Θεσσαλονίκη: “Τρέχει” η ΑΖΚ για την πολεοδόμηση του Θύλακα Αγροδιατροφής

Θεσσαλονίκη: “Τρέχει” η ΑΖΚ για την πολεοδόμηση του Θύλακα Αγροδιατροφής

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Μετά από ολόκληρα οκτώ χρόνια, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας παίρνει το πράσινο φως για να δημιουργήσει στη Θέρμη Θεσσαλονίκης και σε έκταση που της παραχωρήθηκε το 2014, τον Θύλακα Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων, ειδικά για επιχειρήσεις και ερευνητικούς φορείς του κλάδου της Αγροδιατροφής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, ως το τέλος του 2022 αναμένεται να έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα με τους όρους πολεοδόμησης του Θύλακα, οπότε η ΑΖΚ, ως φορέας υλοποίησης,  με τη συνδρομή εξειδικευμένης εταιρείας συμβούλων, θα προχωρήσει στην εκπόνηση του πλάνου ανάπτυξης.

Στόχος είναι, μέσα από ένα σχήμα ΣΔΙΤ και με την αξιοποίηση πόρων ιδιωτικών αλλά και του δημοσίου, να κατασκευαστούν σε αυτό τον μικρό Θύλακα Καινοτομίας των 41 στρεμμάτων, τα έργα υποδομής, καθώς ήδη έχει εκφραστεί αρχικό ενδιαφέρον τοποθέτησης εταιρειών Αγροδιατροφής που είναι θυγατρικές πολυεθνικών ομίλων. Άλλωστε, ο νέος Αναπτυξιακός, προβλέπει σημαντικές ενισχύσεις για τις εταιρείες που θα εγκατασταθούν σε Θύλακες Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων και, μέχρι τώρα, ο μόνος θύλακας που βρίσκεται κοντά στο να αποκτήσει όρους πολεοδόμησης, είναι αυτός της ΑΖΚ.

Μία πρωτοβουλία του ΣΕΒΕ

Η δημιουργία Θύλακα Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, έχει ήδη γράψει ιστορία οκτώ ολόκληρων χρόνων. Ήταν μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το ΣΕΒΕ και η παραχώρηση έκτασης 60 στρεμμάτων από το πρώην ΕΘΙΑΓΕ και νυν ΕΛΓΟ- Δήμητρα, έγινε το Σεπτέμβριο του 2014. Τότε πρόεδρος του ΣΕΒΕ ήταν ο κ. Δημήτρης Λακασάς, υπουργός Μακεδονίας- Θράκης ο κ. Γιώργος Ορφανός και υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο καθ. Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Ο ΘΥΚΔ Αγροτεχνολογίας, φαντάζει και είναι, πολύ μικρό εγχείρημα σε σχέση με το Τεχνολογικό Πάρκο  Thess INTEC των 760 στρεμμάτων , που και αυτό θα κατασκευαστεί στη Θεσσαλονίκη. Όμως το μικρό μέγεθος του Θύλακα καθιστά το έργο πιο εύκολο προς υλοποίηση, ενώ βεβαίως, εταιρείες Αγροτεχνολογίας έχουν κάθε λόγο να βρίσκονται στη γειτονιά των Ινστιτούτων του ΕΛΓΟ- Δήμητρα και του Αγροκτήματος του ΑΠΘ.

Το Π.Δ. για τον Θύλακα της ΑΖΚ θα είχε ήδη εκδοθεί, εάν δεν είχε προηγηθεί ένα «μπέρδεμα» στην Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ, η οποία έκρινε ότι λόγω της μικρής έκτασης δεν απαιτείτο η εκπόνηση ΜΠΕ από πλευράς μελετητών, μελέτη που σημειωτέον είχε ήδη γίνει. ¨Όταν όμως το σχέδιο ΠΔ υποβλήθηκε στο ΣτΕ, το Συμβούλιο ζήτησε Προσχέδιο Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και έθεσε την εξέταση του φακέλου σε αναστολή. Στην παρούσα φάση το προσχέδιο αυτό έχει σταλεί από την αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΕΝ στους εμπλεκόμενους φορείς και εντός Σεπτεμβρίου θα έχει κατατεθεί στο ΣτΕ. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η ΑΖΚ θα έχει ως το τέλος του έτους, το ΠΔ στα χέρια της, άρα θα βρίσκεται στη γραμμή εκκίνησης για την υλοποίηση του έργου.

