ΟΑΣΘ: Ολική επαναφορά της Τηλεματικής

ΟΑΣΘ: Ολική επαναφορά της Τηλεματικής

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Ως τις 15 Νοεμβρίου το σύστημα τηλεματικής του ΟΑΣΘ και οι υπηρεσίες που προσφέρονται με αυτό στο κοινό, θα έχουν αποκατασταθεί πλήρως, στα επίπεδα που ήταν πριν σχεδόν δύο χρόνια, πριν δηλαδή καταρρεύσουν επί διοίκησης Παππά.

Ήδη παρατηρείται βελτίωση στις υπηρεσίες Τηλεματικής εντός των λεωφορείων, αλλά και στις στάσεις, παρά τα πολλά, πέραν των αναμενομένων, προβλήματα που αντιμετώπισε ο ανάδοχος του έργου. Το έργο ανατέθηκε, μετά από διαγωνισμό, τέλος Σεπτεμβρίου και όταν πια το σύστημα είχε καταρρεύσει, με αποτέλεσμα να δίνει περισσότερες ανακριβείς πληροφορίες από σωστές, κάνοντας ακόμη χειρότερη την κατάσταση για το κοινό που ταλαιπωρούνταν από τις μεγάλες αναμονές στις στάσεις και τις άσχημες συνθήκες μετακίνησης.

Όχι βέβαια ότι τώρα τα πράγματα έχουν φτιάξει, αλλά έχουν σε ένα βαθμό βελτιωθεί, καθώς μπήκαν πολλά περισσότερα λεωφορεία σε κυκλοφορία.

Γιατί κατέρρευσε η Τηλεματική

Αλλά η Τηλεματική, που ήταν κάποτε το καμάρι του ΟΑΣΘ, είχε αφεθεί να καταρρεύσει από τότε που έληξαν οι συμβάσεις για τη συντήρηση του συστήματος σε ό,τι αφορά τις έξυπνες στάσεις και τον εξοπλισμό εντός των λεωφορείων, καλοκαίρι και φθινόπωρο του 2017.

Όπως είναι γνωστό, η προηγούμενη διοίκηση του ΟΑΣΘ είχε βγάλει διαγωνισμούς για τη συντήρηση του συστήματος Τηλεματικής την άνοιξη του 2018, αλλά το έργο ανατέθηκε σε εταιρεία που δεν είχε την εξειδίκευση, ούτε όμως πρόσβαση στο λογισμικό ώστε να επιχειρήσει να κάνει τις συντηρήσεις.

Η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί ήταν τραγελαφική, με τις oθόνες πληροφόρησης επιβατών μέσα στα λεωφορεία να «ξεχνάνε» να ανακοινώσουν τις στάσεις ή να ανακοινώνουν άλλη αντί άλλης και, με τις φωτεινές οθόνες στις “έξυπνες” στάσεις να έχουν βγει, πολλές από αυτές , off.

Όταν τελικώς ο ανάδοχος, η Link Technologies, ανέλαβε το έργο υποστήριξης της Τηλεματικής, τέλος Σεπτεμβρίου, βρήκε βλάβες σε 58 λεωφορεία και σε 15 “έξυπνες” στάσεις, ενώ κάποια λεωφορεία ήταν σχεδόν βανδαλισμένα, επειδή έπαιρναν τις συσκευές τηλεματικής από λεωφορεία που δεν κυκλοφορούσαν για να τις βάλουν σε άλλα που κυκλοφορούσαν. Κάπως έτσι προκλήθηκαν πρόσθετες βλάβες στις υπολογιστικές αυτές συσκευές που είναι ουσιαστικά η καρδιά του συστήματος Τηλεματικής.

Όπως και να έχει, συντηρήθηκε ο εξοπλισμός των λεωφορείων, οι έξυπνες στάσεις αλλά και η εφαρμογή της ιστοσελίδας του ΟΑΣΘ και θα παρέχονται ομαλά στα κινητά τηλέφωνα, μέσω του σχετικού application, οι πληροφορίες για τις γραμμές και τα δρομολόγια του Οργανισμού.

Μόνος 200 οι “έξυπνες” στάσεις

Ωστόσο, η Τηλεματική, που όπως είπαμε ήταν το καμάρι του ΟΑΣΘ, ακόμη και όταν στο παρελθόν λειτουργούσε άψογα αφού για παράδειγμα οι φωτεινές πινακίδες, έχουν τοποθετηθεί μόνο σε 200 στάσεις, σε ένα σύνολο περίπου 3.500 στάσεων του Οργανισμού και… τι σύμπτωση, ως επί το πλείστον σε στάσεις στο κέντρο και στα ανατολικά της πόλης κι΄όχι στις δυτικές συνοικίες.

Υπολογίζεται ότι μία ικανοποιητικότερη κατάσταση θα απαιτούσε το διπλασιασμό των «έξυπνων» στάσεων, σε 400, ενώ βεβαίως μπορούν να αναβαθμιστούν και οι υπηρεσίες του συστήματος.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top