ΙΕΚ Τουρισμού Περαίας Θεσσαλονίκης: Πρωτοπόρο στην Ελλάδα με δυο νέες ειδικότητες

ΙΕΚ Τουρισμού Περαίας Θεσσαλονίκης: Πρωτοπόρο στην Ελλάδα με δυο νέες ειδικότητες

Εκατόν πενήντα σπουδαστές θα έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν στα ΙΕΚ Περαίας Θεσσαλονίκης σε ειδικότητες που αφορούν τουριστικά επαγγέλματα. Οι πενήντα (50) θέσεις αφορούν τις δυο νέες πειραματικές ειδικότητες κατάρτισης που ιδρύονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. «Είμαστε οι πρωτοπόροι στην Ελλάδα που θα παρέχουμε απόλυτη εξειδίκευση στις δυο νέες πειραματικές ειδικότητες» δηλώνει στο GRTimes.gr η αναπληρώτρια διευθύντρια ΙΕΚ Περαίας Θεσσαλονίκης Υπουργείου Τουρισμού Ξένη Γερνά.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Στελέχη μονάδων φιλοξενίας, τεχνικοί μαγειρικής τέχνης και αρχιμάγειροι (chef), τεχνικοί αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες, στελέχη ταξιδιωτικών και τουριστικών επιχειρήσεων, στελέχη επιχειρήσεων φιλοξενίας, με εξειδίκευση στον τομέα διοίκησης δωματίων. Οι παραπάνω ειδικότητες αφορούν τις σπουδές που έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν στο δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) Θεσσαλονίκης όσοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τουριστικά επαγγέλματα.

Η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού σχετικά με την υποβολή αιτήσεων για την εισαγωγή στα δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) Τουρισμού, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, η οποία ξεκινάει στις 22 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 11 Σεπτεμβρίου 2022, ακολουθείται και από την ίδρυση, για πρώτη φορά μάλιστα, δύο νέων πειραματικών ειδικοτήτων κατάρτισης στο ΙΕΚ Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη ειδικότητα είναι για στελέχη επιχειρήσεων φιλοξενίας, με εξειδίκευση στον τομέα διοίκησης δωματίων και η δεύτερη για στελέχη ταξιδιωτικών και τουριστικών επιχειρήσεων. «Είμαστε πρωτοπόροι στην Ελλάδα και θα παρέχουμε απόλυτη εξειδίκευση σε 50 σπουδαστές στις δυο ειδικότητες» δηλώνει στο GRTimes.gr η αναπληρώτρια διευθύντρια ΙΕΚ Περαίας Θεσσαλονίκης Υπουργείου Τουρισμού Ξένη Γερνά.

Όπως είχε αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα το GRTimes.gr στο πλαίσιο της λήξης της περσινής εκπαιδευτικής χρονιάς του ΙΕΚ Θεσσαλονίκης στο ξενοδοχείο «Ξενία Ήλιος» στην Περαία με τα δύο νέα αυτά τμήματα, το υπουργείο Τουρισμού φιλοδοξεί να θέσει την καινοτομία στον πυρήνα της τουριστικής εκπαίδευσης.

Μάλιστα όπως πληροφορείται το GRTimes.gr από τη στιγμή της ανακοίνωσης του υπουργείου Τουρισμού σχετικά με την υποβολή αιτήσεων για την εισαγωγή σπουδαστών στα δημόσια ΙΕΚ Τουρισμού το ενδιαφέρον είναι πάρα πολύ μεγάλο.

Οι δυο νέες πειραματικές ειδικότητες

Σχετικά με τις δύο νέες πειραματικές ειδικότητες κατάρτισης στο ΙΕΚ Θεσσαλονίκης, για στελέχη επιχειρήσεων φιλοξενίας, με εξειδίκευση στον τομέα διοίκησης δωματίων και για στελέχη ταξιδιωτικών και τουριστικών επιχειρήσεων, οι οποίες ιδρύονται με απόφαση της υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη, όπως η ίδια δήλωσε «με στοχευμένες ενέργειες, θέτουμε στον πυρήνα των πρωτοβουλιών μας την ποιοτική αναβάθμιση των δημόσιων ΙΕΚ Τουρισμού, με βάση τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας και δίνοντας στους σπουδαστές μας τα απαραίτητα εφόδια που χρειάζονται για πολλαπλές ευκαιρίες και ποιοτικές θέσεις εργασίας στον κλάδο του τουρισμού. Διευρύνουμε το πρόγραμμα σπουδών με δύο νέες πειραματικές ειδικότητες, με έμφαση στην εκπαιδευτική και επαγγελματική καινοτομία».

