ΕΞΘ – Έρευνα Ικανοποίησης Τουριστών: Το 97% θα συστήσει τη Θεσσαλονίκη – Πού «χωλαίνει» η πόλη

ΕΞΘ – Έρευνα Ικανοποίησης Τουριστών: Το 97% θα συστήσει τη Θεσσαλονίκη – Πού «χωλαίνει» η πόλη

Πάρκα, χώροι με πράσινο, δρόμοι και πεζοδρόμια, δημόσια καθαριότητα και μέσα μαζικής μεταφοράς είναι τα τέσσερα βασικά σημεία που αξιολογούνται τα τελευταία χρόνια, από τους τουρίστες ως τα μελανά σημεία της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, το 95% των ερωτηθέντων, βάσει Έρευνας της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, επιθυμεί να την επισκεφτεί ξανά.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Εννιά προφίλ επισκεπτών με διαφορετικά χαρακτηριστικά εξετάστηκαν στο πλαίσιο της καθιερωμένης ετήσιας έρευνας που διενεργεί από το 2010 -με εξαίρεση τη διετία της πανδημίας (2020 – 2021) η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ) σχετικά με το προφίλ και την ικανοποίηση των τουριστών που επισκέπτονται την πόλη.

Σε ένα δείγμα 1.200 ερωτηματολογίων που μοιράστηκαν την περίοδο Οκτώβριος – Δεκέμβριος του 2022 και Ιανουάριος του 2023 στα ξενοδοχεία – μέλη της ΕΞΘ, όλων των κατηγοριών, διαπιστώνεται, ότι η Θεσσαλονίκη, παρά τα όσα προβλήματα έχει, εξακολουθεί να είναι ένας αγαπημένος προορισμός για τους τουρίστες.

Γαστρονομία, διασκέδαση/νυκτερινή ζωή, μουσεία/πολιτιστικοί χώροι βρίσκονται στις πρώτες θέσεις προτίμησης των τουριστών. Σε αντίθεση με τα πάρκα, τους χώρους πρασίνου, τους δρόμους και τα πεζοδρόμια, τη δημόσια καθαριότητα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς που συνεχίζουν να αξιολογούνται με χαμηλή βαθμολογία.

Το 2022, ο συνολικός βαθμός αξιολόγησης της Θεσσαλονίκης ήταν ο χαμηλότερος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο σχεδόν όλοι οι επισκέπτες θα πρότειναν τη Θεσσαλονίκη σε άλλους (97%) και θα την επισκέπτονταν πάλι (95%).

Το προφίλ των επισκεπτών

Τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας παρουσίασε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης ο Stefan Merkenhof της GBR Consulting, παρουσία του ΔΣ της ΕΞΘ, ξενοδόχων, φορέων, υποψηφίων βουλευτών, δημάρχων και λοιπών.

Στην έρευνα εντοπίστηκαν 9 συγκεκριμένα προφίλ επισκεπτών με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Τα κοινά σημεία όλων των ταξιδιωτών ανεξάρτητα από το ενδιαφέρον ή τον σκοπό του ταξιδιού τους είναι: η επίσκεψη στην παραλία με τον Λευκό Πύργο, η πλατεία Αριστοτέλους και η διαδρομή που φθάνει στα Λαδάδικα.

Τα 9 προφίλ των επισκεπτών είναι: Αρχαιόφιλοι, φιλότεχνοι, δραστήριοι, ανθρωποκεντρικοί, καλοφαγάδες, νυχτόβιοι, επαγγελματίες, πατρογονικοί και χαλαροί.

