Γ. Τσακούμης: Oι μηχανικοί και οι προκλήσεις της Ανάπτυξης

Γ. Τσακούμης: Oι μηχανικοί και οι προκλήσεις της Ανάπτυξης
Θέματα GR Times, Οικονομία   | 27/02/2020 | 07:30
Άννη Καρολίδου

Για τον Έλληνα μηχανικό στην εποχή της σύγχρονης επιχειρηματικότητας και των καινούργιων προοπτικών που δημιουργούν για τον τεχνικό κλάδο η Αειφορική Ανάπτυξη και η Νέα Οικονομία, μίλησε στο GRTimes.gr o νέος πρόεδρος του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος , αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός κ. Γιώργος Τσακούμης.

Ο κ. Τσακούμης, που από το 2013 έχει αδιάλειπτη συμμετοχή στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΚΜ, αρχικά σαν μέλος και στη συνέχεια σαν γενικός γραμματέας, έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης τα μεγάλα ζητήματα των δημοσίων έργων, της χωροταξικής οργάνωσης της χώρας, της σφοδρής αντίθεσης στην εξομοίωση τίτλων σπουδών των ΑΕΙ με τα Κολλέγια, αλλά φυσικά και του «πονεμένου» έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Αυτή η νέα διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΚΜ, είναι αναμφίβολα η πιο φρέσκια που γνώρισε το Τμήμα για πάρα πολλά χρόνια, αφού τα 7 από τα 11 μέλη της, συμμετέχουν σε Διοικούσα Επιτροπή για πρώτη φορά.

Αυτή η νέα ομάδα λοιπόν, ανέλαβε τη διοίκηση του μεγαλυτέρου Περιφερειακού Τμήματος του ΤΕΕ, σε μία περίοδο που ο Κλάδος, βαριά πληγωμένος από την πολύχρονη οικονομική κρίση, προσπαθεί να ανακάμψει. Και οι μηχανικοί, όλων των ειδικοτήτων, προσπαθούν να βρούνε το βηματισμό τους σε αυτό το καινούργιο οικονομικό περιβάλλον που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται, ένα περιβάλλον με πολλές εξωγενείς μεταβλητές και δυνάμεις αστάθμητες, όπως επισήμανε ο κ. Τσακούμης.

Σε ποια θέση βρίσκονται ο τεχνικός κλάδος και οι μηχανικοί μετά από την μακροχρόνια κρίση και στην αρχή μιας νέας δεκαετίας;

«Είμαστε σε ένα σημείο καμπής για τον κλάδου που στα προηγούμενα χρόνια δέχθηκε ισχυρό πλήγμα καθώς η μεγάλη ζημιά έγινε στην Κατασκευή και στα Δημόσια Έργα, όπως και στη Βιομηχανία, τομείς που αφορούν όλες τις ειδικότητες των μηχανικών με αποτέλεσμα πάρα πολλοί συνάδελφοι να αναγκασθούν είτε να φύγουν στο εξωτερικό, είτε να φυτοζωούν.  Σε ό,τι δε αφορά στην Κεντρική Μακεδονία, είδαμε πολλούς συναδέλφους να μην εγγράφονται στο ΤΕΕ για το φόβο των εισφορών και της συνδρομής. Αυτό το πρόβλημα, που σε μεγάλο βαθμό αφορούσε τους νέους μηχανικούς, λύθηκε πρόσφατα αλλά η κατάσταση στον κλάδο δεν έχει ακόμη αλλάξει. Έφυγαν εκτός Ελλάδας μηχανικοί που ιδιώτευαν, αλλά και μηχανικοί μεγάλων εταιρειών του δημοσίου.

«Με τον ερχομό της νέας δεκαετίας, γεγονός είναι ότι καταγράφονται ορισμένα θετικά σημάδια. Η αγορά ανοίγει, οι Τράπεζες άρχισαν να κινούνται, ο Τουρισμός δείχνει να έχει πάρει για τα καλά μπρός. Αλλά για να μη μιλάμε μόνο για τις κατασκευαστικές ειδικότητες, ένας κλάδος που πάει καλά είναι της Πληροφορικής, ενώ κινητικότητα υπάρχει και στον κλάδο της Ενέργειας, τομέας στην οποίο στη χώρα μας, αναμένεται να γίνει κοσμογονία. Υπάρχουν θετικά σημάδια αλλά αυτά δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί στην καθημερινότητα και στην τσέπη του μηχανικού.

«Ευελπιστούμε ότι όλα θα πάνε καλά, αλλά να λάβουμε υπόψη πως η Ελλάδα βρίσκεται σε περιοχή που χαρακτηρίζεται από αστάθεια, άρα υπάρχουν κι’ άλλοι παράγοντες που δεν γνωρίζουμε πως θα μπορούσαν να επηρεάσουν την οικονομία μας.

