«Ικτίνος»: Θέμα χρόνου η επέκταση του λατομείου στον Βώλακα-Γιατί αποτελεί το σημαντικότερο λατομείο (ΦΩΤΟ-VIDEO)

«Ικτίνος»: Θέμα χρόνου η επέκταση του λατομείου στον Βώλακα-Γιατί αποτελεί το σημαντικότερο λατομείο (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επέκταση του λατομείου του Βώλακα Δράμας της εταιρείας «Ικτίνος Ελλάς ΑΕ», η έκταση του οποίου θα μεγαλώσει κατά περίπου 1,5 φορά.

Ικτίνος

Φώτο: Palladian Communication Specialists

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε κατά την παρουσίαση του λατομείου του Βώλακα η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της «Ικτίνος», Ιουλία Χαϊδά, η σημερινή έκταση των 68,4 στρεμμάτων σύντομα θα πλησιάσει στα 168 στρέμματα, καθώς δεν αποκλείεται ακόμη και τις επόμενες ημέρες να εκδοθεί η σχετική άδεια.

Χαϊδά-Ικτίνος

Όμοια άδεια μάλιστα αναμένεται να εκδοθεί έως το τέλος του έτους και για τα λατομεία του Νέστου, τα οποία σήμερα καταλαμβάνουν συνολική έκταση 195,4 στρεμμάτων και στόχος είναι να επεκταθούν σε επιπλέον 200, πλησιάζοντας έτσι στον αριθμό των 400ων συνολικά στρεμμάτων.

Το λατομείο του Βώλακα σε αριθμούς-Τι αναμένεται να προσφέρει η επέκταση

Η εταιρεία «Ικτίνος» αποτελεί μία εξαγωγική εταιρεία, η οποία εξάγει μάρμαρα σε περισσότερες από 100 χώρες, γεγονός που την έχει καθιερώσει στις μεγαλύτερες εταιρείες μαρμάρων παγκοσμίως. Το 95% της παραγωγής, πωλείται σε χώρες του εξωτερικού.

Το σημαντικότερο λατομείο της «Ικτίνος» είναι εκείνο του Βώλακα, καθώς από αυτό εξορύσσεται το περιζήτητο παγκοσμίως λευκό δολομιτικό μάρμαρο που παρουσιάζει τεράστια ζήτηση στη διεθνή αγορά, λόγω του ιδιαίτερου συνδυασμού χρώματος και βενών. Από αυτό, μάλιστα, εξαρτάται το 70% της παραγωγής της. Το ίδιο ακριβώς ποσοστό προσφέρουν στην ελληνική παραγωγή, τα λατομεία της Βορείου Ελλάδας.

Στο λατομείο του Βώλακα δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 100 άτομα προσωπικό, διαφόρων ειδικοτήτων, μεταξύ των οποίων ανθρακωρύχοι, μεταλλωρύχοι και φυσικά λατόμοι, ενώ εκεί απασχολούνται οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής.

Όπως μετέφερε κατά τη διάρκεια τους παρουσίασης ο μεταλλειολόγος και διευθυντής έργων του λατομείου, Δευκαλίων Παπαδόπουλος, στο Βώλακα εξορύχθηκαν 380 χιλιάδες τόνοι μαρμάρου κατά το έτος 2021. «Από αυτούς, οι 105 χιλιάδες τόνοι ήταν εμπορεύσιμοι και πωλήθηκαν. Ο υπόλοιπος όγκος αποτελούνταν από χαμηλότερης διαλογής μάρμαρα, τα οποία αποθηκεύτηκαν για το μέλλον, σε περίπτωση που υπάρξει κάποια συγκεκριμένη ζήτηση, ή μετατράπηκαν σε μπάζα», ανέλυσε επιπλέον ο ίδιος.

«Εφαρμόζουμε τεχνολογίες για την αύξηση της παραγωγής και τη μείωση των μπαζών και κατ’επέκτασιν τη μείωση του κόστους παραγωγής, ώστε να σώζονται όσα μάρμαρα έχουν πρόβλημα», εξήγησε ακόμη, περιγράφοντας πως «τα μπάζα μετατρέπονται σε χαλίκια μέσω ειδικών μηχανημάτων και χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του λατομείου, όπως το στρώσιμο δρόμων, ή δίδονται και στην τοπική κοινότητα, για τον ίδιο ακριβώς λόγο».

Υπενθυμίζουμε ότι, παράλληλα, η Εταιρεία υλοποιεί τριετές πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 8,2 εκατ. ευρώ για την ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του λατομείου του Βώλακα, με στόχο να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της.

