Φυσικό αέριο: Υψηλό 14 ετών στις τιμές μετά τις νέες περικοπές της Ρωσίας

Φυσικό αέριο: Υψηλό 14 ετών στις τιμές μετά τις νέες περικοπές της Ρωσίας

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου, καθώς η Ρωσία περιορίζει ασφυκτικά τις στρόφιγγες προς την Ευρώπη.

Από την άλλη, οι τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, λόγω και του ότι οι καυτές θερμοκρασίες ενισχύουν τη ζήτηση για το καύσιμο και βέβαια σε αυτή την εξέλιξη συμβάλει καθοριστικά και η επιλογή της Ευρώπης να περιορίσει ριζικά την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, προκαλώντας αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από 11% την Τρίτη στα 9,75 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (MMBtu), το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008, δηλαδή εδώ και 14 χρόνια.

Το φυσικό αέριο έχει πλέον αυξηθεί περισσότερο από 77% τον Ιούλιο, ώστε ο τρέχων μήνας να θέτει «υποψηφιότητα» για τον κορυφαίο σε επιδόσεις μήνα από την έναρξη της αγοράς, το 1990.

Παράγοντας ανόδου ο ζεστός καιρός

«Ο πολύ ζεστός καιρός είναι ο κυρίαρχος ανοδικός παράγοντας», σχολίασε σε σημείωμά του ο Όμιλος EBW Analytics.

Στην Ευρώπη, τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου TTF αυξήθηκαν κατά 10% στα 194,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η κίνηση έρχεται μετά από ένα κέρδος 10% τη Δευτέρα, αφού η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα μειώσει περαιτέρω τις ροές μέσω του ζωτικού αγωγού Nord Stream 1.

Από την Τετάρτη, ο αγωγός θα λειτουργεί με μόλις 20% της χωρητικότητάς του. Η Gazprom είπε ότι οι περικοπές οφείλονται στη συντήρηση ενός ακόμα στροβίλου.

Η απόφαση της ΕΕ

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σήμερα Τρίτη σε συμφωνία για οικειοθελή μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% από τον επόμενο μήνα. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι προτεινόμενες περικοπές θα καταστούν υποχρεωτικές.

«Ο σκοπός της μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου είναι η εξοικονόμηση πόρων εν όψει του χειμώνα, προκειμένου να προετοιμαστούν για πιθανές διακοπές στον εφοδιασμό φυσικού αερίου από τη Ρωσία που χρησιμοποιεί συνεχώς τον ενεργειακό εφοδιασμό ως όπλο», ανέφερε το μπλοκ σε ανακοίνωσή του.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 11,7% την Τρίτη.

Πηγή: ot.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top