ΟΛΘ: Καταγγελίες εργαζομένων και προειδοποιήσεις στη διοίκηση

ΟΛΘ: Καταγγελίες εργαζομένων και προειδοποιήσεις στη διοίκηση
Επιχειρήσεις   | 16/07/2019 | 14:06
Άννη Καρολίδου

Τη Δευτέρα συνεδριάζουν τα Σωματεία Εργαζομένων για να αποφασίσουν τις νομικές και συνδικαλιστικές ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τακτική που ακολουθεί τους τελευταίους 15 μήνες η Διοίκηση της ΟΛΘ Α.Ε. σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους στο Λιμάνι καθώς, όπως καταγγέλλεται, όλα τα θέματα που τους αφορούν – Γενικός Κανονισμός Προσωπικού, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, προσλήψεις- χρονίζουν και παραμένουν ανοικτά, ενώ υπάρχουν πολλά κρούσματα επίδειξης αυταρχικής συμπεριφοράς της διοίκησης απέναντι σε εργαζομένους. 

Τα παραπάνω τονίσθηκαν σε ανοικτή συνέντευξη Τύπου, με πιο πρόσφατη αιτία να είναι η «καταχρηστική» απόλυση της γραμματέας- βοηθού του  γεν. επιχειρησιακού διευθυντή η οποία μάλιστα καταγγέλθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας. Στα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζομένους αναφέρθηκαν ο κ. Λάζαρος Τανταλίδης, αντιπρ. ΟΜΥΛΕ και πρόεδρος Σωματείου Χειριστών Μηχανημάτων ΟΛΘ, ο κ. Τριαντάφυλλος Αφεντουλίδης, πρόεδρος Υπαλλήλων ΟΛΘ και έφορος δημοσίων σχέσεων ΟΜΥΛΕ και η κα. Φανή Γουργούρη, γεν. γραμματέας ΟΜΥΛΕ και πρόεδρος Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων ΟΛΘ.

Οι συνδικαλιστές του ΟΛΘ δήλωσαν ότι στη βάση της Σύμβασης Παραχώρησης της ΟΛΘ ΑΕ στον ιδιώτη επενδυτή   και, του Κυρωτικού Νόμου, έχουν στο τελευταίο 15μηνο επιδιώξει, μέσω διαπραγματεύσεων την υπογραφή Νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας καθώς ήδη δόθηκε και δεύτερη παράταση στην ισχύουσα που κανονικά έληγε στις 31/12/2018.

Καταγγέλουν επίσης την τακτική προσλήψεων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, διαρκείας οκτώ μηνών,  ανανεούμενες,  ακόμη και σε θέσεις που απαιτούν εκπαιδευμένο τεχνικό προσωπικό, αντί η Εταιρεία να προσλάβει προσωπικό με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Όπως είπε ο κ. Τανταλίδης, ως σήμερα έχουν προσληφθεί περί τους 100 «οκταμηνίτες», ενώ οι ανάγκες της Εταιρείας, με τα σημερινά δεδομένα απαιτούν κατ’ εκτίμηση του Σωματείου την πρόσληψη τουλάχιστον επιπλέον 40 χειριστών μηχανημάτων, 20 τεχνικών και 10 διοικητικών. Οι ανάγκες σε προσωπικό θα υπερδιπλασιαστούν, εκτιμήθηκε, με την επέκταση του 6ου προβλήτα.

«Το προσωπικό δεν επαρκεί, ακόμη δουλεύουμε υπερωρίες και Σαββατοκύριακα», πρόσθεσε ο κ. Τανταλίδης.

Η κα. Γουργούρη κατήγγειλε ότι ενώ η Διοίκηση είχε υποσχεθεί την εναπόθεση των εγχωρίων προς εξαγωγή εντός ΟΛΘ , την άνοιξη, Απρίλιο ή Μάϊο, ακόμη δεν εφαρμόζονται όσα προβλέπει η τελωνειακή νομοθεσία, παρότι η Εταιρεία έκανε σημαντικές προμήθειες σε μηχανήματα. Όμως, όπως πρόσθεσε, η εναπόθεση εντός του ΟΛΘ, απαιτεί την πρόσληψη περίπου 25 νέων χειριστών μηχανημάτων, όπως έχει εκτιμήσει η Εταιρεία.

