Παρευξείνια: Υπογράφηκε η τρίτη πίστωση προς το Fondi BESA

Παρευξείνια: Υπογράφηκε η τρίτη πίστωση προς το Fondi BESA

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

H Tράπεζα Εμπορίου & Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (ΤΕΑΕΠ) χορήγησε σήμερα την τρίτη κατά σειρά πίστωση ύψους 10 εκατ. ευρώ στο αλβανικό Ταμείο Μικροπιστώσεων Fondi BESA. Η τρίτη αυτή σύμβαση σφραγίζει την συνεργασία των δύο φορέων που εκκίνησε το 2014 και την οποία, η Fondi BESA, θα ήθελε να διευρυνθεί με τη συμμετοχή της ΤΕΑΕΠ στο μετοχικό της κεφάλαιο. 

Το τριετές δάνειο προορίζεται για την υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αναμένεται να συμβάλλει στη θεσμική ανάπτυξη της Fondi BESΑ, οδηγώντας στην περαιτέρω ανάπτυξη της Εταιρείας, στη βελτίωση της ρευστότητάς της και της εξυπηρέτησης των πελατών της.

Η νέα πίστωση ανεβάσει το συνολικό ποσό που χορήγησε η ΤΕΑΕΠ ( Παρευξείνια) στη Fondi BESA σε 21 εκατ. ευρώ Οι προηγούμενες πιστώσεις χορηγήθηκαν το 2014 και το 2016.

Υπογράφοντας τη δανειοδοτική σύμβαση ο πρόεδρος της ΤΕΑΕΠ, Ντμίτρι Πάνκιν, δήλωσε: Eίμαστε στην ευχάριστη θέση να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τη Fondi BESA , η οποία έχει αποδειχθεί αξιόπιστος εταίρος. Η μακροχρόνια συνεργασία μας αποδεικνύει τη δέσμευση της Τράπεζας να υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, όπου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαδραματίζουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο. Ως εκ τούτου η στήριξη της μικροχρηματοδότησης θα παραμείνει στρατηγική μας προτεραιότητα στην Αλβανια και τα επόμενα χρόνια”.

Aπαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις ο κ. Πάνκιν τόνισε ότι η ΤΕΑΕΠ, που στους πρώτους μήνες του 2019 αυξάνει τις πιστοδοτήσεις της σύμφωνα με το σχεδιασμό της, δεν έχει ως πρακτική να συμμετέχει ως εταίρος στους φορείς που χρηματοδοτεί, αν και δεν θα απέκλειε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, Άλλωστε, όπως είπε, η συνεργασία με τη Fondi BESA είναι μακρά άρα και στρατηγική υπό αυτή την έννοια. 

Ο καθ. δρ. Μπαϊράμ Μουτσάϊ, δ/νων σύμβουλος της Forndi BESA, δήλωσε από πλευράς τους: ” Εκτιμούμε ιδιαίτερα την συνεργασία μας με την Παρευξείνια Τράπεζα και τη συνεχή υποστήριξή της προς τη  Fondi ΒΕSΑ να επιτελέσει την αποστολή της , που έχει στόχο την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, τη μείωση της φτώχεις σε αστικές και ημιαστικές περιοχές μέσω της χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στην Αλβανία”.

Η Fondi BESA ιδρύθηκε το 1994, κατέχει ηγετική θέση στην αγορά των μικροχρηματοδοτήσεων και έχει εδραιώσει τη δραστηριότητα και παρουσία της σε όλη την Αλβανία μέσω δικτύου 80 γραφείων. Η Εταιρεία έχει πάνω από 33.000 ενεργούς πελάτες και δανειακό χαρτοφυλάκιο άνω των 95 εκατ. ευρώ.

H Fondi BESA  είναι ιδιωτικό ίδρυμα που σε ποσοστό 70% ελέγχεται από το ABC Foundation ενώ το υπόλοιπο 30% ανήκει σε εργαζομένούς της. Το Ταμείο που χορηγεί το 50% των μικροχρηματοδοτήσεων στην Αλβανία, δίνει δάνεια ποσού 2.000 – 3.000 ευρώ για τον αγροτικό τομέα, το εμπόριο και τις υπηρεσίες.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