Η ουκρανική κρίση σε in vitro θεώρηση κατά την άτυπη σύνοδο της ΕΕ στις Βερσαλλίες

Η ουκρανική κρίση σε in vitro θεώρηση κατά την άτυπη σύνοδο της ΕΕ στις Βερσαλλίες

Η ουκρανική κρίση σε όλες τις πτυχές της είναι το βασικό θέμα που θα απασχολήσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που θα συνεδριάσουν ατύπως σήμερα και αύριο στις Βερσαλλίες, έξω από το Παρίσι.

Στόχος της συνόδου είναι να συμφωνήσουν οι 27 ως προς το τι θα πράξουν τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Ως προς τα βραχυπρόθεσμα ζητήματα, τα θέματα που θα κυριαρχήσουν είναι το πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες, το ζήτημα της υποδοχής των προσφύγων, η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, οι προσπάθειες για άμεση παύση του πυρός και οι σχέσεις της ΕΕ με την Ουκρανία αλλά και με τη Γεωργία και την Μολδαβία.

Αναφορικά με το τελευταίο αυτό ζήτημα, διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Παρίσι ότι ναι μεν η προσχώρηση αυτών των τριών κρατών στην ΕΕ δεν είναι άμεσα εφικτή, πλην όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα προς τις τρεις χώρες ότι ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια και ότι έχουν ευρωπαϊκή προοπτική.

Το ενεργειακό είναι το βασικό ζήτημα όπου η συζήτηση θα επικεντρωθεί στους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε η ΕΕ να αναλάβει από κοινού το εκ του ασφαλούς σημαντικό κόστος της απεξάρτησης των κρατών μελών της από τις ρωσικές προμήθειες. Η γαλλική διπλωματία κάνει λόγο για ένα σχέδιο ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας οι πόροι του οποίου θα πρέπει να προέλθουν από κοινό δανεισμό, όπως συνέβη άλλωστε και με το σχέδιο για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού.

Ενδιαφέρον σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την πρόταση του πρωθυπουργού

«Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού μέσω της επιστολής του στην πρόεδρο της Κομισιόν, για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης οικονομικής απειλής που αφορά την χονδρική αγορά φυσικού αερίου, έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον και αποτελεί αντικείμενο συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο» επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές και σημειώνουν:

«Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ ανέφερε συγκεκριμένα: ”Για να αντιμετωπιστούν οι παρούσες εξαιρετικές συνθήκες, η Επιτροπή εξετάζει όλες τις πιθανές επιλογές για επείγοντα μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου, όπως τα προσωρινά όρια τιμών.

Όλοι οι πρωταγωνιστές θα συζητήσουν το ζήτημα και τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιάσουμε τις επιλογές μας”. ”Χρειάζεται ένα πανευρωπαϊκό ανώτατο όριο στις τιμές αερίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί το άλμα των τιμών και να συγκρατηθεί η μεταβλητότητα στις αγορές αερίου και ηλεκτρισμού”, δήλωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας ενέργειας Engie, Κάθριν ΜακΓκρέγκορ.

Η πρόταση αναδείχθηκε από τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα ενώ το Bloomberg, πρόβαλε την πρόταση με συνέντευξη του πρωθυπουργού».

Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί νέο πρόσθετο πακέτο στήριξης

Μερικές ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου 6 σημείων που κατέθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, μέσω τηλεοπτικής συνέντευξής του, διεμήνυσε ότι «οι λύσεις πρέπει να είναι ευρωπαϊκές, πρέπει να είναι ρεαλιστικές και να είναι βιώσιμες».

Απορρίπτοντας, έτσι, και την πρόταση της αντιπολίτευσης για εθνικό πλαφόν, αφού κάτι τέτοιο, όπως ανέφερε, αφενός θα απομόνωνε τη χώρα και αφετέρου θα προσέθετε φορολογικά βάρη στους πολίτες. Όμως, ο Α. Σκέρτσος έδωσε και την είδηση πως «μέσα στις επόμενες ημέρες, την επόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός θα κάνει νέες ανακοινώσεις για ένα πρόσθετο πακέτο στήριξης».

Μέτρα στην Αττική ενόψει της εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων

Την πλήρη διακοπή, από τις 22:00 το βράδυ της Τετάρτης της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων στην Αττική Οδό, την Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρου Υμηττού, τη Περιφερειακή Αιγάλεω και σε τμήματα της Αθηνών-Λαμίας αποφάσισε η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής στο πλαίσιο σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενόψει της εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, αποφασίστηκε η πλήρης διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων, από τις 22.00, χθες (9/3), έως την ύφεση των φαινομένων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του ανισόπεδου κόμβου Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια Ν. Αττικής).

Επίσης αποφασίστηκε η πλήρης διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων, καθώς και αρθρωτών λεωφορείων, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων, από τις 22.00, χθες (9/3), έως την ύφεση των φαινομένων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας κατά μήκος του οδικού δικτύου της Αττικής Οδού, της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού και της Περιφερειακής Αιγάλεω.

Τηλεκπαίδευση σήμερα στις περιοχές όπου θα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘ, Αλέξανδρου Κόπτση, «τηλεκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Μαρτίου, στις περιοχές στις οποίες τα σχολεία παραμένουν κλειστά με απόφαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Διευκρινίζεται, ότι η τηλεκπαίδευση πραγματοποιείται τις πρωινές ώρες και για την πρωτοβάθμια και για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με το πρόγραμμα που στέλνουν οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί στους γονείς και τους μαθητές.

