Τσιπούρα “αλανιάρα” ταξιδεύει από τις ιχθυοκαλλιέργειες Κορινθίας σε όλο τον κόσμο

Tags#: Lidl

Τσιπούρα “αλανιάρα” ταξιδεύει από τις ιχθυοκαλλιέργειες Κορινθίας σε όλο τον κόσμο

Αλήθεια τι κοινό μπορεί να έχουν οι τσιπούρες και τα λαβράκια ιχθυοτροφείου με το υποβρύχιο… Παπανικολής; Η αλήθεια είναι, δεν έχουν κανένα κοινό. Με εξαίρεση το γεγονός ότι στα νερά, με το μεγάλο βάθος που αγγίζει τα 80 μέτρα, στον Όρμο Σελόντα στο Σοφικό Κορινθίας εκεί όπου «κρύφτηκε» ο «Παπανικολής» από τους Ιταλούς στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της εταιρίας Selonda, του μεγαλύτερου προμηθευτή και παραγωγού τσιπούρας και λαβρακιού στον κόσμο που από το 1981 οπότε και ιδρύθηκε η εταιρία «σερβίρει» τσιπούρες, λαβράκια και φαγκριά (με κόκαλα, χωρίς κόκαλα, με λέπια και άνευ λεπιών) καταναλωτές σε περισσότερες από 25 χώρες του εξωτερικού, όπου αναπτύσσει μια έντονη εξαγωγική δραστηριότητα.

Αποστολή στη Σελόντα Κορινθίας: Βαγγέλης Στολάκης 

Η τσιπούρα και το λαβράκι ιχθυοτροφείου, είναι ψάρια παρεξηγημένα, όπως αναφέρουν τα στελέχη της Selonda που απασχολεί 1.180 εργαζόμενους, κάνει τζίρους άνω των 120.000.000 ευρώ το χρόνο και διαθέτει 6 ιχθυογεννητικούς σταθμούς στην Ελλάδα, 59 μονάδες εκτροφής στην Ελλάδα, 3 κέντρα διανομής, 11 συσκευαστήρια, 2 μονάδες επεξεργασίας, ένα εργοστάσιο παραγωγής ιχθυοτροφών (το μεγαλύτερο στην Ελλάδα) και ένα εργοστάσιο παραγωγής ιχθυοτροφών από ανακυκλούμενα παραπροϊόντα επεξεργασίας.

«Είναι ψάρια παρεξηγημένα. Πρόκειται για φρέσκα ψάρια, τα οποία ξέρουμε τι ακριβώς τρώνε αφού κάνουμε συνεχώς ελέγχους σε αντίθεση με τα ψάρια που κυκλοφορούν ελεύθερα στη θάλασσα» όπως υποστηρίζει η ιχθυοπαθολόγος- κτηνίατρος του ομίλου Selonda, Κατερίνα Λύτρα η οποία υπήρξε μια εκ των πρώτων που παρήγαγαν ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα την δεκαετία του 90. «Οι τσιπούρες, τα λαβράκια και τα φαγκριά που παράγουμε είναι καθαρισμένα, αποσπλαχνισμένα και ελεγμένα» συμπληρώνει.

Τι κι αν τα ψάρια της Selonda δεν κυκλοφορούν ελεύθερα στις ελληνικές θάλασσες. Οι τσιπούρες της εξακολουθούν να είναι το ίδιο… αλανιάρες, όπως μαρτυρά άλλωστε η κίνησή τους μέσα στην απόχη που τις μεταφέρει από την ιχθυοκαλλιέργεια στο γεμάτο πάγο και νερό τεράστιο κουτί όπου παθαίνουν το λεγόμενο «παγοσοκ» λίγο πριν μεταφερθούν στις εγκαταστάσεις της εταιρίας για επεξεργασία και τελικά να φτάσουν στο πιάτο του τελικού καταναλωτή.

