Παρευξείνια: Εγκρίθηκαν 32 νέα έργα, ύψους 1 δισ. ευρώ

Παρευξείνια: Εγκρίθηκαν 32 νέα έργα, ύψους 1 δισ. ευρώ

Η Παρευξείνια Τράπεζα ενέκρινε και θα χρηματοδοτει 32 νέα έργα στις χώρες- μέλη της, προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ, μία αύξηση  έναντι εκείνων του 2018, που φθάνει σχεδόν στο 87%. Οι συμβάσεις που υπογράφηκαν το 2019 αυξήθηκαν κατά 36% και υπερέβησαν συνολικά τα 842 εκατ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας στο τέλος του 2019 ξεπερνούσε τα 1,85 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα:

Το  Συμβούλιο Διοικητών  της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (ΤΕΑΕΠ-Παρευξείνια) διοργάνωσε σήμερα την 22η Ετήσια Συνέλευσή του υπό την Προεδρία της Ουκρανίας. Η Συνέλευση έλαβε χώρα μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω των περιορισμών που έχει επιβάλλει η πανδημία Covid-19.

Το Συμβούλιο αξιολόγησε τις εργασίες της Τράπεζας και ενέκρινε τις οικονομικές καταστάσεις του 2019. Το  2019 ήταν το πρώτο έτος εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Στρατηγικού και Επιχειρηματικού Σχεδίου της ΤΕΑΕΠ για την περίοδο 2019-2022, που έχει ως στόχο την ουσιαστική διεύρυνση των δραστηριοτήτων και του αναπτυξιακού αντίκτυπου της Τράπεζας. Κατά την διάρκεια του έτους αυτού, η Τράπεζα υπερέβη τους επιχειρηματικούς της στόχους και πέτυχε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα νέων εργασιών σε μία πολύ ανταγωνιστική αγορά. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας ενέκρινε 32 νέα έργα αξίας άνω του 1 δις ευρώ, που σηματοδοτούν μία αύξηση σχεδόν 87% σε σχέση με το 2018. Οι  νέες εγκρίσεις  (υπογεγραμμένες συμβάσεις) αυξήθηκαν κατά 36% και ξεπέρασαν στο σύνολό τους τα 842 εκ. ευρώ. Οι εκταμιεύσεις ανήλθαν στα 872 εκ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 52% σε σχέση με το 2018. Το χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας στη λήξη του έτους ήταν άνω των 1,85 δις ευρώ. Η Τράπεζα κατέγραψε καθαρά κέρδη για 16η συνεχόμενη χρονιά, τα οποία το Συμβούλιο αποφάσισε να διανείμει στο γενικό αποθεματικό και το πλεόνασμα, για να στηρίξει τις δραστηριότητες της Τράπεζας.

 Το Συμβούλιο Διοικητών στήριξε την πορεία της Τράπεζας υπό την παρούσα κρίση κορονωϊού, δίνοντας προτεραιότητα στην ενίσχυση των έκτακτων μέτρων που έχουν λάβει τα Κράτη Μέλη για να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας και να ενισχύσουν μία οικονομική ανάκαμψη που θα εστιάζει σε άμεσα πληγέντες τομείς, που περιλαμβάνουν την υγεία, άλλες απαραίτητες υποδομές και τις ΜμΕ της περιοχής.

Το Συμβούλιο έλαβε την απόφαση να αναλάβει η  Αλβανία την Προεδρία του Συμβουλίου Διοικητικών για την 23η Ετήσια Συνέλευση της ΤΕΑΕΠ το 2021. Ο χώρος και η ημερομηνία διεξαγωγής της Ετήσιας Συνέλευσης το 2021 θα καθοριστούν εν ευθέτω χρόνω. Οι Διοικητές της Τράπεζας από την Αρμενία και  το  Αζερμπαϊτζάν θα λάβουν τη θέση των Αντιπροέδρων του Συμβουλίου Διοικητών.  Η Τράπεζα θα εξετάσει τη δυνατότητα διεξαγωγής, έως το τέλος του  έτους, των εκδηλώσεων σχετιζόμενων με την Ετήσια Συνέλευση στην Οδησσό, αναλόγως της κατάστaσης της πανδημίας.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