Σύμφωνα με την κυρία Ζαχαράκη η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης σημαίνει περαιτέρω αναβάθμιση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ίδιου του τουριστικού μας προϊόντος.

Για την εκπαιδευτική, επιστημονική και ερευνητική υποστήριξη του εγχειρήματος των δυο νέων πειραματικών ειδικοτήτων  συνέβαλαν με την τεχνογνωσία τους η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΤΓΜΘ), το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) και το Γραφείο Προσέλκυσης Συνεδρίων και Επισκεπτών Μητροπολιτικής Περιοχής Θεσσαλονίκης Thessaloniki Convention Bureau (TCB).

914 θέσεις στα 8 ΙΕΚ Τουρισμού

Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ Τουρισμού, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, ξεκινά στις 22 Αυγούστου.

Οι αιτήσεις αφορούν στην κάλυψη 914 θέσεων στα οκτώ δημόσια ΙΕΚ Τουρισμού σε Ανάβυσσο Αττικής, Περαία Θεσσαλονίκης, Ηράκλειο Κρήτης, Κέρκυρα, Ρόδο, Άργος, Γαλαξίδι και Αλεξανδρούπολη, στις εξής ειδικότητες:

α) στέλεχος μονάδων φιλοξενίας

β) τεχνικός μαγειρικής τέχνης – αρχιμάγειρας (chef)

γ) τεχνικός αρτοποιός – ζαχαροπλαστικής

δ) στέλεχος διοίκησης και οικονομίας στον τομέα του τουρισμού.

Συγκεκριμένα, για τα στελέχη μονάδων φιλοξενίας αντιστοιχούν 347 θέσεις εκ των οποίων οι 25 θα απορροφηθούν στο ΙΕΚ Περαίας (πρωινό τμήμα), οι 75 στην Ανάβυσσο Αττικής, οι 50 στο Κοκκίνι Χάνι στο Ηράκλειο Κρήτης, 40 στη Ρόδο, 50 στο Άργος Πελοποννήσου, 30 στο Γαλαξείδι, 27 στην Αλεξανδρούπολη και 50 στην Κέρκυρα.

Για την ειδικότητα τεχνικός μαγειρικής τέχνης – αρχιμάγειρας (chef) αντιστοιχούν 372 θέσεις εκ των οποίων οι 50 θα απορροφηθούν στο ΙΕΚ Περαίας (πρωινό τμήμα), 50 στην Ανάβυσσο Αττικής, 50 στο Κοκκίνι Χάνι στο Ηράκλειο Κρήτης, 40 στη Ρόδο, 50 στο Άργος Πελοποννήσου, 30 στο Γαλαξείδι, 27 στην Αλεξανδρούπολη και 75 στην Κέρκυρα.

Για την ειδικότητα τεχνικός αρτοποιός – ζαχαροπλαστικής αντιστοιχούν 95 θέσεις εκ των οποίων οι 25 θα απορροφηθούν στο ΙΕΚ Περαίας (πρωινό τμήμα), 25 στην Ανάβυσσο Αττικής, 25 στο Κοκκίνι Χάνι στο Ηράκλειο Κρήτης και 20 στη Ρόδο.

Για την ειδικότητα στέλεχος διοίκησης και οικονομίας στον τομέα του τουρισμού αντιστοιχούν 50 θέσεις, από 25 στην Ανάβυσσο Αττικής και στο Άργος της Πελοποννήσου.

Τέλος σ’ ότι αφορά τις δυο πειραματικές ειδικότητες στο ΙΕΚ Περαίας Θεσσαλονίκης για στελέχη ταξιδιωτικών και τουριστικών επιχειρήσεων και για στελέχη επιχειρήσεων φιλοξενίας, με εξειδίκευση στον τομέα διοίκησης δωματίων αντιστοιχούν 25 θέσεις για κάθε ειδικότητα, για πρωινά τμήματα.