Μόνο που τα στάδια επεξεργασίας είναι πολλά και περιλαμβάνουν διαδικασίες που δεν μπορεί να φανταστεί κανείς από εκείνους που την απολαμβάνουν στο Κυριακάτικο τραπέζι στα κάρβουνα. Για παράδειγμα, όλα τα ψάρια που παράγονται στις εγκαταστάσεις της Selonda… εμβολιάζονται όταν είναι μικρά προκειμένου να μην αρρωστήσουν όταν μεγαλώσουν και χαλάσει η παραγωγή. Επίσης καθημερινά οι άνθρωποι που τους «καίει η θάλασσα και το αλάτι» 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες τη βδομάδα και 365 μέρες το χρόνο προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς παίρνουν δείγματα από τα ψάρια τους, τα ελέγχουν σε ειδικά εργαστήρια, τους πραγματοποιούν εξετάσεις και εάν διαπιστωθεί ότι όλα είναι «εντάξει» τότε δίνεται το «πράσινο φως» για να συνεχιστεί η διαδικασία παραγωγής.

Η εταιρία προμηθεύει πάνω από 500 τόνους την εβδομάδα φρέσκια τσιπούρα και λαβράκι, ενώ η ετήσια παραγωγή της ανέρχεται σε 32.000-33.000 τόνους. Από αυτή την ποσότητα το 87% εξάγεται σε Αυστρία, Βέλγιο, Καναδά, Τσεχία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Φινλανδία, Γαλλία Ηνωμένο Βασίλειο, Κορέα, Λετονία, Μαρόκο, Μονακό, Πολωνία, Ρουμανία, Πορτογαλία Σιγκαπούρη, Ουκρανία, Ισραήλ, ΗΠΑ, Δανία, Αλβανία, Ιρλανδία, Σκόπια, Ουγγαρία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Κι αν η φράση «φρέσκια τσιπούρα ιχθυοτροφείου από την Κορινθία στην Αμερική» ακούγεται οξύμωρη, δεν είναι και τόσο αφού ο μηχανισμός που διαθέτει η εταιρία- πρωτοπόρος στο είδος- είναι τέτοιος που επιτρέπει στα ψάρια να παραμένουν φρέσκα και αφού καθαριστούν (ειδικοί υπάλληλοι καρτερικά βγάζουν τα λέπια και τα εντόσθια κάθε ψαριού ένα προς ένα) τοποθετούνται σε ειδικές συσκευασίες και ταξιδεύουν αεροπορικώς για την άλλη άκρη του κόσμου, όπου φτάνουν έπειτα από λίγες ώρες. Από την τεράστια αυτή παραγωγή μόλις οι 4.000 τόνοι παραμένουν εντός συνόρων για να εξυπηρετήσουν τους Έλληνες καταναλωτές, ενώ εκτιμάται ότι οι 1500 τόνοι θα καταλήξουν το 2019 στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ της Lidl Ελλάς (την ώρα που το 2018 ήταν 928 τόνοι) προμηθευτής της οποίας είναι η Selonda. Η αύξηση δε αυτή (2019 σε σχέση με 2018) αποδεικνύει στην πράξη πως η συνεργασία των δύο εταιρειών ενισχύεται. Αυτός άλλωστε ήταν και ο σκοπός του ταξιδιού που πραγματοποίησε πρόσφατα η Lidl Ελλάς στις εγκαταστάσεις της Selonda. Να ενημερώσει μέσω εκπροσώπων του τύπου τους καταναλωτές για τα ψάρια που πουλά συσκευασμένα στα σούπερ μάρκετ της, όπως έμαθε τα τελευταία χρόνια τον Έλληνα καταναλωτή να τρώει ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας. Ψάρια έτοιμα για μαγείρεμα, καθαρισμένα με τον καταναλωτή να πληρώνει το καθαρό βάρος του προϊόντος που τρώει.