«Έχουμε όμως και αρνητικές εξελίξεις για τον κλάδο, καθώς η Πολιτεία εξίσωσε σχεδόν τα ΑΕΙ με τα ΤΕΙ και τώρα έχουμε το θέμα των Κολλεγίων. Είμαστε σφόδρα αντίθετοι στην εξομοίωση των τίτλων σπουδών των διπλωματούχων μηχανικών, με τους τίτλους των Κολλεγίων».

Πόσο έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια το επάγγελμα του μηχανικού με την είσοδο νέων ειδικοτήτων;

«Έχουν ανοίξει νέες επαγγελματικές προοπτικές και κατευθύνσεις για τους μηχανικούς, ενώ αναθερμάνθηκαν και ειδικότητες που ήταν στα προηγούμενα χρόνια σε υποχώρηση, όπως αυτή του χημικού μηχανικού και του μηχανολόγου μηχανικού, που εμπλέκονται στα έργα περιβάλλοντος, διαχείρισης απορριμμάτων και τεχνολογιών νερού.

«Μάλιστα καταγράφεται στους νέους προτίμηση για τις κατευθύνσεις των μηχανολόγων όπως και των ηλεκτρολόγων μηχανικών, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον και για τον κλάδο της Πληροφορικής στον οποίο, πολύ γρήγορα, βρίσκουν απασχόληση».

Υπήρξαν παρεμβάσεις, κεντρικά, που βοηθούν στο να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση των μηχανικών;

«Πολύ επιγραμματικά να πω ότι στο ασφαλιστικό, πολύ θετική ήταν η αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα, γιατί αντιμετωπίζαμε την τραγική κατάσταση να φορολογούμαστε, ουσιαστικά, δύο φορές. Θετικές επίσης ήταν οι μειώσεις που έγιναν στους φορολογικούς συντελεστές, που φυσικά βοηθούν όλους τους επαγγελματίες και, στην περίπτωση του δικού μας κλάδου, ειδικά στους πάρα πολλούς ανεξάρτητους μηχανικούς με μικρά εισοδήματα. Περιμένουμε και άλλες βελτιώσεις σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, όμως ήδη έγινε ένα μεγάλο βήμα, ο κόσμος ανάσανε».

Πώς εξηγείτε αλλά και πώς αντιμετωπίζετε αυτή τη μεγάλη «κοιλιά» που έγινε στα δημόσια ή, καλύτερα, στα έργα δημόσιου χαρακτήρα;

«Μέχρι το 2010-2011 υπήρχαν μεγάλα και μεγαλεπήβολα έργα στη χώρα. Το κενό δημιουργήθηκε στα χρόνια της κρίσης, καθώς όχι μόνο δεν βγήκαν νέα έργα, αλλά σταμάτησε και η εκπόνηση μελετών, κι’ αυτό επειδή η χώρα δεν ήξερε που πατάει οικονομικά. Σιγά- σιγά, γίνονται προσπάθειες για να βγει μία νέα γενιά μεγάλων έργων που θα ευνοήσουν την ανάπτυξη της χώρας συνολικά. Σε αυτή τη νέα περίοδο, σαν μέθοδος χρηματοδότησης, κυρίως επιλέγονται τα ΣΔΙΤ καθώς η χώρα διευκολύνεται επειδή έτσι δεν διαθέτει τα απαιτούμενα πολύ μεγάλα κεφάλαια, στην ουσία το κράτος κάνει έργα με δόσεις. Βλέπουμε τα ΣΔΙΤ να επιλέγονται για έργα περιβαλλοντικά όπως διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και σε νέους αυτοκινητόδρομους.

«Είμαστε στο ξεκίνημα μίας τέτοιας προσπάθειας, για τη δημοπράτηση νέων μεγάλων έργων και εμείς, σαν Τεχνικό Επιμελητήριο, θεωρούμε ότι τα ΣΔΙΤ, δηλαδή οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μπορούν σε πάρα πολλές περιπτώσεις να δώσουν λύση στην κατασκευή αλλά και στη συντήρηση έργων δημοσίου χαρακτήρα».

Αυτό το νέο ξεκίνημα έργων υποδομής, που βρίσκει την Κεντρική Μακεδονία;

«Ξεκινάω από την Περιφέρεια, γιατί δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη που μας ενδιαφέρει. Θεωρούμε σημαντική των ολοκλήρωση, των λίγων τμημάτων που έχουν μείνει, για την οδική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις πρωτεύουσες των νομών, όπως ισχύει για την περίπτωση της Έδεσσας αλλά και τον τουριστικό νομό της Χαλκιδικής.

«Επίσης, πολύ σημαντικό είναι το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, που βρίσκεται επιτέλους σε καλό δρόμο. Λειτουργεί αποτελεσματικά η Μονάδα Επεξεργασίας στις Σέρρες, δημοπρατείται στους επόμενους μήνες η Μονάδα Επεξεργασίας Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης ενώ εγκρίθηκε και η κατασκευή της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα με ΣΔΙΤ.»

Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη ποια έργα ξεχωρίζετε;

«Για εμάς πολύ σημαντικά είναι τα έργα στο λιμάνι, που θα ενισχύσουν τη θέση της Θεσσαλονίκης στην Ανατολική Μεσόγειο, η ολοκλήρωση του νέου τέρμιναλ στο αεροδρόμιο, έργα ιδιωτικά που θα δώσουν υπεραξία στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

«Όσον αγορά τα δημόσια έργα, έχουμε αυτό του Παραλιακού Μετώπου που θα βοηθήσει τη Θεσσαλονίκη – Μητρόπολη των Βαλκανίων να αποκτήσει ένα ιδιαίτερο brand, πέρα από το μεγάλο ιστορικό της απόθεμα.

«Ένα άλλο μεγάλο, πονεμένο έργο, είναι φυσικά η ολοκλήρωση του Μετρό, η ανάπλαση της ΔΕΘ, η αξιοποίηση των χώρων των στρατοπέδων και η αναβάθμιση της Εσωτερικής Περιφερειακής».

Υποστηρίζετε το εργαλείο των Ειδικών Χωρικών Σχεδίων για τις πολεοδομικές τακτοποιήσεις και αναπλάσεις περιοχών;

«Nαι, τα ΕΧΣ, είναι μια πιο γρήγορη θεσμική λύση, μία χωροταξική τακτοποίηση και ρύθμιση που λαμβάνει υπόψη της τα θέματα που πρέπει να λυθούν».

Σχετικά με τις επεκτάσεις των Πολεοδομικών Σχεδίων ποια είναι θέση σας, υπάρχει ανάγκη για επεκτάσεις;

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από την προηγούμενη κυβέρνηση, έχει εκκινήσει μία διαδικασία για να γίνει ο χωροταξικός σχεδιασμός σε όλη τη χώρα με τα λεγόμενα ΤΧΣ. Μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα δούμε σε όλη τη χώρα να ξεκινούν Τοπικά Χωρικά Σχέδια.

«Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει επιτακτική ανάγκη επεκτάσεων. Δυστυχώς βέβαια, επειδή ποτέ δεν είχαμε  προβεί σε αναπτυξιακό σχεδιασμό, γιατί οι επεκτάσεις σχεδίων και η χωροταξία είναι αναπτυξιακός σχεδιασμός, έχουμε γεμίσει αυθαίρετα από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Καλλικράτεια, από την Αθήνα ως τον Ωρωπό και τη Χαλκίδα, το Μάτι ήταν ένα τέτοιο παράδειγμα και, όλα αυτά προσπαθούμε να τα βάλουμε σε τάξη εκ των υστέρων.

«Λέμε ότι δεν υπάρχει επιτακτική ανάγκη για επεκτάσεις γιατί δεν κτίζει κανείς, αλλά πρέπει να προετοιμάσουμε υποδοχείς χρήσεων γης και οι δήμοι να αρχίσουν να κατασκευάζουν τα έργα υποδομής. Αυτό που έχουμε δει τα τελευταία 30 χρόνια είναι, αμέσως με την έγκριση των επεκτάσεων, να αρχίζουν να κτίζουν οικοδομές στο πουθενά, χωρίς να υπάρχουν δίκτυα αποχέτευσης, ύδρευσης, όπως χαρακτηριστικά συνέβη με τη Νέα Πολιτεία στον Εύοσμο. Πρώτα λοιπόν δίκτυα και υποδομές».

Για το έργο του Μετρό, που ξανασυζητείται έντονα αυτές τις ημέρες λόγω της μεθόδου κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου, ποια είναι η θέση του Επιμελητηρίου;

«Aγωνιούμε για το έργο του Μετρό. Για τη «Βενιζέλου», πήραμε θέση υπέρ της κατασκευής με απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων.

«Με όποια μέθοδο κατασκευαστεί ο συγκεκριμένος σταθμός, βάσει της νομοθεσίας μας, τα αρχαία προστατεύονται».

Γιατί, οι τεχνικοί που υποστηρίζουν διαφορετικές λύσεις κατασκευής, δεν κάθονται γύρω από ένα τραπέζι για να καταλήξουν σε ένα κοινό τόπο;

«Αυτό κατ’ εμέ, θα έπρεπε να έχει γίνει το 2013, όχι το 2020. Τώρα πλέον μετράει να δοθεί γρήγορα μία λύση, όποια είναι  πιο έτοιμη, εφ’ όσον είναι έτοιμη. Δυστυχώς αυτό που διαπιστώνουμε είναι, ότι το θέμα πήρε, ενώ δεν θα έπρεπε, πολιτικές διαστάσεις.

«Το Τεχνικό Επιμελητήριο τάχθηκε εξ’ αρχής υπέρ του Και Αρχαία και Μετρό και μάλιστα συνέστησε ομάδα εργασίας, με διακεκριμένους επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, που είχαν όλοι συμφωνήσει στη λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης. Κάποια μέλη εκείνης της ομάδας, άλλαξαν άποψη και υποστηρίζουν την κατασκευή με in situ διατήρηση.