Ο Διευθυντής Έργων της «Ικτίνος» εξήγησε ακόμη ότι το μάρμαρο που εξορύσσεται κάτω από την επιφάνεια της γης, είναι ποιότητας «Α» και όχι «Β», οπότε πωλείται ακριβότερα. Στόχος όπως ανέφερε, είναι, με την υπόγεια επέκταση του λατομείου του Βώλακα -η οποία ωστόσο δε θα πραγματοποιηθεί στο βάθος της γης, αλλά με βόρεια κατεύθυνση- να εξορύσσεται μεγαλύτερη ποσότητα ποιοτικότερων μαρμάρων.

Ικτίνος

«Ικτίνος»: Απώλεια εσόδων το Α’ τρίμηνο του ’22 λόγω Κίνας

Οι εξαγωγές της εταιρείας «Ικτίνος» στην Κίνα έφταναν μέχρι και στο 60% του συνολικού κύκλου εργασιών κατά το 2020. Ωστόσο φέτος έχουν «πέσει» στο 30%, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στη συνολική μείωση του κύκλου εργασιών κατά -23%.

Σύμφωνα ωστόσο με την Ιουλία Χαϊδά, η «Ικτίνος» εξάγει μάρμαρα σε νέες αγορές όπως εκείνες της Αιγύπτου, της Τυνησίας αλλά και του «γίγαντα» της Ινδίας, με αποτέλεσμα να μην προκύπτει ιδιαίτερη ανησυχία στις τάξεις της Εταιρείας.

Πρόβλημα οι γραφειοκρατικές διαδικασίες

Περίπου 5 έτη χρειάζονται προκειμένου ένα λατομείο να λάβει άδεια έγκρισης και έπειτα, να ξεκινήσουν οι εργασίες, όπως εξήγησαν οι ιθύνοντες της «Ικτίνος», με την κ. Χαϊδά να υπογραμμίζει ότι στη συγκεκριμένη διαδικασία εμπλέκονται δασικές και αρχαιολογικές υπηρεσίες, δημοτική αρχή, περιφέρεια, αλλά και το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Από πλευράς του ο διευθυντής των λατομείων της Εταιρείας, Μπάμπης Αλμπανόπουλος, εξήγησε ότι «το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει την επιβολή μελέτης ερευνητικών εργασιών,  γνωμοδοτούν οι αρμόδιες υπηρεσίες και έπειτα δίδεται συναίνεση ερευνών για τις εργασίες αυτές αλλά και τις γεωτρήσεις σε δύο σημεία».

Ικτίνος

«Έπειτα», όπως ακόμη περιέγραψε, «καταθέτουμε μελέτη εκμετάλλευσης που γνωμοδοτείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση και τα περιφερειακά συμβούλια. Μετά παίρνουμε έγκριση περιβαλλοντικών όρων, αργότερα έγκριση περιβαλλοντικής μελέτης που αφορά την τεχνική την οποία θα εφαρμόσουμε και τους μεταλλευτικούς κανόνες και, ύστερα, προχωρούμε στη μίσθωση του χώρου».

Η κ. Χαϊδά γνωστοποίησε επιπλέον ότι έχει δοθεί έγκριση για έρευνα σε λατομείο, δίχως ωστόσο να δοθεί έγκριση για τη χρήση του οδοστρώματος το οποίο δε θεωρήθηκε συνοδό έργο, οπότε έπρεπε να ακολουθηθεί εκ νέου η ίδια διαδικασία και για τον δρόμο, με αποτέλεσμα να «μπλοκάρει» το έργο.

Πρόκειται για μία διαδικασία που κοστίζει έως και 500.000€ στην Εταιρεία και υπάρχει περίπτωση τα χρήματα αυτά να μην… πιάσουν τόπο, εάν τελικά δεν εγκριθούν οι μελέτες οι οποίες θα κατατεθούν.

Όσα συμπλήρωσε αργότερα ο μηχανικός μεταλλειολόγος και τεχνικός ασφαλείας του λατομείου του Βώλακα, Φοίβος Λεοντίτσης,  «η έρευνα συνεπικουρείται από μόνιμη παρουσία γεωλόγου και τοπογράφου».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε επιπλέον ότι τα απόβλητα που προκύπτουν από τις εργασίες ανακυκλώνονται αυστηρά, ενώ τόνισε ότι «οι εξορύξεις πραγματοποιούνται με όλα τα μέτρα προστασίας και ασφαλείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“ΙΚΤΙΝΟΣ”- Ιουλία Χαϊδά: Οι απώλειες στην Κίνα και το άνοιγμα σε νέες αγορές

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top