Μπαίνουν οι υπογραφές για την ΕΑΝΕΠ Thess INTEC

Μπαίνουν οι υπογραφές για την ΕΑΝΕΠ Thess INTEC

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Την Πέμπτη 6 Αυγούστου, θα γίνει πανηγυρικά η υπογραφή του καταστατικού της Εταιρείας που αναλαμβάνει την ανάπτυξη και διαχείριση του Thess INTEC, του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς που πρόκειται να δημιουργηθεί στη ανατολική Θεσσαλονίκη. 

Με την υπογραφή του καταστατικού της “Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου THESS INTEC AE”, η φιλόδοξη αυτή προσπάθεια για τη δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου, περνάει στην αμέσως επόμενη φάση και μάλιστα εντός χρονοδιαγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ΕΑΝΕΠ θα μετέχουν τόσο ιδιώτες, όσο και φορείς του δημοσίου, με τους ιδιώτες να ελέγχουν το 58% του μετοχικού κεφαλαίου και τους φορείς του δημοσίου το 42%. Να σημειωθεί ότι ιδιώτες λογίζονται ο ΣΒΕ και ο ΣΕΒΕ.

Στη νέα εταιρική οντότητα, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος θα είναι ο πρώην πρόεδρος του ΣΒΒΕ, επιχειρηματίας κ. Νίκος Ευθυμιάδης ενώ πιθανότατα αντιπρόεδρος θα είναι ο επίσης πρώην πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Γιώργος Μυλωνάς.

Από πλευράς δημοσίου, μέτοχοι της Εταιρείας θα είναι φυσικά η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε., στην οποία ανήκει πλέον η έκταση των 760 στρεμμάτων που θα υποδεχθεί το Thess INTEC. Επίσης, θα μετέχουν τα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, το ΕΚΕΤΑ, Αυτοδιοικητικοί Οργανισμοί.

Στους ιδιώτες μετόχους, που θα εκπροσωπούνται στο δ.σ. Της ΕΑΝΕΠ, θα είναι διψήφιος αριθμός επιχειρήσεων. 

Σημειώνεται ότι για την προώθηση του μεγάλου αυτού project, πολλά οφείλονται στα κυβερνητικά στελέχη που το πίστεψαν, ενώ η οριστική απεμπλοκή και παραχώρηση της έκτασης, που ανήκε στο ΤΑΙΠΕΔ, επιτεύχθηκε με την επίδειξη ενδιαφέροντος από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Βάσει σχεδιασμού, το Πάρκο θα είναι έτοιμο για να λειτουργήσει στο τέλος καλοκαιριού 2023.

Για τα έργα της Α’ Φάσης θα απαιτηθούν κεφάλαια ύψους περίπου 60 εκατ. Ευρώ. Η ΕΑΝΕΠ, θα πρέπει να συγκεντρώσει το 5% του προϋπολογισμού της Α’Φάσης, δηλαδή περί τα 3 εκατ. ευρώ, μέχρι να λάβει την άδεια λειτουργίας του Πάρκου.

Υπενθυμίζεται ότι όρος για την παραχώρηση της έκτασης, είναι η απόδειξη, από πλευράς ΕΑΝΕΠ, της βιωσιμότητας του project.

Η Εταιρεία, θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια. Σημειωτέον ότι ο “λογαριασμός” των έργων της Α’ Φάσης, εκτιμάται ότι θα είναι το 10% της συνολικής επένδυσης για την πλήρη ανάπτυξη του Thess INTEC.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top