Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται εδώ και τώρα, ως και 20.000 τ.μ. σε prime γραφειακούς χώρους, με τη ζήτηση να γιγαντώνεται καθώς στη «σειρά» των πολυεθνικών που ψάχνουν για κατάλληλες εγκαταστάσεις, έχει προστεθεί και γιγαντιαία Αμερικανική Ασφαλιστική την οποία υποστηρίζει η «Deloitte», προκειμένου να δημιουργήσει ΙΤ hub/Τμήμα Τεχνολογικών Λύσεων και Υπηρεσιών, στην πόλη.
Σε τούτη τη φάση, τουλάχιστον τέσσερις ξένες εταιρείες, τρεις Αμερικανικές και μία Ολλανδική, αναζητούν σύγχρονους γραφειακούς χώρους για να εγκατασταθούν, ενώ βεβαίως στη Θεσσαλονίκη πρόκειται να μεταφερθεί και το ΙΤ Ηub της «Deutche Telekom».
Πολλοί ψάχνουν για σύγχρονους χώρους γραφείων στη Θεσσαλονίκη, εταιρείες αλλά και δημόσιοι φορείς όπως η ΑΑΔΕ, όμως οι μεγάλοι, Α’ κατηγορίας, γραφειακοί χώροι στη Θεσσαλονίκη, είναι δυσεύρετοι, αν όχι ολότελα ανύπαρκτοι .
Τώρα που γράφεται το συγκεκριμένο κείμενο, το μοναδικό έργο κατασκευής σύγχρονων χώρων εργασίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι το ‘Ηub 26’ της «Dimand» ( από κοινού με την «Prodea») επί της οδού 26ης Οκτωβρίου. Αλλά τα 15.600 τ.μ. του ‘Hub 26’- τα μισά περίπου από τα οποία έχουν ήδη καπαρωθεί από εταιρεία εξυπηρέτησης επιχειρήσεων – είναι πολύ λίγα για να καλυφθεί έστω και σε βάθος 2-3 ετών, η εντυπωσιακά μεγάλη ζήτηση για χώρους γραφείων.
Μηχανήματα έχουν πιάσει δουλειά, μόνο στο ‘Hub 26’. To άλλο που γνωρίζουμε και αποκάλυψε το GRTimes.gr, είναι η πρόθεση της «Μεντεκίδης Κατασκευαστική», να αξιοποιήσει το οικόπεδο των 16 στρεμμάτων που διαθέτει επί της 26ης Οκτωβρίου, κατασκευάζοντας σε αυτό και χώρους γραφείων 10.000-12.000 τ.μ.
Φαίνεται πως σε επίπεδο υλοποίησης προθέσεων, η «Dimand» είναι μπροστά από άλλους developers καθώς βλέπει τις προοπτικές της Θεσσαλονίκης, αφού μάλιστα υπέγραψε και προσύμφωνο αγοράς του 50% του ακινήτου του παλιού ζυθοποιείου ‘ΦΙΞ’. Το σχέδιο αυτό προφανώς και θα απαιτήσει χρόνο για να ωριμάσει και να υλοποιηθεί καθώς εντός του ακινήτου, το παλιό εργοστάσιο είναι διατηρητέο μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς.
Όπως είπε στο GRTimes.gr ο κ. Δημήτρης Τζιβράς, ο γενικός διευθυντής του Γραφείου Θεσσαλονίκης της CBRE/Atria Property Services «η πόλη έχει εταιρείες, προσελκύει εταιρείες αλλά δεν διαθέτει γραφεία για να στεγαστούν».
Το απόκτημα των «Orilina» και «Lamda Development»
Mένει να δούμε, πως σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τα 72 συνολικά στρέμματα που απόκτησαν, με την εξαγορά της «Limar» , η «Orilina Properties» μαζί με τη «Lamda Development», στην περιοχή του εμπορικού κέντρου ‘Mediterranean Cosmos’.
Στην παρούσα χρονική συγκυρία, πολλοί είναι οι μνηστήρες για πολλές χιλιάδες γραφειακών χώρων, αγορά που δείχνει να παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον από ότι για παράδειγμα το retail.
Η «Deloitte» προτιμάει Λιμάνι
Πιο συγκεκριμένα, η «Deloitte», που μέσα σε τέσσερα χρόνια από τη δημιουργία του Competence Centre /DACC έφτασε να απασχολεί 900 άτομα προσωπικό, αναζητεί από μήνες χώρους τουλάχιστον 7.000 τ.μ. Σύμφωνα πάντως με έγκυρες πληροφορίες του GRTimes.gr, η Εταιρεία μάλλον καταλήγει στο μεγάλο κτίριο της ΠΑΕΓΑ, που βρίσκεται στη χερσαία ζώνη του ΟΛΘ, κτίριο που εφ’ όσον κλείσει η συμφωνία, θα μισθώσει αποκατεστημένο και ανακαινισμένο.