Καταγγελία για καταχρηστική απόλυση

Οι συνδικαλιστές αναφέρθηκαν επανειλημμένα στον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος κ. Θεοφάνης αντιμετωπίζει τους εργαζομένους, δημιουργώντας κλίμα εκφοβισμού ενώ ζήτησαν την επαναπρόσληψη της Μ. Β., η οποία απολύθηκε μη νόμιμα όπως ισχυρίσθηκαν. Η εν λόγω κυρία ήταν γραμματέας – βοηθός του μέχρι πρότινος γεν. επιχειρησιακού διευθυντή Marc Riondel, αλλά όπως τόνισαν ο κ. Αφεντουλίδης και η κα. Γουργούρη, η θέση του γενικού επιχειρησιακού διευθυντή συνεχίζει να υπάρχει στην Εταιρεία και η Μ. Βλαχοπαναγιώτη είναι πρόθυμη να παρέχει τις υπηρεσίες της στον νέο επιχειρησιακό διευθυντή με άτυπες αρμοδιότητες  CEO κ. Franco Cupolo, ο οποίος μάλιστα ενέκρινε την παραμονή της μετά από συνέντευξη.

Όπως είπε η κα. Γουργούρη, μία καταχρηστική απόλυση, μπορεί να ακολουθηθεί και από άλλες και αυτό επισημάνθηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΛΘ Α.Ε. Οι συμπεριφορές αυτές δημιουργούν αβεβαιότητα στους υπαλλήλους ενόψει των μετατάξεων, καθώς το 50% των εργαζομένων στον πρώην δημόσιο ΟΛΘ , έχουν δικαίωμα να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις δημοσίων φορέων και α.ε. του δημοσίου.

Δεν είναι τυχαίο, λέχθηκε, ότι από τα 332 άτομα προσωπικό, υπαλλήλους και λιμενεργάτες, τα μισά έχουν δηλώσει αρχικό ενδιαφέρον μετακίνησης, κυρίως υπάλληλοι και πολύ λιγότεροι λιμενεργάτες. Η διαδικασία αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί το 2021.

Καθυστερήσεις στα Εργασιακά 

Οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι 15 μήνες μετά την εγκατάσταση του ιδιώτη δεν έχει ακόμη υπογραφεί ο νέος Γενικός Κανονισμός Προσωπικού με υπαιτιότητα της Διοίκησης και της Διευθύντριας Διοικητικού για την καθυστέρηση των περίπου πέντε και πλέον μηνών.

Σε ότι αφορά στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έληγε στις 31/12/2018, έγινε αναφορά στην τακτική του δ.σ. που οδήγησε σε κινητοποιήσεις, για να δοθεί τελικώς παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου και, νέα παράταση ως το τέλος Αυγούστου.

«Εχουμε στείλει τις προτάσεις μας, ζητήσαμε την έναρξη του διαλόγου με τη διοίκηση και ακόμη αυτός δεν άρχισε. Θεωρούμε ότι υπάρχει κάποια τακτική είτε από πλευράς του προέδρου, είτε των μετόχων, γιατί αλλιώς δεν εξηγούνται αυτές οι καθυστερήσεις. Αν θεωρούν ότι  με τη λήξη της ΣΣΕ θα επιτύχουν έτσι τη μετάπτωση των συμβάσεων σε ατομικές, …έχουν γνώση οι φύλακες. Δεχθήκαμε πρώτα να τροποποιηθεί ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού, μέσα από διαπραγματεύσεις, αλλά με ευθύνη της διοίκησης η διαδικασία καθυστέρησε και ενώ τελικώς καταλήξαμε σε συμφωνία ο Κανονισμός δεν έχει ακόμη υπογραφεί».

Ο Τρ. Αφεντουλίδης υπογράμμισε ότι τα εργασιακά ζητήματα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στη λειτουργία της Εταιρείας και τόνισε ότι η Διοίκηση θα πρέπει να πάρει απόφαση για προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου καθώς υπάρχουν δραστηριότητες με διάρκεια , όπως αυτής της εναπόθεσης των εγχωρίων προς εξαγωγή, που θα είναι στο διηνεκές άρα πρόκειται για θέσεις με πάγιες ανάγκες που χρειάζονται εξειδικευμένο προσωπικό.

