ΟΑΣΘ- Εργαζόμενοι: Στην κάλπη, εκλέγουν νέα διοίκηση στο Συνδικάτο

ΟΑΣΘ- Εργαζόμενοι: Στην κάλπη, εκλέγουν νέα διοίκηση στο Συνδικάτο

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Εκλογές σήμερα και αύριο- 11 και 12 Ιανουαρίου 2022- για την ανάδειξη νέας διοίκησης σε έναν από τους μαζικότερους και δυναμικότερους φορείς συνδικαλιστικής εκπροσώπησης εργαζομένων, στο Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ.

Από σήμερα το πρωί, νωρίς- νωρίς, από τις 7 π.μ., ως στις 7 μ.μ. και, αύριο κατά τις ίδιες ώρες, οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό, θα ψηφίζουν για την διοίκηση του ΣΕΟΑΣΘ για την επόμενη τριετία, ελπίζοντας ότι ο υπό εκκαθάριση ΟΑΣΘ θα συνεχίσει να υπάρχει σαν δημόσιος συγκοινωνιακός φορέας.

Έξι παρατάξεις, μία αποχώρηση, δύο νέες συμμετοχές

Στις φετινές εκλογές συμμετέχουν έξι παρατάξεις, από τις οποίες δύο μετέχουν για πρώτη φορά σε εκλογική διαδικασία, ενώ τις ψήφους του μελών του ΣΕΟΑΣΘ δεν θα διεκδικήσει η «Ανατροπή», η παράταξη που είναι προσκείμενη στο ΣΥΡΙΖΑ και που στο απερχόμενο δ.σ. είχε καταλάβει μία μόνο έδρα από τις 17 στο διοικητικό συμβούλιο

Το ενδιαφέρον στη φετινή εκλογική διαδικασία τραβάει η συμμετοχή, για πρώτη φορά της «ΔΑΚΕ ΟΑΣΘ» και της «ΟΔΕΟ Μέτοχοι».

Αναλυτικότερα, στις σημερινές εκλογές κατεβαίνει η «Ενότητα», η παράταξη που για χρόνια είναι κυρίαρχη στο σωματείο του ΟΑΣΘ, παλαιότερα με τον Δημήτρη Τσερμενίδη και τώρα πλέον με επικεφαλής τον Γιάννη Δήμκα. Στο απερχόμενο δ.σ., η «Ενότητα» έχει τις 11 από τις 17 έδρες.

Στις εκλογές συμμετέχει και αυτή τη φορά ο «Δρομέας», η δεύτερη σε δύναμη παράταξη στο δ.σ. που θα παραδώσει τη σκυτάλη, με 4 έδρες.

Συμμετοχή έχει και η Ε.ΣΥΣ. , η «Ενωτική Συσπείρωση Εργαζομένων ΟΑΣΘ», με 1 έδρα στο απερχόμενο δ.σ. , ενώ συμμετέχει και η προσκείμενη στο ΚΕΕ «ΔΑΣ- Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία», που στις προηγούμενες εκλογές δεν είχε εξασφαλίσει έδρα στο διοικητικό συμβούλιο.

Ενωτικοί, χωρίς “κομματικά καπέλα”

Αν εξαιρεθούν η «ΔΑΚΕ ΟΑΣΘ» και η «ΔΑΣ» που συμμετέχουν χωρίς να κρύβουν τις κομματικές τους συγγένειες και τις πολιτικές τους προτιμήσεις, οι υπόλοιπες παρατάξεις, όπως υποστήριξαν μέλη τους, δεν «φοράνε κομματικά καπέλα», έχουν υποψήφιους με συμπάθειες σε όλους τους δημοκρατικούς πολιτικούς χώρους και,  μόνο κοινό στόχο την προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων του ΟΑΣΘ.

Η «ΟΔΕΟ Μέτοχοι», όπως τονίσθηκε στο GRTimes.gr, δεν είναι η παράταξη πρώην μικρομετόχων που είναι και εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ. Είναι παράταξη εργαζομένων με κάποια μέλη της να είναι και πρώην μικρομέτοχοι.

ΣΣΕ και Ταμείο, ψηλά στην ατζέντα

Για τους συνδικαλιστές του ΟΑΣΘ, τα κύρια θέματα που τους απασχολούν είναι να υπογραφεί η νέα Σ.Σ.Εργασίας που συμφωνήθηκε, να θωρακιστεί το Ταμείο τους και, παρ’ ότι έχει τεθεί σε εκκαθάριση ο ΟΑΣΘ, να συνεχίσει να υπάρχει δημόσιος φορέας παροχής αστικών επιβατικών μεταφορών στη Θεσσαλονίκη ακόμη κι’ αν κομμάτι του συγκοινωνιακού έργου αναλάβουν – μέσω ανοιχτών διαδικασιών- και ιδιώτες.

Για τους εργαζόμενους του κρατικοποιημένου ΟΑΣΘ, το ζητούμενο είναι να διασωθεί ο ΟΑΣΘ, να υπάρχει δημόσιος φορέας αστικών επιβατικών μεταφορών στη Θεσσαλονίκη, παρότι αυτοί, προστατευμένοι κάτω από την ομπρέλα του δημοσίου, δεν κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς δουλειά.

Στις σημερινές εκλογές, με τις έξι παρατάξεις, συμμετέχουν περίπου 200 υποψήφιοι, από τα 1.750 μέλη του ΣΕΟΑΣΘ (τα 1.500 περίπου ταμειακά τακτοποιημένα). Από αυτούς θα εκλεγούν τα 17 μέλη της νέα διοίκησης του Συνδικάτου όπως επίσης οι εκπρόσωποί του στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και στην Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (ΟΣΜΕ).

*Φωτογραφία αρχείου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top