Ποια είναι αυτή η “λούπυ”; – Η αναβίωση της ορεινής Ελλάδας εν δράσει!

Ποια είναι αυτή η “λούπυ”; – Η αναβίωση της ορεινής Ελλάδας εν δράσει!

Πριν από περίπου ένα χρόνο εμφανίστηκε μια περίεργη, εξερευνητική και χαρούμενη αλεπού που της αρέσει να μαθαίνει τα πάντα για τα βουνά και τις ορεινές περιοχές της Ελλάδας. Αυτή είναι η λούπυ! Ήρθε στο προσκήνιο αφού είδε τα τελευταία χρόνια τις ορεινές κοινότητες της χώρας μας να είναι για δεκαετίες κοινωνικά, οικονομικά και παραγωγικά στο περιθώριο, με ορισμένα δείγματα αυτών να αποτελούν μόνο βιτρίνα ομορφιάς των ορεινών όγκων, εκμεταλλεύοντας τις μονοδιάστατα. Στόχος της είναι να βοηθήσει να ξαναζωντανέψουν όλες αυτές οι περιοχές, ενώ σήμερα, το πρώτο μεγάλο βήμα είναι η παρουσίαση της «Αγοράς» (https://lupie.gr), ενός e-shop μέσα από το οποίο μπορεί κάποιος να βρει προϊόντα ορεινών και ημιορεινών παραγωγών ανωτέρας ποιότητας, ενισχύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την οικονομία αυτών των περιοχών.

Η ιστορία

Όπως είναι φυσικό, η ιδέα γεννήθηκε μέσα από την αγάπη των δυο συνιδρυτών της λούπυ, του Γιώργου και του Μίλτου, για τις ατελείωτες βόλτες στα βουνά της χώρας μας και για όλα όσα έχουν να προσφέρουν βιωματικά, πολιτιστικά και γαστρονομικά. Δεν είναι κρυφό πως η Ελλάδα είναι παγκοσμίως γνωστή για τις αναρίθμητες και πανέμορφες παραλίες της, τα παραθαλάσσια ταβερνάκια της και την απλόχερη χαλάρωση που αυτά προσφέρουν. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει και μια δεύτερη πτυχή της Ελλάδας, η πιο ορεινή, με απόκρημνες βουνοπλαγιές, μοναδικά μονοπάτια, πυκνά δάση και ορεινά χωριά που σου ανοίγουν τις πόρτες τους για να ανακαλύψεις τους θησαυρούς τους. Παρατηρείται άλλωστε, τα τελευταία χρόνια, μια μεταστροφή προς αυτή την κατεύθυνση και στον τουριστικό κλάδο, με το ίδιο το Υπουργείο Τουρισμού να προωθεί και το χειμερινό/ορεινό τουρισμό της Ελλάδας με σλόγκαν: «Greece has a winter too! (Και η Ελλάδα έχει χειμώνα!)». Αρκεί όμως η «βιομηχανία του τουρισμού» για να βοηθήσει αυτές τις περιοχές να ανακάμψουν;

Η ιδέα

Η ομάδα της λούπυ δεν ήθελε απλά να προωθήσει την άγρια ομορφιά της ορεινής Ελλάδας για να οδηγηθούμε σε ένα ακόμα παράδειγμα υπερ-τουρισμού χωρίς τις κατάλληλες υποδομές, όπως συμβαίνει πολλάκις εντός και εκτός Ελλάδας. Αντ’ αυτού, οι βασικοί πυλώνες της είναι η πραγματική υποστήριξη της ορεινής οικονομίας σε παραγωγικό και, γιατί όχι, μεταποιητικό επίπεδο, η ανάπτυξη έξυπνων τρόπων επανακατοίκησης, με τις σύγχρονες τεχνολογίες να προσφέρουν απομακρυσμένες λύσεις εργασίας αποτελώντας το ύψιστο δέλεαρ για να επιτευχθεί αυτό και, τέλος, η ενίσχυση των πολιτιστικών θεμελίων αυτών των περιοχών, που μετά από κατά σειρά πολέμων και ημι-απομακρυσμένης διαβίωσης, έχουν αναπτύξει τα μοναδικά δικά τους ήθη και έθιμα.

Αφού, λοιπόν, η «λούπυ» θέσει ως προτεραιότητα τα παραπάνω, θα μπορέσει να θέσει και τις σωστές βάσεις για να βοηθήσει στο κομμάτι της αποκέντρωσης και της αναχαίτισης της αστικοποίησης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Η Αγορά και το μέλλον της λούπυ

Πρώτο, πραγματικό, παράδειγμα υλοποίησης των παραπάνω είναι η «Αγορά», μια ηλεκτρονική πλατφόρμα πώλησης (e-shop) προϊόντων ορεινών και ημιορεινών παραγωγών από την Ελλάδα απευθείας από τους ίδιους τους παραγωγούς! Η λούπυ παρέχει τα απαραίτητα τεχνολογικά μέσα, έτσι ώστε να δώσει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να διαθέτουν οι ίδιοι τα προϊόντα τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce), μέσω μιας κινητής εφαρμογής, εκμηδενίζοντας το μέχρι πρότινος τεχνολογικό χάσμα που υπήρχε, χωρίς μεσάζοντες που ελέγχουν τις τιμολογιακές και εμπορικές πολιτικές. Σε μια μετά-covid εποχή, στην οποία οι καταναλωτές έχουν εξοικειωθεί με τις ηλεκτρονικής αγορές και το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει εγκαθιδρύσει τη θέση του, η «Αγορά» είναι η ιδανική λύση παρέχοντας ένα «e-shop στο χέρι».

Μέσα στην Αγορά (https://lupie.gr/agora) μπορείτε να βρείτε βρώσιμα προϊόντα, όπως Μέλι, Βότανα, Ξηρούς Καρπούς, κ.α., προϊόντα περιποίησης από αγνά και βιολογικά προϊόντα και διακοσμητικά κεριά από μελισσοκέρι. Η ορεινή παραγωγή και μεταποίηση, άλλωστε, έχουν να προσφέρουν πλήθος προϊόντων πρώτων υλών και παράγωγων προϊόντων αντίστοιχα. Ένα τρανό παράδειγμα είναι η μελισσοκομία, η οποία πέραν του κύριου προϊόντος, του μελιού, μας δίνει ακόμα, κηρήθρα, πρόπολη, βασιλικό πολτό, κεριά, κηραλοιφή, κ.α..

Η «Αγορά» αποτελεί ένα από τα πρώτα βήματα της λούπυ στο εγχείρημα που έχει αναλάβει, με αντίστοιχες καινοτόμες προσπάθειες να ακολουθούν στον πολιτιστικό και αγροτουριστικό κλάδο, μέσα από τα «Μονοπάτια της λούπυ» και στον εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό κλάδο, με τα «Παιχνίδια της λούπυ». Μείνετε συντονισμένοι!

λούπυ

Ιστοσελίδα: https://lupie.gr

Email: [email protected]

Instagram: lupie_gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top