Εστίαση – Καφέ: Δεν θα βγάλουμε εμείς το φίδι από την τρύπα – Άδικα τα νέα μέτρα

Εστίαση – Καφέ: Δεν θα βγάλουμε εμείς το φίδι από την τρύπα – Άδικα τα νέα μέτρα

Σε νέο άτυπο lockdown περνάει από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου ο κλάδος της εστίασης και της ψυχαγωγίας με τους επιχειρηματίες να αισθάνονται το εξιλαστήριο θύμα λανθασμένων αποφάσεων. «Δεν θα βγάλουμε εμείς το φίδι από την τρύπα’ μ’ αυτά τα νέα μέτρα τιμωρούν τους επιχειρηματίες και όχι τους ανεμβολίαστους» δηλώνουν απεγνωσμένα φορείς της εστίασης και της ψυχαγωγίας στο GRTimes.gr, ύστερα από την ανακοίνωση της Κυβέρνησης για περαιτέρω μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, που καθιστά υποχρεωτικό το αρνητικό rapid ή PCR τεστ για τους ανεμβολίαστους πολίτες και για τους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων τους.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

«Βαρύς» χειμώνας προβλέπεται για άλλη μια χρονιά (και) στον κλάδο της εστίασης με τους επαγγελματίες του χώρου να κάνουν λόγο για ένα νέο, άτυπο λοκντάουν και μετατόπιση ευθυνών από την Κυβέρνηση στον δικό τους χώρο.

«Από το Μάρτιο του 2020 είμαστε συνέχεια σε περιορισμούς, ουσιαστικά είμαστε σε μίνι lockdown δίχως βοήθεια από την Κυβέρνηση» αναφέρει ιδιαίτερα προβληματισμένος στο GRTimes.gr ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων-Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης Μιχάλης Επιτροπίδης.

Ο ίδιος μιλάει για την απόλυτη καταστροφή με την ισχύ των νέων μέτρων και τους τζίρους των επιχειρήσεων να κατρακυλούν πάνω από το 70%.

«Εφόσον ισχύουν τα νέα μέτρα όλο τον χειμώνα, δεν θα αντέξουν τα μαγαζιά’ ο τζίρος θα μειωθεί τουλάχιστον κατά 70%» δηλώνει προσθέτοντας ότι ήδη από τον Αύγουστο του 2021 η δουλειά τους είναι πεσμένη θυμίζοντας το πανδημικό 2020.

«Δουλέψαμε από την άρση του lockdown (3 Μαΐου) έως και τον Ιούλιο, όπως το 2019’ έκτοτε επιστρέψαμε στα νούμερα του 2020» δηλώνει στο GRTimes.gr ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων-Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης.

Χάνουμε την καλύτερη μέρα… την Κυριακή

Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση και αφορά τους ανεμβολίαστους τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου, ο κ. Επιτροπίδης εξηγεί ότι «Ήδη λειτουργούμε με το 50% της δυναμικής των χώρων μας, συμπεριλαμβάνοντας και τους εξωτερικούς χώρους’ τώρα με τα νέα μέτρα δεν θα εισέρχονται. Θα μαζεύονται παρέες δέκα ατόμων και θα μένουν σπίτι».

Αναφέρει ότι όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι (άνεργοι, συνταξιούχοι κτλ.), δεν θα πηγαίνουν για καφέ ή φαγητό, από τη στιγμή που θα χρειάζεται να επιβαρυνθούν και με τη διενέργεια rapid τεστ. «Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να έρχονται, οι οποίοι θα υποβάλλονται σε τεστ δυο φορές την εβδομάδα, Δευτέρα και Πέμπτη, με το 48ωρο τεστ να τους καλύπτει έως και το Σάββατο» λέει ο κ. Επιτροπίδης προσθέτοντας «που σημαίνει, ότι δεν θα έχουν δικαίωμα να έρχονται την Κυριακή, την καλύτερη μέρα για εμάς».

Σέρρες – Εδώ είμαστε μικρή κοινωνία

Τα νέα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της πανδημίας και των ανεμβολίαστων πολιτών καταδικάζει και η Ένωση καταστημάτων Αναψυχής & Εστίασης Ν. Σερρών κάνοντας λόγο για ένα νέο, άτυπο λοκντάουν στην εστίαση και μετατόπιση ευθυνών από την κυβέρνηση στους επαγγελματίες βιοτέχνες και εστιάτορες.

«Ο ρόλος μας είναι να εξυπηρετούμε τον κόσμο και όχι να κάνουμε τον σεκιούριτι» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης καταστημάτων Αναψυχής & Εστίασης Ν. Σερρών Σωτήρης Κοτσαμπάς λέγοντας ότι ο ίδιος θα αναγκαστεί να βάλει στην επιχείρησή του, από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου, ημέρα ισχύς των νέων μέτρων, σεκιούριτι.

«Εφαρμόζουμε τον έλεγχο ταυτοποίησης στους εσωτερικούς χώρους, δεν μπορούμε όμως να ελέγχουμε και τους εξωτερικούς» δηλώνει ο κ. Κοτσαμπάς τονίζοντας «εδώ, είμαστε μικρή κοινωνία, δεν μπορώ να διαφωνώ με τον κάθε πελάτη’ ο καθένας παρεξηγείται».

