Θεσσαλονίκη: Έπιασαν πάτο οι πληρότητες στα ξενοδοχεία, -60% oι τζίροι

Θεσσαλονίκη: Έπιασαν πάτο οι πληρότητες στα ξενοδοχεία, -60% oι τζίροι

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Πολύ χειρότερες ήταν οι επιδόσεις των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης, το 2021, απ’ ότι οι μέσες επιδόσεις των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας της χώρας, ενώ το 2022 μπήκε με μονοψήφιες πληρότητες και απώλειες στους τζίρους άνω του 60%, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις που έδωσε στο GRTimes.gr o πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Ανδρέας Μανδρίνος, τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, κατά το 2021, είχαν μία πολύ χειρότερη χρονιά από την εικόνα που συνολικά παρουσίασαν τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία της χώρας, σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών & Προβλέψεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Και αυτές οι κατά πολύ χειρότερες επιδόσεις οφείλονται στο ότι τα αστικά ξενοδοχεία , είναι σε δυσμενέστερη μοίρα από πλευράς κόστους λειτουργίας,  από τα ορεινά ξενοδοχεία που κι’ αυτά περιλαμβάνονται στην ομάδα των συνεχούς λειτουργίας, αλλά και σε χειρότερη μοίρα από τα ξενοδοχεία της Αθήνας που έχουν μεγαλύτερες πληρότητες, άρα και έσοδα.

Όπως είπε ο κ. Μανδρίνος, η μέση τιμή δωματίου στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης,  είναι χαμηλότερη κατά 10-12 ευρώ, από τη μέση τιμή στα συνεχούς λειτουργίας της χώρας.

Έτσι, όταν η μέση τιμή στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας της χώρας, για το διάστημα από Ιούνιο έως και Οκτώβριο 2021, ήταν 71,8 ευρώ, στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης ήταν ως και κάτω από 60 ευρώ. Όταν δε τον Ιούνιο του 2021 η μέση τιμή χώρας ήταν στα 65 ευρώ, στη Θεσσαλονίκη ήταν στα 52-55 ευρώ.

Υψηλά τα κόστη στα αστικά ξενοδοχεία

Παρότι αστικά ξενοδοχεία και ξενοδοχεία ορεινών προορισμών, περιλαμβάνονται στα 12μηνης λειτουργίας, δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση μεταξύ αυτών των δύο ομάδων.

Όπως και τόνισε ο πρόεδρος της Ε.Ξ.Θ., τα ορεινά ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, είναι ως επί το πλείστον πολύ μικρές μονάδες, οικογενειακού χαρακτήρα, τις οποίες αρκετές φορές λειτουργούν τα μέλη μίας οικογένειας, έχοντας καθόλου ή πολύ λίγους, υπαλλήλους.

Τα αστικά ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, έχουν κατά πολύ μεγαλύτερα κόστη λειτουργίας και επιβαρύνσεις από ό,τι τα ορεινά, που σε ορισμένες περιόδους του έτους, δουλεύουν  μόνο τα Παρασκευο- Σαββατοκύριακα και στις ημέρες των αργιών.

Αντίθετα, τα ξενοδοχεία πόλης, από τη στιγμή που θα βάλουν το κλειδί στην κλειδαριά και θα ανεβάσουν το γενικό διακόπτη, θα έχουν τη συνολική επιβάρυνση του κόστους λειτουργίας, είτε έχουν 60% πληρότητα, είτε 6%.

Καταποντίστηκαν οι πληρότητες

Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, τον Ιανουάριο, δεν ξεπερνούν το 10% ή, στην καλύτερη περίπτωση, το 15%, δήλωσε ο κ. Μανδρίνος.

Δυστυχώς στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, όπως εξήγησε, δεν υπάρχει «πάτος»- σημείο στήριξης, που να συγκρατεί τις πληρότητες έστω σε ένα χαμηλό επίπεδο, σε αντίθεση με την αγορά της Αθήνας η οποία, σαν πρωτεύουσα έχει στη διάρκεια όλου του χρόνου πολύ μεγαλύτερη κίνηση από επιχειρηματίες και εκπροσώπους φορέων που πηγαίνουν σε υπουργεία και κεντρικές υπηρεσίες για τη διεκπεραίωση υποθέσεων.  Πέραν αυτού, η Αθήνα, είναι τουριστικός προορισμός, 12 μήνες το χρόνο και συνδέεται, αεροπορικώς, με πολύ περισσότερους διεθνείς προορισμούς, απ’ ότι η Θεσσαλονίκη.

Η επίπτωση από το «πάγωμα» του MICE

Τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, πλήγηκαν περισσότερο γιατί η συνεδριακή αγορά όπως ευρύτερα, εκθέσεις και οι εταιρικές εκδηλώσεις, το 2021, λόγω της πανδημίας, «πάγωσαν».

«Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, σε κανονικές συνθήκες, στηρίζονταν σε μεγάλο βαθμό στις συνεδριακές διοργανώσεις, στις εκθέσεις και στον τουρισμό του Σαββατοκύριακου, στο weekend της αναψυχής.

«Περιμέναμε να κινηθεί η αγορά των εκθέσεων, μετά τη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου. Ελπίζαμε ότι  με τις εκθέσεις, σημαντικές κλαδικές εκθέσεις, που ήταν προγραμματισμένες για Ιανουάριο και Φεβρουάριο, θα πάρουμε μία ανάσα σε μήνες πολύ χαμηλής κίνησης. Η αναβολή εκθέσεων (σ.σ. Agrotica , Αrtozyma , Detrop Boutique, Freskon) για αργότερα μέσα στο χρόνο, επιτείνει το πρόβλημα ρευστότητας που έχουν οι επιχειρήσεις».

Αιμορραγεί η απασχόληση

Στον κλάδο Φιλοξενίας, στη Θεσσαλονίκη, χάθηκαν πολλές θέσεις εργασίας. Οι περισσότερες απώλειες αφορούν απασχολούμενους που συνδέονταν με την διενέργεια συνεδρίων και την εστίαση εντός των ξενοδοχείων. Μετά τις 31/8 και τις 31/10, που ήταν οι δεσμευτικές ημερομηνίες για τα ενισχυτικά προγράμματα που απαιτούσαν διακράτηση προσωπικού, χάθηκαν θέσεις εργασίας κι’  ειδικά μετά τις 15 Νοεμβρίου, οπότε και άρχισε η δραματική μείωση της κίνησης στα ξενοδοχεία.

«Εάν δεν δοθεί παράταση  στο μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας- που  ενεργοποιήθηκε και πάλι αλλά μόνο για τον Ιανουάριο-  θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο Φεβρουάριος θα φέρει σωρεία απολύσεων, γιατί οι προκρατήσεις δείχνουν ακόμη ένα μήνα με πολύ χαμηλές πληρότητες, σαν αυτές του Ιανουαρίου.

Αναγκαία τα μέτρα ενίσχυσης

«Εκτιμούμε ότι τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, τον Ιανουάριο του 2021, έχουν πτώση τζίρου άνω του 60%, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019. Αν πάρει τα στοιχεία η κυβέρνηση και δει τις αποκλίσεις στους τζίρους των ξενοδοχείων, θα αντιληφθεί ότι επιχειρήσεις που δεν έχουν έσοδα, δεν μπορούν να αρχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Έδιναν Επιστρεπτέα Προκαταβολή όταν οι επιχειρήσεις είχαν πτώση τζίρου 20% -30% ,  όταν η μείωση φτάνει και ξεπερνάει το 60%, δεν πρέπει να εκτιμηθεί αυτό το γεγονός;

«Θα μπορούσε να δοθεί ενίσχυση βάσει μείωσης τζίρου ή να «κουρευτεί» το ποσό που πρέπει να επιστραφεί. Όποια μέριμνα υπάρξει, να στοχεύει στην ενίσχυση των επιχειρήσεων με  μεγάλες απώλειες τζίρου. Να δοθεί κάποια υποστήριξη με παράλληλη απαγόρευση απολύσεων, ούτως ή άλλως, αν δε ληφθούν μέτρα, τα χρήματα αυτά το κράτος θα τα πληρώσει σε επιδόματα ανεργίας».

Ωστόσο ούτε όλες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης είναι στην ίδια χρηματο-οικονομική κατάσταση. Μάλιστα αυτές που δεν είχαν δάνεια και ενοίκια, αξιοποιούν αυτή την περίοδο για ανακαινίσεις και επισκευές, καθώς μόνο σε δύο περιόδους τα ξενοδοχεία της πόλης ήταν τόσο….άδεια, μετά το μεγάλο σεισμό του 1978 και το 1999, κατά τις ΝΑΤΟϊκές επιδρομές στην τότε Ομόσπονδη Γιουγκοσλαβία.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι επιχειρήσεις που μετά δυσκολίας παραμένουν σε λειτουργία , που δίνουν αγώνα επιβίωσης και δεν απέχουν πολύ από το να προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού.

Φως στο τούνελ από το Μάρτιο

Όμως η δύσκολη αυτή περίοδος, μάλλον δεν θα τραβήξει για πολύ. Ο κ. Μανδρίνος προβλέπει καλυτέρευση της κατάστασης από Μάρτιο και μετά.

«Μάθαμε να ζούμε με τον ιό, προς το Μάρτιο- Απρίλιο και όσο θα ανεβαίνει η θερμοκρασία, θα αρχίσει να ανακάμπτει η κίνηση, εκτός και  αν εμφανιστεί κάποια φονική μετάλλαξη του covid».

Από τα πολλά γυρίσματα που έχει κάνει ο covid-19 την τελευταία διετία, επόμενο είναι να κρατάει κάποιος μικρό καλάθι για τις εξελίξεις τόσο σε υγειονομικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top