Τι είπαν κύκλοι της Εταιρείας.

Στα όσα καταγγέλθηκαν από τους εργαζομένους, κύκλοι της Εταιρείας έδωσαν τις παρακάτω απαντήσεις.

Για τη Συλλογική Σύμβαση ανέφεραν: ¨Καθώς πρόσφατα ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση για το Γενικό Κανονισμό Προσωπικού και έχοντας προσυμφωνήσει με τα Σωματεία των εργαζομένων, η Διοίκηση της ΟΛΘ ΑΕ ξεκινά άμεσα τις συζητήσεις με τα Σωματεία για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας».

Για τις 8μηνες συμβάσεις: «Τα 8μηνα είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ανταποκρίνονται με τον πλέον υπεύθυνο τρόπο στις μεταβατικές συνθήκες τις οποίες διέρχεται η ΟΛΘ ΑΕ».

 Για το συγκεκριμένο εργασιακό ζήτημα που ανέφεραν οι εργαζόμενοι, σημειώθηκε ότι «Όλα τηρήθηκαν νομότυπα και οι ισχυρισμοί δεν ευσταθούν» και πιο συγκεκριμένα δόθηκε η εξής απάντηση:

 «Η συγκεκριμένη εργαζόμενη απασχολείτο στην ΟΛΘ ΑΕ με σύμβαση ορισμένου χρόνου και εκτελούσε καθήκοντα Γραμματέως Διεύθυνσης στον Γενικό Επιχειρησιακό Διευθυντή. Λόγω οργανωτικών αλλαγών, οι οποίες ανακοινώθηκαν πρόσφατα, δηλαδή η αποχώρηση του κ.Riodel που κατείχε τη θέση αυτή μέχρι τις 30/6/2019 και η απόφαση να μην αντικατασταθεί με άλλον, δεν υπήρξε πλέον η ανάγκη διατήρησης της θέσης της Γραμματέως του Γενικού Επιχειρησιακού Διευθυντή. Στο πλαίσιο αυτό, η κα. Μ.Β. ενημερώθηκε για τα παραπάνω και τις καταβλήθηκαν τα οφειλόμενα και όλες οι μελλοντικές αποδοχές του υπολοίπου διαστήματος, έως δηλαδή και τον Οκτώβριο του 2019, όπου και θα έληγε η σύμβασή της»

 

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

15:3816/12

Χαλκιδική: Σύσκεψη για την αντιμετώπιση πλημμυρών Τοπική Αυτοδιοίκηση

15:3116/12

Θεσσαλονίκη: Βουτιά θανάτου άντρα από πολυκατοικία Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία ,Σημαντικά

15:2916/12

Ηφαίστειο Γουάιτ: Όταν ο γάτος Πέτρος ο Μέγας, ήταν ο μοναδικός επιζών Διεθνή

15:2516/12

ΔΝΤ: Αύξηση της παραοικονομίας στην Ελλάδα Ελλάδα ,Οικονομία

15:1916/12

Europa League: Με Άρσεναλ ο Ολυμπιακός Αθλητισμός

15:1216/12

Στη Γενεύη ο Γ. Κουμουτσάκος Διεθνή ,Πολιτική

15:0616/12

ΤΡΑΙΝΟΣΕ – Μεταβολές τοπικών δρομολογίων Ελλάδα ,Κοινωνία

14:5816/12

Το νέο πλάνο λειτουργίας της ΔΕΗ Ελλάδα ,Σημαντικά

14:5216/12

Βορίδης για τέλη κυκλοφορίας στα τρακτέρ Πολιτική

14:4516/12

ΥΜΑΘ: Εκδήλωση προς τιμήν του Μητροπολίτη Άνθιμου Πολιτική

14:3716/12

Απάντηση δημάρχου Δ. Δέλτα για δρομολόγιο ΟΑΣΘ Δήμοι ,Κόμματα

14:2816/12

Ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια Οικονομία

14:1916/12

ΠΚΜ: Παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αλβανία (ΦΩΤΟ) Περιφέρειες

14:0216/12

Θεσσαλονίκη: Αϊ-Βασίληδες στον Θερμαϊκό (ΦΩΤΟ) Θεσσαλονίκη

14:0016/12

Σεισμός στην Κάσο Ελλάδα ,Κοινωνία

13:5516/12

Lime: Γενέθλια με δώρο έκπληξη για όλους! Θεσσαλονίκη

13:4616/12

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία για οικογένεια χωρίς ρεύμα (VIDEO-ΦΩΤΟ) Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

13:2016/12

Τουρκία: Η ανεργία μειώθηκε στο 13,8% Βαλκάνια

13:1316/12

Άγιοι Θεόδωροι: Μετανάστες έκλεισαν την παλαιά EO Αθηνών – Κορίνθου Ελλάδα ,Κοινωνία

13:0916/12

ΟΠΑ: Πρώτος μαθητικός διαγωνισμός στα Οικονομικά Ελλάδα ,Παιδεία

13:0916/12

Παρευξείνια και NIB, 50 εκατ. για βιώσιμες επενδύσεις Επιχειρήσεις

13:0616/12

ΑΤ Ζωγράφου – Γεμάτος καρφιά ο εκρηκτικός μηχανισμός Ελλάδα ,Κοινωνία

12:5716/12

Θεσσαλονίκη: Τα «κόκκινα» σημεία του χειμώνα Β.Ελλάδα ,Κοινωνία ,Περιφέρειες

12:4516/12

Μηταράκης: Δημιουργία μηχανισμού στήριξης των συνταξιούχων Κόμματα ,Πολιτική

12:3516/12

Διακοπή ρεύματος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη

12:2716/12

Κικίλιας: Μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων Ελλάδα ,Υγεία

12:1716/12

Συνελήφθη για κατοχή αρχαιοτήτων Ελλάδα ,Κοινωνία

12:0516/12

Γερουλάνος: Θα μείνω εδώ και θα παλέψω Κόμματα ,Πολιτική

11:5416/12

Ομπάμα: Οι γυναίκες είναι καλύτερες από τους άνδρες Διεθνή

11:4516/12

«Εξουδετέρωσε» ληστή με σφουγγαρίστρα Ελλάδα ,Κοινωνία

11:3616/12

Σεισμός κοντά στο Αργοστόλι Ελλάδα ,Κοινωνία

11:3016/12

Εκρηκτικός μηχανισμός στο ΑΤ Ζωγράφου Ελλάδα

11:2216/12

Επιστρέφει το «point system» στην Αθήνα Ελλάδα ,Κοινωνία ,Πολιτική

11:1316/12

Πεδίον του Άρεως: Την Τετάρτη ανάβει το δέντρο Ελλάδα ,Περιφέρειες ,Πολιτισμός

11:1316/12

Χασίς στη Μοναστηρίου (ΦΩΤΟ) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

11:0416/12

Σε ισχύ το Ταμείο Αγροτικών Εγγυήσεων Αγροτική Οικονομία ,Ελλάδα ,Πολιτική

10:5416/12

Θεσσαλονικη: Τζιπ καρφώθηκε σε κατάστημα! Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

