ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Σημαντικές επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Σημαντικές επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Σημαντική ενίσχυση του προσωπικού της στη Θεσσαλονίκη, έχει δρομολογήσει η TΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ ως τις 15 Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί η ριζική αναβάθμιση του ηλεκτραμαξοστασίου που θα «φιλοξενεί» τα πλήρως ανακατασκευασμένα ‘ETR 470’ που φέρνει η εταιρεία στην Ελλάδα.

Από το 2017 το φθινόπωρο, που το ιδιωτικό μάντζμεντ ανέλαβε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι σε υλοποίηση ένα πρόγραμμα ενίσχυσης του προσωπικού έλξης με 100 συνολικά άτομα, αλλά και ένταξης νέων τεχνιτών στη Συντήρηση Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού.

Η σιδηροδρομική εταιρεία που ιδιωτικοποιήθηκε και πέρασε το φθινόπωρο του 2017 στον Όμιλο Ferrovie dello Stato Italiane, έχει δημοσιεύσει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκπαίδευση και πρόσληψη, στη συνέχεια, νέων μηχανοδηγών, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η ανανέωση του προσωπικού αφού σταδιακά και σε μεγάλους αριθμούς αποχωρεί το παλιό προσωπικό έλξης ( σ.σ. εργαζόμενοι από την εποχή του ενιαίου ΟΣΕ)

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, τις οποίες επιβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας καθ. Φίλιππος Τσαλίδης, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θέλει να εκπαιδεύσει και να εντάξει στο δυναμικό της 20 μηχανοδηγούς που θα έχουν βάση στη Θεσσαλονίκη, αλλά επίσης θέλει να προσθέσει στην τεχνική βάση της Θεσσαλονίκης, επιπλέον 30-35 άτομα.

Εκπαίδευση και προσλήψεις μηχανοδηγών

Από τη στιγμή που η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και στη συνέχεια η ΕΕΣΣΤΥ (σ.σ. Οκτώβριος 2018) μεταβιβάστηκαν στoν ιταλικό όμιλο και, έπαυσαν να υπάρχουν οι απαγορεύσεις που ίσχυαν για τις προσλήψεις προσωπικού στις ΔΕΚΟ, άρχισε μία προσπάθεια αναπλήρωσης των μεγάλων κενών που υπήρχαν στο ανθρώπινο δυναμικό των δύο επιχειρήσεων που πλέον, βεβαίως, είναι μία ( η ΕΕΣΣΤΥ απορροφήθηκε από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ τον Ιανουάριο 2020).

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, στην Ακαδημία του ΟΣΕ εκπαιδεύτηκαν συνολικά 80 νέοι μηχανοδηγοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ( 68+12), η οποία έχουν ενταχθεί στην Εταιρεία. Με τη νέα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που έχει καταληκτική ημερομηνία 4/3/2021, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στοχεύει στην εκπαίδευση και ενσωμάτωση στο δυναμικό της ακόμη 20 μηχανοδηγών.

Η επένδυση των περίπου 18 εκατ. ευρώ που πραγματοποιεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την αναβάθμιση του ηλεκτραμαξοστασίου Θεσσαλονίκης, έργο που ολοκληρώνει στις επόμενες δύο εβδομάδες η Alstom, για να αποδώσει τα μέγιστα απαιτεί και εκπαιδευμένο προσωπικό για τη συντήρηση των ‘ΕΤR 470’, του γνωστού ως ‘Βέλος’.

Άλλωστε η Alstom, μέσω ξεχωριστής σύμβασης πενταετούς διάρκειας, θα αναλάβει τη συντήρηση των ‘ETR 470’ αλλά και την εκπαίδευση των τεχνιτών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Εννοείται πως το τεχνικό προσωπικό της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θα φροντίζει για τη συντήρηση όλου του  τροχαίου υλικού της, ενώ η Εταιρεία πρέπει να παρέχει υπηρεσίες και στις άλλες σιδηροδρομικές επιχειρήσεις της χώρας ( προς το παρόν εμπορικό έργο εκτελεί η RCLG).

Τεχνικοί από τα προγράμματα διετούς μαθητείας

Οι τεχνικοί αυτοί θα αντληθούν από ένα μεγάλο αριθμό ατόμων που εκπαιδεύτηκαν μέσα από δύο διετή προγράμματα μαθητείας που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των ετών 2017-2020. Τα προγράμματα αυτά είχαν πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία τεσσάρων φορέων, του ΟΣΕ, της πρώην ΕΕΣΣΤΥ, του ΟΑΕΔ και του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.

Έτσι στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, στα παραρτήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης,  υλοποιήθηκαν ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα σε παραρτήματα που είχαν θεωρητικό αλλά και πρακτικό σκέλος, σε επιχειρήσεις της αντίστοιχης ειδικότητας.  Στη Θεσσαλονίκη εκπαιδεύτηκαν ηλεκτρολόγοι και μηχανολόγοι, στην Αθήνα εκπαιδεύτηκαν επίσης ηλεκτρολόγοι, μηχανολόγοι αλλά και ηλεκτρονικοί.  Συνολικά υπολογίζεται ότι εκπαιδεύτηκαν περί τα 140 -150 άτομα.

Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο μάλιστα δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευθέντες, εκτός από το πτυχίο του ΟΑΕΔ, να πάρει και το αντίστοιχο πτυχίο του γερμανικού φορέα επαγγελματικής κατάρτισης, μετά από εξετάσεις.

Κάποιοι από τους αποφοίτους των σχολών αυτών, έχουν ήδη προ κορωνοϊού εργαστεί για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η Εταιρεία, που έχει περάσει στην υλοποίηση επενδύσεων σε υποδομές και τροχαίο υλικό, επενδύει και σε νέο  ανθρώπινο δυναμικό που αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για την λειτουργία και ανάπτυξή της.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