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την οπαδική βία

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο «Μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων, αθλητικός εθελοντισμός, πνευματικός αθλητισμός, ηλεκτρονικός αθλητισμός (e-sports), εργασιακός αθλητισμός, άλλες διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό της αθλητικής νομοθεσίας και λοιπές διατάξεις».

«Ναι», επί της αρχής του νομοσχεδίου δήλωσαν η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής. Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. «Παρών», δήλωσε η Ελληνική Λύση.

Πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της μειονότητας στο επίκεντρο των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Αλβανίας

O πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της μειονότητας βρίσκεται στο επίκεντρο των διμερών σχέσεων της Ελλάδας με την Αλβανία, καθώς και της ενταξιακής πορείας της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Ένωσης Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ» και του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο πρωθυπουργός συζήτησε διεξοδικά με τους εκπροσώπους της μειονότητας βασικά ζητήματα που απασχολούν τους ομογενείς μας στην Αλβανία.

Ειδικότερα δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην κατοχύρωση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού των μελών της μειονότητας, μέσα από την υιοθέτηση σχετικής νομοθεσίας από το αλβανικό κράτος, ειδικά ενόψει της διεξαγωγής απογραφής πληθυσμού το ερχόμενο φθινόπωρο.

Συζητήθηκε, επίσης, η εν εξελίξει κτηματολογική εγγραφή στην Αλβανία, η οποία θα πρέπει να διασφαλίσει πλήρως και αδιαμφισβήτητα τα περιουσιακά δικαιώματα των μελών της μειονότητας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναβεβαίωσε την απόλυτη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης προς τους ομογενείς μας και τους ενημέρωσε ότι θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας και θα ψηφιστεί τη μεθεπόμενη εβδομάδα ρύθμιση για την αύξηση της Εθνικής Σύνταξης των ομογενών και παλιννοστούντων.

Στήριξη στους πρόσφυγες και τα παιδιά της Ουκρανίας

Η Ελλάδα δέχεται -και θα συνεχίσει να δέχεται- πρόσφυγες από την Ουκρανία. Υπάρχει απόλυτος συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και εξετάζονται διαρκώς όλα τα δεδομένα σχετικά με τη διαδικασία υποδοχής σε κάθε πύλη εισόδου της χώρας, την παροχή προσωρινής προστασίας και τις συνθήκες φιλοξενίας.

Η Ελλάδα -όπως ήδη αποφασίστηκε από τα ευρωπαϊκά όργανα και υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση- – θα παρέχει στους Ουκρανούς πρόσφυγες έκτακτο καθεστώς ειδικής προσωρινής προστασίας διάρκειας 12 μηνών, κατά παρέκκλιση της πάγιας διαδικασίας ασύλου. Επιπλέον, από τις 4 Απριλίου, θα υπάρξει δυνατότητα fast track διαδικασίας ταυτοποίησης και παροχής ειδικής βιομετρικής ταυτότητας 12μηνης παραμονής σε όσους Ουκρανούς πολίτες επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα μας.

Έχει επίσης ενεργοποιηθεί ειδική ιστοσελίδα υποδοχής αιτημάτων ανθρωπιστικής προσφοράς προς τους ουκρανούς εκτοπισθέντες, όπου δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, απλοί πολίτες και ΜΚΟ μπορούν να υποβάλουν ψηφιακά τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να συμβάλλουν στην ανακούφιση των προσφύγων.

Σε ό,τι αφορά τη στέγαση, αυτή τη στιγμή είναι άμεσα διαθέσιμες περίπου 5.000 κλίνες φιλοξενίας και μπορούν να φτάσουν τις 30.000, ενώ ταυτόχρονα το Υπουργείο Υγείας καταρτίζει ειδική δράση εμβολιασμού των ανεμβολίαστων προσφύγων και προετοιμάζει και την αποστολή πρόσθετου υγειονομικού υλικού σε νοσοκομεία της Ουκρανίας.

Το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της δράσης για το «Συμπεριληπτικό Σχολείο» έχει θέσει σε ετοιμότητα σχολικές μονάδες για να υποδεχθούν παιδιά Ουκρανών προσφύγων. Η υπουργός Παιδείας έχει προτείνει επίσης τη συγκρότηση μιας ειδικής ομάδας δράσης για την υποστήριξη των μαθητών και φοιτητών της Ουκρανίας, εντός και εκτός των συνόρων, με επιστολή της στο γάλλο ομόλογό της και προεδρεύοντα του Συμβουλίου των Υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα υπουργεία Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανάπτυξης και Τουρισμού καταγράφουν τις ανάγκες της αγοράς εργασίας για εποχικό ή μόνιμο προσωπικό, που δεν καλύπτονται από το εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό: στον αγροτικό τομέα, τη μεταποίηση, τον τουρισμό, την εστίαση και τις εταιρείες τεχνολογίας. Με στόχο τον εντοπισμό ευκαιριών απασχόλησης για τους εκτοπισθέντες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ά. Σκέρτσος: Την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει νέο πρόσθετο πακέτο στήριξης

Σταθμός Βενιζέλου: Εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η μελέτη για την απόσπαση των ρωμαϊκών αρχαιοτήτων 

Δήμος Αριστοτέλη: Εποχικό πυροσβεστικό κλιμάκιο αποκτά η Ουρανούπολη (ΦΩΤΟ)

Ντράγκι: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί ανθρωπιστική κρίση χωρίς προηγούμενο»

Πρωθυπουργός Εσθονίας: Ο Πούτιν θα μας τεστάρει και θα πρέπει να αντισταθούμε

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top