Σημειώνεται ότι η φοίτηση στα ΙΕΚ Τουρισμού είναι υποχρεωτική, διαρκεί πέντε (5) συνολικά εξάμηνα και επιμερίζεται σε τέσσερα (4) εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας έως 1200 ώρες ανά ειδικότητα και σε ένα εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης συνολικής διάρκειας 960 ωρών.

Δικαίωμα αίτησης

Σχετικά με την υποβολή αιτήσεων στα δημόσια ΙΕΚ Τουρισμού δικαίωμα αίτησης έχουν όλοι όσοι είναι κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού, Τεχνικού ή Επαγγελματικού Λυκείου, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Δικαίωμα συμμετοχής διατηρούν και οι υποψήφιοι που συμπλήρωσαν παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο, αλλά δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους σε τμήμα ΙΕΚ. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά μέσω του ειδικού συνδέσμου στην ιστοσελίδα www.mintour.edu.gr, από τις 22 Αυγούστου έως και την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022. Η κατανομή των θέσεων και των ειδικοτήτων ανά ΙΕΚ, οι όροι και οι προϋποθέσεις εισαγωγής, καθώς και τα κριτήρια μοριοδότησης για τους υποψηφίους καθορίζονται αναλυτικά στην προκήρυξη εισαγωγής.

Το ΙΕΚ Περαίας Θερμαϊκού (Θεσσαλονίκη)

Η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΣΤΕ), σημερινό ΙΕΚ Περαίας Θερμαϊκού (Θεσσαλονίκη), ξεκίνησε το 1956, και συγκεκριμένα, στις 2 Οκτωβρίου. Το οικόπεδο που στεγάζεται το ΙΕΚ Περαίας Θερμαϊκού (Θεσσαλονίκη) Υπουργείου Τουρισμού ήταν ιδιοκτησία της κοινότητας και αποτελούσε δημόσια περιουσία. Παραχωρήθηκε στις Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων προκειμένου να δημιουργηθούν οι εγκαταστάσεις μιας σύγχρονης σχολής. Το οικόπεδο θεμελιώθηκε το 1978 και ξεκίνησαν οι εργασίες ανέγερσης. Μεγάλες αίθουσες συνεδριάσεων άνετα εντευκτήρια, ειδικές αίθουσες διδασκαλίας μαγειρικής τέχνης, αμφιθέατρο για παράδοση μαθημάτων και πρακτική εξάσκηση  γήπεδο για μπάσκετ και βόλεϊ και δίπλα στη θάλασσα.

Το νέο αυτό πρότυπο εκπαιδευτήριο μετατρεπόταν το καλοκαίρι σε ξενοδοχείο Β κατηγορίας (3 αστέρων) με την επωνυμία ΞΕΝΙΑ- ΗΛΙΟΣ δυναμικότητας 77 δωματίων που το εκμεταλλευόταν η ΣΤΕ υπό την αιγίδα του ΕΟΤ. Τον υπόλοιπο χρόνο λειτουργούσε ως πρότυπο εκπαιδευτήριο. Η εκπαίδευση ήταν διετής και αφορούσε αρχικά αποφοίτους δημοτικού και εξατάξιου γυμνασίου και στην συνέχεια αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ακολουθώντας πάντα τις μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας. Ως ξενοδοχείο λειτούργησε έως το καλοκαίρι του 2011 ενώ για την εκπαιδευτική χρονιά 2011 – 2012 λειτούργησε και ως οικοτροφείο για τελευταία χρονιά.

Στο συγκεκριμένο ΙΕΚ φοίτησαν μεγάλα και σπουδαία ονόματα που στις μέρες μας διακατέχουν σημαντικές θέσεις στον τουρισμό. Μεταξύ των σπουδαστών που αποφοίτησαν από το ΙΕΚ Περαίας Θερμαϊκού (Θεσσαλονίκη) ήταν και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής (ΕΞΧ) Γρηγόρης Τάσιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τουρισμός: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τα δημόσια ΙΕΚ- Δύο νέες ειδικότητες κατάρτισης

Τουρισμός-φιλοξενία: Μέσω gov.gr οι εγγραφές στις Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας ΔΥΠΑ

Δεκαπενταύγουστος – Τουρισμός: Όπου «φύγει – φύγει» με κάθε μεταφορικό μέσο

Γρ. Τάσιος: Με το βλέμμα στραμμένο σε Σεπτέμβριο και Οκτώβριο

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top