«Δυστυχώς το θέμα από το 2014 και μετά, άρχισε να γίνεται πολιτικό, περισσότερο πολιτικό παρά τεχνικό. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακολούθως αποφάσισε την παραμονή των αρχαίων, είχαν τέσσερα χρόνια για να ολοκληρώσουν τις μελέτες και δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκαν.

«Το ΤΕΕ/ΤΚΜ παρότι συνέχιζε να υποστηρίζει την τεχνική λύση της απόσπασης, απέσυρε την προσφυγή που είχε καταθέσει, μαζί με άλλα Επιμελητήρια, στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αλλά έχουμε σήμερα 2020. Το καλοκαίρι από το αρμόδιο Υπουργείο ενημερωθήκαμε ότι δεν υπήρχαν εγκεκριμένες ολοκληρωμένες μελέτες και το Σεπτέμβριο  ανακοινώθηκε η επιστροφή στην τεχνική λύση της απόσπασης.

«Δείξαμε την πρόθεσή μας  να στηρίξουμε την απόφαση της πόλης, όταν υπαναχωρήσαμε για να προχωρήσει το έργο, αλλά το έργο δεν προχώρησε. Πλέον πρέπει να δούμε την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί για τους πολίτες και την πόλη, υποστηρίζουμε λοιπόν την απόσπαση και επανατοποθέτηση και μένουμε μακριά από τις πολιτικές και παραπολιτικές τοποθετήσεις».

Σαν νέα διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΚΜ, ποιοι είναι οι στόχοι σας;

«Εμείς θέλουμε να τιμήσουμε τον θεσμικό ρόλο του ΤΕΕ, σαν τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας. Θέλουμε, πιστοί στο γράμμα και το πνεύμα του νόμου,  να είμαστε ο φορέας που προάγει την επιστήμη για το καλό της κοινωνίας, δίνοντας έμφαση στην αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος.

«Βεβαίως θέλουμε να προασπίσουμε τα δικαιώματα του μηχανικού μέσα από τη δουλειά και την προαγωγή της επιστήμης και, όσον αφορά την Περιφέρειά μας, να είμαστε κοντά στην Αυτοδιοίκηση και σε φορείς, προσφέροντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία μας στα τεχνικά θέματα, όπου χρειάζονται τη βοήθειά μας».

Σας απασχολεί η πολυδιάσπαση του κλάδου και το εάν αυτή είναι σε βάρος του Έλληνα ιδιώτη μηχανικού ως αυταπασχολούμενου ή και επιχειρηματία;

«Η ελληνική αγορά ακόμη συντηρεί το μοντέλο του ανεξάρτητου μηχανικού, με συναδέλφους που μέσα στην κρίση είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται σημαντικά. Αυτό το μοντέλο, ακόμη συντηρείται σε κάποιο βαθμό.

«Από την άλλη μεριά, τα μεγέθη των ελληνικών εταιρειών είναι ασήμαντα ως μηδαμινά σε σύγκριση με των εταιρειών του εξωτερικού. Λάβετε υπόψη ότι υπάρχουν εταιρείες συμβούλων μηχανικών, ευρωπαϊκές, με 6.000, 10.000 άτομα προσωπικό και αυτές είναι εταιρείες συμβούλων, όχι εργοληπτικές.

«Αν θέλουμε να εξάγουμε μυαλό, γνώση, πρέπει να έχουμε μεγέθη, γιατί στη διεθνή αγορά το μέγεθος μετράει. Βέβαια η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει 10 ή 20 εταιρείες που να είναι διεθνείς, αλλά θα μπορούσαν να είναι 3 ή και 4, εταιρείες που να αναλαμβάνουν έργα σε Ασία, Αφρική, Νότιο Αμερική.

«Εδώ το πρόβλημά μας είναι, ότι θέλουμε όλοι να είμαστε αφεντικά. Υπάρχουν μοντέλα επιχειρηματικής οργάνωσης, όπου πολλές επιχειρήσεις για παράδειγμα, θα μπορούσαν να συνεργαστούν κάτω από ομπρέλες εταιρειών holding. Yπάρχουν  τρόποι που θα πρέπει να τους διερευνήσουμε σαν κλάδος».

Ας κλείσουμε τη συνέντευξη με ένα ακόμη θέμα της επικαιρότητας. Φοβάστε τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά από το μέτρο αναστολής του ΦΠΑ στις νέες κατασκευές;

«Εκ πρώτης ακούστηκε θετικό γιατί θα δώσει ώθηση στους κατασκευαστές να επαναδραστηριοποιηθούν, αλλά θεωρώ σίγουρο ότι θα υπάρξουν αναστατώσεις, γιατί θα ισχύσει για κάποια χρόνια, ισχύει για κάποιους ενώ κάποιοι άλλοι φαίνονται να αδικούνται. Είναι ένα μέτρο καλό όσον αφορά τη δημιουργία κλίματος και την αναζωογόνηση της αγοράς».