Οι δαπάνες των τουριστών παρέμειναν σταθερές στα 71 ευρώ ανά άτομο την ημέρα. Με βάση τις εκτιμώμενες συνολικές διανυκτερεύσεις στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με εκτιμήσεις της έρευνας, οι επισκέπτες ξενοδοχείων έχουν δαπανήσει συνολικά 183 εκατομμύρια ευρώ στην πόλη. Το μέγεθος αγοράς του ξενοδοχειακού κλάδου της Θεσσαλονίκης εκτιμάται σε 161 εκατομμύρια ευρώ. Βάσει των παραπάνω και πλέον των φόρων (76 εκατομμύρια ευρώ) η εκτιμώμενη συνολική επίδραση ανέρχεται σε 420 εκατ. ευρώ χωρίς να ληφθούν υπόψη οι μεταφορές, οι μεσάζοντες και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Οι αρχαιόφιλοι με συνολικό βαθμό ικανοποίησης 8,1 αξιολόγησαν την εμπειρία τους στην πόλη πάνω από τον μέσο όρο. Σχεδόν όλοι θα ήθελαν να επιστρέψουν και να εξερευνήσουν πράγματα που δεν μπόρεσαν να δουν σε αυτό το ταξίδι. Είναι μεταξύ των ταξιδιωτών με τις υψηλότερες δαπάνες (97 ευρώ/ημερήσια δαπάνη), ενώ σχεδόν όλοι θα σύστηναν τη Θεσσαλονίκη (99%) και θα την επισκέπτονταν πάλι (98%).

Οι φιλότεχνοι σε ποσοστό 94% αισθάνονται ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα που θέλουν να δουν στη Θεσσαλονίκη. Περίπου το 27% θεωρεί ότι η εμπειρία του ήταν πολύ καλύτερη των προσδοκιών του. Η ημερήσια δαπάνη τους ανέρχεται στα 93 ευρώ, το 97% θα πρότεινε τη Θεσσαλονίκη σε άλλους και το 98% θα την επισκεπτόνταν και πάλι.

Οι δραστήριοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 26-45 ετών και έχουν τις υψηλότερες ημερήσιες δαπάνες σε σύγκριση με τα υπόλοιπα προφίλ επισκεπτών. Οι μεγαλύτερες δαπάνες τους είναι στoν τομέα της εστίασης (33 ευρώ) ενώ στο σύνολο ξοδεύουν 109 ευρώ την ημέρα.

Οι νυχτόβιοι γνωρίζουν τη Θεσσαλονίκη καλά, καθώς η πλειοψηφία τους την έχει επισκεφθεί πολλές φορές. Ωστόσο, η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να τους εκπλήσσει, καθώς 1 στους 2 νυχτόβιους δήλωσε ότι η εμπειρία του στη Θεσσαλονίκη ήταν καλύτερη των προσδοκιών του. Οι ημερήσιες δαπάνες τους ανέρχονται σε 96 ευρώ, το 80% αισθάνεται ότι υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα στη Θεσσαλονίκη ενώ το 98% θα την επισκεπτόταν και πάλι.

Οι πατρογονικοί αποτελούν μία ομάδα ταξιδιωτών που αναζητούν τις γενεαλογικές τους ρίζες και επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για την οικογενειακή τους ιστορία. Οι περισσότεροι “πατρογονικοί” έρχονται από το Ισραήλ και είναι ηλικίας 36–55. Το 66% των πατρογονικών επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά (7 στους 10 Ισραηλινούς), ενώ σε ποσοστό 96% θα σύστηναν την πόλη σε άλλους. Η ημερήσια δαπάνη τους ανέρχεται στα 91 ευρώ. Το 2018 οι διανυκτερεύσεις τους στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης σημείωσαν σημαντική αύξηση της τάξεως του 78%, τοποθετώντας τους στις 3 πρώτες αλλοδαπές εθνικότητες στα ξενοδοχεία – μέλη της ΕΞΘ, ενώ το 2022 σκαρφάλωσαν στην 1η θέση.

Οι καλοφαγάδες

Οι “καλοφαγάδες” είναι κυρίως νέοι ηλικίας 26 – 35 ετών, σχεδόν όλοι συμμετείχαν σε ένα γαστρονομικό tour ενώ τα Λαδάδικα αποτελούν μέρος του προγράμματος τους.

Ένας στους δύο “καλοφαγάδες” επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά. Οι ημερήσιες δαπάνες τους βρίσκονται στη δεύτερη θέση από όλα τα προφίλ και διαθέτουν τα περισσότερα σε ψώνια (33 ευρώ) ενώ αντίστοιχα σε εστιατόρια και καφέ διαθέτουν 27 ευρώ. Οι ημερήσιες δαπάνες τους ανέρχονται στα 98 ευρώ.

