ΣΕΘ-“Νέοι Ορίζοντες”: Συνάντηση με τον Αντ. Σαουλίδη, μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

ΣΕΘ-“Νέοι Ορίζοντες”: Συνάντηση με τον Αντ. Σαουλίδη, μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Οι νέες επιβαρύνσεις που έχουν προκύψει για νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, οι επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης και η αναπτυξιακή προοπτική της Θεσσαλονίκης συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν μέλη του Διοίκησης του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης (ΣΕΘ) -«Νέοι Ορίζοντες» με το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Αντώνη Σαουλίδη.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Ιωάννης (Στάθης) Φωτιάδης και τα μέλη του προεδρείου που συμμετείχαν στη συνάντηση περιέγραψαν τα οξυμμένα προβλήματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο της πόλης και κατέθεσαν προτάσεις για την επίλυσή τους.

Ο κ. Φωτιάδης επισήμανε την ανάγκη λήψης πρόσθετων και ουσιαστικών μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, καθώς το ενεργειακό κόστος έχει εκτοξεύσει τις λειτουργικές δαπάνες τους εξανεμίζοντας την όποια κερδοφορία έχουν κάποιες εξ αυτών. Ακόμη, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που απορρέουν για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΕΘ- Νέοι Ορίζοντες, τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τους τελευταίους δύο μήνες επιδεινώνουν τη λειτουργία των ΜμΕ και «βαθαίνουν» το πλήγμα που είχε ήδη επιφέρει η διετής υγειονομική κρίση.

Αναστολή λειτουργίας ή λουκέτα

«Οι αντοχές των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης δοκιμάζονται καθημερινά τα τελευταία δυόμισι χρόνια, ενώ εκόμη δεν έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις της υπερδεκαετούς κρίσης και των μνημονίων. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Η  μικρομεσαία επιχειρηματκότητα πρέπει να στηριχτεί άμεσα και με γενναία μέτρα και όχι με «ασπιρίνες». Πρέπει, όμως, να στηριχτούν και τα νοικοκυριά, καθώς η αγοραστική δύναμη  έχει συρρικνωθεί δραματικά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγορά. Σχεδόν το σύνολο του εισοδήματός τους κατευθύνεται στους λογαριασμούς ρεύματος, στις δαπάνες θέρμανσης και κίνησης, καθώς και στις αγορές βασικών αγαθών και προϊόντων», εξήγησε ο κ. Φωτιάδης ο οποίος, επίσης, επέμεινε στην ανάγκη να «τρέξουν» τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη και τα οποία θα δώσουν νέα αναπτυξιακή προοπτική σε όλο τον νομό.

Μείωση και κατάργηση φόρων

Ο κ. Φωτιάδης παρουσίασε τις προτάσεις του Συνδέσμου για την οικονομία και την ανάπτυξη και ζήτησε από τον κ. Σαουλίδη να τις μεταφέρει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη. Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνονται η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα βιομηχανικά και βιοτεχνικά ακίνητα, η άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, του φόρου αλληλεγγύης και των τεκμηρίων διαβίωσης, η μείωση των δημοτικών τελών για επαγγελματικούς χώρους, η περαιτέρω μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και της προκαταβολής φόρου και η κατάργηση της ρήτρας προσαρμογής στην ενέργεια. Επίσης, τόνισε την ανάγκη διάχυσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σε όλο το φάσμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της αγοράς.

Στη διάρκεια της συνάντησης –που διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα- ο κ. Αντώνης Σαουλίδης, μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, άκουσε με προσοχή τα ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι του ΣΕΘ- Νέοι Ορίζοντες και συμφώνησε μαζί τους πως πρέπει να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παράλληλα, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, αλλά και για τον τουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα. Τέλος, αναφέρθηκε στις δυνατότητες της Θεσσαλονίκης να αναδειχθεί σε ένα κέντρο επενδύσεων, τουρισμού, εμπορίου και εκπαίδευσης.

Στη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες εκ μέρους της Διοίκησης του ΣΕΘ –«Νέοι Ορίζοντες» οι αντιπρόεδροι Γιώργος Μαραντέλος, Χρήστος Αραμπατζής, Σάββας Μουρατίδης και ο ταμίας Κυριάκος Τσαταλμπασίδης.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top