Η Ελλάδα ετοιμάζεται να κολυμπήσει σε χείμαρρο 100 δισ.

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να κολυμπήσει σε χείμαρρο 100 δισ.

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Μετά από πέντε ημέρες συζητήσεων και αναλύσεων, στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τρία ήταν τα βασικότερα συμπεράσματα στα οποία καταλήξαμε.

Η διεθνής θέση της Ελλάδας έχει ενισχυθεί και συνεχώς ενισχύεται. Το τεράστιο δημόσιο χρέος της χώρας μας συνεχίζει, στην παρούσα φάση, να θεωρείται βιώσιμο. Η Ελλάδα, με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και τις μεγάλες άμεσες ξένες επενδύσεις που είτε έχουν αρχίσει να υλοποιούνται, είτε σχεδιάζονται, αλλά και όσες θα μοχλευθούν από τα 32 δις. του Ταμείου,τα χρήματα από το επόμενο ΕΣΠΑ, θα δεχθεί στα επόμενα λίγα χρόνια ένα πακτωλό επενδύσεων που θα φθάνει τα 100 δις. ευρώ.

Στα παραπάνω τρία συμπεράσματα θα πρέπει να προστεθεί και μία εκτίμηση, άποψη θα λέγαμε, για τον έξυπνο και σώφρονα τρόπο με τον οποίο το Υπουργείο Οικονομικών διαχειρίστηκε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, από την αρχή της πανδημίας. Αποδείχθηκε πως είχε απόλυτο δίκαιο ο κ. Σταϊκούρας όταν έλεγε ότι πρέπει να κρατήσει η χώρα δυνάμεις για να στηρίξει την οικονομία ανάλογα με τις συνθήκες που θα δημιουργούν οι επιδημιολογικές εξελίξεις.

Όσοι επέμεναν πως έπρεπε η κυβέρνηση να αρχίσει να ξοδεύει αφειδώς από τον κουμπαρά των διαθεσίμων,  στην πορεία αποδείχθηκε ότι έσφαλαν κι’ αυτό επειδή ο covid-19 είχε μακριά ουρά και δεν ξεμπερδέψαμε μαζί του, μέσα σε λίγους μήνες. Πέραν αυτού, τα μέτρα που πήρε η ΕΕ και η συνετή δημοσιονομική διαχείριση και οι μεταρρυθμίσεις που είχαν αναληφθεί από την κυβέρνηση, επέτρεψαν να αξιοποιηθούν τα πολύ χαμηλά επιτόκια δανεισμού της αγοράς, με εξαιρετικά επιτυχημένες εκδόσεις τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου.

Kαι τώρα, διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα έχει μία ΧΡΥΣΗ ευκαιρία να ξεφύγει από το σημειωτόν και να εκτιναχθεί αναπτυξιακά , με αυτά τα 32 δις. του Ταμείου Ανάκαμψης από τα οποία το 13% θα μπει στον οικονομικό κύκλο, φέτος.

Το συλλαμβάνουμε με το νου μας; 100 δις! Και δεν είναι μόνο το Ταμείο Ανάκαμψης. Ούτως ή άλλως η χώρα προσέλκυε μεγάλα deals στον τομέα της Ενέργειας, του Real Estate, της Πράσινης Οικονομίας, της Αγροδιατροφής, του Τουρισμού, των Νέων Τεχνολογιών που αφορούν την Ψηφιακή Μετάβαση και Ευρύτερα τις Τεχνολογίες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Τώρα, μένει η διαχείριση , με Διαφάνεια, Ταχύτητα και Αποτελεσματικότητα, αυτών των δισεκατομμυρίων ευκαιριών που δείχνει να έχει στα χέρια της η χώρα μας.

Και όπου οικονομικά ανερχόμενη Ελλάδα, όπου σύγχρονη Ελλάδα, εκεί και ισχυρή Ελλάδα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