10:4416/12

Εκλογές Ο.Ε.Ε: Τα αποτελέσματα έως τώρα Ελλάδα ,Κοινωνία ,Οικονομία

10:2216/12

Γεωργιάδης: Είμαστε και πάλι μια σταθερή χώρα Κόμματα ,Πολιτική

10:0816/12

Βρούτσης: Λύνουμε την ταλαιπωρία μέσω e-EΦΚΑ Ελλάδα

09:5516/12

Γεωργιάδης: Το 2020 περισσότερες επενδύσεις από ΗΠΑ Κόμματα ,Πολιτική

09:4516/12

ΕΒΕΠ: Βελτίωση στον τζίρο της εορταστικής περιόδου Οικονομία

09:3616/12

Μέχρι Παρασκευή οι αιτήσεις για επίδομα θέρμανσης Ελλάδα ,Κοινωνία

09:3016/12

Ανοίγει η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα Ελλάδα ,Κοινωνία

09:2116/12

Ερντογάν: Η συμφωνία με τη Λιβύη ανατρέπει τη συνθήκη των Σεβρών Βαλκάνια

09:1616/12

Συντάξεις: Αρχίζει την Τετάρτη η καταβολή Οικονομία

09:0816/12

Περιστέρι: Έκρηξη έξω από κτίριο Ελλάδα ,Κοινωνία

08:5916/12

Διεθνής Αμνηστία: 304 νεκροί στο Ιράν Διεθνή

08:4916/12

Κατάληψη της ΔΕΗ από τους εργαζόμενους Ελλάδα ,Κοινωνία

08:4016/12

Ιεράπετρα: Σοβαρό τροχαίο με ποδηλάτες Ελλάδα ,Κοινωνία

08:2916/12

Θερμή εισβολή στην Ευρώπη – 20 βαθμοί έως 20 Δεκέμβρη Ελλάδα ,Κοινωνία

08:2016/12

Διάσωση 86 αλλοδαπών σε Λέσβο και Αλεξανδρούπολη Ελλάδα ,Κοινωνία

08:1216/12

Ντε Νίρο κατά Τραμπ: Nasty little bitch Διεθνή

08:0216/12

Ενός λεπτού σιγή… για τη Νέα Ζηλανδία! Διεθνή

07:5616/12

Χαριλάου: Τραυμάτισαν 25χρονο οπαδό Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

07:3916/12

Κολωνάκι: Τέσσερα αυτοκίνητα κάηκαν από μολότοφ Ελλάδα ,Κοινωνία

07:2516/12

Μπαγκλαντές: 10 νεκροί από πυρκαγιά Διεθνή

07:1216/12

Αεροδρόμιο «Μακεδονία»: Παραδίδεται ο διάδρομος 10-28 Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Τουρισμός

07:0016/12

Ο καιρός σήμερα Δευτέρα Ελλάδα

06:3016/12

Θεσσαλονίκη: Ρόδια-γούρια στις βιτρίνες του ΟΤΕ Θεσσαλονίκη ,Πολιτισμός

06:0016/12

Ένας χριστουγεννιάτικος Σκρουτζ… στο Ράδιο Σίτυ Θεσσαλονίκη ,Πολιτισμός

05:3016/12

«Θραυσματικές Εικόνες Γυναικών: Περί σαγήνης» στη Ζώγια Θεσσαλονίκη ,Πολιτισμός

05:0016/12

Η ωραία κοιμωμένη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσ/νίκης Θεσσαλονίκη ,Πολιτισμός

04:3016/12

Τσολιάς εν δε τσολιά μπαντ… στο Μύλο! Θεσσαλονίκη ,Πολιτισμός

04:0016/12

Μια «Λολίτα» στο Θέατρο Αυλαία Θεσσαλονίκη ,Πολιτισμός

03:3016/12

«Αγάπη Μέδουσας» από τον Μίμη Ανδρουλάκη Θεσσαλονίκη ,Πολιτισμός

03:0016/12

Ο καπνός προκαλεί προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά Υγεία

02:3016/12

Στο στόχαστρο της Αστυνομίας Viber και Whatsapp Κοινωνία

02:0416/12

Πυροβολισμοί στα Λαδάδικα (ΦΩΤΟ+VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

02:0016/12

Ο Πιρς Μπρόσναν βασιλιάς στη «Σταχτοπούτα» Πολιτισμός

01:3016/12

Η βασίλισσα Ελισάβετ θέλει γκουρού των social media Διεθνή

01:0016/12

Δραματική η αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου Περιβάλλον

00:3016/12

Στην Αθήνα ο χορός συναντά τη μαγεία Πολιτισμός

23:5915/12

Αμανατίδης: Η ΝΔ αναιρεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις Βουλή ,Οικονομία

23:4815/12

Μενδώνη: Ο Πολιτισμός ήταν σε «αγρανάπαυση» Βουλή ,Πολιτισμός

23:3815/12

Mπροστά η ΔΗΚΙΟ στις εκλογές του Ο.Ε.Ε. Οικονομία

23:2315/12

Πρόστιμο 1 εκατ. στην Τεκτονική Αδελφότητα από την ΑΑΔΕ Κοινωνία ,Οικονομία

23:0615/12

Βεσυρόπουλος: Μειώσεις σε φόρους και διοικητικό κόστος Βουλή ,Οικονομία

22:5515/12

Κανέλλη: Ανεπαρκής η πρόνοια για τους ανάπηρους Βουλή

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