Εστίαση: Τραπεζάκια μέσα κι έξω – Το 25% των επιχειρήσεων χωρίς εξωτερικούς χώρους

Εστίαση: Τραπεζάκια μέσα κι έξω – Το 25% των επιχειρήσεων χωρίς εξωτερικούς χώρους

Εξακόσια καφέ μπαρ και καφενεία στο νομό Θεσσαλονίκης ανοίγουν σήμερα, διαθέτοντας τους εσωτερικούς τους χώρους μόνο σε εμβολιασμένους και σε νοσήσαντες από τον κορωνοϊό. «Όλοι αυτοί δεν είχαν εξωτερικούς χώρους και παρέμεναν εδώ και οκτώ μήνες κλειστοί» αναφέρει στο GRTimes.gr ο γ.γ. της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ – Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης Μιχάλης Επιτροπίδης. Σε πανελλαδικό επίπεδο, το 25% των επιχειρήσεων ανεβάζει σήμερα ρολά, νούμερο που αναλογεί σε 16.000 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Νέα μέτρα και αλλαγές για τους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος εφαρμόζονται από σήμερα, Παρασκευή 16 Ιουλίου, με τα μαγαζιά που διαθέτουν μόνο εσωτερικούς χώρους να σηκώνουν ρολά και να δέχονται μόνο εμβολιασμένους πολίτες καθώς και όλους όσοι έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό, αποδεικνύοντας σχετικό πιστοποιητικό νόσησης.

Με κάλυψη έως 85% της ωφέλιμης επιφάνειας με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης, οι επιχειρηματίες οι οποίοι δεν διέθεταν εξωτερικούς χώρους, ανοίγουν τα μαγαζιά τους ύστερα από οκτώ μήνες πλήρους αδράνειας.

Για το νομό Θεσσαλονίκης, πρόκειται για εξακόσιες (600) επιχειρήσεις και όπως αναφέρει στο GRTimes.gr ο γ.γ. της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ – Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης Μιχάλης Επιτροπίδης, «τα νέα μέτρα ουσιαστικά απευθύνονται στο 36% του πληθυσμού –αφού 1 στους 3 έχουν εμβολιαστεί- και για να μπορέσουν να επιβιώσουν ζητάμε περαιτέρω στήριξη από την Πολιτεία».

Σύμφωνα με τον κ. Επιτροπίδη, η μόνη διευκόλυνση που είχαν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ανοιχτούς χώρους, ήταν η απαλλαγή του ενοικίου για το μήνα Ιούνιο.

«Ζητάμε περαιτέρω στήριξη από την Πολιτεία, τόσο για αυτές τις επιχειρήσεις αλλά και για όλες εκείνες που διαθέτουν εξωτερικούς χώρους και έχουν ανοίξει από τις 3 Μαΐου, ωστόσο με τις αποστάσεις και τα απαραίτητα μέτρα υπολειτουργούν» αναφέρει στο GRTimes.gr ο κ. Επιτροπίδης επισημαίνοντας ότι σαφώς και είναι υπέρ των μέτρων και στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού αλλά με τις αντίστοιχες διευκολύνσεις.

Ο ίδιος αναφέρει ότι στο νομό Θεσσαλονίκης οι επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους και ανοίγουν με τις νέες ανακοινώσεις της Κυβέρνησης ανέρχονται στις 600 ενώ αντίστοιχα σε πανελλαδικό επίπεδο το ποσοστό αυτών των επιχειρήσεων ανέρχεται στο 25%, ήτοι 16.000 μαγαζιά.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα (16 Ιουλίου) και έως 31 Αυγούστου, κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας (εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, κινηματογράφοι, θέατρα) μπορούν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς στο 85% της χωρητικότητάς τους και σε όλους τους χώρους επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών.

Εύκολος ο έλεγχος, δύσκολη η υλοποίηση από τις υπηρεσίες

Σχετικά με τον έλεγχο που θα πρέπει να γίνεται στην είσοδο του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος από τον υπεύθυνο προς τους πελάτες οι οποίοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους εκτός από την μάσκα και το πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο θα σκανάρεται μέσω της νέας εφαρμογής «COVID FREE GR», ο κ. Επιτροπίδης αναφέρει πως «η διαδικασία ως προς τον έλεγχο από εμάς είναι εύκολη αλλά θα είναι δύσκολη από τις υπηρεσίες» εξηγώντας πως εάν είναι ένστολοι θα υπάρχει μια σχετική ευκολία.

«Εάν όμως δεν είναι ένστολοι και μπαίνουν άτομα από την επιθεώρηση εργασίας κτλ., εκεί θα υπάρξει πρόβλημα» προσθέτοντας ότι το πρόβλημα θα εντοπίζεται κυρίως το βράδυ, και στα μεγάλα μαγαζιά όπου θα υπάρχει πολύς κόσμος, συν το γεγονός ότι θα επηρεάζει και η κατανάλωση αλκοόλ.

Δράμα – Δεν μπορούμε να κάνουμε τον αστυνόμο

Στην πόλη της Δράμας, όπου, μεταξύ άλλων, κυριαρχούν τα καφέ, τα μπαράκια και τα ταβερνάκια, η πλειοψηφία των μαγαζιών διαθέτει εξωτερικούς χώρους και κάποια κέντρα διασκέδασης με συρόμενες οροφές έχουν ανοίξει εδώ και δυο εβδομάδες.

