ΣΕΤΕ: Υπάρχει σχέδιο 191 δράσεων για τον τουρισμό στην Κεντρική Μακεδονία

ΣΕΤΕ: Υπάρχει σχέδιο 191 δράσεων για τον τουρισμό στην Κεντρική Μακεδονία

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Η Κεντρική Μακεδονία έχει πλέον Σχέδιο για την Τουριστική της Ανάπτυξης. Περιλαμβάνει 191 δράσεις  για Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Όλυμπο και Ακτές Πιερίας και έχει εκπονηθεί από το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ, στο πλαίσιο της μελέτης των 4.000 σελίδων για την “Εθνική Στρατηγική για τον Ελληνικό Τουρισμό 2030”. Τώρα αυτό που χρειάζεται είναι φορέας και τρόπος υλοποίησης. 

Στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, από τον ΣΕΤΕ και τη Marketing Greece, τονίστηκε ότι αφ’ ενος απαιτείται η συνεργασία και ο συντονισμός τουριστικών παραγόντων, Αυτοδιοίκησης και κεντρικής κυβέρνησης  για να μη μείνει ανεκμετάλλευτη, σε κάποιο ερμάριο η μελέτη του ΣΕΤΕ, αλλά και τρόπος διαχείρισης της συνεργασίας.  

Μάλιστα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Γιάννης Ρέτσος, τόνισε ότι η ανάληψη της διακυβέρνησης (governance) της μεγάλης επιχείρησης συνεργασίας που απαιτεί η υλοποίηση των δράσεων που προτείνει η μελέτη, είναι το μεγάλο ζητούμενο στην όλη υπόθεση. Ποιός θα αναλάβει τη διαχείριση της υλοποίησης, ποιός θα είναι ο επισπεύδων φορέας που θα πάρει επάνω του αυτό το φιλόδοξο έργο, για την προετοιμασία του ελληνικού τουρισμού, για την επόμενη ημέρα. 

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ δήλωσε ότι αναμένεται άμεσα κυβερνητική παρέμβαση στο θέμα, η οποία και θα δίνει τις κατευθύνσεις συνεργασίας στη βάση, κάθε ξεχωριστής Περιφέρειας. 

Ισχυρό το brand Ελλάδα

Το “ελληνικό τουριστικό brand είναι πολύ ισχυρό. Η Ελλάδα βρίσκεται  στις πρώτες 3 θέσεις σε όλες τις μεγάλες αγορές  Ευρώπης και  Αμερικής και μπορεί, αν κινηθεί στρατηγικά και όχι ευκαιριακά, αν αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για τα απαιτούμενα έργα υποδομής που έχει χαρτογραφήσει η μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, να συνεχίσει ανοδικά στη διεθνή τουριστική βιομηχανία, με προϊόντα που θα συμβαδίζουν με τις παγκόσμιες τάσεις στη τουριστική αγορά”. 

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, δήλωσε ότι το 2022 η χρονιά πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο και πως τα έσοδα από την τουριστική σεζόν ενδέχεται να ξεπεράσουν και εκείνα του 2019 (σ.σ. ήταν σχεδον 18 δισ. ευρώ), ενώ για το 2023 , δήλωσε αισιόδοξος αν και προβλέπεται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και του υψηλού πληθωρισμού, μεγαλύτερη συγκράτηση για ταξίδια, από πλευράς τουριστών. 

Εκτιμάται πάντως ότι το 2023 τα έσοδα από τον τουρισμό θα ξεπεράσουν οπωσδήποτε εκείνα του 2019, που ήταν η τελευταία χρονιά προ covid, μία χρονιά πολύ καλή για τον ελληνικό τουρισμό. 