Ορόσημο το 2024

Τώρα πλέον η ΑΖΚ πρέπει να τρέξει για τη δημιουργία του Θύλακα, γιατί η έκταση που έχει παραχωρηθεί από το ΥΠΑΑΤ ως το 2040 με δυνατότητα παράτασης το 2050, θα πρέπει να οριοθετηθεί μέχρι το τέλος του 2024.

Από τα 60 στρέμματα που έχουν παραχωρηθεί κατά χρήση στην ΑΖΚ, τελικώς πολεοδομούνται 41 στρέμματα για την ανάπτυξη ΘΥΚΔ Αγροδιατροφής, επειδή δεν έχουν συμπεριληφθεί υφιστάμενα, παλιά κτίρια των οποίων η ανακαίνιση και επανάχρηση δεν θα ήταν εύκολη.

Ο καταρχήν σχεδιασμός του Θύλακα  προβλέπει μέγιστη κάλυψη 30.000 τ.μ. σε αριθμό κτιρίων . Ο σχεδιασμός θα αποκρυσταλλωθεί με την έκδοση του ΠΔ και την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με ερευνητικούς και επιχειρηματικούς φορείς που βρίσκονται σε συζητήσεις με την ΑΖΚ προκειμένου να ωριμάσει τόσο ο σχεδιασμός των απαραίτητων έργων υποδομής, όσο και το χρηματοδοτικό σχήμα του εγχειρήματος.

Στο ΘΥΚΔ Αγροδιατροφής θα εγκατασταθούν τμήματα R&D εδραιωμένων εταιρειών, start ups επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα.

Ο Θύλακας, θα περιλαμβάνει: εργαστήρια πιστοποίησης προϊόντων, κοινόχρηστους ερευνητικούς χώρους, ερευνητικά θερμοκήπια μικρής κλίμακας για την εφαρμογή ερευνητικών καινοτομιών και, κτίρια γραφείων όπως και χώρους διοίκησης.

Τα οφέλη από την δημιουργία και λειτουργία του Θ.Υ.Κ.Δ. Αγροδιατροφής θα είναι πολλαπλά και συνοψίζονται στα παρακάτω:

  • προσέλκυση νέων επενδύσεων με έμφαση στην καινοτομία, στην παραγωγή γνώσης και στην αξιοποίηση ταλέντου, τόσο από το εσωτερικό, αλλά δυνητικά και από μεγάλες επιχειρήσεις του εξωτερικού
  • ενίσχυση της ενσωμάτωσης καινοτομιών και της ανάπτυξης καινοτομικών δραστηριοτήτων από υφιστάμενες επιχειρήσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους
  • δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης υψηλής κατάρτισης και τεχνογνωσίας και άρα υψηλής προστιθέμενης αξίας
  • βελτίωση των δεξιοτήτων και γνώσεων των απασχολούμενων στον Αγροδιατροφικό τομέα, αλλά και του ευρύτερου πληθυσμού (π.χ. μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές), μέσω δράσεων ενημέρωσης και εκπαίδευσης που θα λαμβάνουν χώρα εντός του Θ.Υ.Κ.Δ. Αγροδιατροφής
  • αναβάθμιση της περιοχής που περιβάλλει τον Θ.Υ.Κ.Δ. Αγροδιατροφής, μέσω της δημιουργίας εγκαταστάσεων και υποδομών υψηλών προδιαγραφών, της αύξησης της επισκεψιμότητας και της ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top