Από πλευράς ΟΛΘ έχει διατυπωθεί ότι η αξιοποίηση του συγκεκριμένου κτηρίου θα γίνει μέσω διαγωνισμού, όπως θα συμβεί και με όλα τα υπόλοιπα προς αξιοποίηση ακίνητα εντός ΟΛΘ.
Αλλά οι ενδιαφερόμενοι είναι πολλοί. Χώρους για την αρχική της εγκατάσταση αναζητεί και η «Deutche Telekom», αν και λόγω της μετοχικής σχέσης που υπάρχει με τον ΟΤΕ, είναι πολύ πιθανό να αξιοποιηθεί για το IT Hub, κάποιο από τα μεγάλα, διαθέσιμα ακίνητα του Οργανισμού, εντός της πόλης.
Έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον
Η Αμερικανική Ασφαλιστική, που στην πρόοδο του χρόνου πιθανώς να δημιουργήσει ως και 500 θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη, στο τεχνολογικό κέντρο που θα δημιουργήσει, ψάχνει για περίπου 3.000 τ.μ. , ενώ τρεις εταιρείες εξυπηρέτησης επιχειρήσεων / call centers, ψάχνουν για 1.000-1.500 τ.μ. γραφειακών χώρων η κάθε μία. Η μία είναι η «Υοurce Greece» ( η έδρα της μητρικής στο Ρότερντααμ) , η άλλη Αμερικανική που βρήκε προσωρινή βάση και προχωρά σε προσλήψεις, ενώ υπάρχει και δεύτερη Αμερικανική εταιρεία με call centers που βλέπει τη Θεσσαλονίκη.
Η Θεσσαλονίκη έχει για τα καλά μπει στο στόχαστρο μεγάλων Αμερικανικών εταιρειών, καθώς εταιρεία του κλάδου των επικοινωνιών, επίσης ψάχνει για χώρους εγκατάστασης στην πόλη.
Να σημειωθεί ότι ήδη στη Θεσσαλονίκη, δραστηριοποιούνται με call centers η Γαλλική «Τeleperformance», η Λουξεμβουργιανή «Majorel» και η γερμανική εταιρεία εξυπηρέτησης επιχειρήσεων «Tricontes360».
Kαι η ΑΑΔΕ στο χορό των ζητήσεων
Στις ζητήσεις, που αφορούν χώρους από 1.000-1.500 τ.μ. και άνω, θα πρέπει να προστεθούν και αυτές της ΑΑΔΕ, η οποία θέλει να στεγάσει υπηρεσίες της σε δύο διαφορετικά κτίρια. Στο ένα , σε 1.500-2.000 τ.μ., θα εργάζονται 100 άτομα και στο άλλο, σε περίπου 2.000-2.500 τ.μ., επιπλέον 150 άτομα.
Αν ληφθούν υπόψη οι ανωτέρω ζητήσεις, που αναφέρονται ως πολύ ενδεικτικές και, προστεθούν πολλές ακόμη που αφορούν εταιρείες συνεργαζόμενων επαγγελματιών, τότε γίνεται αντιληπτό ότι οι 20.000 τ.μ., είναι ένας συντηρητικός υπολογισμός για τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης σε σύγχρονους γραφειακούς χώρους.
Η Θεσσαλονίκη προσελκύει συνεχώς ολοένα και περισσότερες θυγατρικές ξένων ομίλων, που επιλέγουν να στήσουν στην πόλη τεχνολογικά hubs, ανεξαρτήτως του αν το κύριο αντικείμενό τους είναι στον κλάδο φαρμάκου, συμβουλευτικής και auditing, πληροφορικής, επικοινωνιών, ασφαλιστικών υπηρεσιών. Βεβαίως, είναι και οι ανάγκες των αναπτυσσόμενων ελληνικών επιχειρήσεων, που δεν πρέπει να παραβλέπονται.
Συνεπώς, το συμπέρασμα είναι ένα: Περιμένουμε ολοκληρωμένες αναπτύξεις σύγχρονων χώρων εργασίας, γιατί τα υπάρχοντα συγκροτήματα, ανατολικά αλλά και δυτικά του πολεοδομικού συγκροτήματος, έχουν κορεσθεί. Νέοι χώροι , για εταιρείες τεχνολογίας, όπως τονίσθηκε στο GRTimes.gr, θα μπορούσε να αναπτυχθούν και στην «Τεχνόπολη», ενώ σε επόμενο χρόνο λύσεις θα μπορούσαν να δοθούν και στο «Thess INTEC». Βεβαίως, η μεγάλη πρόκληση που ακόμη δεν έχει απαντηθεί από developers, βρίσκεται στα δυτικά της πόλης, όπου υπάρχουν μεγάλα οικόπεδα, διαθέσιμα, σε μικρή απόσταση από την καρδιά του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης.