Xαλκιδική: Στις 3.000 €/τ.μ. τα νεόδμητα, ο πληθωρισμός “σπρώχνει” τα μεταχειρισμένα

Xαλκιδική: Στις 3.000 €/τ.μ. τα νεόδμητα, ο πληθωρισμός “σπρώχνει” τα μεταχειρισμένα

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Ο διψήφιος πληθωρισμός, από μία άποψη, «κάνει καλό» στην αγορά των οικιστικών ακινήτων και ειδικά των μεταχειρισμένων, καθώς τονώνει τη ζήτηση από την πλευρά εκείνων που έχουν χρήματα και δεν θέλουν να τα αφήσουν  να χάνουν την αξία τους, «παρκαρισμένα» σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Όπως είπε στο GRTimes.gr o κ. Κωνσταντίνος Καρούλης, σύμβουλος ακίνητης περιουσίας και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Χαλκιδικής, η ανοδική τάση της ζήτησης, που καταγράφεται την τελευταία 4ετία, δεν ανακόπηκε από την πόλεμο στην Ουκρανία και τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις κι’ αυτό, επειδή πολλοί Έλληνες είχαν κάνει αποταμιεύσεις τις οποίες τώρα θέλουν να τοποθετήσουν, στην ασφαλέστερη επένδυση, σε ακίνητα.

«Θα έλεγα ότι για πολλούς Έλληνες, ισχύει το «λεφτά υπάρχουν», ενώ πλέον έχει ανοίξει από πλευράς Τραπεζών και η στεγαστική πίστη, χορηγούνται δάνεια, οπότε είναι πολλοί οι ενδιαφερόμενοι να αποκτήσουν πρώτη αλλά και δεύτερη κατοικία. Μάλιστα», πρόσθεσε ο κ. Καρούλης, «το ενδιαφέρον αυτό μεταφράζεται σε πράξεις, με πολλές να αφορούν απόκτηση κύριας κατοικίας σε περιοχές όπως τα Μουδανιά και ο Πολύγυρος, αλλά και δεύτερη κατοικία σε Κασσάνδρα και Σιθωνία όπως και σε παραθαλάσσιους οικισμούς της Χαλκιδικής, πλησιέστερα στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, έχει αρχίσει να εκδηλώνεται ενδιαφέρον , μετά από χρόνια, για ημιορεινούς και ορεινούς οικισμούς της Χαλκιδικής, όπως για παράδειγμα το Βάβδο».

Γιατί μπήκαν μπροστά τα σπίτια “δεύτερο χέρι”

Με το κόστος κατασκευής, στα νεόδμητα, να έχει αυξηθεί κατά περίπου 40% συνολικά (συμπαρασύρονται προς τα άνω ΦΠΑ και όλα τα επιπλέον κόστη), πολλοί είναι αυτοί που στρέφονται στην πιο συμφέρουσα αγορά μεταχειρισμένης κατοικίας, μονοκατοικίας ή διαμερίσματος, αφού στις περιπτώσεις αυτές η αύξηση στο κόστος μίας ανακαίνισης – που μπορεί να γίνει και τμηματικά- δεν ξεπερνάει το 20%.

«Η αγορά κατοικίας, συνεχίζει να εμφανίζει δυναμική ανάπτυξης στους ιδιώτες, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν αλλά και επειδή η γενικότερη εκτίμηση είναι, ότι η κτηματαγορά έχει μπροστά της μία πενταετία ανόδου», πρόσθεσε ο κ. Καρούλης.

Στην παρούσα φάση, το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης, στη Χαλκιδική, αφορά κατοικίες που πωλούνται έως 100.000-120.000 ευρώ, δηλαδή κυρίως διαμερίσματα ή και μονοκατοικίες ακόμη, αλλά όχι στις πιο hot περιοχές.

Oι “hot” περιοχές σε Κασσάνδρα και Σιθωνία

«Οι πιο περιζήτητες περιοχές στη Χαλκιδική είναι στην Κασσάνδρα, η παραλιακή ζώνη στο τμήμα Πολύχρονο- Χανιώτη- Πευκοχώρι και, στη Σιθωνία, η Νικήτη. Εννοείται πως πρώτα έρχονται τα ακίνητα που είναι πάνω στη θάλασσα, με τις τιμές για αυτά να έχουν φτάσει τις 2.500-3.000 ευρώ/τ.μ. Υπάρχει ζήτηση που εκφράζεται και για τα νεόδμητα, παρά την αύξηση των τιμών. Ενδεικτικά αναφέρω ότι μονοκατοικία 200 τ.μ. στη Νικήτη πωλήθηκε για 650.000 ευρώ, δηλαδή προς 3.250 ευρώ/τ.μ.».

