Ως και το 70% των καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη, εκτιμάται ότι ουσιαστικά είναι «νεκρό», καταστήματα άδεια, ξενοίκιαστα, που δεν μπορούν να βρούνε ούτε μισθωτή, αλλά ούτε και αγοραστή.
Δρόμοι- «νεκροταφεία» καταστημάτων, εικόνα εγκατάλειψης, να κλαις για τα χιλιάδες μαγαζιά, που έχουν μείνει στα αζήτητα, ενώ έμπειροι μεσίτες δεν βλέπουν τρόπους άμεσης αξιοποίησης αυτής της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Την αποκαρδιωτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τη συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματικών ακινήτων, περιέγραψαν στο GRTimes.gr o Κώστας Γεωργάκος, πρόεδρος του Ελληνο-Σερβικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος και συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, ο κ. Γιώργος Καραγκιαούρης, Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης και ο επίσης μεσίτης, κ. Απόστολος Μώκος.
«Νεκροταφεία» καταστημάτων
Πάμπολλα είναι τα άδεια καταστήματα στην 28ης Οκτωβρίου (πρώην Ιταλίας) και σε εσωτερικούς δρόμους στα ανατολικά της πόλης. Στο κέντρο, και ειδικά πάνω από την Εγνατία -Συγγρού, Πτολεμαίων, Σολωμού, Ίωνος Δραγούμη- αλλά και πιο νότια, σε απόσταση λίγων μέτρων από την περιζήτητη Τσιμισκή, για να μην αναφερθεί κανείς στα εν σειρά άδεια καταστήματα σε εσωτερικούς δρόμους της περιοχής Πλατείας Δημοκρατίας, αλλά και δυτικότερα, σε Εύοσμο, Άνω Ηλιούπολη, Σταυρούπολη.
Η πιο «προβληματική» περιοχή στο κέντρο, με τα περισσότερα ξενοίκιαστα καταστήματα, εντοπίζεται από την οδό Λαγκαδά ως τις αρχές της Αγίου Δημητρίου, ενώ γεμάτα από άδεια καταστήματα είναι τα στενά πέριξ της οδού Αντιγονιδών, αλλά και τμήμα της Πτολεμαίων παρότι τα παλιά βιοτεχνικά κτίρια μετατράπηκαν, κυρίως, σε κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με αυτά τα κενά καταστήματα, που μένουν αδιάθετα για μήνες, ως και για χρόνια, με τα «πωλείται» και «ενοικιάζεται» να ξεθωριάζουν από τον ήλιο και τη βροχή, ενώ οι τζαμαρίες των προσόψεων μετατρέπονται σε «πίνακες» διαφημιστικών πόστερ και γκράφιτι.
«Θα λέγαμε ότι αυτά τα καταστήματα, θα πρέπει να αλλάξουν χρήση, όμως είναι δυνατόν να γίνουν όλα , για παράδειγμα, πάρκινγκ ή κατοικίες; Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση στο πώς αυτά τα ακίνητα μπορούν να αξιοποιηθούν» δήλωσε στο GRTimes.gr o Κώστας Γεωργάκος προσθέτοντας: «Θεωρώ ότι το 60%-70% των καταστημάτων στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης είναι κλειστά. Υπάρχουν δρόμοι, ακόμη και κεντρικοί, όπου σχεδόν όλα τα καταστήματα είναι άδεια, φαινόμενο ακόμη πιο έντονο στους εσωτερικούς δρόμους και τα στενά. Ειδικά από την εκδήλωση του covid και μετά, με την απότομη ανάπτυξη και των ηλεκτρονικών πωλήσεων, πάρα πολλά καταστήματα ξενοικιάστηκαν», επισήμανε ο κ. Γεωργάκος.
Όταν άνθιζε η μικροεπιχειρηματικότητα
Πριν μερικές δεκαετίες, ως και τη δεκαετία του 1980, σε κάθε πολυκατοικία που ανεγειρόταν, έκαναν και 2-3 καταστήματα γιατί την εποχή εκείνη, άνθιζε ακόμη η μικροεπιχειρηματικότητα, μπακάλικα, μανάβικα, κρεοπωλεία, εργαστήρια τεχνιτών, ψιλικατζίδικα, υπηρεσίες και «λιανοπούλι» που σταδιακά τα κατάπιαν τα σούπερ μάρκετ, τα υπερκαταστήματα λιανικής, το fast fashion, oι discount αγορές και, στο…καπάκι, το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Τα παραδείγματα, δίνουν εικόνα της κατάστασης κι όπου δεν υπάρχει ζήτηση και τα καταστήματα είναι στην κατηγορία των «μακροχρόνια ανενεργών», δεν… υπάρχουν και ενοίκια με την έννοια ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί η μισθωτική τιμή. Κατάστημα 70 τμ στη Συγγρού, με 500 τ.μ. υπόγειο, μένει ξενοίκιαστο για 500 ευρώ, μένει ξενοίκιαστο για 400 ευρώ, η προσφερόμενη τιμή μειώνεται και εντούτοις περιμένει να βρει ενδιαφερόμενο από το τέλος του 2011!
Οι επιπτώσεις του covid
Οι επιτηδευματίες, ειδικά μετά το ξέσπασμα του covid, δεν αποφασίζουν να ανοίξουν φυσικά καταστήματα. Aκόμη και για καταστήματα στο κέντρο και σε πολύ καλά σημεία, υπάρχει διστακτικότητα από ενδιαφερόμενους να προχωρήσουν σε μισθώσεις. Γίνονται διερευνητικά τηλεφωνήματα στους μεσίτες που τα έχουν αναλάβει, αλλά οι ενδιαφερόμενοι τελικά κάνουν πίσω, επισήμανε ο κ. Γιώργος Καραγκιαούρης.
