Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου στο GRTimes.gr: «Είμαστε ένα μικρό αρχιπέλαγος»

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου στο GRTimes.gr: «Είμαστε ένα μικρό αρχιπέλαγος»

Για τις ξεχωριστές ομορφιές και το έντονο πολιτισμικό αποτύπωμα των Ιονίων Νήσων, τις προσπάθειες για επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, αλλά και για τις υποδομές, τη διαχείριση απορριμμάτων, καθώς και για τις «Ημέρες Ιωάννη Καποδίστρια» μίλησε σε συνέντευξή της στο GRTimes.gr η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου.

Συνέντευξη στην ΝτέπυΧιωτοπούλου ([email protected])

Είναι η δυτικότερη περιφέρεια της Ελλάδας και σ’ αυτήν εντάσσονται η Κέρκυρα, η Λευκάδα, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, η Ζάκυνθος ως Περιφερειακές Ενότητες αλλά και μικρά νησιά όπως οι Παξοί, ο Καστός, ο Κάλαμος, οι Οθωνοί, η Ερείκουσα, το Μαθράκι.

«Σε μια Ελλάδα που αναπτύσσεται, με βασικό βραχίονα και μοχλό τον τουρισμό παίζουμε έναν ρόλο πρωταγωνιστικό» δήλωσε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου, την οποία και συναντήσαμε στο πλαίσιο διεξαγωγής της 86ης ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Όπως μας είπε, τα Ιόνια νησιά παραδοσιακά είναι ελκυστικοί προορισμοί, λόγω των πλεονεκτημάτων τους: βρίσκονται κοντά στην ηπειρωτική Ελλάδα, έχουν ικανοποιητικές αεροπορικές και ακτοπλοϊκές συνδέσεις και στη συνείδηση των Ελλήνων, είναι μια ξεχωριστή περιοχή της Ελλάδας που δημιουργεί το ενδιαφέρον να την γνωρίσουν.

«Στα Ιόνια νησιά έχει μια φύση πολύ γραφική, αλλού πιο ρομαντική, πιο ‘θηλυκή’, αλλού πιο επιβλητική, πιο ‘αρσενική’. Συνδυάζουν αυτήν την ποικίλη αλλά αρμονική φύση με ένα ήπιο κλίμα, με θάλασσες που ταξιδεύονται εύκολα, το ένα νησί από το άλλο δεν απέχει πολύ. Είμαστε ένα μικρό αρχιπέλαγος που προσφέρεται για ιδιωτικές αλλά και επαγγελματικές κρουαζιέρες» ανέφερε η κα. Κράτσα Τσαγκαροπούλου.

Γέφυρα Ανατολής και Δύσης

Τα Ιόνια νησιά έχουν βάλει από αιώνες τη σφραγίδα τους στην ιστορία και την οικονομία της Ελλάδας. «Υπήρξαν η γέφυρα Ανατολής και Δύσης, και ήταν πάντα στο επίκεντρο των μεγάλων γεγονότων της ιστορίας, προκαλώντας το ενδιαφέρον των Μεγάλων Δυνάμεων εκείνης της εποχής λόγω της γεωπολιτικής τους θέσης» ανέφερε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων επισημαίνοντας το χαρακτηριστικό πολιτισμικό αποτύπωμα των νησιών.

Βενετοκρατούμενα τα Ιόνια νησιά, κτήσεις των Γάλλων, προτεκτοράτο των Άγγλων δέχθηκαν σημαντικές επιρροές από τη Δύση. Είχαν την εμπειρία της αυτόνομης Πολιτείας – της Ιονίου Πολιτείας ή Επτάνησος Πολιτεία (σ.σ. υπήρξε από 21 Μαρτίου του 1800 έως 8 Ιουλίου του 1807)- όπου δημιούργησαν ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και δημόσιας διοίκησης, και Συντάγματος, στοιχεία στη συνέχεια με την ενσωμάτωση το 1864 με την Ελλάδα, υπεχώρησαν.

Στην Κέρκυρα υπήρξε το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο -η Ιόνιος Ακαδημία-, το δε πολιτισμικό αποτύπωμα όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων «είναι διάχυτο, η αγάπη για τη μουσική, οι φιλαρμονικές μπάντες τις οποίες τις κληρονομήσαμε από την Αγγλική περίοδο, οι χορωδίες, η δημιουργικότητα, το ελεύθερο και ανήσυχο πνεύμα των κατοίκων, η φιλοξενία, η γαστρονομία με επιρροή από Ιταλία, το ξεχωριστό Πάσχα, όλα αυτά φτιάχνουν την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, και κάνουν ένα ξεχωριστό τουριστικό πακέτο σήμερα για τα Ιόνια νησιά.»

Υποδομές και διαχείριση απορριμμάτων

Κι αν όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματα συνθέτουν ένα προνομιακό πακέτο για τα Ιόνια νησιά, «φτάνουν αυτά για να αντιμετωπίσουμε τον ανταγωνισμό σήμερα;» αναρωτιέται η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων δίνοντας ταυτόχρονα και την απάντηση «Δεν φτάνουν.»