Το 95% θα επισκεπτόταν και πάλι τη Θεσσαλονίκη ενώ σε ποσοστό 99% θα πρότεινε την πόλη και σε άλλους. Η βαθμολογία τους για τις εγκαταστάσεις των εστιατορίων και των καφέ/μπαρ είναι 8,8, ενώ για την σχέση τιμής / ποιότητας 8,1. Η συνολική βαθμολογία για την εμπειρία τους στη Θεσσαλονίκη είναι 8,2.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Θεσσαλονίκη εδώ και δυο χρόνια έχει αποκτήσει διεθνή πιστοποίηση, καθώς εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO.

Οι ανθρωποκεντρικοί, οι επαγγελματίες και…

Οι “ανθρωποκεντρικοί” είναι μία ιδιαίτερη κατηγορία και αναφέρεται σε Έλληνες που ζουν εντός ή εκτός Ελλάδας και σε αλλοδαπούς που ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη για να επισκεφτούν φίλους και συγγενείς. Πρόκειται για επαναλαμβανόμενους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης. Η συνάντηση με φίλους και συγγενείς είναι ο πιο σημαντικός σκοπός του ταξιδιού τους, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί με έναν καφέ στην πλατεία Αριστοτέλους ή ένα γεύμα στα Λαδάδικα. Εκπροσωπούνται από όλες τις ηλικίες, αλλά ξεχωρίζουν οι ηλικιακές ομάδες 26 – 45 ετών.

Είναι οι πιο συχνοί επισκέπτες της Θεσσαλονίκης καθώς η επίσκεψη σε φίλους και συγγενείς δεν είναι μία μεμονωμένη υπόθεση, ωστόσο οι δαπάνες στην πόλη είναι σχετικά χαμηλές, κάτι που είναι κατανοητό για αυτήν την κατηγορία. Οι ημερήσιες δαπάνες τους ανέρχονται στα 80 ευρώ.

Οι επαγγελματίες είναι ηλικίας 36–55 ετών και γνωρίζουν καλά τη Θεσσαλονίκη, καθώς την έχουν επισκεφθεί περισσότερες από μία φορές. Οι ημερήσιες δαπάνες τους είναι οι χαμηλότερες σε σύγκριση με τα υπόλοιπα προφίλ επισκεπτών και ανέρχονται μόλις στα 77 ευρώ. Οι δαπάνες τους στην εστίαση (24 ευρώ) είναι μεταξύ των χαμηλότερων, πιθανώς γιατί καλύπτονται από κάποια διοργάνωση ή από συνεργάτες τους.

…οι χαλαροί

Ένας στους τρεις “χαλαρούς”, δεν έχει συγκεκριμένα ενδιαφέροντα και θέλουν να βιώσουν τη Θεσσαλονίκη σε έναν χαλαρό ρυθμό χωρίς να γεμίζουν το πρόγραμμά τους. Είναι ηλικίας 26–45 ετών και ταξιδεύουν κυρίως με τον/την σύντροφό τους ή με φίλους. Τα κύρια ενδιαφέροντα τους είναι η διασκέδαση/ νυχτερινή ζωή και η γαστρονομία, σε γενικές γραμμές δεν επισκέπτονται μουσεία, συναυλίες, φεστιβάλ και άλλες εκδηλώσεις, ο Άγιος Δημήτριος είναι ο δημοφιλέστερος θρησκευτικός χώρος, ενώ μόλις ένας στους πέντε επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό μουσείο, την Αγία Σοφία, τη Ρωμαϊκή αγορά και τη Ροτόντα.

Οι ημερήσιες δαπάνες αυτής της κατηγορίας είναι γενικά χαμηλές (83 ευρώ), ψηλότερες ωστόσο από εκείνες των επαγγελματιών. Το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών τους διατίθεται σε ψώνια (27 ευρώ). Το 35% επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά, το 99% θα την πρότεινε σε άλλους και το 97% θα την επισκέπτονταν και πάλι.

Η απόδοση των ξενοδοχείων

Βάσει της έρευνας, την περίοδο 2015 – 2019, οι αφίξεις αλλοδαπών στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης αυξήθηκαν κατά 22%, ενώ οι αφίξεις ημεδαπών αυξήθηκαν μόνο κατά 4%. Το 2019, η μέση διάρκεια διαμονής των Ελλήνων στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης ήταν 1,9 διανυκτερεύσεις, ενώ οι αλλοδαποί διέμειναν κατά μέσο όρο 2,2 νύχτες.