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

23:5731/03

ΕΡΓΑΝΗ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους Κορωνοϊός ,Οικονομία ,Σημαντικά

23:4631/03

Κορωνοϊός: Κανένα κρούσμα σε έξι χώρες της Αφρικής Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:3531/03

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Έκκληση για εθελοντική αιμοδοσία Κορωνοϊός ,Υγεία

23:2431/03

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έναρξη υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ 2020 Αγροτική Οικονομία

23:1331/03

Κανέλλη: Δεν θα δώσω τον μισθό μου στο ταμείο του κορωνοϊού Κορωνοϊός ,Πολιτική

23:0231/03

Κορωνοϊός: Νεκρό 13χρονο αγόρι στο Λονδίνο Διεθνή ,Κορωνοϊός

22:5131/03

Ομπάμα: Ο Τράμπ αγνόησε τις προειδοποιήσεις για κορωνοϊό Διεθνή ,Κορωνοϊός

22:3531/03

Θεσ/νικη: «Ποτάμια» οι δρόμοι του Ωραιοκάστρου (ΦΩΤΟ-VIDEO) Ελλάδα ,Κοινωνία

22:1831/03

Κορωνοϊός-Τουρκία: Αποφυλακίζονται 45.000 κρατούμενοι Διεθνή ,Κορωνοϊός

22:0531/03

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Στις 1043 οι άσκοπες μετακινήσεις Ελλάδα ,Κοινωνία

21:5631/03

F.S.I: Εντυπωσιακά μεγέθη για την ιταλίδα μαμά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Επιχειρήσεις ,Σημαντικά

21:5531/03

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τις 40.000 οι θάνατοι σε όλον τον κόσμο Διεθνή ,Κορωνοϊός

21:4531/03

Κορωνοϊός: Έρευνα δείχνει ότι παραμένει επί ώρες στα δωμάτια Κορωνοϊός

21:3531/03

Μεσίστια η σημαία στην Ακρόπολη για τον Μανώλη Γλέζο Ελλάδα ,Κοινωνία

21:2631/03

Κορωνοϊός: Ικανοποίηση για τα νέα μέτρα σε Καστοριά-Ξάνθη Θέματα GR Times ,Κορωνοϊός

21:1731/03

Κορωνοϊός: Kατσίκες στους δρόμους άδειας πόλης στην Ουαλία Κορωνοϊός

21:0031/03

Ιταλία: Δολοφονία φοιτήτριας από το σύντροφο της Διεθνή ,Κορωνοϊός

20:5031/03

Κορωνοϊός: Ο Άδωνις Γεωργιάδης κατέθεσε τον μισό μισθό του Κορωνοϊός ,Πολιτική

20:4031/03

Σκλαβενίτης: Έκτακτη παροχή 5 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους Επιχειρήσεις ,Κορωνοϊός

20:3031/03

Κορωνοϊός: Φόβοι στην Κίνα για τα ασυμπτωματικά κρούσματα Διεθνή ,Κορωνοϊός

20:2031/03

Κορωνοϊός: Μην απολυμαίνετε τα κατοικίδια με αντισηπτικά Κορωνοϊός ,Υγεία

20:1031/03

Κορωνοϊός-Ιταλία: 837 νεκροί σε ένα 24ωρο Κορωνοϊός

20:0031/03

Θεσσαλονίκη: Στολές μάχης μέσω δωρεάς σε αστυνομικούς Θεσσαλονίκη

19:5031/03

Θεσ/νίκη: 112 παραβάσεις απαγόρευσης κυκλοφορίας σε 9 ώρες Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

19:4031/03

Κορωνοϊός: Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν σε θανάτους την Κίνα Διεθνή ,Κορωνοϊός

19:3031/03

Στα δημοτικά ταμεία παραμένουν τα πρόστιμα του κορωνοϊού Δήμοι ,Κορωνοϊός

19:2831/03

Θεσ/νίκη: Τα «έψαλε» σε δημοσιογράφους και αστυνομικούς για τη Ν. Παραλία (VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

19:2031/03

Τρία μέτρα του ΥΠΕΝ για την εύρυθμη λειτουργία του κλάδου ενέργειας Ελλάδα ,Πολιτική

19:1031/03

Διασυνδέεται το e-ΕΦΚΑ με το Μητρώο Πολιτών Ελλάδα ,Κοινωνία ,Πολιτική

18:5831/03

Τι είπε ο Σ. Τσιόδρας για τις μάσκες: Πρέπει να τις φοράμε; Κορωνοϊός ,Υγεία

18:5631/03

Χωρίς τέλος το μαρτύριο των εγκλωβισμένων Ελλήνων στο Λονδίνο Κοινωνία ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

18:5031/03

Έρευνα στο Κατάστημα Κράτησης Χανίων Ελλάδα ,Κοινωνία

18:4031/03

Μέτρα Eurobank για ιδιώτες και επιχειρήσεις Ελλάδα ,Επιχειρήσεις ,Κορωνοϊός

18:3531/03

Σε καραντίνα η Μεσοποταμία Καστοριάς – Απαγόρευση κυκλοφορίας σε 5 Δήμους Κορωνοϊός ,Σημαντικά