Το παραπάνω παράδειγμα, είναι μόνο ένα από τα πολλά που αφορούν τη ζήτηση για νεόδμητες κατοικίες στις πιο περιζήτητες παραθαλάσσιες περιοχές της Χαλκιδικής, όπου το τετραγωνικό μέτρο έχει πιάσει τις 3.000-3.500 ευρώ.

Οι αυξήσεις στα δομικά υλικά, έδωσαν απότομη ώθηση στις τιμές, κάτι που προβληματίζει έντονα κατασκευαστές αλλά και μεσίτες. Μέσα στο τελευταίο εξάμηνο, όπως είπε ο κ. Καρούλης, η τιμή πώλησης ανά τετραγωνικό μέτρο αυξήθηκε κατά 300-400 ευρώ. Αποτέλεσμα; Από εκεί που οι τιμές στα Μουδανιά ήταν κοντά στα 1.500 ευρώ/τ.μ., πήγαν στα 1.800-2.000 ευρώ/τ.μ.

Χαλκιδική- αγορά Ελλήνων και Βαλκάνιων

Ποιοι όμως αγοράζουν σπίτια στη Χαλκιδική; Σε Κασσάνδρα και Σιθωνία, στους καθαρώς παραθεριστικούς οικισμούς, οι περισσότερες αγορές γίνονται από αλλοδαπούς, Βούλγαρους, Σκοπιανούς, Σέρβους, μερικούς Γερμανούς και Ελληνογερμανούς. Η πρώτη κατοικία, είναι  ξεκάθαρα μία αγορά Ελλήνων καθώς εκτός από τους Χαλκιδικιώτες είναι και αρκετοί οι Θεσσαλονικείς που θέλουν να βγούνε εκτός μεγάλου αστικού κέντρου και επιλέγουν να ζήσουν σε ένα πιο ήρεμο αλλά με όλες τις εξυπηρετήσεις περιβάλλον, σε απόσταση 30’-60’ της ώρας οδήγηση από τη Θεσσαλονίκη.

Γενικότερα η κτηματαγορά στην Χαλκιδική, έχει κινητικότητα και στα αγροτεμάχια, ενώ υπάρχουν και ορισμένοι που αποφασίζουν να αγοράσουν γη για να κτίσουν το δικό της σπίτι, αντί να πάρουν εργολαβικό.

«Η μοναδική αγορά που εμφανίζει κάποιο μούδιασμα, είναι αυτή που αφορά νέες κατασκευές από εργολάβους που θέλουν να κάνουν αναπτύξεις είτε με την ανέγερση κατοικιών, είτε τουριστικών καταλυμάτων. Αυτή η συγκράτηση για νέα έργα, οφείλεται ακριβώς στη μεγάλη αύξηση του κατασκευαστικού κόστους που αφορά στην οικοδομή, μία αύξηση που δεν περιορίζεται στα δομικά υλικά, αλλά επεκτείνεται στο ενεργειακό και μισθολογικό κόστος», κατέληξε ο κ. Καρούλης για να τονίσει εν κατακλείδι, πως παρά τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, πρωτίστως λόγω των διεθνών εξελίξεων,  είναι αισιόδοξος για τις προοπτικές της κτηματαγοράς στη Χαλκιδική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη: Διασωληνωμένος στο Νοσ. Ιπποκράτειο 17χρονος μετά από τροχαίο στη Χαλκιδική 

Χαλκιδική: Στην κυκλοφορία το «ορφανό» χιλιόμετρο στην Ποτίδαια – «Ανάσα» για τους οδηγούς (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Από νωρίς άρχισε η έξοδος προς Χαλκιδική (VIDEO)

Χαλκιδική: Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του βοσκού που κατηγορείται για τον βιασμό της 22χρονης

Επιμελητήριο Χαλκιδικής: Πρόσκληση κατάθεσης υποψηφιοτήτων στα Βραβεία Επιχειρηματικότητας 2022

Νέα διεθνής διάκριση για τον φωτογράφο Ν. Σαμαρά-Δύο φωτογραφίες από Χαλκιδική στις καλύτερες 36

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top