Μέτρα στήριξης και έτοιμοι για κινητοποιήσεις

Η Ένωση καταστημάτων Αναψυχής & Εστίασης Ν. Σερρών με ανακοίνωσή της καλεί όλους τους επαγγελματίες του κλάδου να είναι σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις και ζητά από τους καταναλωτές την κατανόηση και συνεργασία τους κατά τη διαδικασία των προβλεπόμενων ελέγχων πιστοποίησης εμβολιασμού.

«Διαφωνούμε κάθετα στα νέα μέτρα’ ήμασταν σε μίνι lockdown και πάμε σε καθολικό lockdown» αναφέρει ο κ. Κοτσαμπάς λέγοντας ότι για άλλη μια φορά στοχοποιούν τον μικρό επαγγελματία μεταφέροντας την ευθύνη του εμβολιασμού στον κλάδο.

Οι επιχειρηματίες της εστίασης και της ψυχαγωγίας ζητούν άμεσα αντισταθμιστικά μέτρα για τη βιωσιμότητά τους. Ζητούν την:

Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου με νέα προγράμματα μη επιστρεπτέας προκαταβολής

Μετάθεση των πληρωμών των προηγούμενων επιστρεπτέων προκαταβολών μετά την 1η Ιανουαρίου 2023

-Νομοθετική παρέμβαση στο θέμα των ενοικίων των επιχειρήσεων

Δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας.

Όσο για την κινητοποίηση «Βρισκόμαστε σε ετοιμότητα για κινητοποίηση, θα το αποφασίσουμε τις προσεχείς ημέρες» δηλώνει ο κ. Κοτσαμπάς ενημερώνοντας ότι θα κινητοποιηθούν με διαμαρτυρία είτε στο Μέγαρο Μαξίμου είτε στον Προμαχώνα, στα σύνορα Ελλάδας – Βουλγαρίας.

Δράμα – Το κρύο φέρνει και μείωση τζίρου

Για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα για τις επιχειρήσεις της εστίασης στη Δράμα κάνει λόγο ο πρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων Δράμας Γιώργος Χατζηπαντελής ο οποίος μιλώντας στο GRTimes.gr εξηγεί πως από τον Οκτώβριο και έπειτα, όταν άρχισε ουσιαστικά να πέφτει η θερμοκρασία, άρχισε να μειώνεται και ο τζίρος των καταστημάτων.

«Είμαστε κάτω τουλάχιστον 25%, από τη στιγμή που άρχισε να κρυώνει ο καιρός και δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους εξωτερικούς χώρους» δηλώνει ο κ. Χατζηπαντελής εξηγώντας πως με τα νέα μέτρα η κατάσταση θα χειροτερέψει.

«Η Κυβέρνηση θα πρέπει να αντισταθμίσει την κατάσταση, άλλο καιρό έχουμε στη Βόρεια Ελλάδα, και άλλον καιρό έχουν στη Νότια» αναφέρει λέγοντας ότι εκτός από τις καιρικές συνθήκες οι επιχειρηματίες του κλάδου έρχονται αντιμέτωποι και με τα νέα μέτρα. «Ο συνταξιούχος, η νοικοκυρά, ο άνεργος δεν θα πάνε να κάνουν τεστ για να βγουν έξω’ ο εργαζόμενος θα το κάνει αναγκαστικά» προσθέτει ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται, ότι από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου, όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό rapid test προκειμένου να μπορούν να εισέλθουν σε μεικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης ενώ αυξάνονται και τα πρόστιμα για τα καταστήματα που δεν τηρούν τα μέτρα, καθώς θα ξεκινούν από τα 5.000 ευρώ, ενώ παράλληλα θα ισχύει δεκαπενθήμερη αναστολή λειτουργίας.

Η αγορά της εστίασης στον κύκλο του lockdown

Ένας δύσκολος χειμώνας περιμένει τις επιχειρήσεις της εστίασης καθώς τα νέα μέτρα  που ανακοίνωσε  η  κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας,  τα οποία προβλέπουν rapid test και για τους πελάτες των εξωτερικών χώρων της εστίασης  δημιουργούν νέα δεδομένα και περιορίζουν σημαντικά, με βάση τη μέχρι σήμερα εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, την πελατειακή βάση των επιχειρήσεων του κλάδου.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), «Έτσι από το μίνι lockdown  η αγορά της εστίασης μπαίνει πλέον στον κύκλο του lockdown». Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της ΠΟΕΣΕ, «τα μέτρα της κυβέρνησης αναμφισβήτητα μειώνουν τη δυνατότητα πρόσβασης των πελατών στους  χώρους εστίασης, καθώς ο ένας στους δυο  Έλληνες είναι ανεμβολίαστος και  παράλληλα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην επιβίωση των επιχειρήσεων. Στην πραγματικότητα η εστίαση μπαίνει ξανά σε ένα πολύμηνο άτυπο lockdown».

Η ΠΟΕΣΕ ζητάει από την κυβέρνηση να στηρίξει με πρόσθετα  αντισταθμιστικά μέτρα τις επιχειρήσεις όπως:

-Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου με νέα προγράμματα μη επιστρεπτέας προκαταβολής

–Μετάθεση των πληρωμών των προηγούμενων επιστρεπτέων προκαταβολών μετά την 1η Ιανουαρίου 2023

–Νομοθετική παρέμβαση στο θέμα των ενοικίων των επιχειρήσεων

-Δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Κορωνοϊός: “Μουδιασμένη” η εστίαση από τα νέα μέτρα – Ζητά στήριξη

Θ. Πλεύρης: Με Test παντού οι ανεμβολίαστοι-Βαριές “καμπάνες” σε εστίαση, ομάδες

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top