Φλώρινα: Επένδυση στην καλλιέργεια φράουλας και μεταποίηση σε αποστάγματα

Φλώρινα: Επένδυση στην καλλιέργεια φράουλας και μεταποίηση σε αποστάγματα

Σε τουλάχιστον 17 στρέμματα καλλιεργούνται φράουλες στη Φλώρινα, οι οποίες μεταποιούνται σε αποστάγματα, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη της περιοχής, η οποία καταγράφει ανεργία σε ποσοστό 35%. Η συγκομιδή των ευαίσθητων αυτών φυτών ξεκινάει στα τέλη Μαΐου και διαρκεί έως τις αρχές του φθινοπώρου.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Μια νέα καινοτόμα μεθοδολογία για την ανάπτυξη προϊόντων που καλύπτουν νέες ανάγκες των καταναλωτών εφαρμόζει εδώ και λίγο καιρό ο Δρ. Ιωάννης Παπασωτηρίου, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Red Dr.ing, μέλος του Group της RGCC, ομίλου που ασχολείται με την έρευνα στο ιατρικό πεδίο. Πρόκειται για τη φύτευση φράουλας σε εκτάσεις στη Φλώρινα και τη μεταποίησή της σε απόσταγμα, συμβάλλοντας συγχρόνως στην ανάπτυξη της περιοχής.

«Η αρχική μας έμπνευση ήταν να φτιάξουμε ένα απόσταγμα χρησιμοποιώντας ένα παραμελημένο στέλεχος από πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά φράουλες που αναπτύσσονται ειδικά στη βορειοδυτική περιοχή της Ελλάδας» δηλώνει στο GRTimes.gr  η χημικός και επικεφαλής στην απόσταξη Μαρία Γουγούση εξηγώντας πως επιθυμία τους είναι να «χρησιμοποιήσουμε και να προωθήσουμε τα τοπικά προϊόντα που παρείχε η φύση, βοηθώντας παράλληλα την αγροτική οικονομία».

Στο πλαίσιο πρόσφατης παρουσίασης των αποσταγμάτων φράουλας Strawbar που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Red Dr.ing Δρ. Ιωάννης Παπασωτηρίου περιέγραψε το όραμα και τους στόχους που τον οδήγησαν στη δημιουργία των αποσταγμάτων. Στην περίπτωση των strawbar η επένδυση αφορά στη φύτευση φράουλας σε εκτάσεις στη Φλώρινα και μεταποίησή της σε απόσταγμα, συμβάλλοντας συγχρόνως στην ανάπτυξη της περιοχής.

Η εταιρία επενδύει στο μέλλον σε περισσότερα στρέμματα, όπου θα αυξηθεί η καλλιέργεια φράουλας. Αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται σε 17 στρέμματα στον Τριπόταμο Φλώρινας, ενώ αναμένεται να καλλιεργηθούν σε τουλάχιστον 60 στρέμματα επιπλέον. Σ’ ότι αφορά το αποστακτήριο, όπως πληροφορείται το GRTimes.gr έχει ήδη βγει η απαραίτητη άδεια και βρίσκεται σε διαδικασία κατασκευής. Μέχρι στιγμής τα δυο αποστάγματα φράουλας – το Origin 40.0% και το Platinum 45.0%-  παράγονται σε αποστακτήριο της Κοζάνης.

Σχετικά με τις θέσεις εργασίας, στις μέρες μας απασχολούνται ήδη 40 άτομα προσωπικό ενώ και  με την ολοκλήρωση του αποστακτηρίου ο αριθμός των θέσεων εργασίας αναμένεται να διπλασιαστεί.

Θα δυναμώσει την επιχειρηματικότητα

Την ικανοποίησή του για τη νέα επένδυση στην περιοχή της Φλώρινας και συγκεκριμένα στη ΒΙΠΕ εκφράζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας Σάββας Σαπαλίδης ο οποίος μιλώντας στο GRTimes.gr εξηγεί πως ενόψει της απολιγνιτοποίησης η περιοχή έχει ανάγκη από νέες επενδύσεις.

«Χαιρετίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες, οι οποίες θα δυναμώσουν την επιχειρηματική ικανότητα της περιοχής» δηλώνει στο GRTimes.gr ο κ. Σαπαλίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο την τελευταία δεκαετία το Επιμελητήριο Φλώρινας καταγράφει 30% λουκέτα, ενώ το ποσοστό της ανεργίας ανέρχεται στο 35%.

Περιοχή με παρελθόν στην καλλιέργεια φράουλας

Η καλλιέργεια της φράουλας στην περιοχή της Φλώρινας σταμάτησε τη δεκαετία του ’70 – ’80, κυρίως λόγω της απορρόφησης των κατοίκων στα εργοστάσια της ΔΕΗ, ενώ στην πορεία αναπτύχθηκαν και τα αμπέλια όπου η περιοχή σήμερα φημίζεται για τα κρασιά της.

Σημεία στην περιοχή του Περάσματος, κάτω από το Βίτσι όπως ο Πολυπόταμος, Τροπαιούχος, Ατραπός, Άνω και Κάτω Υδρούσσα, Σκοπιά κτλ. μέχρι τη δεκαετία του ’80 είχαν μεγάλη δυναμική στην καλλιέργεια φράουλας. Στις μέρες μας οι καλλιέργειες κυμαίνονται στους 5-10 τόνους, όπου παράγονται ερασιτεχνικά.

Περιορισμένης έκδοσης και εξαγωγές

Τα αποστάγματα φράουλας Strawbar, έπειτα από μια έντονη περίοδο έρευνας και ανάπτυξης, συνδυάζουν τις ιδιότητες ενός αποσταγμένου προϊόντος με τη γεύση και την επίγευση των φραουλών.

Το Strawbar, το πρώτο spirit στο είδος του, έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Οκτώβριο 2020. Το ποτό είναι αποσταγμένο αμιγώς από τις οργανικές φράουλες που μαζεύονται γύρω από τη Φλώρινα. Εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο τα premium αποστάγματα εξάγονται και στη Γερμανία, «και όπου αλλού θα υπάρχει ζήτηση» ανέφερε η χημικός κα. Γουγούση.

Στην Ελλάδα, ήδη διατίθενται σε επιχειρήσεις HORECA (ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ) τα οποία πίνονται είτε μόνα τους είτε σε κοκτέιλ. Οι σειρές είναι περιορισμένης έκδοσης, αλλά νέες στην αγορά.

Τα οφέλη της φράουλας

Έχουν έντονο κόκκινο χρώμα, ζουμερή υφή, χαρακτηριστικό άρωμα και γλυκιά γεύση. Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και μαγγανίου και επίσης περιέχουν σημαντικές ποσότητες φυλλικού οξέος (βιταμίνης B9) και καλίου. Οι φράουλες είναι πολύ πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και φυτοχημικές ενώσεις και έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Συνήθως καταναλώνονται ωμές και φρέσκες, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε μαρμελάδες, ζελέ, επιδόρπια και αρώματα τροφίμων. Αποτελούνται κυρίως από νερό (91%) και υδατάνθρακες (7,7%) ενώ περιέχουν μόνο μικρές ποσότητες λίπους (0,3%) και πρωτεΐνης (0,7%).

Στην περίπτωση των αποσταγμάτων, για την απόσταξη, πιέζονται απαλά ώστε να δώσουν έναν ενιαίο πολτό, ο οποίος ζυμώνεται και στραγγίζεται πριν αποσταχθεί  σε χάλκινους αποστακτήρες στήλης για να δημιουργηθεί ένα καθαρό απόσταγμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Ν. Σερμάκης για την Έκθεση «Κρήτη η Μεγάλη Συνάντηση: Τοπικά Προϊόντα και γεύσεις Ελλάδας» (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Θεσσαλονίκη: Η 6η FRESKON από 12 έως 14 Μαΐου στη ΔΕΘ

H “Εrgon” πάει Νικήτη, Άμπου Ντάμπι και βλέπει προς Διάπορο

Μασούτης: Τα Επιμελητήρια κοντά στις επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top