Η ίδια δηλώνει ότι χρειάζονται υποδομές που δυστυχώς έλειψαν εξηγώντας πως το επαρχιακό δίκτυο σε περιοχές των νησιών είναι κατεστραμμένο ή υποβαθμισμένο. «Δίνουμε μεγάλη έμφαση στο οδικό δίκτυο και την ειδική ασφάλεια» τόνισε επισημαίνοντας και ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα. Είναι αυτό των φυσικών καταστροφών και των συνεπειών τους.

«Ιδιαίτερα είμαστε ευάλωτοι στα καιρικά φαινόμενα, είμαστε η περιοχή με το μεγαλύτερο ποσοστό βροχών στην χώρα μας. Είναι πολύ σοβαρά ζητήματα για την ασφάλεια και την προστασία των κατοίκων αλλά είναι και μέρος της τουριστικής μας ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας» δήλωσε στο GRTimes.gr η κα. Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου προσθέτοντας ότι υπάρχει η απαραίτητη ενημέρωση προς τους τουριστικούς παράγοντες και τους επισκέπτες για την πολιτική προστασία, «πάντοτε το συνδυάζουμε ως ένα κομμάτι της τουριστικής στρατηγικής μας» πρόσθεσε.

Σ’ ότι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, επισημαίνει ότι με τη σύσταση του νέου Φορέα Διαχείρισης (ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων) στις δυο νησιωτικές περιοχές – τα Ιόνια νησιά και το Νότιο Αιγαίο-, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων βρίσκεται σε μια νέα εποχή.

«Βρισκόμαστε σε μια συνεργασία, σε ένα θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας, εμείς η Περιφέρεια και οι Δήμοι, προσπαθούμε να κάνουμε βιώσιμα και τα οικονομικά όλων, με την αξιοποίηση των κατάλληλων πηγών χρηματοδότησης για τα σημερινά έργα. Βάζουμε ένα στρατηγικό στόχο, ως Φορέας, με κύρια αποστολή τη διαχείριση απορριμμάτων» δήλωσε η κα. Κράτσα Τσαγκαροπούλου προσθέτοντας «πήραμε στην αρμοδιότητά μας τους χώρους διαχείρισης οι οποίοι θέλουν εξυγίανση, και παράλληλα να δημιουργήσουμε τις υποδομές, τα λεγόμενα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων, νέες μονάδες διαχείρισης, και σύμφωνα με τις νέες νομοθετικές απαιτήσεις, η υγειονομική ταφή να μην ξεπερνάει το 10%. Δύσκολος στόχος με τα σημερινά δεδομένα».

Η πρόκληση της επιμήκυνσης τουριστικής περιόδου

Σχολιάζοντας την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων δηλώνει πως αφενός είναι σε εξέλιξη, και δεν υπάρχουν συγκεντρωτικά στοιχεία ωστόσο, οι μέχρι τώρα ενδείξεις δείχνουν, ότι, κατά μέσο όρο, θα υπάρχει μια αύξηση της τάξεως του 10% σε σχέση με το 2019. Η ίδια αναφέρθηκε και στις κινήσεις που κάνει η Κυβέρνηση και το υπουργείο Τουρισμού για προσέλκυση τουριστών και τους χειμερινούς μήνες.

«Η Κέρκυρα και τα άλλα νησιά μας είναι κοντά στην Ευρώπη, είναι μικρής διάρκειας η πτήση σε σχέση με άλλους προορισμούς, έχουμε τις υποδομές, αλλού περισσότερο όπως στην Κέρκυρα, αλλού λιγότερο βέβαια, πρέπει όμως να δημιουργήσουμε και εμείς αυτό το οικοσύστημα της φιλοξενίας το οποίο απαιτείται» ανέφερε λέγοντας πως θα πρέπει να παρθούν και κάποια ρίσκα από τους τουριστικούς παράγοντες και επαγγελματίες, για να υπάρξει δωδεκάμηνος τουρισμός. Θα πρέπει, για παράδειγμα, κάποια ξενοδοχεία να τολμήσουν να μείνουν ανοιχτά, θα πρέπει να υπάρξει γενική οργάνωση, «σε συνεργασία με τους Δήμους και βέβαια με την σχετική διαφημιστική καμπάνια, θα ενημερώνονται οι τουρίστες για τα πολιτιστικά μας προγράμματα, ποιά ξενοδοχεία και εστιατόρια θα είναι ανοιχτά, αίθουσες άθλησης, θα μας βάλει σε μια λογική να δούμε τον τουρισμό μας αλλιώτικα και πιο δυναμικά και με διάρκεια» είπε η κα. Κράτσα Τσαγκαροπούλου υπογραμμίζοντας «είναι μια πρόκληση που δεν θέλουμε να την χάσουμε.»

Προτομή του Ιωάννη Καποδίστρια στην πλατεία Αριστοτέλους

Πρόσφατα η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κερκυραϊκής Ένωσης Θεσσαλονίκης “Ο ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ” Λευτέρη Καββαδία όπου και συζήτησαν για την πρωτοβουλία των μελών της Ένωσης να τιμηθεί ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας, ο Κερκυραίος και κορυφαίος Ευρωπαίος διπλωμάτης Ιωάννης Καποδίστριας στη Θεσσαλονίκη.