Τάσιος: Nα αξιοποιηθεί το ΕΣΠΑ, να γίνουν οι μελέτες, έργα

 Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΞ και του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος, έθεσε το πρόβλημα εκεί που πραγματικά βρίσκεται, στην υλοποίηση των σχεδίων, στο να γίνουν οι μελέτες, πράξη. Μάλιστα χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει, όπως τόνισε, γιατί θα πρέπει να αξιοποιηθούν όχι μόνο οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και του ΕΣΠΑ 2021-2027,  σε περιοχές που μάλιστα έχουν μεγάλη υστέρηση στις υποδομές. 

Όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε, από τον κ. Τάσιο, 20 χρόνια που ασχολείται με τα κοινά του Τουρισμού, μελέτες γίνονται για να μένουν τελικά ανεφάρμοστες ή μισο-υλοποιημένες. 

Αξίζει να σημειωθεί, όπως είπε η CEO της Marketing Greece κα. Ιωάννα Δρέττα, ως σήμερα έχουν γίνει 15 μελέτες προώθησης της Κεντρικής Μακεδονίας και φυσικά, το Εθνικό Σχέδιο, είναι η 16η πολύ μεγάλη προσπάθεια στρατηγικής αυτή τη φορά ανάπτυξης και της Κεντρικής Μακεδονίας. 

Τη μελέτη για τον Ελληνικό Τουρισμό , με έμφαση στην Περιφέρεια Κεντρική Μακεδονία, παρουσίασαν ο γενικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ κ. Ηλίας Κικίλιας και ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου, κ. Άρης Ίκκος. 

Η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται στην 3η θέση στον κλασικό θερινό προϊόν “ήλιος και θάλασσα”, αλλά είναι στην 8η θέση στο ναυτικό τουρισμό (π.χ. yachting ) και στα υπόλοιπα τουριστικά προϊόντα, μέσα στις top ten θέσεις, που σημαίνει ότι έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. 

Κεντρική Μακεδονία- τρεις προορισμοί

Η μελέτη, για την Κεντρική Μακεδονία, προτείνει να δοθεί έμφαση σε τρεις προορισμούς: Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Όλυμπος και Ακτές Πιερίας. Μάλιστα η μελέτη συνδυάζει τον κάθε προορισμό με αγορές – στόχους. 

Τα δυνατά σημεία της Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη, πρέπει να “πατήσει” στο τουρισμό MICE ( συνέδρια και διοργανώσεις), στο city break και στον θρησκευτικό-πολιτισμικό τουρισμό, με υποστηρικτικές την κρουαζιέρα και τη γαστρονομία. 

Η Χαλκιδική, έχει brand το “ήλιος και θάλασσα” αλλά μπορεί συνδυαστικά να ενισχύσει το τουριστικό της προϊόν με τον πολιτιστικό – περιηγητικό- γαστρονομικό τουρισμό, όπως επίσης με το yachting.

Όσο για την Πιερία η κα. Δρέττα είπε ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την “εθνική brandάρα” που λέγεται Όλυμπος και αποτελεί asset για ολόκληρη τη χώρα. 

Η επικεφαλής της Marketing Greece υποστήριξε ότι ο τουρισμός είναι πακέτο εμπειριών και ως τέτοιο σύνθετο προϊόν πρέπει να αντιμετωπίζεται, προσθέτοντας ότι το ισχυρότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού, είναι οι άνθρωποί της και το πως αυτοί, σαν επαγγελματίες ή πολίτες, αλληλεπιδρούν με τους επισκέπτες. 

Τι θέλουν οι τουρίστες

Μάλιστα, όπως έδειξε έρευνα που έγινε σε 7 αγορές- στόχους, οι τουρίστες που έρχονται για να κάνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα, εκτός από το “ήλιος και θάλασσα” προσδοκούν να έχουν και άλλες δραστηριότητες. Οι Γερμανοί θέλουν περιπάτους στην πόλη, εξόδους για ψώνια και φαγητό, ενώ foodies είναι επίσης Άγγλοι, Γάλλοι, Αυστριακοί και Ιταλοί. Οι  Ελβετοί θέλουν λίγο από όλα ενώ οι επισκέψεις σε μουσεία και οι συναυλίες, τραβάνε αρκετά Αμερικανούς και Βρετανούς.