«Συμφωνούμε με τα μέτρα προστασίας και τη αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού, διαφωνούμε με τον τρόπο που θα πρέπει να γίνεται ο έλεγχος στους εμβολιασμένους για να εισέρχονται στους εσωτερικούς χώρους» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών & Κέντρων Διασκέδασης Νομού Δράμας Ηλίας Ηλιάδης.

Όπως ο ίδιος εξηγεί, η είσοδος στους κλειστούς χώρους θα πρέπει να αντιμετωπίζεται υπεύθυνα από τον κάθε πολίτη, «για ποιόν λόγο να κάνω εγώ τον αστυνομικό;» αναρωτιέται ο κ. Ηλιάδης.

Ο ίδιος προσθέτει ότι στην αρχή θα επικρατεί μια διστακτικότητα και ένα κομφούζιο από τους πελάτες και το προσωπικό των επιχειρήσεων, «ο κόσμος θα πρέπει να το εκλάβει θετικά, να μην λειτουργούμε αβίαστα και χωρίς λογική, να τα αντιμετωπίσουμε με λογικό τρόπο» επισημαίνει στο GRTimes.gr ο κ. Ηλιάδης.

Τα τρία σήματα

Τρία είναι τα σήματα που θα προμηθεύονται τα καφέ, μπαρ, εστιατόρια και θα αναρτούν ενημερώνοντας τους πελάτες ποιοι χώροι θα είναι covid free και ποιοι μεικτοί. Επιπρόσθετα, θα αναρτάται και σήμανση για τον εμβολιασμό των εργαζομένων, όπου θα σημειώνεται πως το προσωπικό της επιχείρησης είναι πλήρως εμβολιασμένο. Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που αφορούν σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέγουν να καθίστανται είτε οικειοθελώς αμιγείς είτε μικτοί χώροι.

Απαλλαγή ενοικίων και κούρεμα κατά 40%

Ο κλάδος της εστίασης και της ψυχαγωγίας, ο οποίος εδώ και πολλούς μήνες έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία του κορωνοϊού, ζητάει άμεσες παρεμβάσεις από την Κυβέρνηση για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) με επιστολή που έστειλε πρόσφατα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κοινοποιώντας την προς τους υπουργούς Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, Εργασίας Κ. Χατζηδάκη και στον Υφυπουργό παρά το Πρωθυπουργό κ. Άκη Σκέρτσο ζητάει:

1.Την άμεση επαναφορά του μέτρου της απαλλαγής ενοικίου για το μήνα Ιούλιο και Αύγουστο και του μειωμένου κατά 40% ενοικίου μέχρι το τέλος του 2021.

2.Τη μονιμοποίηση της μείωση του συντελεστή ΦΠΑ που παραμένει ως προσωρινό μέτρο στο 13% μέχρι 31 Οκτωβρίου 2021.

3.Την επίσπευση των διαδικασιών και την άμεση ενεργοποίηση των εκταμιεύσεων του προγράμματος ΕΣΠΑ για την εστίαση.

4.Πρόγραμμα οικονομικής στήριξης για τα Κέντρα Διασκέδασης – Αίθουσες εκδηλώσεων που λόγω των περιοριστικών μέτρων από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα η λειτουργία τους ήταν ουσιαστικά απαγορευμένη και οδηγούνται στην πλήρη καταστροφή.

5.Να υπάρξει άμεσα επιδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την αγορά και τοποθέτηση μηχανημάτων καθαρισμού αέρα τα οποία θα καλύπτουν την ανάγκη δημιουργίας ασφαλών εσωτερικών χώρων, χωρίς τον διαχωρισμό μεταξύ των πολιτών.

6.Κάλυψη τουλάχιστον του 50% του μη μισθολογικού κόστους για την διατήρηση του υφιστάμενου προσωπικού, που λόγω των περιοριστικών μέτρων (πχ δυναμικότητα) δεν έχει αντικείμενο εργασίας και κινδυνεύει με καταγγελία της σύμβασης εργασίας.

«Κύριε Πρόεδρε, επικοινωνούμε μαζί σας στην προσπάθειά μας να επιλύσουμε τα προβλήματα του Κλάδου της εστίασης και συναφών επαγγελμάτων που οδηγούν σε μια νέα κρίση λόγω της αύξησης των κρουσμάτων covid-19 και του ιδιαίτερα μεταδοτικού στελέχους «Δέλτα». Και ενώ μόνη και μοναδική ελπίδα αποκατάστασης της κοινωνικής και οικονομικής κανονικότητας είναι ο εμβολιασμός και η στήριξη της πολιτείας με συγκεκριμένα μέτρα για τον κλάδο, αντ’ αυτού επανέρχονται μέτρα περιοριστικά και ταυτόχρονα η πολιτεία αποσύρει κάθε μέτρο στήριξης. Επισημαίνουμε τα προβλήματα και θέτουμε υπόψη σας τις προτάσεις μας έτσι ώστε να ξεπεράσουμε τα δύσκολα με την ελπίδα ότι όλοι μαζί και κανείς μόνος, θα ξεπεράσουμε την πανδημία και τις επιπτώσεις της. Παρακαλούμε για την προσωπική σας παρέμβαση για την στήριξη του Κλάδου», αναφέρει στην επιστολή της η ΠΟΕΣΕ.

Διαβάστε επίσης:

Πώς λειτουργούν από σήμερα εστίαση, χώροι ψυχαγωγίας και κέντρα διασκέδασης

Έτσι θα λειτουργήσουν οι κλειστοί χώροι μόνο για εμβολιασμένους – Τι ισχύει μέχρι τις 31 Αυγούστου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top