Σαν αποτέλεσμα της περιορισμένης ζήτησης, οι τιμές των ενοικίων έχουν μειωθεί κατά περίπου 20% σε σύγκριση με την προ covid περίοδο. Το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει επιδράσει αρνητικά όμως, από την άλλη πλευρά, όπως είπε ο κ. Καραγκιαούρης, «ευθύνεται» και για την ενοικίαση καταστημάτων που ήταν ξενοίκιαστα για χρόνια, κυρίως καταστημάτων σε στενά, με χαμηλά ενοίκια, που μισθώνονται σαν χώροι αποθήκευσης εμπορευμάτων για επιχειρήσεις που έχουν δώσει βάρος στο ηλεκτρονικό εμπόριο.
Η μεγάλη κάμψη στην αγορά καταστημάτων, η ασθενική ζήτηση, οι χαμηλές τιμές, συνεπάγονται και χαμηλές αποδόσεις, κάτω του 5%, για όσους είχαν αγοράσει καταστήματα για επένδυση.
Τις τελευταίες δεκαετίες συντελέσθηκαν σημαντικές αλλαγές που επέδρασαν στην αγορά των επαγγελματικών χώρων και δη των καταστημάτων. Το εμπόριο πέρασε σε μεγαλύτερα χέρια, ενώ πολλά επαγγέλματα έχουν συρρικνωθεί.
«Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις ιδιοκτητών υπογείων καταστημάτων, στο κέντρο, που κάποτε τους εξασφάλιζαν αποδόσεις 8%-9%, υπόγεια που κάποτε ήταν εργαστήρια. Σήμερα αυτά τα υπόγεια, ούτε νοικιάζονται αλλά ούτε και πωλούνται, γιατί δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι π.χ. μαραγκοί, συντηρητές ηλεκτρικών συσκευών», συμπλήρωσε ο κ. Καραγκιαούρης.
Γκρίζα η εικόνα στα δυτικά της Θεσσαλονίκης
Στα δυτικά της πόλης, η εικόνα είναι λίγο – πολύ η ίδια, είπε ο κ. Απόστολος Μώκος. Νοικιασμένα τα καταστήματα στα hot σημεία των κεντρικών δρόμων με μεγάλη κίνηση, κενά στους εσωτερικούς.
«Στον Εύοσμο, στην Καραολή Δημητρίου, όλα σχεδόν τα καταστήματα είναι νοικιασμένα. Στην οδό Μακρυγιάννη στην Άνω Ηλιούπολη, επίσης είναι νοικιασμένα. Όπου υπάρχουν πιάτσες εμπορικές και κίνηση καταναλωτών, τα καταστήματα είναι μισθωμένα και, 50-100 μέτρα παραμέσα, στους εσωτερικούς δρόμους, αρχίζει το κλάμα.
«Αυτή η τεράστια διαφορά στη ζήτηση, αποτυπώνεται φυσικά και στις τιμές. Έτσι, στο καλό σημείο της Μεγάλου Αλεξάνδρου και σε κεντρικά σημεία στην Καραολή Δημητρίου, στον Εύοσμο, το τετραγωνικό μέτρο νοικιάζεται προς 15-20 ευρώ, όταν 100-120 μέτρα παρακάτω το ενοίκιο πέφτει στα 4-5 ευρώ/ τ.μ.»
Η αγορά ακινήτων στις δυτικές περιοχές της Θεσσαλονίκης, κινείται κυρίως από την κατοικία, με τα νεόδμητα να πωλούνται προς 2.000 ευρώ/τ.μ., ενώ οι τιμές των μεταχειρισμένων είναι κατά 30% χαμηλότερες.
Για την αγορά real estate, ο κ. Γεωργάκος δεν είχε να καταθέσει αισιόδοξες προβλέψεις, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, της μεγάλης ανόδου των τιμών που ειδικά σε πολλές περιπτώσεις στα μεταχειρισμένα διαμερίσματα έχουν αδικαιολόγητα ξεφύγει, αλλά και της κούρασης που αρχίζει να εκδηλώνεται στη διεθνή αγορά του real estate κι’ η οποία, με χρονοκαθυστέρηση θα εμφανιστεί και στην Ελλάδα.
«Ήδη βλέπουμε σημάδια συγκράτησης της αγοράς και δυστυχώς, οι ξένοι που θέλουν να επενδύσουν, διατηρούν στάση αναμονής επειδή η κυβέρνηση καθυστερεί να εξαγγείλει τα νέα μέτρα για τη βραχυχρόνια μίσθωση, ενώ τα πάρα πολλά ακίνητα που έχουν περάσει σε funds, αργούν να βγούνε στην αγορά», κατέληξε ο κ. Γεωργάκος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Καιρός – Κακοκαιρία «Άριελ»: Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ (VIDEO)
1ο ΕΠΑΛ Κορδελιού: Μαθητές δημιούργησαν τραγούδι για τα ανθρώπινα δικαιώματα (VIDEO)
Θεσσαλονίκη: Πυρκαγιά για σε ΙΧ αυτοκίνητο στα Διαβατά
Τουρισμός – Ελλάδα: Μεγάλη η ζήτηση για τα Χριστούγεννα – Υψηλές πληρότητες που αγγίζουν το 95%!