18:3531/03

Κορωνοϊός: Παρελήφθησαν 13,5 εκατ. μάσκες από το ίδρυμα Ωνάση Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

18:3031/03

Θεσσαλονίκη: Μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης από Wind Ελλάς και Taxiway Επιχειρήσεις ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

18:2031/03

Ρωσία – κορωνοϊός: 2.337 τα κρούσματα – 17 οι νεκροί Διεθνή ,Κορωνοϊός

18:1631/03

Χαρδαλιάς: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε πέντε δήμους Κορωνοϊός

18:1131/03

Κορωνοϊός: Live οι ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά Κορωνοϊός

18:1031/03

Κορωνοϊός: Ελπίδες για φρένο στη μετάδοση λόγω θερμοκρασίας Ελλάδα ,Κορωνοϊός

18:0331/03

Κορωνοϊός: 82 νέα κρούσματα στην Ελλάδα – 49 νεκροί (VIDEO) Κορωνοϊός ,Σημαντικά

18:0031/03

Κορωνοϊός: Δείτε LIVE την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας Κορωνοϊός

17:5131/03

Άγιο Όρος-Κορωνοϊός: Θετικοί τέσσερις μοναχοί που επέστρεψαν από Βρετανία Ελλάδα ,Κορωνοϊός

17:5031/03

Δημοτικός αστυνομικός ακινητοποίησε ηλικιωμένο με… κεφαλοκλείδωμα (VIDEO) Κοινωνία ,Κορωνοϊός

17:4531/03

Κορωνοϊός: «Θα ξαναγεννηθώ, θα αναγεννηθείτε»- Ύμνος στην ελπίδα από Ιταλό μουσικό (ΒΙΝ... Διεθνή ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

17:4031/03

Θεσ/νίκη: Τηλεδιάσκεψη Περιφερειάρχη, δημάρχου και αστ. διευθυντή για τη νέα παραλία Θεσσαλονίκη ,Τοπική Αυτοδιοίκηση

17:3031/03

Θεοδωρικάκος: 5 εκατ. ευρώ για σίτιση 30.000 πολιτών στην Αττική Ελλάδα ,Κοινωνία ,Πολιτική

17:2031/03

Αλλαγή κωδικών Taxisnet συνιστά το Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Ελλάδα ,Κοινωνία ,Πολιτική

17:1031/03

Κοντοζαμάνης: Σε λίγες ημέρες το ΕΣΥ κατάφερε όσα δεν μπορούσε για χρόνια Βουλή ,Ελλάδα ,Κόμματα

16:5031/03

Θεσ/νίκη: Αστυνομικοί έλεγχοι σε ουρές τραπεζών – 268 παραβάσεις Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

16:4531/03

Υπουργείο Οικονομικών: Διευκρινίσεις για την έκπτωση 25% Ελλάδα ,Οικονομία ,Πολιτική

16:4031/03

Ερώτηση του Σ. Αναστασιάδη για τα προβλήματα του κλάδου αιγοπροβατοτροφίας Ελλάδα ,Κόμματα ,Πολιτική

16:3031/03

Δαγκλής: Αν χρειαστεί θα κλείσουμε και την παλιά Παραλία Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη

16:2031/03

Παράδοση απορρυπαντικών στην 4η Υ.Π.Ε. για τις ανάγκες των νοσοκομείων Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

16:1031/03

Κορωνοϊός: Οι νέοι ΚΑΔ με τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στα νέα μέτρα Ελλάδα ,Επιχειρήσεις ,Κοινωνία

16:0031/03

Κορωνοϊός: Συστήνεται Εθνικό Μητρώο Ασθενών με CΟVID-19 Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

15:5031/03

Αναστέλλονται οι πληρωμές επιταγών-Τι προβλέπει η ΠΝΠ Χωρίς κατηγορία

15:4631/03

Κορωνοϊός: Νεκρός 51χρονος από την Πτολεμαΐδα – 47 τα θύματα στην Ελλάδα Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

15:4031/03

Κορωνοϊός: Σπρέι με νανοσωματίδια από το ΑΠΘ εξουδετερώνει τον ιό Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός ,Υγεία

15:3031/03

Σ. Πέτσας: Θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο ελέγχων μετακίνησης Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

15:2131/03

Θεσ/νίκη: Μπήκε «λουκέτο» στη Νέα Παραλία (ΦΩΤΟ+VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

15:2031/03

Βορίδης: Πιο γρήγορα οι αποζημιώσεις 22 εκατ. ευρώ στους αγρότες Αγροτικά ,Ελλάδα ,Κοινωνία

15:1431/03

Μασούτης: Στους εργαζόμενους το 30% των κερδών Επιχειρήσεις ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

15:1031/03

Θεσσαλονίκη: Δεν μειώθηκε ο όγκος των σκουπιδιών Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

15:0331/03

Λαϊκές: Αυστηρά μέτρα υπό την απειλή του «λουκέτου» Δήμοι ,Θέματα GR Times ,Κοινωνία

