Γ. Οικονόμου: «Στοχευμένα» μέτρα για τους ευάλωτους και όχι κάθετες μειώσεις φόρων και ΦΠΑ

Γ. Οικονόμου: «Στοχευμένα» μέτρα για τους ευάλωτους και όχι κάθετες μειώσεις φόρων και ΦΠΑ

Με στοχευμένες πολιτικές στήριξης των πιο ευάλωτων και αύξηση του εισοδήματος και όχι με μειώσεις στους φόρους και στον ΦΠΑ θα συνεχίζει να αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το κύμα ακρίβειας που πλήττει κατά κύριο λόγο τα χαμηλά οικονομικά στρώματα. Αυτό επισήμανε σήμερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στο εν λόγω ζήτημα και επισήμανε ότι πρόθεσή της είναι να συνεχίσει με στοχευμένες παρεμβάσεις, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο επί της ουσίας στις απαιτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για «κάθετες» παρεμβάσεις. Όπως επισήμανε, η ένταση του φαινομένου της ακρίβειας είναι πολύ μεγάλη και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κάνει πάρα πολλά πράγματα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, έχοντας παράλληλα πάντα στο μυαλό της το σύνολο της «εξίσωσης».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι ανακοινώσεις που έκανε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με τις οποίες το «πακέτο» των ενεργειακών επιδοτήσεων για τον Φεβρουάριο φτάνει τα 350 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που θα γίνει τον Μάιο, στη νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ και σε πολιτικές που αφορούν τον έλεγχο και την εποπτεία της αγοράς.

Ο κ. Οικονόμου απέρριψε στις δηλώσεις του τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του φόρου στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα, διευκρινίζοντας ότι ναι μεν μπορεί να ακούγονται μέτρα φυσιολογικά στους πολίτες, αλλά παράλληλα υπάρχουν και άλλες παράμετροι που επιβάλλεται να λάβει υπόψη της η κυβέρνηση, προκειμένου να μην επιστρέψει η χώρα σε λογικές άλλων εποχών που οδήγησαν τη χώρα σε «περιπέτειες».

«Πρώτον, θα δίναμε λάθος σήμα. Δεύτερον, είναι πολύ ισχυρή η πιθανότητα η κίνηση αυτή που θα στερούσε σημαντικό κομμάτι εσόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό, να μην είχε το αντίστοιχο και ανάλογο αποτύπωμα που θέλει ο κόσμος. Δεν σήμαινε αυτόματα ότι θα πληρώναμε πολύ φτηνότερα τα είδη στα σούπερ μάρκετ ή πολύ φτηνότερα ακόμα και την βενζίνη. Πώς είναι σίγουρο αυτό ότι οι επιχειρήσεις δεν θα κρατήσουν αυτό το όφελος; Δεν μπορεί να το εγγυηθεί κανείς αυτό», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Στην ώρα τους οι εκλογές

Ο κ. Οικονόμου επανέλαβε επίσης ότι «οι εκλογές θα γίνουν το 2023. Η κυβέρνηση προχωρά και με τις επιτυχίες της και με λιγότερο πετυχημένες ή άστοχες παρεμβάσεις. Έχει το θάρρος και το ειδικό πολιτικό και ηθικό βάρος να εντοπίζει και να αναγνωρίζει τις αδυναμίες, να διορθώνεται και να παράγει αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και όταν θα γίνουν οι εκλογές στο χρόνο τους και στην ώρα τους, με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, θα κερδηθούν από τη Νέα Δημοκρατία».

Έδωσε ακόμη έμφαση στο ότι «η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην υλοποίηση του κυβερνητικού και μεταρρυθμιστικού έργου, στην αντιμετώπιση των αναγκών και των προβλημάτων που έχουν οι πολίτες και στις προκλήσεις που έρχονται από το μέλλον. Εκεί είμαστε προσηλωμένοι. Αυτή είναι η δουλειά μας, να κάνουμε πολιτική που παράγει πράξεις και αποτελέσματα για τους πολλούς».

Δεν χωρούν «εκπτώσεις»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ακόμη πως «η αντιμετώπιση των συνεπειών των πυρκαγιών στην Ηλεία το 2007 δεν έγινε μ’ αυτόν τον απαράδεκτο, τον εξοργιστικό τρόπο που περιέγραψε ο κ. Δούκας» και υπογράμμισε πως «ήταν μια άστοχη και ατυχής προσέγγιση και αντιμετώπιση από την πλευρά του κ. Λιβανού. Η άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού αναδεικνύει ότι στα ζητήματα αυτά δεν χωρούν εκπτώσεις, ούτε μπορούμε να επιτρέπουμε τέτοιου είδους αντιδράσεις. Αντιδράσεις ασέβειας απέναντι σε ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους σ’ εκείνες τις τραγικές πυρκαγιές και δεν έχουν καμία σχέση με το αξιακό πλαίσιο της παράταξης. Άλλωστε, και ο κ. Λιβανός με την  παραίτησή του αναγνώρισε τη λαθεμένη αντίδρασή του. Ζητήθηκε η παραίτηση και κατατέθηκε. Ο ίδιος ο κ. Λιβανός αναγνώρισε ότι η αντίδρασή του δεν ήταν αυτή που έπρεπε».

Δείτε το βίντεο:

ΒΙΝΤΕΟ: ΣΚΑΪ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top