Γερμανική επένδυση στον ελληνικό ήλιο – Θετικές εξελίξεις και για το mega Φ/Β Πάρκο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο Κιλκίς

Γερμανική επένδυση στον ελληνικό ήλιο – Θετικές εξελίξεις και για το mega Φ/Β Πάρκο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο Κιλκίς

Ρεπορτάζ: Βάσω Βεγίρη

Αυξάνονται ασταμάτητα οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα τόσο στον θεσσαλικό κάμπο, όσο και στη Βόρεια Ελλάδα. Οι αλλαγές στο ελληνικό νομικό πλαίσιο προσέλκυσαν πρόσφατα – κατά δήλωσή τους – δυο γερμανικές εταιρείες που συνέστησαν κοινοπραξία για να επενδύσουν στη Μαγνησία και στον Έβρο, ενώ το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ελλάδα δρομολογεί για το Κιλκίς η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Γερμανική επένδυση

Αναλυτικότερα, δύο φωτοβολταϊκά πάρκα, συνολικής ισχύος 176 MW, γνωστοποίησε ότι θα κατασκευάσει στον Έβρο και στο Βόλο η κοινοπραξία των γερμανικών εταιρειών KGAL (σ.σ. η οποία διαθέτει ήδη παρουσία σε 12 ευρωπαϊκές χώρες) και PFALZSOLAR.

Σε σχετική ανακοίνωση της KGAL αναφέρεται: «Ο διαχειριστής επενδύσεων και περιουσιακών στοιχείων KGAL και ο προγραμματιστής του έργου και γενικός ανάδοχος PFALZSOLAR, συνάπτουν κοινοπραξία για την ανάπτυξη και κατασκευή δύο ηλιακών πάρκων στην Ελλάδα. Το έργο του Βόλου (81 MWp) βρίσκεται στην κεντρική Ελλάδα και το έργο του Έβρου (95 MWp) βρίσκεται στα βόρεια. Και οι δύο μονάδες αποτελούν μέρος του ταμείου επιπτώσεων του άρθρου 9 KGAL ESPF 5, επιτρέποντας στο ταμείο να επωφεληθεί από την έκρηξη της ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα. Η Ελλάδα υιοθέτησε πρόσφατα μια σειρά μέτρων σύμφωνα με τους φιλόδοξους στόχους της για επέκταση της ηλιακής ενέργειας των 1,3 γιγαβάτ ετησίως, κατά μέσο όρο, έως το 2030. Συγκεκριμένα, ένας νόμος που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2022 αποσκοπεί στη μείωση της μέσης περιόδου έγκρισης για μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από πέντε ετών έως 14 μήνες. «Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι τα επιδοτούμενα από το κράτος τιμολόγια τροφοδοσίας για την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια μέσω διαγωνισμών», εξηγεί ο Michael Ebner, Διευθύνων Σύμβουλος της KGAL Investment Management. “Ωστόσο, τα κοινά μας έργα θα μπορούσαν επίσης να εξασφαλίσουν PPA – συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας – ή να πουλήσουν ηλεκτρική ενέργεια στην άμεση αγορά. Είμαστε εξαιρετικά τοποθετημένοι με την PFALZSOLAR καθώς μπορούμε να δημιουργήσουμε πολύ ελκυστικές αποδόσεις σε κάθε πιθανό σενάριο.” Η σύνδεση στο δίκτυο για το έργο του Βόλου έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2023 και το έργο του Έβρου βρίσκεται σε εξέλιξη για το φθινόπωρο του 2024».

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ελλάδα, ισχύος 220 MW, θέλει να κατασκευάσει από την πλευρά της η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην περιοχή του Κιλκίς.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 216 εκατ. ευρώ και πρόσφατα η Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου, το οποίο προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στη θέση Μιχαλίτσι, των Δημοτικών Ενοτήτων Χέρσου-Κιλκίς-Πικρολίμνης και Πολυκάστρου, των Δήμων Κιλκίς και Παιονίας, με φορέα υλοποίησης την «Φωτοβολταϊκά Κιλκίς Μ.Ι.Κ.Ε.».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΤΕπ: Στηρίζει τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για εγκατάσταση Φ/Β πάρκων 230MWp στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

ΕΛΒΙΖ: Επενδύσεις σε Φ/Β και ρομποτικές εφαρμογές – Καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα για μείωση του κόστους των ζωοτροφών

Η “Mytilineos” κατασκευάζει φ/β πάρκο στην Αυστραλία

Π.Ο.Σ.Π.Η.Ε.Φ: Σήμα κινδύνου για τις μικρομεσαίες επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top