15:0031/03

Κορωνοϊός: ΠΟΥ και Viber… συμμαχούν κατά της παραπληροφόρησης Media ,Διάφορα ,Κοινωνία

14:5631/03

Λήξη συναγερμού στο Σύνταγμα: Τι εντόπισε το κλιμάκιο του Στρατού Ελλάδα ,Κοινωνία

14:5431/03

Κορωνοϊός: Πρώτο κρούσμα στα ΜΑΤ Ελλάδα ,Κορωνοϊός

14:5031/03

Διοικητής ΑΧΕΠΑ: Εφικτή η κατασκευή περισσότερων θαλάμων αρνητικής πίεσης Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

14:4031/03

Αυγενάκης: Να συμπεριληφθούν στα μέτρα στήριξης φορείς του αθλητισμού Αθλητισμός ,Ελλάδα ,Κορωνοϊός

14:3931/03

Κορωνοϊός: Γυναίκα πρόσφυγας βρέθηκε θετική αφού γέννησε Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Υγεία

14:3031/03

ΠΑΜΑΚ: Στο 100% η εξ αποστάσεως διδασκαλία Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

14:2431/03

Θεσσαλονίκη: Δείτε την πόλη από τη Νέα Παραλία τώρα (LIVE) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

14:2031/03

Βέλγιο-κορωνοϊός: Νεκρή μια 12χρονη – 705 τα θύματα Διεθνή ,Κορωνοϊός

14:1031/03

Κορωνοϊός: Παρέμβαση του εισαγγελέα Αρείου Πάγου για τους παραβάτες των περιορισμών Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

14:0531/03

ΠΟΣΠΗΕΦ: Προστασία καταναλωτών, διασφάλιση εσόδων ΕΛΑΠΕ Ενέργεια ,Κορωνοϊός

14:0031/03

Μετά την καραντίνα θα…. Θέματα GR Times ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

13:5631/03

«Βροχή» οι κλήσεις από την τροχαία στην Τσιμισκή Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

13:5031/03

Ισπανία-κορωνοϊός: Αρνητικό ρεκόρ νεκρών- 849 σε μια ημέρα Διεθνή ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

13:4931/03

Στο 10% οι οδικές εμπορευματικές μεταφορές- ναυτικοί πράκτορες Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times ,Κορωνοϊός

13:4031/03

Ι. Καϊτεζίδης: Παραχωρώ τον μισό μισθό μου για τον κορωνοϊό Δήμοι ,Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

13:3031/03

Γεωργιάδης: Η οικονομία μας θα σωθεί εάν αυτοί που μπορούν να πληρώσουν, πληρώσουν Ελλάδα ,Πολιτική

13:2431/03

Οβίδα του Β’ ΠΠ στο Σύνταγμα: Εκκενώθηκαν τα υπ. Οικονομικών και Ανάπτυξης Ελλάδα ,Κοινωνία

13:2031/03

Οταν οι Αγγλοι έπαιζαν μπάλα εν μέσω… πολέμου Αθλητισμός

13:2031/03

Δήμ. Αριστοτέλη-κορωνοϊός: Δίνω το 50% της δημαρχιακής μου αποζημίωσης Χωρίς κατηγορία

13:1031/03

Η ενδοοικογενειακή βία στην εποχή του κορωνοϊού Ελλάδα ,Κορωνοϊός

13:0031/03

Προχωρούν άλλες 8.731 αιτήσεις του «Εξοικονομώ ΙΙ» Ελλάδα ,Πολιτική

12:5131/03

Οι Ιατροί Εργασίας, το Συντεχνιακό Κράτος και η Πανδημία του Covid 19 Επιχειρήσεις ,Κορωνοϊός ,Υγεία

12:5031/03

Ευρωπαϊκή (ναι) Ένωση (;) Άρθρα

12:4031/03

Προκήρυξη εννέα υποτροφιών από το Perrotis College Ελλάδα ,Παιδεία

12:3631/03

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχονται βροχές, καταιγίδες και χιόνια Ελλάδα ,Κοινωνία

12:3131/03

Θεσ/νίκη: Πέφτουν πρόστιμα για τις ουρές στις τράπεζες! (ΦΩΤΟ+VIDEO) Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

12:3031/03

ΠΝΠ: Πότε και πώς θα δοθεί το Δώρο Πάσχα Ελλάδα ,Κοινωνία ,Πολιτική

12:2031/03

Η Κ.Ε.Δ.Ε. στηρίζει το πολύτιμο έργο της εθνικής αιμοδοσίας Δήμοι ,Ελλάδα ,Τοπική Αυτοδιοίκηση

12:1831/03

Εγνατία Οδός: Hλεκτρονικά οι άδειες για υπέρβαρα οχήματα Επιχειρήσεις

12:1431/03

Αlpha Bank: Μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων Επιχειρήσεις ,Κορωνοϊός

12:1031/03

Σήμερα η πρώτη δόση του επιδόματος γέννησης Ελλάδα ,Κοινωνία ,Πολιτική

12:1031/03

Στρ. Σιμόπουλος: Όλοι πρέπει να «βάλουμε πλάτη» Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