Μέσω αυτής της επιχειρηματικής συνεργασίας άλλωστε, επιχειρείται να «σπάσει» και ένα άλλο ταμπού. Πως το «ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας» είναι κατώτερης ποιότητας, αντιμετωπίζεται με φόβο και όσοι το τρώνε απλά… συμβιβάζονται. «Το άγριο ψάρι δεν ελέγχεται» απαντά η κ. Λύτρα, «θιασώτης» του ψαριού ιχθυοτροφείου.

Φυσικά τα μικρά ή μεγάλα μυστικά για την τσιπούρα ιχθυοκαλλιέργειας δεν σταματούν εδώ. Εκτός του ότι… εμβολιάζονται σε μικρή ηλικία, πληροφορούμαστε πως η τσιπούρα κάτω του μισού κιλού είναι… αρσενική και άνω των 500 γραμμαρίων… θηλυκή. Επίσης, εδώ και κάποιο καιρό, πριν πεθάνουν μέσα σε παγωμένο νερό, για να διατηρηθούν φρέσκιες, παθαίνουν… ύπνωση, προκειμένου το κρέας τους να διατηρεί την ποιότητα που πρέπει να φτάσει στον τελικό καταναλωτή χωρίς να επηρεάζεται από τις συσπάσεις του ψαριού λίγο πριν αφήσει τον… μάταιο ετούτο κόσμο.

Οι τσιπούρες φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις της Selonda πριν καταλήξουν στον τελικό καταναλωτή για περίπου 18 μήνες, ενώ τα λαβράκια για 22 μήνες. Μια ζωή ολόκληρη, αν αναλογιστεί κανείς, πως τα μικρά που ψαράκια παράγονται στις εγκαταστάσεις της εταιρίας μεταφέρονται στα κλουβιά αφού εμβολιαστούν σε βάρος 80 γραμμαρίων και παραμένουν εκεί μέχρι σχεδόν για δυο χρόνια μέχρι να τα ψαρέψουν οι υπάλληλοι.

Από την παραγωγή μέχρι την συσκευασία, εκείνη με την τροποποιημένη ατμόσφαιρα που χρησιμοποιεί η Lidl Ελλάς για να διατηρείται η φρεσκάδα του ψαριού, γίνονται ιστολογικές εξετάσεις, αναλύσεις πρώτου βαθμού, προληπτικές εξετάσεις, ιστοπαθολογικές εξετάσεις στα ειδικά εργαστήρια από εξιδεικευμένους κτηνιάτρους και γιατρούς του ομίλου Selonda.

 

Εξίσου ενδιαφέρον βέβαια, παρουσιάζει και ο τρόπος με τον οποίο παράγεται στις ίδιες εγκαταστάσεις σε τεράστιες δεξαμενές φυτοπλαγκτόν, από το οποίο τρέφεται το ζωοπλαγκτόν που αποτελεί πρώτη ύλη για τα ψάρια παραγωγής Selonda. Επίσης, καθημερινά γυναίκες της εταιρίας ράβουν τα δίχτυα που κόβονται, δίχτυα που με ειδικό τρόπο αντικαθίστανται μέσα στη θάλασσα όπου βρίσκονται οι καλλιέργειες.

Σημειώνεται πως σήμερα η Ελλάδα είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού ιχθυοκαλλιέργειας, με εκτιμώμενο συνολικό όγκο παραγωγής 110.000 τόνους το 2016 που αντιστοιχεί περίπου στο 40% της παγκόσμιας παραγωγής. Ο ετήσιος τζίρος των εξαγωγών της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας ξεπέρασε το 2016 τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Η τσιπούρα και το λαβράκι ιχθυοκαλλιέργειας αποτελούν το πρώτο τρόφιμο που εξάγει η Ελλάδα με βάση την αξία και τον όγκο. Τέλος, εκτιμάται ότι ο κλάδος της Μεσογειακής Ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα προσφέρει εργασία σε περίπου 10.000 άτομα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top