Το 2022 οι Ισραηλινοί είχαν τις περισσότερες διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, αλλά σε σύγκριση με το 2019 παρουσίασαν μείωση 32%. Επιπρόσθετα, η αγορά της Ρουμανίας σημείωσε σημαντική αύξηση.

Το Έσοδο ανά Διαθέσιμο Δωμάτιο το 2022 ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019 με χαμηλότερη πληρότητα, αλλά υψηλότερη Μέση Τιμή Δωματίου σε μία περίοδο υψηλού πληθωρισμού. Από τον Μάιο του 2022 ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019 και στο σύνολό του το 2022 αυξήθηκε 2,0%  σε σύγκριση με το 2019.

Το 2022, στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης καταγράφηκαν επίσημα 149 ξενοδοχεία με συνολικά 8.467 δωμάτια. Κατά την περίοδο 2015 – 2022 ο αριθμός των ξενοδοχείων αυξήθηκε κατά CAGR 1% και των δωματίων κατά 2%. Την ίδια περίοδο ο μέσος αριθμός δωματίων ανά ξενοδοχείο παρέμεινε σταθερός στα 55 – 57 δωμάτια.

Την περίοδο 2015 – 2022, ο αριθμός των ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων αυξήθηκε κατά 80% και 62% αντίστοιχα, ενώ ο αριθμός των δωματίων των συγκεκριμένων κατηγοριών αυξήθηκε κατά 47% και 32% αντίστοιχα. Ο αριθμός των ξενοδοχείων 1 και 2 αστέρων μειώνεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μανδρίνος: SOS για τα ξενοδοχεία 1 και 2 αστέρων

Τα μελανά σημεία της πόλης

Ηχορύπανση, πάρκα, πράσινο, δρόμοι, πεζοδρόμια, δημόσια καθαριότητα, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είναι τα “αγκάθια” της Θεσσαλονίκης που εντοπίζουν όχι μόνο οι τουρίστες αλλά και οι πολίτες της.

Μεταξύ του διαστήματος 2015 – 2019, ο βαθμός αξιολόγησης μειώθηκε με τη μεγαλύτερη μείωση να παρατηρείται στους δρόμους / πεζοδρόμια και στα ΜΜΜ. Συγκεκριμένα,

α. Δρόμοι/πεζοδρόμια το 2015 αξιολογήθηκαν με 7,1 και το 2022 με 6,1

β. Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το 2015 με 6,9 και το 2022 με 5,7

γ. Ηχορύπανση, το 2015 αξιολογήθηκε με 6,6 και το 2022 με 6,5

δ. Πάρκα/Πράσινο με 6,7 για το 2015 και με 6,2 για το 2022

ε. Δημόσια Καθαριότητα με 6,6 το 2015 και 5,8 το 2022.

Πρόσβαση

Σ’ ότι αφορά την πρόσβαση, το 2022 σε σύγκριση με το 2019, οι βαθμοί αξιολόγησης για την πρόσβαση από το αεροδρόμιο και από τον σταθμό του ΟΣΕ σημείωσαν μείωση, ενώ ο βαθμός αξιολόγησης για την πρόσβαση από το λιμάνι σημείωσε αύξηση.

Συνολική αξιολόγηση της Θεσσαλονίκης

Το 2022, ο συνολικός βαθμός αξιολόγησης της Θεσσαλονίκης ήταν ο χαμηλότερος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Το 2015 αξιολογήθηκε με 8,1, το 2016 με 8,2, το 2017 με 8,0, το 2018 με 8,1, το 2019 επίσης με 8,1 και το 2022 με 7,9.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

AEGEAN: Σημαντική βελτίωση μεγεθών στο 1ο τρίμηνο του 2023 – Iσχυρή ζήτηση και για την καλοκαιρινή περίοδο

Τα διεθνή μέσα προβάλλουν τη Θεσσαλονίκη

Η καρδιά του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης «χτυπά» στην αποθήκη 8 στο Λιμάνι (ΦΩΤΟ)

Αύξηση οδικών τουριστών από τα Βαλκάνια αναμένει η Βόρεια Ελλάδα-Την «εγκαταλείπουν» όμως οι πιο εύποροι

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top