12:0031/03

Κορωνοϊός: Συνολικά 2.193 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

11:5031/03

ΕΒΕΘ: Να χρηματοδοτηθούν οι υποχρεώσεις επιχειρήσεων προς προμηθευτές Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

11:4031/03

Στην Καστοριά με εντολή Κικίλια ο Υποδιοικητής της 3ης ΥΠΕ Ελλάδα ,Κορωνοϊός

11:3031/03

Θεοδωρικάκος: Πέντε εκατ. ευρώ για τη σίτιση 30.000 απόρων Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

11:2431/03

Εκκενώθηκε περιοχή κοντά στο Σύνταγμα για βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Ελλάδα

11:2031/03

Κορωνοϊός-Μιλάνο: Εγκαίνια για το νοσοκομείο που χτίστηκε σε 2 εβδομάδες Διεθνή ,Κορωνοϊός ,Υγεία

11:0831/03

Θεσσαλονίκη: Σε καραντίνα η παραλία (ΦΩΤΟ+VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

11:0631/03

Θεσσαλονίκη: Δείτε την πόλη από τη Νέα Παραλία τώρα (VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

11:0031/03

Κ. Χατζηδάκης: Οι φτωχοί δεν θα μείνουν χωρίς ρεύμα Ελλάδα ,Πολιτική

10:5031/03

ΟΑΕΔ: Παρατείνεται η αυτόματη ανανέωση δελτίων ανεργίας Ελλάδα ,Κοινωνία

10:4231/03

Στρατιωτικός το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη Χίο Ελλάδα ,Κορωνοϊός

10:4031/03

Θεσ/νίκη: Στις 10 Απριλίου η έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΥΑΘ ΑΕ Επιχειρήσεις ,Θεσσαλονίκη

10:3031/03

Κορωνοϊός: Σκέψεις για έξοδο με χρονικό περιορισμό Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

10:2031/03

Θεσ/νίκη: Έκκληση για βοήθεια από το Χαρίσειο Γηροκομείο Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

10:2031/03

Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης παρέλαβαν προστατευτικό υλικό από τον ΙΣΘ Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

10:1031/03

Έκκληση του Δήμου Αθηναίων προς τους δημότες για την καθαριότητα Δήμοι ,Ελλάδα

10:0931/03

Κορωνοϊός: Στους 46 οι νεκροί – Τρία θύματα το πρωί της Τρίτης Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

10:0031/03

Γερμανία-κορωνοϊός: 61.913 τα κρούσματα Διεθνή ,Κορωνοϊός

09:5031/03

Θεσσαλονίκη: «Sold out» ο μικροεξοπλισμός για γυμναστική στο σπίτι Ελλάδα

09:4031/03

Σταϊκούρας: Αντέχουμε χωρίς «μαξιλάρι προστασίας» 2 – 3 μήνες Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

09:3531/03

Κορωνοϊός: Έκτος νεκρός στην Κοζάνη Ελλάδα ,Κορωνοϊός

09:3031/03

Κορωνοϊός: Στον Παναμά άλλες μέρες θα βγαίνουν οι άνδρες και άλλες οι γυναίκες Διεθνή ,Κορωνοϊός

09:2031/03

Covid 19: To Facebook δωρίζει $100 εκατ. για τη στήριξη των ΜΜΕ Διεθνή ,Κορωνοϊός

09:1031/03

Κορωνοϊός-Ταϊλάνδη: Ένας ακόμη θάνατος, 127 νέα κρούσματα Διεθνή ,Κορωνοϊός

09:0031/03

Θεσ/νίκη: Από ύψος 50 μέτρων έπεσε η 20χρονη που βρέθηκε νεκρή Θεσσαλονίκη

08:5031/03

Κορωνοϊός: Πότε θα καταβληθεί επίδομα των 800 ευρώ Ελλάδα ,Επιχειρήσεις ,Κοινωνία

08:4031/03

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Webinar για το κλίμα Ελλάδα ,Ενέργεια ,Επιχειρήσεις

08:3031/03

«Οδηγός» καθαριότητας στις… μέρες του κορωνοϊού Δήμοι ,Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

08:2031/03

Κορωνοϊός: 150 εκατ. ευρώ για αγροτοκτηνοτρόφους – αλιείς Αγροτικά ,Αγροτική Οικονομία ,Ελλάδα

08:1031/03

Δήμος Θεσ/νίκης: Με ραντεβού η εξυπηρέτηση πολιτών Δήμοι ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

08:0031/03

Τσακίρης: Καταθέτει τη μισή αποζημίωση για τον covid-19 Δήμοι ,Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

07:5031/03

Παράταση προθεσμίας για δηλώσεις εργοδοτών Επιχειρήσεις ,Κορωνοϊός ,Οικονομία

07:4031/03

Ψώνια οn line με χρονοκαθυστέρηση εβδομάδων! Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times ,Κορωνοϊός

07:3031/03

Γεωργιάδης: Rapid test σε όλες τις εισόδους της χώρας Ελλάδα ,Επιχειρήσεις ,Κοινωνία

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