Όπως εξηγεί η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων ο Σύλλογος της Κερκυραϊκής Ένωσης Θεσσαλονίκης είχε αυτήν την ωραία ιδέα της προτομής του Καποδίστρια στη Θεσσαλονίκη και ως Περιφέρεια στέκεται δίπλα σ’ αυτήν την προσπάθεια. «Εμείς ως Περιφέρεια θα ήταν ευτύχημα να προσφέρουμε την προτομή αλλά δεν μπορούμε, πρέπει να κάνουμε έναν καλλιτεχνικό διαγωνισμό, είναι σύνθετο το ζήτημα» εξηγεί, ωστόσο γίνονται προσπάθειες ώστε να παραχθεί η προτομή, να δωρηθεί στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος με την κατάλληλη υποδομή και συντήρηση του περιβάλλοντος χώρου θα κοσμεί την πόλη της Θεσσαλονίκης.

«Ο Καποδίστριας δεν ήταν μόνο ο πρώτος Κυβερνήτης και φιλόπατρις Έλληνας, ήταν μια προσωπικότητα μεγάλου ηθικού αναστήματος και ευρωπαϊκής εμβέλειας, παγκόσμιας» υπογραμμίζει λέγοντας πως εφόσον υλοποιηθεί θα αποτελέσει μεγάλη τιμή και ικανοποίηση.

Σημειώνεται ότι η προτομή του Ιωάννη Καποδίστρια προτείνεται να τοποθετηθεί στο “Πάρκο Κέρκυρας”, στην πλατεία Αριστοτέλους, στην συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Εγνατίας.

Ημέρες Ιωάννη Καποδίστρια

Κλείνοντας τη συνέντευξη που μας παραχώρησε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κατά τη διάρκεια της 86ης ΔΕΘ αναφέρθηκε και στις «Ημέρες Ιωάννη Καποδίστρια» που θα πραγματοποιηθούν 21 – 25 Σεπτεμβρίου στην Κέρκυρα.

Με το εν λόγω συμπόσιο, για πρώτη φορά θα τιμηθεί στη γενέτειρά του ο Ιωάννης Καποδίστριας από την Ελβετία για την προσφορά του στη συγκρότηση της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και το καθεστώς ουδετερότητάς της.

«Ελβετικοί οργανισμοί από τη Γενεύη έρχονται στις «Ημέρες Ιωάννη Καποδίστρια», εκεί που γεννήθηκε ο Καποδίστριας, στην Κέρκυρα, έρχονται να νιώσουν και την ατμόσφαιρα της πόλης, του τόπου που γέννησε αυτόν τον άνθρωπο» δήλωσε στο GRTimes.gr η κα. Κράτσα Τσαγκαροπούλου.

Στο πλαίσιο του Συμποσίου «Ημέρες Ιωάννη Καποδίστρια» που θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και συνδιοργάνωση με το Ίδρυμα Hardt και την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα, διοργανώνεται και ημερίδα με θέμα «Ο Ιωάννης Καποδίστριας και οι ιστορικοί δεσμοί των Ιονίων Νήσων με τη Γενεύη».

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022 στις 10.00 π.μ. στο κτίριο της Ιονίου Ακαδημίας στην Κέρκυρα, την οποία και θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο τέως Προέδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Πρόεδρος του Ιδρύματος της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα & Επίτιμος Πρόεδρος του Ιδρύματος Hardt, Pascal Couchepin, η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα, Stefan Estermann, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Γενεύη, Αλέξανδρος Γεννηματάς και άλλες προσωπικότητες από τη Γενεύη.

Το Συμπόσιο περιλαμβάνει επισκέψεις με ξεναγήσεις σε εμβληματικούς χώρους (Μουσείο Καποδίστρια κλπ), συσκέψεις εργασίας για αξιοποίηση με συγκεκριμένα σχέδια των ιστορικών δεσμών. Για την πραγματοποίηση της ημερίδας η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Ίδρυμα Hardt συνεργάστηκαν με το Μουσείο Καποδίστρια-Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών, το Μουσείο Τέχνης & Ιστορίας της Γενεύης και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Να σημειωθεί πως οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν διαδικτυακά τις εργασίες της ημερίδας του Συμποσίου από το κανάλι της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο Youtube στο https://www.youtube.com/channel/UCWytaS7IuEAfTbPckL-1zag.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Β. Κικίλιας: Ο βιώσιμος τουρισμός στο επίκεντρο της νέας μεγάλης καμπάνιας του ΕΟΤ

Κικίλιας για τουρισμό: Μετά την επιτυχία του καλοκαιριού, γίνεται προσπάθεια για το φθινόπωρο και τον χειμώνα

Τσίπρας στο GRTimes: Το Μετρό δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2025 (VIDEO)

86η ΔΕΘ – Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης: Αγκαλιά γεμάτη Ελλάδα (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Δ. Φραγκάκης στο GRTimes.gr: Το 2022 θα είναι η νέα χρονιά ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό

86η ΔΕΘ: Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στο GRTimes.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top