Τα λάθη του 2017 που διαπράχθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ακοοπροθετιστών Ελλάδος.
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωσε αναφέρεται στον λάθος προϋπολογισμό δαπάνης GLAW BACK ΕΟΠΥΥ προμήθειας ακουστικών βαρηκοϊάς.
Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:
«Το 2017 όλοι οι πάροχοι ακουστικών βαρηκοΐας υποχρεώθηκαν να συνάψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ώστε να μπουν στο νέο σύστημα αποζημίωσης των ασθενών. Χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως υποδομή, χωρίς να γνωρίζει ούτε ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ πως θα λειτουργήσει το σύστημα υποχρέωσαν της επιχειρήσεις πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας να μπουν στο σύστημα αυτό. Όπως είναι λογικό οι καθυστερήσεις ήταν τρομακτικές με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην μπορούν για αρκετό καιρό να εκμεταλλευτούν την επιδότηση του κράτους (ποσού 450 Ευρώ) που δικαιούνται για την αγορά ακουστικών βαρηκοΐας. Γνωρίζοντας την μειωμένη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για το 2017 με επιστολή του Συλλόγου ακοοπροθετιστών στις 31/7/2017 προς τον τότε πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Μπερσίμη ζητούσαμε ο προϋπολογισμός του 2018 να παραμείνει στο ύψος του 2017, 2016 κτλ που ανερχόταν στα 9 εκ ευρώ, διότι η εικόνα των μειωμένων δαπανών του 2017 παρουσιαζόταν λόγο των ελλείψεων του συστήματος.
Αντί αυτού ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε σε μια μείωση του προϋπολογισμού του 2018 κατά περίπου 50% μειώνοντας τον στα 5,6 εκ ευρώ συμπεριλαμβάνοντας μέσα και τις δαπάνες για κοχλιακούς επεξεργαστές και μπαταρίες κοχλιακών εμφυτευμάτων. Επίσης, ενώ το 2017 το όποιο clawback θα υπήρχε θα αναζητούνταν από τους παρόχους που εισέπραξαν τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ για το 2018 ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ότι την «επιστροφή» δεν θα την επιβαρυνθούν οι πάροχοι αλλά οι εισαγωγείς των προϊόντων. Μόλις αυτό έγινε γνωστό και πάλι απευθυνθήκαμε στον ΕΟΠΥΥ με επιστολή μας στον Πρόεδρο κ. Μπερσίμη στις 26/7/2018 εξηγώντας το πρόβλημα και ζητώντας την λύση του. Το clawback που ζητείται από τις επιχειρήσεις εισαγωγής είναι πολλές φορές μεγαλύτερο και από τον τσίρο τους για όλο το έτος 2018.
Στις 25 Σεπτεμβρίου 2018 ο Σύλλογος προσπαθώντας να βρει ανταπόκριση στέλνει επιστολή στην Υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Κατερίνα Νοτοπούλου εξηγώντας και πάλι το πρόβλημα και ζητώντας λύση.
Στις 20 Νοεμβρίου 2018 αποστέλλουμε επιστολή στο Υπουργείο Υγείας προς τους κ.κ. Α. Ξανθό Υπουργό Υγείας, Π. Πολάκη Υφυπουργό Υγείας, Γ. Γιαννακόπουλο Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Υγείας, Σ. Μπερσίμη Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ, Π. Γεωργακόπουλο Αντιπρόεδρο ΕΟΠΥΥ, Θ. Ρηγάτο Διευθυντή Στρατηγικού σχεδιασμού ΕΟΠΥΥ. Εξηγούμε σε όλους και πάλι το θέμα και ζητούμε την επίλυση του.
Στις 16 Απριλίου 2019 αποστέλλουμε και πάλι με τους ίδιους παραλήπτες αλλά στον νέο Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Β. Πλαγιανάκο πάλι αίτημα μας για διόρθωση του λανθασμένου προϋπολογισμού του 2018.
Με την αλλαγή κυβέρνησης στις 26 Ιουλίου 2019 αποστέλλουμε και πάλι επιστολές στον νέο Υπουργό Υγείας κ. Β. Κικίλια και στον Υφυπουργό Υγείας κ. Β Κοντοζαμάνη εξηγώντας το πρόβλημα που έχει παραμείνει άλυτο.
Τον Νοέμβριο του 2019 ο ΕΟΠΥΥ μας αποστέλλει απάντηση του Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ κ. Θ. Ρηγάτου με αρ. πρωτοκόλλου 1341/οικ 41495 και μας ενημερώνουν ότι έχει προβλεφθεί διόρθωση του προϋπολογισμού του 2018 σύμφωνα με την παράγραφο 4 της Υπουργικής Αποφάσεως Αρ. ΕΑΛΕ/Γ.Π 94193 (ΦΕΚ 6140/Β’/31-12/2018).
Κατά την διάρκεια όλων αυτών των ενεργειών κάναμε δεκάδες συναντήσεις με τους αρμόδιους και της προηγούμενης αλλά και της τωρινής κυβέρνησης και όλοι ανεξαιρέτως μας υπόσχονταν ότι θα λυθεί το θέμα διότι είναι φανερό ότι υπάρχει λάθος στον προϋπολογισμό του 2018.
Τον Ιούνιο του 2020 ο ΕΟΠΥΥ απέστειλε επιστολές σε όλους τους εισαγωγείς ακουστικών βαρηκοΐας της χώρας αξιώνοντας να εισπράξει ένα clawback της τάξεως των 4 εκ. ευρώ περίπου, ενώ ο συνολικός τζίρος των εισαγωγέων για το 2018 είναι μικρότερος !!!!! Οδηγούν με αυτό τον τρόπο όλες τις εισαγωγικές επιχειρήσεις ακουστικών βαρηκοΐας σε κλείσιμο και κανένας δεν δίνει σημασία στο μεγάλο αυτό πρόβλημα.
Δεκάδες συναντήσεις από εκεί και μετά με το γραφείο του Υπουργού κ. Κικίλια, τον Υφυπουργό κ. Κοντοζαμάνη και την προσωρινή Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κ. Καρποδίνη είχαν το ίδιο αποτέλεσμα. Όλοι μας απαντούν ότι έχουμε δίκιο αλλά δυστυχώς ΔΕΝ κάνουν τίποτα απολύτως.
Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2020 οι εισαγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου θα πρέπει να έχουν κάνει αίτηση για να υπαχθούν στο καθεστώς των 120 δόσεων για να δεσμεύσουν τις επιχειρήσεις τους για 10 χρόνια επιστροφής χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ. ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ.
Στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου υπάρχουν όλες οι επιστολές και οι αριθμοί πρωτοκόλλων για όλα τα αναφερόμενα παραπάνω».