Συγκεκριμένα , η Μακεδονική γαλακτοβιομηχανία που βρίσκεται σε αδιάπτωτη πορεία ανάπτυξης με άνοδο πωλήσεων, κερδοφόρες χρήσεις και σημαντικές επενδύσεις, το 2021 αύξησε τις πωλήσεις της κατά 7,5% στην εσωτερική αγορά, αλλά έδειξε ακόμη μεγαλύτερο εξαγωγικό δυναμισμό, αυξάνοντας τις διεθνείς πωλήσεις, σε αξία, κατά 17,8%,  σε σύγκριση με το 2020.

Να σημειωθεί ότι το ισχυρότερο  εξαγώγιμο προϊόν της ΜΕΒΓΑΛ, είναι το γιαούρτι , αλλά την αύξηση στις εξαγωγές το 2021, η Εταιρεία τη χρωστάει  κυρίως στη φέτα. Στις εξαγωγές της Εταιρείας, πλέον το 60% αφορά στραγγιστό γιαούρτι και το 40% φέτα, όπως είπε στο GRTimes.gr o διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος Χατζάκος.

Η Εταιρεία, που το 2021 δεν έσπευσε να περάσει στις τιμές τις αυξήσεις στα κόστη παραγωγής, αναπόφευκτα  είχε περιορισμό, αλλά όχι μεγάλο, στα παραγωγικά κέρδη- EBITDA- που διαμορφώθηκαν στα 8,090 εκατ. ευρώ, έναντι 8,151 εκατ. το 2020. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους του ομίλου διαμορφώθηκαν σε κέρδη 1,411 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 1,128 εκατ. το 2020.

Σε ό,τι αφορά στην τρέχουσα χρήση, το 2022 η ΜΕΒΓΑΛ εμφανίζει διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης τόσο σε Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Εν τούτοις, λόγω της πολύ δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας, παρουσιάζει και φέτος μία μικρή μείωση στο περιθώριο κέρδους.  Παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες που αντιμετωπίζει γενικότερα η μεταποίηση, η ΜΕΒΓΑΛ συνεχίζει στην υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος, που  έχει ένα υπόλοιπο προηγουμένων ενεργειών , ύψους 5 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά αυτοματοποιήσεις στους τομείς γάλακτος και γιαούρτης.

Εν τούτοις, η Εταιρεία έχει μπροστά της ένα μεγάλο επενδυτικό για την περίοδο 2023-2026, προϋπολογισμού 33 εκατ. ευρώ, σημαντικό μέρος του οποίου αφορά επενδύσεις στο τυροκομείο.

Να σημειωθεί ότι στις 31/12/2021 ο καθαρός δανεισμός της ΜΕΒΓΑΛ είχε διαμορφωθεί στα 55,038 εκατ. ευρώ. Η Εταιρεία , που κατάφερε από το 2016 και μετά να μειώσει σημαντικά τις δανειακές της υποχρεώσεις ( από 64 εκατ. ευρώ όταν ανέλαβε ξανά τη διοίκηση ως βασική μέτοχος η κα. Μαίρη Χατζάκου), βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης του υπάρχοντος κοινοπρακτικού δανείου με νέους, βελτιωμένους όρους.

Το κοινοπρακτικό αυτό δάνειο, 10ετούς διάρκειας, από 54,3 εκατ. ευρώ το 2017, στις 31/12/2021 είχε μειωθεί στα 46 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τις πιστώτριες τράπεζες, η σύμβαση του εν λόγω κοινοπρακτικού θα τροποποιηθεί, το δάνειο θα αυξηθεί στα 50 εκατ. ευρώ, λόγω αναγκών άντλησης κεφαλαίου κίνησης. Παρά την αύξηση αυτή, η δανειακή υποχρέωση της ΜΕΒΓΑΛ μειώνεται σε σχέση με το τζίρο της εταιρείας που έχει αυξηθεί ουσιωδώς στη διάρκεια της τελευταίας 5ετίας, οπότε και συζητείται η βελτίωση των όρων του δανείου σε βάθος και πάλι δεκαετίας.

Χρυσό βραβείο στο πρόγραμμα “Κανένα Παιδί χωρίς Γάλα” της ΜΕΒΓΑΛ

ΜΕΒΓΑΛ: Δυναμικό come back με επενδυτικό σερί 60 εκατ. ευρώ (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top