Sold out η 29η Agrotica, σε… φόντο κρίσης για τον αγροτικό τομέα

Sold out η 29η Agrotica, σε… φόντο κρίσης για τον αγροτικό τομέα

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

H Agrotica, επιστρέφει στις 20-23 Οκτωβρίου, εντυπωσιακή σε μέγεθος, συμμετοχές, εμπορικούς επισκέπτες και παράλληλες κλαδικές και εταιρικές διοργανώσεις. Στα high lights της 29ης Agrotica, oι 1.650 συμμετοχές από 49 χώρες, οι hosted buyers από 12 χώρες, οι οργανωμένες συμμετοχές αγροτών από όλη την Ελλάδα και, το Πανελλήνιο Συνέδριο για τις “Νέες τεχνολογίες ως μοχλό ανάπτυξης της Γεωργίας”.

Τα στοιχεία της 29ης Agrotica προοιωνίζονται μία εξαιρετικά επιτυχημένη διοργάνωση, παρότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, λόγω των αυξήσεων στο παραγωγικό κόστος, είναι σαρωτικά. Οι πωλήσεις στα γεωργικά μηχανήματα έχουν μειωθεί ως και -42% το 2022, ενώ η μέση μείωση των πωλήσεων στην αγορά λιπασμάτων είναι στο -30%, με τις τιμές να καταγράφουν αύξηση καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επηρεάσει δύο χώρες – Ρωσία και Ουκρανία- που δεν είναι μόνο από τα σημαντικότερα γεωργικά κράτη, αλλά και πολύ σημαντικοί παραγωγοί λιπασμάτων. 

Όπως είπε ο κ. Δημήτρης Ρουσσέας, πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), ο πόλεμος, το υψηλό ενεργειακό κόστος, τα προβλήματα παραγωγής στα εργοστάσια λιπασμάτων, έχουν εκτινάξει τις τιμές, με τις επιχειρήσεις- μέλη του ΣΠΕΛ να κατορθώνουν ως σήμερα τουλάχιστον, να εφοδιάζουν τους γεωργούς με λιπάσματα και φυτοπροστατευτικά, δίχως όμως να μπορούν να εγγυηθούν ότι δεν θα παρατηρηθούν ελλείψεις στην αγορά.

Μάλιστα στη Νότιο Ελλάδα, η εφαρμογή λιπασμάτων, στην κύρια καλλιέργεια που είναι της ελιάς, είναι μειωμένη ως κατά 50%, εξαιτίας της συρρικνωμένης παραγωγής αλλά και των τιμών, στην περίοδο 2021-2022. Στη Βόρειο Ελλάδα, με τις αρροτριαίες καλλιέργειες, η κατάσταση είναι καλύτερη αν και όχι καλή. 

Μείωση στις πωλήσεις γεωργικών μηχανημάτων 

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) κ. Σάββας Μπαλουτσής καυτηρίασε τις μεγάλες καθυστερήσεις στις αξιολογήσεις και τις εγκρίσεις των Σχεδίων Βελτίωσης του ΥΠΑΑΤ, περιόδου 2014-2020, καθώς οι πρώτες εγκρίσεις δόθηκαν το 2020. Πάγιο αίτημα του ΣΕΑΜ, είναι να υιοθετηθεί η κυκλικότητα στις Δράσεις του ΕΣΠΑ. 

Αυτές οι καθυστερήσεις ευθύνονται και για την κάμψη των πωλήσεων το 2022, καθώς οι αγρότες  περιμένουν τις επιδοτήσεις του 50%-60% για να προβούν σε αγορές, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις μετά μία μεγάλη περίοδο κάμψης, να εκτιναχθούν το 2020 και το 2021 και να πέσουν απότομα και πολύ παραπάνω από το αναμενόμενο, το 2022.

Τις καθυστερήσεις στις διαδικασίες των Προγραμμάτων επιδότησης των αγορών, καυτηρίασε και ο κ. Παναγιώτης Φωτιάδης, πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος, λέγοντας ότι η διετία που μεσολαβεί από την υποβολή ενός αιτήματος για ενίσχυση στην προμήθεια εξοπλισμού, μέχρι την έγκρισή του από τις αναπτυξιακές δράσεις, ανεβάζει το κόστος παραγωγής για τους κατασκευαστές. 

στήνονται τα περίπτερα της 29ης Agrotica

Sold out η 29η Agrotica- H ταυτότητα της έκθεσης

Στην sold out 29η Agrotica, καλύπτονται όλοι οι διαθέσιμοι εκθεσιακοί χώροι της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, καταγράφεται παρουσία επιχειρήσεων από όλο το φάσμα της αγροτικής παραγωγής και τεχνολογίας , ενώ συμμετέχουν οι μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας και πώλησης εφοδίων και γεωργικών μηχανημάτων, με παρουσία όλων των οίκων που αντιπροσωπεύουν γεωργικούς ελκυστήρες.

Ήταν τέτοια η ζήτηση για συμμετοχή στην Agrotica, που το “Βελλίδειο Συνεδριακό”, χρησιμοποιείται για τη φιλοξενία συμμετοχών ενώ, περιορίστηκαν και τα εμβαδά των stands προκειμένου να χωρέσουν περισσότερες συμμετοχές.

Η Θεσσαλονίκη, θα πλημμυρίσει αυτό το τετραήμερο από εκθέσεις και επισκέπτες, το ΑΠΘ “ανοίγει τις μπάρες του” για να βρούνε πάρκινγκ οι επισκέπτες, ο ΟΛΘ επίσης διαθέτει πρόσθετους χώρους στάθμευσης για τα φορτηγά και τα οχήματα των εκθετών, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Ηelexpo κ. Κυριάκος Ποζρικίδης λέγοντας πως τα ξενοδοχεία της πόλης είναι όλα φουλ, τα εστιατόρια το ίδιο ενώ η εμπορική κίνηση έχει τονωθεί στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ κ. Τάσος Τζήκας επισήμανε ότι στους  μεμονωμένους hosted buyers από 12 χώρες, συμπεριλαμβάνονται και επισκέπτες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία ήρθαν πιο κοντά στη ΔΕΘ μετά τη συμμετοχή τους στην 86η Γενική Έκθεση ως τιμώμενη χώρα. 

 Επίσης, στη διεθνή έκθεση, θα συμμετάσχει πλειάδα συνδέσμων, οργανισμών και φορέων που συνδέονται με τον πρωτογενή τομέα, με την Agrotica να υποστηρίζεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, την Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος, τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων και τον Σύνδεσμο Παραγωγών & Εμπόρων Λιπασμάτων. 

Να σημειωθεί ότι τα εγκαίνια της Έκθεσης θα γίνουν το βράδυ της Πέμπτης 20/10,  στις 7 μ.μ., από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά. 

Η έκθεση θα λειτουργεί Πέμπτη, Παρασκευή και Κυριακή από τις 10 πμ ως τις 7 μμ και το Σάββατο 22/10, από τις 10 πμ ως τις 8 μ.μ.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top