Οι δράσεις που προτείνονται

Για την Κεντρική Μακεδονία, προτείνονται από τη μελέτη 191 δράσεις, που είναι κατανεμημένες σε 18 στρατηγικές κατευθύνσεις. Από τις δράσεις αυτές οι 79 αφορούν τη Θεσσαλονίκη, οι 58 τη Χαλκιδική και οι 54 τον Όλυμπο και τις Πιερικές Ακτές. 

Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται σχέδιο και φορέα υλοποίησης

Στο πλαίσιο της συζήτησης που ακολούθησε την παρουσίαση, τόσο η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Θεσσαλονίκης κα. Μαρία Καραγιάννη, όσο επίσης ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Ανδρέας Μανδρίνος αλλά και ο Αντιπρόεδρος της ΕΞΘ κ. Τορνιβούκας, τόνισαν ότι οι δράσεις που προτείνονται από τη μελέτη, πρέπει να εξειδικευτούν 

Επισημάνθηκε ότι η Θεσσαλονίκη δεν χρειάζεται προτάσεις για δράσεις γενικευμένου χαρακτήρα, αλλά συγκεκριμένες, στη βάση στρατηγικού σχεδίου, όπως επίσης και τον φορέα που θα αναλάβει το συντονισμό των εμπλεκομένων “παικτών” για την υλοποίησή τους.

Στο πλαίσιο των τοποθετήσεων που έγιναν, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας επισήμανε ότι η πόλη ζει μία άνθηση στην κρουαζιέρα, στην τουριστική κίνηση. Κάτι θετικό γίνεται στη Θεσσαλονίκη,  είπε ο κ. Ζέρβας, από τη στιγμή που το περιοδικό ΤΙΜΕ κατέταξε την πόλη στις 50 καλύτερους προορισμούς, όταν η Θεσσαλονίκη επιλέγεται από ψηφιακούς νομάδες σαν τόπος κατοικίας και εργασίας. Βεβαίως και μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα, μέσα από πνεύμα συνεργασίας και με την αξιοποίηση της μελέτης του INΣΕΤΕ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Αλέξανδρος Θάνος είπε ότι Κεντρική Μακεδονία, που άντεξε στον κρίση, διεκδικεί με το νέο αεροδρόμιο μία απευθείας σύνδεση με την Αμερική, κάτι που ίσως δρομολογηθεί για το καλοκαίρι του 2023. Η Θεσσαλονίκη γίνεται επιτέλους σημείο εκκίνησης για την κρουαζιέρα, το Film Office φέρνει καινούργιες παραγωγές στην πόλη, στοιχεία που επιτρέπουν αισιοδοξία για το μέλλον του τουριστικού προορισμού που λέγεται Κεντρική Μακεδονία, παρά την ενεργειακή κρίση και τον πληρωρισμό.

Μάλιστα, ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, όπως είπε ο κ. Θάνος, αποφασίσθηκε να μετεξελιχθεί σε DMO, δηλαδή σε Destination Marketing Organization, ενώ σε επόμενη φάση θα δημιουργηθεί DMO για την Κεντρική Μακεδονία. 

Για τη σημασία της συνεργασίας όλων των φορέων, τουριστικών , αυτοδιοικητικών, ιδιωτών και δημοσίου, για την υλοποίηση ενός ευέλικτου προγράμματος προβολής της Θεσσαλονίκης, μίλησε η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης κα. Βούλα Πατουλίδου, αναφερόμενη στη δράσεις που στόχο έχουν να γίνει η Θεσσαλονίκη ένας διεθνώς αναγνωρίσιμος προορισμός. 

Μηνύματα στην εκδήλωση και σύντομους χαιρετισμούς έστειλαν διαδικτυακά ο Υπουργός Τουρισμού κ. Κικίλιας και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top